ازگیل میوه ای تقریبا جنگلی و پاییزه است و اکثرا در نقاط گرم و کوهستانی می روید و دارای خواص بی شماری می باشد.این میوه فوق العاده و استثنایی دارای طعمی لذیذ و دلچسب بوده و حتی میوه نیم رس آن پس از چیدن هم خود به خود کم کم می رسد و طعمی مطبوع دارد .برای آشنایی بیشتر با خواص این میوه استثنایی به ادامه سلامت وب امروز توجه بفرمایید . |
ازگیل چیست؟
ازگیل یکی از میوه های استان های شمالی و پاییزی است که دارای ظاهری جالب و طعمی مطبوع و لذت بخش می باشد.طبیعت ازگیل سرد و خشک می باشد .این میوه به ظاهر کوچک خواص درمانی بی شماری دارد که در ادامه با آن آشنا می شوید .
ریخت شناسی ازگیل
درخت ازگیل دارای بوته های کوچک و همواره سبزی می باشد که میوه های آن به رنگ نارنجی روشن می باشد .نام علمی این میوه Eriobotrya japonica بوده و برخی از نام های دیگر آن شامل آلوی چینی، آلوی ژاپنی، ازگیل ژاپنی، پیپا، نیسپرو و آلوی مالت نیز می باشد.این میوه به شکل گلابی بوده و کمی بزرگ تر از آلو می باشد .پوست آن زرد یا نارنجی بوده و گوشت آن سفید، زرد یا نارنجی و مزه آن تند می باشد .هسته های این میوه قهوه ای رنگ بوده و طعم آن ما بین دو میوه هلو و انبه می باشد .
منشاء و زادگاه ازگیل
ازگیل میوه ای کاملا آسیایی است و زادگاه آن کشور چین می باشد .اما پس از ورود به کشور ژاپن و کاشت ازگیل در آن کشور به عنوان میوه بومی کشور ژاپن شناخته شد .بنابراین انواع ازگیل شامل ازگیل ژاپنی و چینی می باشد .
ارزش تغذیه ای ازگیل
این میوه ارزشمند با دارا بودن سطح بالایی از انواع ویتامین ها از قبیل ویتامین A، ویتامین C و ویتامینهای گروه B مانند تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، پیریدوکسین، فولات و اسید فولیک و املاح معدنی هم چون آهن، کلسیم، منگنز، پتاسیم، فسفر، روی، مس و سلنیوم در سلامتی انسان نقش بسزایی دارد . کلسترول و کالری موجود در این میوه بسیار پایین بوده و علاوه بر ترکیبات یاد شده حاوی سطح بالایی از امگا3 و امگا 6 می باشد .
فواید تغذیه ای و درمانی ازگیل
در ادامه شما را با مهم ترین خواص تغذیه ای و درمانی این میوه محبوب و قدرتمند آشنا می کنیم :
1- کاهش فشار خون
پتاسیم موجود در این میوه به عنوان وازودیلاتور (منبسط کنندهی رگ ها)برای سیستم قلب و عروق به شمار می آید .این ماده معدنی با کاهش فشار خون سبب افزایش و بهبود جریان خون درون رگ ها شده و در نتیجه در سلامتی قلب و عروق و تنظیم فشار خون نقش مثبتی دارد .
2- پیشگیری از دیابت
برای پیشگیری از ابتلا به دیابت و تنظیم قند خونتان از ازگیل و خواص آن استفاده کنید .نوشیدن دم نوش این میوه باعث تنظیم سطوح گلوکز و انسولین خون گشته و به محافظت از بدن در برابر دیابت کمک میکند.
3- ضد سرطان
آنتی اکسیدان های فراوان موجود در ازگیل زرد اثر رادیکال های آزاد را در درون بدن خنثی کرده و از جهش غیر متعارف سلول ها جلوگیری می نمایند .بنابراین این میوه به عنوان یک میوه ضد سرطان در پیشگیری از ابتلا به سرطان هایی نظیر سرطان ریه و دهان بسیار سودمند است .
4- تقویت سیستم ایمنی بدن
ویتامین ث موجود در این میوه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و عملی مهم جهت افزایش تولید گلبول های سفید خون به شمار می آید .همچنین این ویتامین با افزایش میزان ساخت کلاژن در بدن در زیبایی و جوان سازی پوست نقش بسزایی دارد .این ویتامین باعث شده است تا خواص ازگیل در بارداری بی شمار باشد و با قدرتمند کردن سیستم ایمنی بدن از بیمار شدن مادر در این دوران حساس جلوگیری نماید.
5-بهبود مشکلات دستگاه تنفسی
دم نوش یا چای ازگیل برای درمان عفونت های تنفسی بسیار سودمندند .به طوری که برای درمان آبسه دهان و گلو قرقره جوشانده برگ ازگیل درمان این ناراحتی ها به شمار می آید .همچنین با غرغره کردن این نوشیدنی خلط و مخاط از گلو خارج شده و سرفه های ناشی از سرماخوردگی کاهش خواهد یافت .جهت درمان آنژین با ازگیل روزانه سه بار جوشانده برگ ازگیل در روز قرقره شود تا آنژین درمان شود .
6- کاهش کلسترول خون
بر اساس مطالعات انجام شده وجود سطح بالایی از اسید های چرب امگا 3 و امگا 6 در کاهش کلسترول و چربی خون نقش مهمی دارد و اثرات آن در طی آزمایشات انجام شده کاملا به اثبات رسیده است .
7-بهبود بسیاری از مشکلات در زنان
این میوه در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان در زنان پس از یائسگی نقش موثری دارد .مصرف این میوه از کاهش تراکم استخوان در بخش های مختلف بدن جلوگیری کرده و جهت درمان اختلال قاعدگی خانم ها بسیار سودمند است .بدین منظور میوه تازه و رسیده ازگیل یا کنسرو آن کاملا مفید است .ولی بهترین استفاده خوردن شیر ازگیل از سه روز قبل تا خاتمه دوران قاعدگی است .
8- درمان بیماری کم خونی
جهت درمان بیماری کم خونی و علایم ناشی از آن میوه ازگیل را به صورت تازه مصرف نمایید .آهن موجود در این میوه سبب افزایش میزان هموگلوبین در بدن شما می شود و در نتیجه در درمان بیماری کم خونی بسیار سودمند است .
9- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
پکتین نوعی خاص از فیبر رژیمی است که در این میوه به وفور یافت می شود و در نتیجه سبب بهبود عملکرد دستگاه گوارش می شود .بنابراین برای درمان اسهال و یا پیشگیری از ابتلا به یبوست این میوه را حتما مصرف کنید .
10-درمان اسهال بزرگسالان و بچه ها
در حدود 250 گرم از میوه کاملا رسیده ازگیل را پس از خارج کردن هسته خوب بکوبید و در دو لیتر شیر داغ و مقداری شکر مخلوط کنید و خوب هم بزنید اشخاص بالغ می توانند به عنوان دسر هر چقدر که میل داشته باشند از آن بخورند .کنسرو ازگیل هم درمان اسهال است .به منظور تهیه آن یک کیلو ازگیل کاملا رسیده را در نیم لیتر آب با 800 گرم شکر به مدت تقریبا نیم ساعت بجوشانید و محتویات آن را در شیشه های مخصوص مربا بریزید و در صورت دچار شدن به اسهال شدید صبح ها مقداری از این محتویات را میل نمایید .جهت درمان اسهال بچه ها نیز 100 گرم از میوه نارس آن را بشویید و به تکه های کوچک ببرید ،نیم لیتر آب و 50 گرم برگ تازه مسیکه به آن بیفزایید .به مدت 15 دقیقه بجوشانید و بعد کنار بگذارید تا خوب جا بیفتد سپس آنقدر شکر بدان بیفزایید تا از حالت رقیق بودن در آید در شبانه روز به تواتر 100 تا 200 گرم از آن را به بچه بدهید .
11-درمان سالک با ازگیل
جوشانده نیم گرم یا خنک برگ ازگیل هر گاه به صورت محلول روی زخم مصرف شود درمان سالک است .در ضمن پوست های ظریف را تقویت می بخشد .برای تهیه جوشانده مرهم 50 گرم از برگ در یک لیتر آب جوشانده شود .
12-درمان برفک
جوشانده برگ ازگیل به ترتیب بالا درمان برفک به حساب می آید .
روش مصرف ازگیل
این میوه را میتوان به صورت تازه یا خشک شده و حتی کنسرو شده مصرف نمود . در هنگام خرید این میوه دقت کنید که ازگیل های بدون لک و به رنگ روشن، آبدار و خوشمزه می باشند اما ازگیل های متمایل به سبز، طعمی ترش و اسیدی دارند.
مضرات ازگیل
زیاده روی در مصرف هر نوع ماده غذایی مضر به شمار می آید .بنابراین اگر شما در مصرف عصاره برگ ازگیل زیاده روی فرمایید دچار ضعف و درد غیر اختصاصی یا میوپاتی سمی در بدن خواهید شد .همچنین هسته ازگیل حاوی ترکیبات سمی بوده و در صورت مصرف خطرناک است .بنابراین برای درامان ماندن از مضرات ازگیل در مصرف آن زیاده روی نکنید .