یکی از بیماری های پوستی شدیدا مسری بیماری به نام بیماری جرب یا گال است که عامل ایجاد آن نوعی انگل می باشد .در اثر این بیماری پوست دچار قرمزی و خارش شدید می شود .برای این که در مورد علت بیماری جرب ،علائم و روش های انتقال آن، تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری جرب اطلاعات بیشتری کسب کنید توصیه می کنیم سلامت وب امروز را مطالعه بفرمایید . |
بیماری جرب چیست؟
عامل مولد بیماری جرب را بیشتر بشناسید
عامل مولد بیماری جرب نوعی انگل میکروسکوپی به نام کنه خارش آور انسانی است که می تواند با تولید عفونت در زیر پوست و یا تخمگذاری در زیر پوست خود را به سطح پوست رسانده و از آن جا به مناطق دیگر بدن گسترش یابند .این انگل قادر است دو تا سه روز بدون تماس با انسان زنده بماند .نشانه های ابتلا به این بیماری معمولا یک الی 4 روز بعد از ورود انگل به بدن به صورت خارش نمایان شده و در برخی افراد 2 الی 6 هفته زمان لازم است تا علایم این بیماری نمایان شود .
بیماری جرب چگونه به دیگران سرایت می کند؟
بیماری جرب از طریق تماس شخص آلوده به این بیماری با فرد سالم انتقال می یابد .تماس پوستی افراد و استفاده از وسایل شخص مبتلا به این بیماری میتواند سبب انتقال انگل این بیماری به افراد سالم شود .بنابراین شیوع این بیماری در پانسیون ها ،مراکز مراقبتی بزرگ ،خوابگاه ها ،خانه های سالمندان و مهد کودک ها بیشتر بوده و این عارضه می تواند بیشتر در میان کودکان و افراد ضعیف و سالمند و بیماران پیوندی و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف دیده شود .
آیا بیماری جرب خطرناک است؟
آیا بیماری جرب خطرناک است ؟در صورت تشخیص و درمان به موقع این بیماری ،جرب خطرناک نبوده و قابل سرایت به دیگران نمی باشد.
علایم ابتلا به بیماری جرب
علایم ابتلا به بیماری جرب به شرح زیر می باشد:
- خارش شدید پوست علی الخصوص در شب ها
- بروز جوش های بر آمده و راش های پوستی به صورت خطی که مشابه کهیر و یا اگزما می باشند .
- ایجاد زخم های پوستی و یا عفونی در اثر خارش بیش از حد پوست
بیماری جرب در چه نقاطی از بدن بیشتر دیده می شود؟
عفونت های ناشی از این بیماری می توانند در هر قسمت از بدن شما ایجاد شوند، اما مناطق خاصی وجود دارد که احتمال شیوع این بیماری در این نقاط بیشتر است .این مناطق عبارتند از :
- پوست بین انگشتان و اطراف ناخن های دست
- زیر بغل
- بازوها، آرنج و مچ دست
- بخش های پوشیده پوست که در زیر لباس یا جواهر قرار دارد مانند باسن، کمر، آلت تناسلی و پوست اطراف نوک سینه، بند ساعت ،زیر حلقه یا انگشتر
- پوست سر ،صورت ،گردن کف دست و کف پا
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده هر یک از علایم بیماری سریعا به یک متخصص بیماری های عفونی یا متخصص پوست مراجعه نمایید .پزشک تنها با مشاهده وضعیت پوست شما و معاینه جوش ها و راش های پوستی ایجاد شده می تواند وجود این بیماری را در شما تشخیص دهد .در برخی مواقع برای تشخیص دقیق تر این بیماری نمونه برداری از پوست آسیب دیده و مشاهده آن زیر میکروسکوپ برای تشخیص قطعی بیماری جرب ضروری است.
بیماری جرب چگونه درمان می شود؟
برای درمان و ریشه کن نمودن این بیماری فرد مبتلا و نزدیکان وی به صورت توامان می بایست تحت درمان قرار گیرند .داروهای زیر در درمان بیماری جرب بسیار موثر است.
داروهای مورد استفاده در درمان بیماری جرب
داروهایی که در زیر معرفی می شود را از طریق استعمال موضعی و با تجویز پزشک می توان برای درمان بیماری جرب استفاده نمود.این داروها عبارتند از:
- کرم 5% پرمترین
- لوسیون 25% بنزیل بنزوات
- پماد 10% گوگرد
- کرم 10% کروتامیتون
- لوسیون 1% لیندان
- لوسیون پراموکسین
همچنین مصرف داروهای خوراکی مانند قرص آیورمکتین ivermectin ،آنتی بیوتیک ها و آنتی هیستامین در کنترل شدت علایم این بیماری و درمان آن تاثیر بسزایی دارند .
درمان بیماری جرب با روش های خانگی
برای درمان بیماری جرب با روش های خانگی از گیاهان و مواد زیر استفاده کنید:
1.سیر
با خرد کردن و قرار دادن سیر بر روی راش های پوستی می توانید زخم هایتان را ضد عفونی کرده و از این طریق به تسریع روند نابود کردن انگل مولد این بیماری و بهبود بیماری جرب کمک نمایید .
2.سرکه سیب
جهت درمان جرب با سرکه سیب قرار دادن یک پد ساده آغشته به سرکه سیب می تواند در بهبود سریع تر زخم ها نقش موثری داشته باشد .پس برای درمان گیاهی این بیماری از سرکه سیب غافل نشوید.
3.روغن اسطوخدوس
استفاده از روغن اسطوخودوس به علت دارا بودن خواص ضد قارچی قوی می تواند رشد و کشتن کشت قارچ را متوقف نماید.جهت درمان گال با روغن اسطوخدوس ،اگر روغن اسطوخودوس خالص برای پوست شما خیلی قوی باشد، آن را با کمی آب مقطر رقیق کرده و به صورت موضعی بر روی زخم هایتان استعمال نمایید.
4.روش های طب سنتی
استفاده از توصیه های ابوعلی سینا و روش های تجویز شده توسط او می تواند در بهبود علایم این بیماری و تسریع روند آن موثر باشد .بدین منظور نارنج را در فر کاملا طبخ کرده و ضماد کنید و یا با مالش پوست خود با «کات کبود (1 گرم)+ماست(5 گرم)+گوگرد(3 گرم)»،مصرف روزی یک لیوان عرق بادرنجبویه ( هر صبح)،روزی یک لیوان عرق کاسنی (ظهر)،روزی یک لیوان عرق آویشن (عصر)،ضماد بلوط ،پماد«حنا+آب لیموی تازه»،پماد «خردل +سرکه» و…این بیماری را ریشه کن نمایید .
چگونه میتوان از بروز بیماری جرب جلوگیری کرد؟
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری جرب باید نکات زیر را مد نظر داشته و آن ها را رعایت نمایید:
- از برقراری تماس پوستی با افرادی که دچار این بیماری هستند کاملا خودداری کنید.
- از وسایل شخصی فرد مبتلا به این بیماری مانند حوله ،شانه و …. استفاده نکنید .
- لباس هایتان را با آب گرم بشویید.
- نظافت شخصی را در محل تجمع عفونت (لای انگشتان و ….) رعایت نمایید .
- از کمبود عناصری مانند مس طلا و نقره در بدنتان جلوگیری کنید .