لکنت زبان چیست ؟+روش های مختلف درمان لکنت زبان

لکنت زبان یکی از اختلالات شایع گفتاری به ویژه در کودکان است که ابتلا به آن باعث می شود فرد نتواند کلمات را به صورت پیوسته ادا نموده و با مکث نمودن های متوالی در حین صحبت مخاطب کلمات بیان شده از سوی وی را به شکل تکرار شونده بشنود .این اختلال در کودکی نیاز به روش خاصی برای درمان نداشته و به سادگی برطرف می گردد اما بروز این اختلال در بزرگسالی نیازمند پیگیری های جدی برای درمان می باشد .

لکنت زبان چیست؟

لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است که جزو اختلالات عصبی رشدی دسته بندی می شود و فرد مبتلا به این عارضه در سخن گفتن معمولی دچار مشکل بوده و با بیان کلمات به شکل تکرار یا کشیدن حروف اول، بیان پر فشار بخش اول کلمه توقف کامل کلمه یا حذف تلفظ کلمه نمودار می شود  . در واقع فرد مبتلا به این اختلال برخی آواها را کشیده تر از سایرین تلفط نموده و خروجی کلمات ادا شده از سوی او با دیگران متفاوت بوده و کلمات ادا شده توسط او منقطع، متشنج و غیر طبیعی است.

لکنت زبان چیست؟


انواع لکنت زبان

انواع لکنت زبان بر حسب شدت این اختلال به دو سطح خفیف و شدید تقسیم بندی می شود .در برخی بروز این اختلال بسیار خفیف و در برخی دیگر شدت بروز این اختلال به شدت بالاست به طوری که فرد مبتلا از نظر روحی با مشکلات متعددی مواجه می‌شود. اما انواع کلی لکنت زبان بر حسب سن شامل  لکنتی است که در سال‌ های ابتدایی کودکی بر اثر بروز برخی اختلالات مغزی اتفاق می افتد . بروز لکنت زبان در بزرگسالی نیز عمدتا به دلیل ضربات وارد شده به مغز یا در اثر سکته‌ های مغزی ، مصرف بعضی داروها و فشارهای عاطفی و احساسی می باشد .

انواع لکنت زبان


سنین ابتلا به لکنت زبان

بروز لکنت در کودکان در سنین 2 تا 4 سال شایع تر از سایر سنین بوده و بر اساس جنسیت پسران بیشتر از دختران در معرض ابتلا به لکنت قرار دارند .بر اساس تحقیقات انجام شده لکنت در کودکان در بیشتر موارد بین 18 تا 24 ماهگی آغاز شده و تا حدود 5 سالگی وجود آن مشاهده شده است .پس از رفتن به مدرسه و در سنین دبستان در بیشتر موارد لکنت  بهبود یافته و در برخی کودکان  به دلیل قرار گرفتن در شرایط هیجانی و افزایش استرس ها این اختلال ممکن است تشدید یابد .


علت لکنت زبان

در ادامه می توانید با مهم ترین علل موثر در بروز لکنت آشنا شوید :

  1. سابقه ابتلا به لکنت در افراد نزدیک خانواده یا به عبارتی دلایل ژنتیکی
  2. ایجاد اشکال در فرایند ها و عملکردهای مغز
  3. بروز اشکال در عملکرد محل های درگیر در تکلم در مغز
  4. داشتن اضطراب و استرس
  5. ترس های شدید و ناگهانی
  6. مشکلات عاطفی

علت لکنت زبان


عوامل ایجاد یا تشدید کننده لکنت از دیدگاه ابوعلی سینا

ابوعلی سینا مهم ترین عوامل ایجاد یا تشدید کننده لکنت را مواردی هم چون افت قند خون،اضطراب،قطع کردن صحبت کودک و اهمیت ندادن به وی و حرف هایش،داد زدن بر سر کودک،وادار کردن بچه چپ دست به نوشتن با دست راست توسط الدین چپ دست،مشاجره همیشگی پدر و مادر در حضور کودک،مصرف خوراکی های سرد (خوراکی های تر و بی مزه)،کمبود «کلسیم و ویتامین های گروه ب»،مصرف تنتور تریاک و خشخاش ،بروز سکته های مغزی و یا ابتلا به سایر بیماری های مغزی معرفی نموده است .


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

فرایند رشد گفتار فرایندی پیچیده و شامل ارتباطات میان نواحی مختلف مغز می باشد که در صورت عملکرد صحیح هر یک از بخش های فعال در این زمینه در مغز فرایند تکلم کودک ککامل شده و گفتار به شکل روان و شیوا صورت می گیرد .بنابراین در صورت مشاهده لکنت در کودک خود هر چه سریع تر به یک متخصص مغز و اعصاب و یا گفتار درمان مراجعه کنید تا بدین وسیله از راهکار های درمانی مناسبی برای درمان لکنت در فرزندتان استفاده نمایید .


درمان لکنت زبان

درمان لکنت زبان بر حسب سن و شرایط فرد مبتلا در هر فرد متفاوت از دیگری می باشد .گفتار درمانی برای درمان لکنت رایج ترین روش درمانی در تمامی سنین می باشد که خوشبختانه نتایج اثر بخشی را در این زمینه به دنبال خواهد داشت .سایر درمان های لازم در این زمینه به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود که در ادامه به تشریح هر یک از این روش ها خواهیم پرداخت:


1.درمان غیرمستقیم

در این روش با تشویق کودک به صحبت کردن در میان جمع خانواده و یا سایر گروه های اجتماعی ،ایجاد محیطی امن و آرام برای کودک ،آرام صحبت کردن با کودک و اهمیت دادن به صحبت های او و گفت و گوی مداوم با کودک در مورد موضوعات مختلف می توان به صورت غیر مستقیم موانع ایجاد کننده لکنت را از میان برداشته و شدت و میزان لکنت را در او کاهش داد .استفاده از درمان غیرمستقیم برای کودکان زیر ۵ سال مفید بوده و هدف از انتخاب آن به عنوان اولین مرحله برای درمان ایجاد محیطی آرام و بدون فشار برای صحبت کردن کودک می باشد.

داروی لکنت


2.درمان مستقیم

در این روش درمان زیر نظر مستقیم پزشک ،کار درمان یا گفتار درمان صورت می پذیرد و والدین تنها نقش حامی کودک را در طی این جلسات بر عهده دارند .افراد نامبرده با افزایش رشد مهارت های ارتباطی به پیشرفت کودک در روان شدن و یکدست شدن کلام و گفتار کمک می کنند .

برای درمان لکنت چه بخوریم؟


3.سایر درمان‌ ها

علاوه بر دو روش نامبرده روش های دیگری وجود دارد که بیشتر برای درمان لکنت در بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرد .درمان های روانشناسی و ابزارهای واکنشی  (دستگاه لکنت شکن ) به عنوان سایر روش های درمان لکنت بوده و  روش ها ی مناسبی برای حل مشکلات گفتاری ناشی از عوامل روانی و احساسی در بزرگسالان به شمار می روند.


4.درمان با طب ابوعلی سینا

برای درمان این اختلال محبت به کودک و القای تلقینات مثبت به او ،شرکت در سرود خوانی های دسته جمعی را فراموش نکنید و هر روز چیزی از کودک بپرسید و با حوصله به حرف های او گوش دهید ؛فشار بر روی انگشت دست و پا ( روزی دو بار و هر بار چند دقیقه)،هیپنوتیزم،اگر از نه سال به بالا دارید هر روز جلوی آینه بنشیینید و هر روز کلماتی را که در ادای آن مشکل دارید را شمرده و محکم تکرار کنید و هر روز یک یا دو برگ کتاب داستان را با صدای بلند بخوانید ؛برای درمان لکنت زبان چه بخوریم ؟ یک لیوان شیر+عسل+یک کپسول روغن ماهی +یک قرص مخمر،ایراج فقرا،«زیره (30)+فلفل سیاه (15) +دار فلفل (7)+خرفه (20)+اندکی نمک+قند سفید (20) » ( همگی بر حسب گرم) را پودر کنید و با عسل معجون سازید و روانه ده گرم از آن میل کنید .


کلام پایانی

در انتها باید گفت درمان لکنت زبان در کودکی بسیار آسان تر از بزرگسالی است و برای درمان لکنت زبان ناشی از ترس و اضطراب بهترین راه استفاده از مشاوره و ملاقات با یک روانشناس متخصص و متبحر می باشد .داروی لکنت زبان می تواند شامل داروهای آرامبخش و ریلکس کننده در بزرگسالان باشد که به عنوان قرص درمان لکنت زبان شناخته می شود و در واقع این داروها تنها سبب القای آرامش در فرد گشته و با بهبود جریان خون در او سطح هیجانات و استرس را در وی کاهش می دهند اما اثر مستقیمی در درمان قطعی لکنت به همراه نخواهند داشت .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top