جوزهندی چیست ؟+معرفی فواید و مضرات و نحوه استفاده

جوزهندی یکی از ادویه های گرمابخش زمستانی بسیار محبوب و معطر است که علاوه بر دارا بودن عطر و طعم فراوان دارای مزایای بی شماری برای سلامتی می باشد .این ماده قدرتمند در رفع بسیاری از مشکلات و درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد گسترده ای دارد و افزودن آن به غذاها می تواند سبب خوشمزه تر شدن آن ها گردد .در سلامت وب امروز در مورد این ماده گیاه و خواص و فواید آن بیشتر با شما صحبت خواهیم کرد .

جوزهندی چیست؟

جوزهندی به انگلیسی Nutmeg ادویه ای بسیار محبوب است که از دانه های درختی به نام جوزبویا تهیه می شود.این ادویه خوشمزه،معطر و کمی شیرین است و طبع جوز هندی گرم و خشک می باشد . جوز هندی ادویه‌ی بومیِ جزیره‌ های اطراف اندونزی بوده و علاوه بر مصارف آشپزی دارای مزایای درمانی بی شماری می باشد .

طبع و خواص جوز هندی


مشخصات ظاهری درخت جوزبویا

درخت جوز بویا درختی همیشه سبز با ارتفاعی در حدود 10 تا 20 متر با شاخه های پراکنده است که دارای پوست تنه ای قهوه ای ،گل هایی زرد و زنگوله ای شکل و برگ هایی بیضی،وج دار و براق شبیه برگ های درخت نارنج است .میوه این درخت،شبیه زرد آلو و به رنگ زرد لیمویی تا قهوه ای روشن و دارای پوسته ای گوشتی می باشند .پس از رسیدن میوه ها پوسته آن به صورت طولی جدا شده و درون آن یک بذر مایل به قهوه ای مشاهده می شود .این بذر دارای عطر بسیار خوبی بوده و روی این بذر که در واقع همان جوزهندی است یک پوشش (یا آریل) به رنگ قرمزبه نام (mace) می باشد. در حال حاضر بزرگترین تولید كننده جوز بویا در دنیا کشور اندونزی و پس از آن هند،تایوان  و برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی می باشد.

خواص جوز هندی برای پوست


ارزش غذایی جوزهندی

این ماده گیاهی غنی از کلسیم،منیزیم،آهن،سدیم،مس و پتاسیم بوده و ویتامین آ،ویتامین ث و ویتامین ب6 نیز در آن یافت می شود .


خواص درمانی جوزهندی

مهم ترین خواص جوزهندی در طب سنتی عبارت است از :


1.بهبود عملکرد گوارش

این ماده گیاهی سرشار از فیبر بوده و مصرف آن سبب تسهیل فرایند گوارش و تحریک آنزیم های گوارشی جهت
 
هضم بهتر و آسان تر غذاها می شود .فیبر موجود در این ماده اجابت مزاج را بهبود بخشیده و با درمان اسهال و
 
 
نفخ  قوی ترین و مفید ترین ماده برای بهبود عملکرد گوارش به شمار می آید .
 

2.افزایش قدرت سیستم عصبی

وجود ترکیبات شیمیایی به نام های  مریستیسین و ماکلیگنان در این ماده از تخریب مسیر‌های عصبی وبروز آلزایمر جلوگیری کرده و قدرت و توان سیستم عصبی را بهبود می بخشد .مصرف این ماده در درمان استرس و اضطراب نیز موثر بوده و می تواند به عنوان ماده ای آرام بخش مورد استفاده قرار گیرد .


3.ضد التهاب

خواص ضد التهابی این ماده آن را به ماده ای بی بدیل جهت درمان بسیاری از مشکلات مبدل نموده است .با استفاده از این ماده به آسانی می توانید بسیاری از التهابات را در بدن کاهش داده و دردهای ناشی از بیماری های التهابی هم چون روماتیسم و آرتروز را تسکین دهید .


4.تنظیم فشار خون

 
برای تنظیم فشار خون می توانید از جوزهندی استفاده کنید .مواد معدنی موجود در جوز هندی هم چون پتاسیم،مس و کلسیم و هم چنین ترکیبی به نام یوجینول سبب بهبود عملکرد قلب و عروق و تنظیم فشار خون می شود .
 

5.محافظت از استخوان ها

طبع گرم این ماده و وجود کلسیم در آن در حفظ سلامتی و بازسازی و ترمیم استخوان ها نقش حیاتی دارد .این ماده گیاهی می تواند با افزایش تراکم استخوان ها از بروز پوکی استخوان زودرس جلوگیری کرده و استخوان هایتان را قوی و محکم نگه دارد .
 
خواص جوز هندی در طب سنتی

6.ضد سرطان 

این ماده به دلیل دارا بودن سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها از سنتز نادرست سلول ها در تقسیمات سلولی جلوگیری کرده و با جلوگیری از تشکیل تومورها و اثرات مخرب رادیکال های آزاد بر بدن به عنوان ماده قدرتمند ضد سرطان شناخته شده است .

7.کاهنده وزن

با افزودن این ماده کم کالری به چای و یا مواد غذایی مصرفی خود می توانید از خواص جوزهندی برای لاغری بهره مند شده و به آسانی چربی سوزی نمایید و بدین طریق سایز و وزن خود را کاهش داده و اندامی متناسب پیدا نمایید.


8.مفید برای سلامت پوست

مهم ترین خواص جوزهندی برای پوست شامل درمان آکنه،درمان اگزما و رفع بسیاری دیگر از مشکلات پوستی می باشد .


9.تقویت کننده میل جنسی

طبع گرم جو هندی و مصرف آن می تواند در افزایش نیروی جنسی و قدرت باروری مردان و زنان تاثیر بسزایی داشته باشد .مصرف این ماده سبب افزایش تعداد و حرکت اسپرم و درمان اختلالات نعوظ در مردان می گردد.


10.سم زدایی بدن 

این ماده گیاهی با بهبود عملکرد دو ارگان حیاتی بدن هم چون کبد و کلیه ها نقش موثری در دفع سموم از بدن و پاکسازی بدن دارد .با مصرف این ماده می توانید غلظت خون را درمان کرده و خون خود را به راحتی تمیز و تصفیه نمایید .


نحوه استفاده از جوز هندی

جوز هندی در چه غذاهایی استفاده می شود ؟از این ادویه خوشبو و خوش طعم می توانید برای طعم دادن به انواع دسرها،سوپ ها ،ترشی ها،گوشت ها و کباب ها استفاده نمایید . این ماده به عنوان خوشبو کننده فضا و بخور برای درمان بیماری های تنفسی نیز قابل استفاده می باشد.

مضرات جوز هندی


مضرات جوز هندی

زیاده روی در مصرف این ماده به دلیل طبع گرم و اثرات آلرژیکی آن می تواند سبب بروز عوارض  زیر گردد .بنابراین مهم ترین مضرات جوز هندی عبارت است از :

  1. مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است .
  2. زیاده روی در مصرف جوز هندی سبب بروز توهم و روان گردانی می شود .
  3. زیاده روی در مصرف این ماده سبب بروز تشنج و تپش قلب خواهد شد .
  4. افراد گرم مزاج می بایست مقدار مناسب از این ماده را مصرف نمایند .

 

نوشته های مرتبط

نظری بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *