گیاه کاکوتی چیست و چه خواصی دارد؟+مضرات کاکوتی

گیاه کاکوتی یکی از مفید ترین گیاهان دارویی است که به علت خواص درمانی بی شمار و فواید بی نظیر آن در درمان بسیاری از بیماری ها موضوع سلامت وب امروز به معرفی این گیاهی اختصاص یافته است .

گیاه کاکوتی چیست؟

گیاه کاکوتی با نام انگلیسی Ziziphora و نام علمی ziziphora tenuior یکی از گیاهان دارویی پر خاصیت در طب سنتی است که به علت خواص ضد عفونی کنندگی بسیار قوی در درمان بسیاری از بیماری ها علی الخصوص بیماری های عفونی کاربرد گسترده ای دارد .طبع کاکوتی گرم و خشک بوده و طعم تند و تیزی داشته و بوی آن مشابه گیاه آویشن و پونه می باشد.

خواص کاکوتی برای پوست


گیاه شناسی گیاه کاکوتی

کاکوتی یکی از گیاهان دارویی از تیره نعناییان است که به عنوان یک گیاه علفی گلدار و یک ساله شناخته می شود.بوته های این گیاه پرپشت و پهن بوده و دارای ارتفاعی بین 20 تا 50 سانتی مرت می باشد .برگ های کاکوتی کوچک و نیزه ای شکل و بدون دمبرگ بوده و گل های این گیاه کوچک و به رنگ سفید ،صورتی و یا ارغوانی می باشد.قسمت‌ های مورد استفاده کاکوتی شامل قسمت‌ های هوایی آن یعنی  (برگ و گل) بوده و این گیاه بومی کشور هندوستان می باشد .مناطق کاشت کاکوتی در ایران اطراف تهران و کرج و استان های شمالی کشور و استان های خراسان،همدان،قم و اصفهان بوده و نام های دیگر کاکوتی مشک طرامشک ،آنخ ،کاکاتو ، آویشن خراسانی،کهلیک اوتی  و کلنجه می باشد.


ترکیبات تشکیل دهنده گیاه کاکوتی

مهم ترین ترکیبات تکیل دهنده این گیاه شامل لیمونن ،کارواکرول،گاماترپینن،سینئول،بتاکاروتن،نیاسین و تیمول بوده و اسانس این گیاه دارای پولگون، منتون، ایزومنتون، منتول، تانن، فالونوئیدها و … می باشد .دو ترکیب مهم این گیاه تیمول و پولگون می باشد که در صورتی که هدف از برداشت کاکوتی استخراج پولگون از این گیاه باشد بهترین زمان برای برداشت این گیاه زمان گل دهی کاکوتی می باشد و در صورتی که هدف از برداشت استخراج تیمول از کاکوتی باشد بهترین زمان برای جمع آوری این گیاه  قبل از زمان گل دهی این گیاه می باشد.

خواص کاکوتی برای قاعدگی


خواص درمانی گیاه کاکوتی

کاکوتی چیست و چه خواصی دارد در ادامه می توانید با این گیاه و خواص شگفت انگیز کاکوتی در طب سنتی بیشتر آشنا شوید و با استفاده از این گیاه بسیاری از بیماری ها را درمان نمایید:


1.کاهش التهاب

التهاب در بدن می تواند عاملی برای بروز بسیاری از بیماری ها همانند آرتریت روماتوئید،نقرس و آرتروز و بیماری های قلبی و عروقی به شمار آید .کاکوتی با دارا بودن خواص ضد التهابی گیاهی قدرتمند برای کاهش سطح التهابات بدن ،درمان بیماری های یاد شده و کاهش دردهای ناشی از این بیماری ها می باشد .با مصرف کاکوتی به عنوان یک گیاه ضد التهاب روند درمان این بیماری ها را تسریع کرده و یا از ابتلا به آن ها پیشگیری نمایید .


2.بهبود عملکرد دستگاه گوارش

استفاده از این گیاه راز سلامتی دستگاه گوارش و بهبود عملکرد آن به شمار می آید .با استفاده از خواص ضد التهابی این گیاه به راحتی  می توانید  بسیاری از بیماری های گوارشی مانند التهاب روده ، سندروم روده تحریک پذیر و زخم معده را درمان نموده و از عوارض ناشی از آن ها در امان بمانید .


3.درمان دیابت

یکی از گیاهان دارویی ارزشمند در درمان بیماری دیابت و تنظیم میزان ترشح هورمون انسولین در خون کاکوتی است .ترکیبات شیمیایی فعال این گیاه با تاثیر بر روی عملکرد غده پانکراس باعث تحریک آنزیم انسولین و افزایش ترشح آن در خون گردیده و همین امر باعث کاهش سطح قند خون  و درمان دیابت می شود.

کاکوتی خشک


4.زیبایی پوست

خواص کاکوتی برای پوست شامل جلوگیری از پیری زودرس پوست و تبعات منفی ناشی از آن مانند چین و چروک،لک های پوستی ،تیرگی و خشکی پوست و بروز آکنه بر روی پوست می باشد .با استفاده از روغن کاکوتی و یا محصولات آرایشی تهیه شده از روغن کاکوتی سلامت و زیبایی پوست خود را تامین نموده و به آسانی پوستی زیبا و جوان داشته باشید .


5.قاعده آور

با توجه این که کاکوتی یک گیاه باد شکن  و دارای خواص ضد التهابی و ضد دردی قدرتمندی می باشد خواص کاکوتی برای قاعدگی شامل درمان قاعدگی های نامنظم،رفع دردهای ناشی از قاعدگی و … بوده و کاکوتی به عنوان یک گیاه قاعده آور شناخته می شود .


6.بهبود مشکلات تنفسی

استفاده از کاکوتی برای پیشگیری  و درمان سرماخوردگی،برونشیت و آنفولانزا عملی مفید و موثر است .کاکوتی با دارا بودن خواص آنتی باکتریال و خواص ضد باکتریایی قوی خطر ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش داده و در  سم زدایی و پاک سازی دستگاه تنفسی نقش موثری دارد.


نحوه استفاده از کاکوتی

طریقه مصرف کاکوتی بسیار ساده است .شما می توانید از دم کرده کاکوتی که از دم کردن کاکوتی خشک در یک فنجان آب جوش تهیه می شود روزی سه بار و هر بار یک فنجان بنوشید .همچنین می توانید از گل ها و برگ های کاکوتی خشک شده  به عنوان ادویه و طعم دهنده برای تهیه دوغ و مزه دار کردن ماست استفاده کنید.نوشیدن شربت کاکوتی در روزهای گرم تابستان نیز راهی برای رفع عطش ،خنک شدن و کاهش دمای بدن می باشد .

طریقه مصرف کاکوتی


مضرات کاکوتی

کاکوتی اگر چه گیاهی سراسر خاصیت است اما در برخی موارد و در برخی افراد مصرف این گیاه ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد .مهم ترین مضرات کاکوتی عبارت است از:

  1. زیاده روی در مصرف این گیاه به دلیل دارا بودن ترکیبی به نام پولگون می تواند منجر به سمی شدن کبد گردیده و افراد مبتلا به بیماری های کبدی را دچار مشکل نموده و نارسایی های کبدی را در آن ها تشدید نماید.
  2. این گیاه دارای خاصیت قاعده آوری بوده فلذا مصرف آن در طی دوران بارداری به علت افزایش خطر سقط جنین ممنوع می باشد .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *