گیاه موسیروانواع آن+فرق سیر با موسیر

یکی از سبزیجات دو رگه بسیار پر خاصیت که شکلی مابین سیر و پیاز دارد گیاهی به نام موسیر است .این ماده گیاهی بومی ایران بوده و  به عنوان یک ادویه پر خاصیت شناخته شده و فواید و مزایای استفاده از آن فراوان می باشد .در سلامت وب امروز می توانید با این گیاه ارزشمند و خواص آن بیشتر اشنا شوید .

گیاه موسیر چیست؟

گیاه موسیر Allium stipitatum یکی از گیاهان بسیار پر خاصیت بوی ایران است که هم خانواده سیر و پیاز بوده و بویی مشابه به این دو گیاه دارد.این گیاه کاملا متفاوت از گیاه سیر بوده و بوی آن بسیار مطبوع تر از سیر می باشد.

طیع گیاه موسیر


گیاه شناسی گیاه موسیر

گیاه موسیر با نام انگلیسی  shallot و با نام علمی Allium hirtifolium یکی از گیاهان بومی ایران است که بیشتر به عنوان سیر کوهی شهرت داشته و هم خانواده سیر و پیاز می باشد.ریشه این گیاه شبیه به یک پیاز درشت بوده و قسمت قابل استفاده آن ریشه این گیاه می باشد .برگ هایاین گیاه  باریک و دراز بوده و گل های آن به رنگ بنفش مایل به قرمز می باشد.طبع موسیر گرم بوده و بوی موسیر بسیار مطبوع می باشد به همین علت از آن به عنوان ادویه برای طعم دادن به غذاها و یا خوش مزه تر کردن ماست استفاده می کنند .این گیاه انواع مختلفی دارد که بهترین نوع آن رنگ قرمز مسی دارد.

بذر گیاه موسیر


ترکیبات و ارزش تغذیه ای موسیر

این گیاه حاوی سطح بالایی از ویتامین ث و اسید فولیک بوده و املاح معدنی هم چون پتاسیم،کلسیم،آهن ، فسفر ،سدیم، منیزیم،روی،مس ،منگنزو گوگرد در آن به وفور یافت می شود .این گیاه همچنین غنی از فیبر، پروتئین و اسید های چرب بوده و از همین رو جزو سبزیجات پر خاصیت و بسیار مفید شناخته شده است .مهم ترین مناطق کشت این گیاه در ایران شهر هایی هم چون کنگاور، آشتیان، کوهرنگ، سپیدان، بروجرد، خمین، یاسوج، نهاوند، خوانسار، هرسین و اراک می باشد.


فرق سیر با موسیر در چیست؟

مهم ترین فرق سیر با موسیر در نحوه کشت و بوی این دو گیاه است .موسیر در واقع نوعی سیر کوهی است که بوی مطبوعی داشته و تندی و تیزی آن بسیار کمتر از سیر می باشد نوع دیگر تفاوت این دو گیاه و وجه افتراق آن ها از یکدیگر بر اساس شکل ظاهری می باشد .سیر به صورت چند حبه سیر کوچک داخل یک کیسه قرار گرفته است، اما موسیر به شکل یک پیاز می باشد.این گیاه هم چنین  فاقد بوی سولفوریک قوی و بخارات آزاردهنده بوده و از این رو مانند سیر موجب بد بو شدن دهان و تنفس نمی شود .

 


خواص درمانی گیاه موسیر

با توجه به تعاریف یاد شده و ترکیبات تغذیه ای موجود در این سبزی ،این گیاه از خواص درمانی بسیار بالایی برخوردار بوده و این خواص شامل موارد زیر می باشد:

  1. جوانسازی پوست که برای دستیابی به این هدف می بایست مقداری موسیر خشک شده را در آب بخیسانید تا عصاره ی آن در بیاید و سپس روزانه صورت خود را با آب آن بشویید.البته فراموش نکنید قبل از استفاده از این روش حتما تست حساسیت را بر روی منطقه کوچکی از پوست بازویتان انجام داده و در صورت عدم ظهور واکنش آلرژیک از این گیاه به عنوان ماسک زیبایی استفاده نمایید .
  2. درمان نیش حشرات برای این امر قرار دادن گلبرگ های گل موسیر یا اسلایس های موسیر تازه بر روی محل گزیدگی بسیار نافع است.
  3. درمان قطعی ریزش مو که می بایست روزانه عصاره این گیاه را به شرح موجود در بند یک بر روی موهایتان قرار داده و پس از گذشت 15 دقیقه موهایتان را بشویید .
  4. درمان شوره سر با ترکیب آب یک لیمو ترش تازه ،آب موسیر و عسل به راحتی امکان پذیر است .کافی است پس از آماده نمودن ترکیب یاد شده آن را بر روی پوست سر و مو ها بمالید،و پس از گذشت 30 دقیقه پوست سر و موها را  با آب گرم و شامپو بشویید.
  5. جلوگیری از نقایص عصبی مادرزادی در دوران جنینی به علت داشتن فولات و اسید فولیک بسیار بالا
  6. دارای خواص آنتی بیوتیک و بهترین درمان بیماری های ویروسی و باکتریایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا
  7. درمان یبوست و سایر مشکلات گوارشی به علت دارا بودن فیبر بالا 
  8. کاهنده فشار خون و کلسترول خون به علت دارا بودن دو آنتی اکسیدان قوی و ارزشمند به نام های آلیسین و کورستین 
  9. ضد سرطان علی الخصوص سرطان های سینه، معده و کولون
  10. پاکسازی کننده کبد و درمان کننده کبد چرب
  11. کاهنده قند خون و درمان دیابت
  12. درمان کننده بیماری نقرس
  13. تقویت کننده قوای جنسی
  14. کاهنده سر دردهای میگرنی و …

خواص گیاه موسیر


نحوه استفاده از گیاه موسیر به چه صورت می باشد؟

نحوه استفاده از گیاه موسیر بسیار آسان است .از این گیاه پس از خشک شدن و ساییدن به عنوان یک ادویه برای طعم دادن به غذاها استفاده می کنند .البته رایج ترین کاربرد موسیر رنده کردن آن در ماست است که خوشبختانه ماست موسیر طرفداران پر و چا قرصی نیز دارد .در صورت عدم دسترسی به موسیر تازه می توانید پودر موسیر را از کلیه فروشگاه های عرضه کننده محصولات غذایی خریداری نمایید .برای حفظ کیفیت این محصول آن را در ظرف در بسته و در جایی خنک نگهداری نمایید .

خواص ماست موسیر


مضرات گیاه موسیر

در انتها می توانید مضرات موسیر را که در صورت مصرف نادرست این گیاه و یا زیاده روی در مصرف آن بروز پیدا می نماید مطالعه نمایید :

  • زیاده روی در مصرف این گیاه موجب  افزایش حرارت بدن و عطش و یا سر درد می شود .
  • زیاده‌روی در خوردن موسیر خام برای افراد گرم‌ مزاج به علت طبع گرم این گیاه مضر می باشد.
  • زیاده روی در مصرف این گیاه می تواند علایم مربوط به ریفلاکس معده ، سوزش سر دل وسندروم روده تخریک پذیر را تشدید کند.
  • این ماده گیاهی هم چنین می تواند در افراد مبتلا به آلرژی غذایی سبب بروز واکنش آلرژیک گردد بنابراین در موردمصرف این گیاه این دسته از افراد می بایست احتیاط نمایند .

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top