پرتقال و انواع آن +خواص پرتقال و برگ آن

یکی از میوه های خوش مزه ،معطر و پرخاصیت پاییزی میوه ای به نام پرتقال است که دارای خواص بی شماری برای سلامتی بدن می باشد .این میوه خوشمزه و آبدار جزو خانواده مرکبات بوده و دوستدار زیبایی و سلامت پوست شناخته شده است .برای آشنایی با خواص پرتقال برای سلامتی، زیبایی پوست و مو و…..با سلامت وب امروز همراه باشید .

پرتقال چیست؟

پرتقال یکی از میوه های خوش طعم و عطر پاییزی است که در زیر گروه مرکبات قرار دارد .طبع پرتقال بسته به طعم آن تعیین می شود .یعنی این میوه به صورت ترش طبع سرد داشته و هرچه شیرین تر می شود طبع آن معتدل و گرم می شود.

خواص پرتقال ناشتا


گیاه شناسی پرتقال

پرتقال با نام انگلیسی ORANGE و با نام علمی Citrus sinensis میوه درختی همیشه سبز با ارتفاعی در حدود ده متر می باشد. برگ های این درخت به رنگ سبز و گل‌ های آن سفید می باشد .پوست میوه پرتقال نارنجی رنگ، کمی ناصاف و طعم میوه آن بسته به انواع مختلف شیرین و ترش، و رنگ میوه زرد رنگ و یا قرمز می‌باشد.

خواص پرتقال


تاریخچه پرتقال

یکی از قدیمی ترین میوه های مورد استفاده بشر همین میوه است که قدمت استفاده زا آن در حدود 500 سال قبل از میلاد مسیح می باشد .این میوه در ابتدا و در قرون گذشته میوه ای کوچک، تلخ و پر از هسته بوده‌ است که بر اثر گذشت سال ها و پیشرفت علم و تکنولوژی در حوزه کشاورزی درشت تر و شیرین تر شده‌ است.این میوه در ابتدا در چین کاشت می شده و پس از آن کشت آن در هندوستان و سایر کشورها کاشت آن رواج پیدا نموده است .

 


انواع پرتقال

انواع پرتقال شامل موارد زیر می باشد :

  1. پرتقال تامسون:معروف‌ ترین گونه اصلاح شده پرتقال در دنیا پرتقال تامسون ناول بوده که کشت آن در بیروت رواج دارد و به پرتقال بیروتی نیز شهرت دارد .
  2. پرتقال خونی :علت قرمز بودن پرتقال خونی پیوند انار با پرتقال است .این نوع از این میوه پوست و گوشتش مانند انار قرمز است و به پرتقال خونی معروف است .البته به کمک عوامل شیمیایی هم می توان پرتقال را خونی کرد ولی این نوع مصنوعی چندان خوب نیست .
  3. توسرخ:نوعی پرتقال است که کاملا خواص پرتقال را دارد .اشتها آور –مقوی معده –ولی ترشحات معده و کیسه صفرا را می افزاید خون را تصفیه و کلیه ها را پاک می کند .
  4. پرتقال کامکوات یا پرتقال تزیینی
  5. نارنج برای اطلاع از این میوه به نوشته بهار نارنج +فواید درمانی و مضرات بهارنارنج مراجعه کنید .

خواص پرتقال خونی


ترکیبات تغذیه ای پرتقال

پرتقال و انواع آن علاوه بر دارا بودن مقادیر بالای ویتامین ث حاوی ویتامین هایی مانند ویتامین های ( ب 1، ب2 ، ب3 ، ب4 )و ویتامین آ و املاح معدنی مانندمس،پتاسیم ،فسفر،آهن و کلسیم می باشند. در هر 100گرم پرتقال 50 میلی گرم ویتامین ث وجود داشته و یک پرتقال به تنهایی دارای 60 میلی گرم کلسیم است .آب پرتقال نوشابه حیات بخشی است که خاصیت ضد عفونی کنندگی هم دارد و دارای مقدار کمی کالری است یعنی یک لیوان آب پرتقال فقط دارای 50 کالری انرژی است .اسانس های معطر پرتقال خاصیت ضد عفونی کننده دارد که در ویتامین ث فراوان این میوه جمع شده و بدن را در مقابل عفونت حفظ می کند .

پرتقال کامکوات


فواید درمانی پرتقال

وجود مقادیر بالای ویتامین ث در این میوه به همراه سایر ویتامین ها و املاح معدنی این میوه را به میوه ای قدرتمند در درمان بیماری ها و رفع بسیاری از مشکلات تبدیل نموده است .در ادامه با برخی از خواص پرتقال تامسون آشنا خواهید شد .

  1. تقویت سیستم ایمنی بدن
  2. خواص پرتقال برای پوست شامل زیبایی و جوانسازی پوست
  3. رفع کم خونی
  4. جلوگیری از بروز سرماخوردگی
  5. ضد سرطان
  6. ضد چاقی
  7. خواص پرتقال برای کبد شامل درمان کبد چرب از طریق کاهش کلسترول و تری گلیسیرید
  8. خواص پرتقال در بارداری شامل افزایش قدرت دفاعی بدن مادر و تکامل صحیح سیستم عصبی جنین

خواص پرتقال تامسون


خواص درمانی برگ پرتقال

برگ پرتقال مشابه این میوه از فواید درمانی بسیار بالایی برخوردار است که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.


1.درمان بی خوابی با دم کرده برگ پرتقال

هر گاه دچار بی خوابی شدید دم کرده برگ پرتقال را با یک یا دو قاشق عرق بهار نارنج مخلوط کنید و قبل از خواب مصرف کنید .بدون شک بی خوابی شما برطرف شده و خواب راحتی خواهید داشت .برای تهیه آن 20 گرم برگ خشک درخت پرتقال را در یک لیتر آب جوش بریزید ده تا 15 دقیقه بماند تا کاملا دم بکشد سپس آن را صاف کرده و با عسل شیرین سازید و قبل از خواب یک فنجان از آن را با دو قاشق عرق بهار نارنج مخلوط کرده و بنوشید تا راحت بخوابید .


2.درمان میگرن

به محض شروع درد میگرن از دم کرده برگ این میوه یا پوست نارنج به ترتیبی که در بالا شرح داده شد بنوشید .درد سر شما تسکین خواهد یافت .


3.درمان تپس قلب

دم کرده برگ این میوه با پوست بهار نارنج یا بهار نارنج جهت آرام کردن تپش و ناراحتی قلب دوای موثری است .طرز تهیه آن در مورد اول شرح داده شده است .از این دم کرده می توانید برای درمان سرفه نیز استفاده کنید و روزانه دو تا سه فنجان از آن را بنوشید تا سرفه برطرف شود.


خواص پرتقال از دیدگاه طب سنتی

خواص پرتقال از دیدگاه طب سنتی بی شمار بوده که ما در زیر به معرفی چند مورد از آن ها که کارایی بیشتری دارد بسنده می کنیم .

خواص پرتقال برای پوست


1.التیام زخم با پرتقال پخته

یک عدد پرتقال را در کنار آتش ملایم بگذارید یا در خاکستر داغ خاک کنید تا خوب بپزد سپس آن را دو نیمه کنید قبل از سرد شدن روی زخم خود ضماد کنید آن را التیام خواهد داد .


2.درمان یبوست

پوست یک عدد پرتقال یا نارنج را به مدت 30 دقیقه بجوشانید و این آب تلخ را دور بریزید دوباره همان پوست را در آبی که با قند یا شکر شیرین شده 20 دقیقه بجوشانید .(20 گرم قند یا شکر در 1 لیتر آب ) سپس این پوست را پس از خنک شدن صبح ناشتا یا سه ساعت پس از صرف شام میل کنید .هضم چنین پوستی مشکل و نامطبوع نیست و مصرف آن موجب می شود فورا ملح مخصوصی که همراه با بلغم است به وجود اید که موجب تسهیل در تخلیه مدفوع می گردد .


3.درمان ترومبوز (فلوبیت)

شربت نارنج  پرتقال دارویی کامل علیه ترومبوز است و کسانی که استعداد غلظت خون و افزایش هموگلوبین یا پلاکت خون را دارند بایستی پرتقال مصرف کنند تا دچار این بیماری نشوند و مبتلایان هم با خوردن آن خود را درمان کنند .خواص آب پرتقال در صبحانه شامل درمان غلظت خون می باشد .البته فراموش نکنید این آب میوه را می بایست به صورت تازه و طبیعی مصرف کنید .


4.جلوگیری از دچار شدن به بیماری های اسکوربوت و راشیتیسم

خوردن مداوم این میوه و حتی افزودن آن به شیر و غذای کودکان آن ها را از ابتلا به این عوارض برکنار می دارد .


5.درمان زکام و گریپ

آب یک عدد از این میوه را در فنجانی از آب جوش بریزید و با دو حبه قند شیرین کنید و گرم قبل از خواب بنوشید .


6.درمان کمی ترشی خون

این میوه میزان اسیدوز یعنی ترشی خون را متعادل می سازد و در نتیجه از پیری جلوگیری می کند .


7. بهترین محرک اشتها

خواص پرتقال ناشتا چیست؟ این میوه بهترین محرک اشتها است به شرط آن که قبل از غذا خورده شود نه بعد از آن ضمنا خوردن آن در شب چندان مفید نیست .مصرف این میوه، البته به انسان غذا می دهد اما به هیچ وجه معده را خسته نمی کند .


8.ضد اسیدیته خون

مرکبات ترش از شیرین آن مفید ترند چون مقدار زیادی ویتامین ث دارند و آن را حفظ می کنند.اصولا مرکبات از نظر زیبایی و جلوگیری از پیری اهمیت زیادی دارند مخصوصا برای بانوان که آب و رنگ آنان را حفظ می کنند و به هنگام پیری که ترشی خون بالا می رود مرکبات مانع آن می شوند و ترشی خون را پایین می آورند .چون ترشی مرکبات اثر ضد ترشی دارند املاحی در آن یافت می شود که سبب قلیایی کردن خون می شوند .این میوه  دستگاه بدن ما را بر ضد افزایش اسید خون کمک می کند زیرا غذاهای گوشتی و پروتئینی اسید خون ما را افزایش می دهد و آب پرتقال و بسیاری از میوه های دیگر افزایش اسید خون را با خاصیت قلیایی خود خنثی می سازند .


علامت پرتقال خوب چیست؟

پرتقال خوب آن است که پر و سنگین باشد نه پوک و کم آب  و معطر بوده و پوست نازکی داشته باشد .به علت طعم ترش این میوه برخی ها اداع نموده اند که با مصرف آن کلسیم بدن تحلیل می رود در حالی که این باور کاملا اشتباه است .زیرا آب این میوه مانند تمام آب میوه ها نه تنها کلسیم بدن را کم نمی کند بلکه اگر کمبود کلسیم داشته باشیم آن را ترمیم می کند و خون را قلیایی می سازد .


خوردن پرتقال به چه کسانی تجویز می شود ؟

هر کسی در هر سنی که باشد و در هرشرایطی می تواند این میوه را بخورد حتی اشخاص مبتلا به دیابت(مرض قند)می توانند مقدار زیادی از آن را بخورند.آب این میوه بدون هیچ گونه عوارض ناگواری برای بیماران یا کسانی که از بستر بیماری برخاسته اند و دوره نقاهت می گذرانند تجویز می شود .مصرف این میوه  برای بچه ها حتی و اطفال خیلی کوچک ،ورزشکاران،زنان باردار،مادران شیرده و اشخاص خیلی چاق توصیه و تجویز می شود .گاه اتفاق می افتد که مصرف این میوه به بعضی از اشخاص که دارای ناراحتی معده و روده هستند نمی سازد و آنها هم به همین علت از خوردن آن خودداری و خود را از آن محروم می سازند در صورتی که این اشخاص می توانند آب پرتقال را با کمی آب و عسل مخلوط کنند و بین غذاهای اصلی بنوشند .


 روش استفاده از پرتقال

مصرف این میوه به صورت خام و یا پخته رواج دارد .شما می توانید از این میوه در تهیه ژله ها ،دسرها،کیک ها و شیرینی ها ، مرباها و مارمالادها استفاده کنید .همچنین آب این میوه طعم دهنده خوبی برای پخت غذاهای گوشتی علی الخصوص مرغ می باشد .

مضرات پرتقال

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *