گل های خرزهره علاوه بر زیبایی دارای خواص درمانی بی شماری می باشند که کمترکسی از آن آگاهی دارد .همه ما خرزهره را به عنوان یک گیاه سمی می شناسیم اما بهتر است بدانید که در طب سنتی و طب چینی گل های گیاه خرزهره از خواص دارویی بسیار بالایی برخوردار بوده و در زمینه درمان بیماری های مختلف کاربرد وسیعی دارد .در نوشتار سلامت وب امروز شما را با مهمترین خواص و مضرات گیاه خرزهره آشنا می کنیم. |
گیاه خرزهره چیست؟
گیاه خرزهره با نام انگلیسی:Oleander و نام علمی Nerium oleander L. Apocynacear یکی از گیاهان دارویی در طب سنتی چینی است که بیشتر در درمان بیماری های عفونی مورد استفاده قرار می گیرد .نام های دیگر گیاه خرزهره شامل کیشه، خر زهرج، سم الحمار، حبن، شرنگ و ورد الحمام بوده و طبع گیاه خرزهره گرم و خشک می باشد.
مشخصات ظاهری گیاه خرزهره
گیاه خرزهره به صورت یک درختچه کوچک با ارتفاعی در حدود دومتر می باشد که برگ های آن به صورت بیضوی باریک و به رنگ سبز تیره در حلقه های سه تایی به چشم می خورد. گل های این گیاه معطر بوده و به رنگ های قرمز مایل به بنفش، صورتی، سفید و یا زرد دیده می شوند. میوه های این گیاه از فولیکول های استوانه ای شکل تشکیل شده و به صورت دوکی شکل با ابعادی در حدود 12-23 سانتیمتر می باشد.این گیاه بومی اروپای جنوبی بوده و امروزه به صورت گسترده در آسیا، اروپا و …کاشت میشود.در ایران این گیاه بیشتر در باغ ها و پارک ها به عنوان یک گیاه زینتی که در تمام طول سال گل میدهد کاشته می شود.این گیاه در شهر هیروشیمای ژاپن نماد امید به زندگی محسوب می شود چرا که اولین گیاه رشد کننده در آن شرایط بوده است .
ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه خرزهره
مهم ترین ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه خرزهره شامل نری زوسید، نریگوزید،اولئاندروزید، کانروزید،نریازید، نریدیگی نوزید،نری تالوسید، نریوموزید، پروسراژنین، نری دی انون A، کاردنولید N1 تا N4 و …می باشد.در ضمن ریشه، پوست و دانه های این گیاه حاوی گلیکوزید می باشد.
خواص درمانی گیاه خرزهره
مهم ترین خواص درمانی گیاه خرزهره در طب سنتی و طب آیورودا به شرح زیر می باشد:
- اگر چه برگ این گیاه سمی و مهلک است اما از همین برگ مشمعی می سازند که برای کمر درد و رماتیسم بسیار نافع است .
- این گیاه دارویی بهترین تسهیل کننده فرایند عمل هضم و عمل گوارش است .
- این گیاه در تصفیه خون مفید بوده و در درمان غلظت خون نافع است .
- خواص آنتی باکتریال این گیاه سبب جلوگیری از ابتلا به بیماری های مسری خواهد شد .استفاده از روغن تهیه شده از برگ این گیاه دارویی و ماساژ بدن با آن در این زمینه سودمند است .
- روغن تهیه شده از این گیاه بهترین راه حل برای رفع و درمان خارش های پوستی است .
- خمیر تهیه شده از گل های این گیاه به همراه چغندر، هویج و خردل بهترین داروی رفع سردرد می باشد .بدین منظور خمیر تهیه شده را بر روی پیشانی قرار دهید .
- مخلوط ریشهی این گیاه با آب سرد بهترین راه برای رفع کورک ها ،دمل ها و درمان بیماری هموروئید می باشد.
- خواص گیاه خرزهره برای پوست شامل شفاف سازی و روشن شدن رنگ پوست می باشد .بدین منظور از ماسک تهیه شده از پودر گل های خرزهره استفاده کنید .
- ضماد له شده برگ های خرزهره بر روی مفاصل دردناک سبب کاهش دردهای مفصلی خواهد شد .
- جوشانده تهیه شده از گل های سفید خرزهره برای شستشوی زخم ها و جراحات بسیار مفید است.
- برای درمان نیش مار از پوست ریشه این گیاه استفاده کنید تا زمانی که سم از بدن خارج شود .
- روغن تهیه شده از پوست گیاه خرزهره در درمان اگزما و سایر مشکلات پوستی تاثیر بسزایی دارد.
نحوه استفاده از گیاه خرزهره
بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص گردیده است که تمام قسمت های این گیاه سمی می باشد.بنابراین ،این گیاه عمدتا به صورت خارجی و به شکل فراوری شده استفاده میشود و مصرف خوراکی آن می بایست حتما تحت نظارت یک پزشک واجد شرایط انجام شود.چرا که در غیر این صورت احتمال مسمومیت و خطر مرگ شما را تهدید می کند.
مضرات گیاه خرزهره برای سلامتی
با توجه به سمی بودن این گیاه مصرف گیاه خرزهره برای دور ماندن از مضرات گیاه خرزهره می بایست تحت نظر یک متخصص صورت پذیرد .مهم ترین عوارض گیاه خرزهره شامل موارد زیر می باشد:
- به علت سمی بودن می تواند تهوع آور باشد.
- در افراد مبتلا به مشکلات ریوی سبب بروز حساسیت خواهد شد.
- با توجه به سمی بودن این گیاه مصرف خودسرانه آن می تواند سبب ایست قلبی شده و خطر مرگ را به همراه داشته باشد.
- مادران باردار ،مادران شیرده و نیز کودکان و یا افرادی که به این گیاه حساسیت دارند، از مصرف این گیاه می بایست خوداری نمایند.