عدد نرمال سونوگرافی NT

سونوگرافی NT چیست؟ بهترین زمان انجام سونوگرافی NT

سونوگرافی NT بخشی از برنامه غربالگری سه ماهه اول بارداری است که می ­تواند تا حدود بسیار زیادی ما را از سلامت جنین آگاه ساخته و در این زمینه اطلاعات خوبی را در اختیار پزشک قرار دهد. چنان چه می­ خواهید در مورد این روش تشخیصی اطلاعات کامل­ تری به دست آورید مقاله امروز را مطالعه بفرمایید.

سونوگرافی NT چیست؟

سونوگرافی NT یا غربالگری مرحله اول بارداری به منظور تشخیص بیماری­ های ژنتیکی انجام می ­شود. اصطلاح NT در واقع به ضخامت مایع پشت گردن جنین که در بین پوست و عضلات گردن قرار دارد اطلاق می­ شود. این ضخامت برحسب سن و سایز جنین متفاوت بوده و در ناهنجاری ­های کروموزومی خصوصاً در جنین­ های مبتلا به سندروم داون این ضخامت افزایش می­ یابد. البته بهتر است بدانید همیشه افزایش میزان NT به معنای ناهنجاری کروموزومی نمی­ باشد و عوامل دیگری هم چون مشکلات قلبی و کلیوی می­ توانند در بروز این وضعیت نقش داشته باشند.

تفسیر سونوگرافی nt و nb


در سونوگرافی NT چه مواردی بررسی می ­شود؟

همان طور که در بند پیش بیان شد این سونوگرافی به منظور تشخیص ناهنجاری­ های کروموزومی از جمله سندروم داون انجام می­ شود اما با استفاده از NT می ­توان موارد دیگری را نیز بررسی نمود که در ادامه آن­ ها را خدمتتان معرفی می­ نماییم:

  • بررسی استخوان بینی چرا که در جنین ­های مبتلا به سندروم داون تیغه بینی خیلی کوچک است و یا تشکیل نمی­ شود. (NB)
  • اندازه ­گیری دقیق سن جنین (CRL)
  • اندازه­ گیری ضربان قلب
  • وضعیت قرارگیری جنین نسبت به لگن
  • وضعیت اندام ­ها و شکل جمجمه
  • بررسی و مشاهده احشاء داخل شکمی
  • تشخیص بیماری ­های ژنتیکی همانند سندروم داون، تیروزومی 18 و سندروم ترنر

قیمت سونوگرافی NT


بهترین زمان انجام سونوگرافی NT

بهترین زمان سونوگرافی NT بین هفته­ های 11 تا 13 بارداری است و در واقع این سونوگرافی تا از 11 تا 13 هفته 6 روز قابل انجام می­ باشد. این سونوگرافی شامل یک سونوگرافی شکمی (NT , NB) و یک آزمایش خون برای بررسی دو فاکتور مهم در خون مادر به نام ­های PAPP-A و free BHCG می ­باشد.

بهترین زمان برای انجام سونوگرافی NT


آمادگی­ های لازم قبل از انجام سونوگرافی NT

این سونوگرافی نیاز به آمادگی خاصی نداشته و برای انجام NT و آزمایش خون پس از آن نیاز به ناشتایی نمی­ باشد. تنها توصیه می ­کنیم. برای مشاهده دقیق ­تر وضعیت جنین مقداری خوراکی شیرین هم چون شکلات، آب میوه، شیر میوه و … را به همراه داشته باشید. پر بودن مثانه نیز می ­تواند در مشاهده دقیق ­تر وضعیت جنین تأثیر مثبتی داشته باشد به طوری که موجب بروز درد در هنگام سونوگرافی نشود. این آزمایش در هر ساعتی از شبانه ­روز قابل انجام می ­باشد.


سونوگرافی NT چگونه انجام می­ شود؟

اسکن NT عموماً از راه شکم و با تجهیزات سونوگرافی نرمال و و پروب شکمی انجام می­ گردد. متخصص مقداری ژل را بر روی شکم زن باردار قرار داده و با حرکت پروب بر روی ژل­ های روی شکم اندازه سر تا انتهای ستون فقرات جنین و سپس میزان مایع پشت گردن را اندازه­ گیری می­ نماید. در تصویر زیر پوست به صورت خط سفید با فلش نشان داده شده و مایع زیر پوست به رنگ سیاه می ­باشد.

احتمال خطا در سونوگرافی NT


نتایج حاصل از سونوگرافی NT

پزشک نتایج حاصل از سونوگرافی NTوتفسیر سونوگرافی NTو NB را برحسب طبیعی بودن مایع موجود در ناحیه پشت گردن جنین بررسی می­ کند. مقدار 2/5 میلی­ متر یا کمتر عدد نرمال  NT  است و مقدار بیش از 2/5میلی­متر غیرطبیعی می ­باشد. البته نتایج حاصل از سونوگرافی NT در کنار آزمایش خون تجزیه و تحلیل خواهد شد و بدین ترتیب دقت این روش در تعیین وجود یا عدم وجود مشکل در جنین قطعیت بیشتری خواهد یافت. بنابراین دقت سونوگرافی NT  در تشخیص درست اختلالات کروموزومی علاوه بر مهارت پزشک سونوگرافیست، دقت بالای دستگاه به نتیجه آزمایش خون نیز مرتبط بوده و تمامی عوامل نامبرده دقت NT را در تشخیص ناهنجاری­ها تا حدود 80 درصد می­ رساند. پس چنان چه NT مشکلی را نشان دهد الزاماً به معنای وجود شکل در جنین نمی­ باشد و نتیجه تست تنها میزان احتمال ابتلا به اختلالات کرومزومی مانند سندروم داون و تیروزومی 18 را بیان می­ کند.


آیا جنسیت در سونوگرافی NT قابل تشخیص است؟

سوال بسیاری از زنان باردار این است که آیا در سونوگرافی NT جنسیت مشخص می شود؟ پاسخ ما به این سؤال منفی است راه­ های سریع تشخیص جنسیت جنین نمونه ­برداری از پرزهای جفتی جنین (CVS) در هفته ­های 11 یا 14 بارداری، آمینوسنتز (هفته 14 بارداری)، تست سل فری یانیفتی (هفته 10 بارداری) و نهایتا انجام سونوگرافی پس از هفته­ های 16 بارداری است.

در سونوگرافی NT جنسیت مشخص می شود؟


هدف از انجام سونوگرافی NT چیست؟

هدف از انجام سونوگرافی NT تشخیص زودهنگام نقایص و اختلالات کروموزومی و ژنتیکی در جنین می­ باشد.


در صورت کسب نتایج غیرطبیعی در سونوگرفی NT چه باید کرد؟

تفسیر غربالگری مرحله اول برحسب اندازه­ گیری مایع پشت گردن جنین شامل سه حالت می ­باشد:

  • کم خطر (Law Risk)
  • خطر بینابینی یا (I nter mediate Risk)       
  • پرخطر (High Risk)

که در صورت ریسک بینابینی و ریسک پرخطر برای تشخیص دقیق تر آزمایشات دیگری هم چون CVS یا نمونه برداری از پرزهای جفت ،آمنیوسنتز و غربالگری دوم (تست کواد مارکر) برای تشخیص قطعی بیماری جنین پیشنهاد می گردد.


نتیجه­ گیری:

سونوگرافی NT روشی برای تشخیص ناهنجاری­ های کروموزومی و ژنتیکی است که معمولاً بین هفته­ های 11 تا 13 بارداری انجام می ­شود. این روش شامل یک آزمایش خون به علاوه یک سونوگرافی برای بررسی ضخامت چین پشت گردن جنین (NT) و وجود استخوان بینی (NB) است. در نوزادان مبتلا به اختلالات ژنتیکی عدد  NT افزایش یافته و تیغه بینی تشکیل نمی­ شود. نتیجه حاصل به صورت برآوردی از آزمایشات، نتیجه سونوگرافی و سن مادر گزارش شده و علاوه بر اطلاع از سلامت جنین نیاز به سایر آزمایشات تشخیصی را به ما اعلام می ­نماید.قیمت سونوگرافی NT  بر حسب مرکز مورد مراجعه و پذیرش بیمه متغیر می باشد.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *