هلیکوباکترپیلوری چیست؟

هلیکوباکترپیلوری چیست؟+درمان و رژیم غذایی هلیکوباکترپیلوری

یکی از بیماری های دردناک گوارشی در اثر ورود نوعی باکتری به معده به نام هلیکوباکترپیلوری اتفاق می افتد .این بیماری به نام عفونت معده شهرت داشته و برخی به عنوان هلیکوباکتر آن را می شناسند .به هر حال نام این بیماری هر چه که باشد می بایست به فکر درمان سریع آن بود تا از بروز عوارض ناخواسته و جدی تر مانند سرطان معده جلوگیری نمود.سلامت وب در نوشتار امروز خود به معرفی این بیماری و روش های درمان آن پرداخته است .

هلیکوباکترپیلوری چیست؟

هلیکوباکترپیلوری نوعی باکتری شایع در دستگاه گوارش است که می تواند بدون نشانه سالیان درازی در پوشش سطحی معده یا قسمت فوقانی روده کوچک زندگی نماید و در صورت وجود شرایط مساعد مسبب بسیاری از بیماری های گوارشی شود. این باکتری قدرتمند می تواند سبب بروز زخم معده شده و در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع زمینه ابتلا به سرطان معده را فراهم نماید.

هلیکوباکتر پیلوری igg


علائم هلیکوباکترپیلوری چیست؟

در صورت فعالیت این باکتری درون معده و ایجاد زخم معده علایمی مانند سوزش معده و درد معده را احساس خواهید نمود .سایر علایم هلیکوباکترپیلوری عبارت است از :

  • پف کردن
  • لرزش بدن
  • عدم اشتها حتی در صورت گرسنگی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • آروغ زدن مداوم
  • کاهش وزن
  •  وجود خون در مدفوع
  • معده درد شدید

علایم هلیکوباکترپیلوری


علت ابتلا به هلیکوباکترپیلوری چیست؟

مهم ترین علت فعال شدن و ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری igg مصرف غذا یا آب آلوده است .مسمومیت های غذایی مصرف مواد غذایی نیم پز و نپخته علی الخصوص گوشت ها علت دیگر ابتلا به هلیکوباکترپیلوری است.مهم ترین راه های انتقال هلیکوباکتر استفاده از ظرف و حوله مشترک  فرد مبتلا به این بیماری و یا تماس دست آلوده با دهان می باشد.


عوامل ایجاد خطر هلیکوباکترپیلوری چیست؟

احتمال ابتلا به هلیکوباکترپیلوری در تمام نقاط دنیا و در همهٔ افراد  و در هر سنی وجود دارد. اما بروز این عارضه در افراد زیر بیشتر از سایرین است:

  1. کودکان کم سن و سال به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن
  2. افراد مسن بالاتر از 55 سال
  3. افرادی که در محیط های عمومی مانند خوابگاه ها ،اردوگاه ها و یا پانسیون ها زندگی می کنند .
  4. افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف مانند مبتلایان به بیماری های ایدز  یا بیماری هپاتیت
  5. افراد استفاده کننده از درمان های تکمیلی مانند شیمی درمانی

هلیکوباکترپیلوری چگونه تشخیص داده می شود؟

مهم ترین و کاربردی ترین روش های تشخیص وجود باکتری هلیکوباکترپیلوری روش های زیر می باشد که بر حسب شرایط بیمار توسط متخصص گوارش انتخاب می شود :


1.آزمایش تنفسی اوره 

برای انجام این آزمایش از بیمار خواسته می شود تا محلولی که حاوی اوره است را مصرف نموده و سپس در کیسه مخصوص تنفس نماید .افرادی که مبتلا به این باکتری می باشند تنفس آن ها حاوی مقادیر بسیاری دی اکسید کربن می باشد چرا که اوره مصرف شده به دی اکسید کربن تبدیل می شود .

تشخیص هلیکوباکترپیلوری


2.آندوسکوپی 

آندوسکوپی روشی دقیق برای تشخیص هلیکوباکتر پیلوری است .این روش با استفاده از یک لوله کوچک دارای دوربین و ورود آن به اندام های گوارشی از طریق دهان انجام می شود و به وسیله آن می توان قسمت ابتدایی دستگاه گوارش شامل نای، معده و روده کوچک را مشاهده نموده و در صورت نیاز از هر کدام از اندام های نامبرده نمونه برداری نمود .

راه های انتقال هلیکوباکترپیلوری


3.آزمایش خون 

آزمایش خون روش تشخیصی دیگری برای بررسی کم خونی و شمارش تعداد گلبول های سفید خون می باشد،چرا که در اثر باکتری هلیکوباکتر معده فرد دچار خونریزی داخلی و در نتیجه کم خونی می شود.

درمان عفونت هلیکوباکترپیلوری


4.تست GI 

برای انجام این تست از بیمار خواسته می شود تا محلولی که حاوی باریم است را مصرف نماید، سپس پزشک با استفاده از اشعه ایکس و تصاویر رادیولوژی می تواند داخل شکم را به خوبی مشاهده نماید.


هلیکوباکترپیلوری چگونه درمان می شود؟

پس از تشخیص هلیکوباکتر معده بر اساس شرایط عمومی و سن بیمار و میزان پیشرفت هلیکوباکتر روش مناسب برای درمان این بیماری دردناک گوارشی توسط پزشک متخصص گوارش انتخاب می گردد.رایج ترین روش درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری (h. pylori) دارو درمانی است .پزشک با استفاده از داروهایی مانند فاموتیدین،بیسموت ،سایمیتیدین ،رانتیدین ،پنتوپرازول ،امپرازول و یا کلیدینیوم سی به همراه برخی آنتی بیوتیک ها مانند مترونیدازول،آموکسی سیلین و کلاریترومایسین سعی بر درمان این بیماری و مهار عملکرد این باکتری درون معده دارد .

غذاهای مضر برای هلیکوباکتر


جدیدترین درمان هلیکوباکترپیلوری

جدیدترین درمان هلیکوباکترپیلوری استفاده از نور درمانی است .بر اساس مطالعات انجام شده باکتری مولد این عارضه به نور فرابنفش حساس است فلذا این روش درمانی که به عنوان فتوتراپی شناخته می شود می تواند تعداد باکتری‌ های معده را به میزان قابل توجهی کاهش داده و برای افرادی که قادر به مصرف دارو نمی باشند روش مفید و موثری به شمار آید .


چگونه می توان از ابتلا به هلیکوباکترپیلوری پیشگیری نمود؟

برای پیشگیری از ابتلا به هلیکوباکترپیلوری به توصیه های زیر توجه نمایید:

  • دست هایتان را مرتب بشویید.
  • مواد غذایی سالم استفاده کنید و از مصرف مواد غذایی و آب آلوده خودداری نمایید.
  • از مصرف غذاهایی که به طور کامل پخته نشده خودداری کنید.
  • سطح استرس روزمره را کاهش دهید .
  • پرهیز از مصرف غذاهای مضر برای هلیکوباکتر مانند غذاهای تند و ادویه ها
  • ازاستعمال دخانیات جدا خودداری نمایید .

گیاه کشنده هلیکوباکترپیلوری


مواد غذایی مفید برای تسریع روند درمان هلیکوباکترپیلوری

برای تسریع روند درمان بهتر است از رژیم غذایی هلیکوباکترپیلوری پیروی کنید .بدین منظور مواد غذایی و لبنیات کم چرب حاوی پروبیوتیک مصرف کنید .از مصرف عسل،چای سبز ،روغن زیتون و کلم بروکلی برای جلوگیری از رشد بیش از حد این باکتری و از بین بردن آن غافل نشوید .


درمان گیاهی هلیکوباکترپیلوری با طب ابوعلی سینا

عوامل ایجاد یا تشدید کننده این عارضه مصرف مواد غذایی گرم (خوراکی های تند و شیرین)،ادویه (فلفل-زنجبیل-زردچوبه و…)،خرما،ارده،شیره،روغن و تخمه آفتابگردان،بادمجان سرخ کرده،سوسیس،کالباس،پیتزا،قارچ،کنجد،بلال،پنیر چرب،سس،رب،آبگوشت،اسپاگتی،پوست مرغ و ماهی،گوشت ها و غذاهای چرب،غذای سرخ کرده،پفک،گردو،فندق،حلوا،کوکوها،خورش قرمه سبزی و فسنجان،تخم هر نوع پرنده،خامه،عسل(افراط)،مصرف آب و نوشابه بعد یا همراه با غذا ،هویج خام،مربای هویج،نان(افراط)،برنج(افراط)،کره ،سمبوسه می باشد.

برای درمان گیاهی هلیکوباکترپیلوری استفاده از ملین گیاهی (آب آلو ،جوشانده سنا و ..)،اندکی شوید+ماست+نعناع+پیاز+سیر+ترخون،بادام تلخ (به مقدار اندک)،سیب زمینی ترشی ،تره ،هویج پخته ،پیاز،کرفس،ترخون ،میوه (پرتقال ،به،انجیر،توت فرنگی،هلو،انگور رسیده)آب لیموی تازه،سه تا پنج روز روزه ی میوه و لبنیات ،رژیم خام خواری تا چند روز مفید می باشد.گیاه کشنده هلیکوباکترپیلوری سیر ،دارچین،بابونه ،زنجبیل و ریشه شیرین بیان می باشد.

رژیم غذایی هلیکوباکترپیلوری

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *