برنج سفید و خواص باور نکردنی آن

برنج ،این دانه های سفید رنگ کوچک اما با ارزش یکی از منابع غذایی مهم در جهان محسوب می شوند .این ماده غذایی گیاهی سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی بوده و در تامین عناصر غذایی و انرزی مورد نیاز روزانه انسان نقش مهمی دارد .در ایران استفاده از برنج به عنوان یکی از وعده های غذایی رایج بوده و بیشترین تولید برنج کشور ما در استان های شمالی کشور انجام می شود.در سلامت وب امروز قصد داریم تا شما را با خواص برنج سفید و سبوس آن آشنا کنیم تا از اثرات جادویی و درمانی این گیاه بیشتر بدانید .

برنج سفید چیست؟

برنج سفید (به انگلیسی : White Rice) یکی از غذاهای اصلی ایرانیان و کشورهای شرقی و یکی از معمولی و عمومی ترین خوراک امروزی بشر می باشد .در ایران از برنج برای تهیه وعده های اصلی غذا استفاده می شود و وجود ترکیبات مهم تغذیه ای در آن سهم بزرگی در حفظ سلامت و تندرستی بدن دارد.برنج سفید پس از فراوری از سبوس برنج یا شلتوک آن جدا شده و آماده مصرف می شود .البته بهتر است بدانید برنج سبوس دار به علت عدم فراوری دارای ارزش غذایی کامل تری نسبت به برنج سفید می باشد.

برنج سفید چیست؟


گیاه شناسی برنج

برنج سفید چیست؟ گیاه برنج گیاهی یکساله، علفی با ارتفاعی در حدود 1 متر و دارای خوشه هایی مشابه گیاه گندم می باشد . حدود 95 درصد تولید برنج جهان در چین، هند و آسیای جنوب شرقی و حدود 75 درصد کل کشت برنج در ایران در استان های شمالی کشور انجام می شود .این ماده ارزشمند گیاهی به عنوان یک منبع غذایی حاوی خواص درمانی بی شماری است که در ادامه سلامت وب امروز به بررسی آن می پردازیم.


انواع برنج

امروزه بیش از 40000 گونه از انواع برنج در جهان کشت می شود که از نظر شکل و اندازه و رنگ با هم متفاوت می باشند. مهم ترین برنج های شناخته شده شامل برنج سفید، برنج قهوه ای، برنج وحشی، برنج سیاه و برنج سرخ یا قرمز بوده و از نظر اندازه شامل دانه بلند، دانه متوسط و دانه کوتاه می باشند.


ارزش غذایی برنج سفید

مهم ترین ویتامین های برنج سفید شامل ویتامین هایی مانند ویتامین ب1،ب2و مقادیر کمی ویتامین A ومواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، منگنز، سلنیوم، مس و اسید های چرب امگا 6 می باشد .این ماده غذایی همچنین سرشار از نشاسته و هیدرات های کربن بوده و با دارا بودن مقداری ویتامین ای فاقد ویتامین C می باشد.

مضرات برنج سفید


خواص درمانی برنج سفید

طبع برنج سفید سرد و خشک می باشد و مهم ترین خواص برنج سفید شامل تأمین فوری انرژی مورد نیاز بدن ، تنظیم و بهبود حرکات روده، تثبیت سطح قند خون ، کاهش روند پیری و….. می باشد که در ادامه بیشتر با خواص این دانه های کوچچ اما جادویی آشنا می شوید :


1. تأمین انرژی

برنج سفید به علت برخورداری از سطح بالایی از کربوهیدرات و نشاسته در تامین انرژی مورد نیاز بدن نقش مهمی دارد .کربوهیدرات ها پس از سوخت و ساز در بدن به انرژی کاربردی تبدیل شده و به همراه سایر عناصر غذایی ارزشمند موجود در این ماده غذایی گیاهی انرژی مورد نیاز روزانه بدن را فراهم می کنند.


2. کنترل فشار خون

میزان سدیم موجود در برنج سفید بسیار پایین است به همین دلیل مصرف این منبع غذایی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مناسب بوده و سبب افزایش فشار خون نخواهد شد .


3. جلوگیری از سرطان

وجود فیبر نامحلول در این گیاه شگفت انگیز از بدن شما در برابر انواع مختلف سرطان محافظت می‌کند.بنابراین با مصرف برنج از جهش سلول های سالم و تبدیل آن ها به سلول های سرطانی جلوگیری نموده و با پاکسازی بدن از رادیکال‌ های آزاد از ابتلا به سرطان پیشگیری کنید.همچنین فیبر نامحلول موجود در این ماده غذایی در کاهش تأثیر بیماری‌هایی مثل سندروم روده تحریک‌پذیر و اسهال مؤثر می باشد.

خواص برنج ایرانی


4. ضد پیری پوست

استفاده از ماسک برنج یا آرد برنج می تواند در درمان مشکلات پوستی موثر باشد .این ماده می تواند التهاب پوست را کاهش داده و خارش پوست و قرمزی آن را نیز تسکین دهد .وجود ویتامین های ب و برخی ترکیبات آنتی اکسیدانی در برنج سفید به تاخیر ظهور علایم پیری زودرس کمک کرده و روند ایجاد چین‌ و چروک روی سطح پوست را به تعویق می اندازد.


5. بهبود متابولیسم

برنج با دارا بودن ویتامین D، کلسیم، نیاسین، فیبر، آهن، تیامین و ریبوفلاوین یکی از منابع عالی برای تأمین مواد معدنی و ویتامین‌ های مورد نیاز بدن به‌ شمار می‌رود.با وجود چنین ترکیباتی در برنج سفید متابولیسم بدن بهبود یافته و عمل دستگاه گوارش بهتر انجام خواهد شد.


سایر خواص درمانی برنج سفید

  1. عملکرد بهتر سیستم عصبی
  2. تولید هورمون‌ های جنسی
  3. زیبایی پوست
  4. درمان بیماری سودا و پسیوریازیس
  5. رفع تشنگی
  6. درمان اختلالات کلیوی
  7. درمان سوء تغذیه
  8. سلامت دستگاه گوارش
  9. درمان اسهال
  10. زیاد کردن شیر مادر
  11. افزایش میزان اسپرم
  12. کمک به درمان بی خوابی

کشت برنج در ایران

 


فواید آب یا لعاب برنج سفید

  • آب برنج خنک کننده و ادرار آور است.
  • بهترین غذای کمکی برای شروع غذا در شش ماهگی در شیرخوران است.
  • مفید برای شست و شوی زخم ها
  • درمان ورم های روده ای
  • درمان کننده استفراغ خونی

مضرات و موارد احتیاط مصرف برنج سفید

  1. با توجه به خاصیت چاق کنندگی برنج از زیاده روی در مصرف آن پرهیز نمایید .
  2. زیاده روی در مصرف آن در مبتلایان به دیابت ممنوع می باشد .
  3. افراد مبتلا به یبوست از زیاده روی در مصرف آن خودداری نمایند .
  4. به طورکلی زیادهروی و مصرف بی رویه برنج سفید موجب بروز مضرات برنج سفید شامل بروز جوش در صورت، سستی و ضعف بدن، یبوست، اسیدی شدن خون و …. می شود.
  5. برای اشخاص مستعد و دچار قولنج خوب نیست .
  6.  

    پوسته کاملا سرند نکرده آن عامل سردرد و مسمومیت می باشد .

  7. آب چلتوک برنج ساقط کننده جنین است.

بهترین نحوه مصرف و روش پخت برنج سفید

برای حفظ ویتامین‌ های برنج از آبکش کردن برنج حتی الامکان خودداری نموده و آن را به صورت کته و دمی طبخ نمایید تا ارزش غذایی این ماده غذایی حفظ شود .شما می توانید در تهیه انواه سوپ ها ،آش ها و پلوها از برنج سفید استفاده نموده و با استفاده از مصلح برنج سفید که زیره، زعفران یا شوید می باشد سردی آن را کاهش دهید.

خواص برنج سفید


خواص برنج سفید در طب سنتی

این ماده گیاهی یکی از معمولی ترین خوراک امروزی بشر می باشد به طبع حالت خشکی می دهد و پخته آن در اشخاص حرارتی تولید حرارت و در رطوبتی ها ایجاد رطوبت می نماید .به همین سبب اغلب پزشکان در هنگام بیماری خوردن آن را منع نموده اند و در زمان سلامتی مصرف آن را مجاز می دانند.چون باعث طول عمر و صحت مزاج می شود و چلتوک آن حاوی مقدار زیادی ویتامین ب می باشد .برنج سفید دارای حالت جمع کنندگی و یبوست آور است و به تنهایی خاصیت غذایی کمی دارد و برای مبتلایان به فشار خون بسیار مفید است.پیچش شکم ،اسهال ،بیماری کبدی را برطرف کرده و مولد منی است به خصوص مصرف شیر برنج با شیر بز بسیار نافع است .


  • درمان اسهال

هرگاه با دوغ تازه یا ماست یا سماق خورده شود انواع اسهال صفراوی و التهابات و حرارت معده را از نوع عطش و استفراغ برطرف می کند .


  • درد دوره ناف

یا به قول عوام افتادن ناف را با پلویی که با پیه بز یا روغ حیوانی چرب شده است برطرف نمایید.


  • دیدن خواب خوب

خوردن برنج پخته یا پلو باعث دیدن خواب های خوب می شود .


  • ازدیاد منی

خوردن آب برنج پخته مخلوط با شیر ضمن نرم کردن سینه به مدت 10 روز منی را زیاد کرده و قوه باء را تقویت می کند .


  • زخم روده

تنقیه آب برنج پخته جهت زخم روده و معده نافع است.همچنین پاشیدن پودر خاک برنج بر روی زخم های تازه مفید است .سر کشیدن و نوشیدن سوپی از آرد برنج با پیه کبد بز جهت درمان اسهال و زخم روده بسیار نافع است .ضماد برنج با پیه جهت گشودن دمل مفید است .


  • خونریزی دماغ

به بینی کشیدن پودر و گردی که در موقع برنج کوبی به دست می آید موثر است .

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top