خارش پوست بدن نشانه چیست؟+بهترین راه درمان خارش بدن

خارش پوست بدن یکی از مشکلات شایع و آزار دهنده ای است که اکثر ما آن را تجربه نموده ایم .این عارضه پوستی به دلایل مختلفی می تواند ایجاد شده و پوست فرد را تحریک نماید .اگر دچار خارش پوست بدن ی شوید و علت آن را نمی دانید توصیه می کنیم به پزشک مراجعه کنید و یا مقاله سلامت وب امروز را که به موضوع خارش پوست بدن و روش های درمان آن پرداخته است مطالعه نمایید .

خارش پوست بدن 

خارش پوست بدن نوعی تحریک خفیف پوستی است که سبب بروز احساس ناخوشایندی در فرد می شود و به عنوان یک بیماری پوستی شناخته می شود .مناطق درد معمولا در انتهای فیبرهای بدون میلین قرار داشته و در نتیجه خارش پوست بدن نوعی پاسخ بدن به یک محرک سیستم عصبی به شمار می آید .این عارضه که در اصلاح پزشکی “پروریتوس” نامیده می شود بیشتر به علل زیر ایجاد می شود:

خارش بدن نشانه چيست


چه عواملی سبب خارش پوست بدن می شود؟

عوامل متعددی در بروز خارش پوست بدن نقش دارند که آن ها را می توان در 5 زیرگروه اصلی به صورت زیر طبقه‌بندی نمود:

علت خارش پوست بدن در زمستان


1.خارش موضعی

خارش موضعی همان گونه که از نامش پیداست در نقطه خاصی از بدن ایجاد شده و تنها آن موضع را دچار خارش می نماید .این وضعیت در اثر التهابات پوستی ،فشار به اعصاب و یا تضعیف آن‌ ها در مسیر اعصاب نخاعی یا ستون فقرات ایجاد شده و مناطقی مانند پوست سر، پشت کمر،دست ها و پاها،اندام تناسلی،صورت،بازو و مقعد را می تواند تحت تاثیر قرار دهد.خارش بیش از حد این مناطق می تواند اگزمای ساده یا خارش ندولار را به همراه داشته باشد .


2.ابتلا به بیماری های سیستمیک

ابتلا به برخی از بیماری های سیستمیک می تواند سبب بروز خارش متابولیک شود .در این حالت پوست دچار هیچ مشکلی نبوده و ابتلا به این بیماری ها سبب بروز خارش پوست بدن و خراشیدگی های پوستی خواهد شد .این بیماری ها عبارتند از:

  1. بیماری‌ های کلیوی
  2. یماری‌ های کبدی
  3. بیماری‌های غدد یا متابولیک
  4. بیماری های خون
  5. بیماری های مرتبط با سیستم عصبی

دانه های قرمز روی پوست همراه با خارش


3.ابتلا به برخی از بیماری‌ های پوستی

برخی از بیماری های پوستی نیز سبب خارش پوست بدن می شوند که در زیر به معرفی چند نمونه از آن ها می پردازیم:

  1. درماتیت تماسی آلرژیک
  2. پوست خشک
  3. کهیر
  4. بیماری پسوریازیس
  5. درماتیت آتوپیک
  6. فولیکولیت
  7. سیمپلکس لیکن
  8. لیکن پلان
  9. شپش
  10. بیماری گال
  11. آفتاب‌ سوختگی

4.خارش‌ های تماسی

خارش های تماسی بیشتر در اثر تماس با یک عامل خارجی مانند تماس پوست با مواد محرک و آلرژن ،نیش حشرات و مصرف برخی از داروها ایجاد می شود .


5.دلایل هورمونی 

دلایل هورمونی یکی از شایع ترین دلایل خارش پوست بدن در دوران بارداری است .این عارضه معمولا در سه ماهه سوم بارداری رخ داده و پس از زایمان به صورت خود به خود برطرف خواهد شد .البته بهتر است بدانید خارش عمومی بدن می تواند یکی از علایم شروع یائسگی نیز به شمار آید.


عوامل ایجاد یا تشدید کننده خارش از دیدگاه ابوعلی سینا

ابوعلی سینا عوامل ایجاد یا تشدید کننده این عارضه را مصرف گرمی(خوراکی های تند و شیرین) ،ادویه،فلفل،کنجد،قهوه،چای،میگو،گوشت بسیار چرب،پوست مرغ یا ماهی،کلم،سرخ کردنی ها،کنسرو،سمبوسه،سوسیس و کالباس،پیتزا،ساندویچ،سس ،رب،تخم مرغ،کمبود پتاسیم،بالا بودن چربی خون و ابتلا به دیابت عنوان نموده است .


 خارش پوست بدن چگونه ایجاد می‌شود؟

خارش پوست بدن در هر منطقه ای از پوست با کمک سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) و سیستم عصبی محیطی ایجاد می شود. خاراندن پوست سبب کاهش درد از طریق مسیرهای عصبی خواهد شد.

حساسیت پوستی خارش و قرمزی


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

خارش بدن نشانه چیست؟ اگر دلیل خارش پوست بدن خود را نمی‌دانید، بهتر است به یک متخصص پوست مراجعه کنید. پزشکان پوست پس از شنیدن شرح حال شما ،سوابق بیماری و داروهای مصرف ،اقدام به معاینه بالینی پوست خواهند نمود .در صورتی که شائبه ابتلا به بیماری پوستی خاصی مطرح باشد پزشک برای یافتن و شناسایی عامل ریشه‌ ای خارش از روش های زیر برای تشخیص علت خارش پوست بدن استفاده خواهد نمود.


خارش پوست بدن چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص علت خارش پوست بدن روش های تشخیصی مانند انجام آزمایشات خون و ادرار ،نمونه برداری از ضایعه و….بنا به تشخیص پزشک مورد استفاده قرار گیرد.

بهترین راه درمان خارش بدن


خارش پوست بدن چگونه درمان می شود؟

پس از یافتن علت پزشک می تواند بهترین راه برای درمان خارش پوست بدن را پیدا نموده و از شیوه های درمانی رایج زیر به صورت تنها و یا ترکیب از آن ها برای درمان و رفع خارش پوست استفاده نماید .


1.درمان دارویی

درمان دارویی شایع ترین روش درمان خارش پوست بدن است .بهترین دارو برای خارش بدن شامل لوسیون کلامین دی،لوسیون منتول،مرطوب کننده های پوستی و مصرف کورتیکو استروئیدهای موضعی خفیف برای مدت کوتاه می باشد.داروهای آرام بخش ،داروهای ضد افسردگی ،داروهای ضد صرع و یا آنتی هیستامین ها نیز می توانند در درمان خارش بدن مفید واقع شوند .

بهترین دارو برای خارش بدن


2.فتوتراپی

در صورت وجود دانه های قرمز روی پوست همراه با خارش روش فتوتراپی (درمان با اشعه ماوراء بنفش) نیز می تواند موثر باشد.


3.درمان گیاهی

برای درمان خارش بدن با داروهای گیاهی عسل آب+قرص مخمر،خاکشیر را به مدت یک شب در عرق بیدمشک بخیسانید (بعد از شستن خاکشیر) و تا ده روز ناشتا میل کنید ؛آش «مرغ+اسفناج+برگ کاهو+کدو سبز+گشنیز+تره+جعفری+آلو+آبغوره »،مصرف فراوان آب لیمو،شربت آب لیمو با عسل ،مالش آب گشنیز+گوگرد زرد،مالش خیار (به دلیل وجود گوگرد فراوان در پوست خیار) ،مالش پیاز +خیار ،آب زرشک،شستن بدن با صابون گوگرد،جوشانده عناب،ضماد گل همیشه بهار،ضماد سرکه +حنا،استفاده از شامپوهای ضد شوره مفید می باشد.


4.درمان خانگی 

برای درمان خانگی و کاهش حساسیت پوستی خارش و قرمزی به نکات زیر توجه نموده و بدان ها عمل نمایید:

  1.  از کمپرس سرد بر روی موضع دارای خارش استفاده کنید .
  2. از مصرف مواد غذایی تند و ادویه دار و دارای کافئین خودداری نمایید .
  3. از شوینده های ملایم برای شست و شوی پوست خود استفاده کنید .
  4. از پوشیدن لباس‌ های تنگ، لباس‌های پشمی و لباس های تهیه شده از پارچه‌ های مصنوعی خودداری کنید.
  5. استرس خود را کاهش دهید .
  6. در هنگام دوش گرفتن از آب خنک به جای آب گرم استفاده کنید.
  7. از آن جا که علت خارش پوست بدن در زمستان خشکی پوست می باشد لذا در این فصل از مرطوب کننده ها بیشتر از سایر فصول سال استفاده کنید .

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *