خردل و فواید درمانی آن+مضرات خردل

خردل یکی از ادویه ها مفید و پرکاربرد در آشپزی است که به صورت دانه هایی سیاه یا پودری زردرنگ در بازار عرضه می شود.این گیاه که به خشم اژدها نیز معروف است مصارف بی شماری دارد که در ادامه سلامت وب امروز با این گیاه ،خواص آن و مصارف درمانی و غیر درمانی آن بیشتر آشنا خواهید شد.

خردل را بیشتر بشناسید

خردل (Mustard) یکی از ادویه های پرکاربرد در صنعت آشپزی است که از گیاهی به همین نام تهیه می شود و به عنوان ادویه دوستدار سلامتی علی الخصوص سلامت دستگاه گوارش شناخته شده است .طبع خردل بسیار گرم و خشک (صفراوی ) بوده و سایر اطلاعات در مورد آن به شرح زیر می باشد:

خواص خردل برای کبد


گیاه شناسی خردل

گیاه خردل متعلق به خانواده چلیپاییان ، هم خانواده کلم ها با برگ‌ هایی مشابه برگ های ترب و گل‌ هایی به رنگ زرد می باشد که این گیاه بومی نقاط معتدل اروپا بوده و در میان مردم یونان و روم باستان از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار بوده است و به عنوان محصولی مهم و پرکاربرد در آمریکا و ایالات تابعه آن شناخته شده است . از تخم و برگ این گیاه به عنوان ادویه و چاشنی در تهیه غذاها و از برگ، تخم، ریشه و گل خردل نیز در طب سنتی برای درمان بسیاری از مشکلات و بیماری ها استفاده می شود.

طبع خردل


انواع خردل

انواع خردل شامل خردل سفید، خردل سیاه و خردل قهوه‌ ای است که در این میان خردل قهوه ای با داشتن طعم تیزی که دارد از بقیه معروف‌تر بوده و خردل سفید یا همان خردل زرد به علت دارا بودن طعم ملایم‌تر در تهیه‌ی سس خردل معمولی کاربرد دارد. خردل سیاه نیز با عطر و طعم تندش شناخته می شود که از ساقه، برگ‌ و دانه‌ های آن استفاده می شود.


ارزش غذایی خردل

با توجه به خوراکی بودن تمامی بخش های این گیاه بهتر است بدانید که دانه خردل حاوی مواد معدنی‌ مانند کلسیم، منیزیم، فسفر و پتاسیم و ویتامین هایی از قبیل ویتامین A و فولات است.برگ های این گیاه نیز با دارا بودن سطح بالایی از عناصر معدنی پتاسیم، کلسیم، فسفر و منیزیم و مقادیر بسیاری فیبر، ویتامین‌ A، ویتامین K، ویتامین C و فولات حاوی خواص ارزشمندی می باشند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

طعم خردل


خواص خردل برای سلامتی

با توجه به وجود مواد مغذی ارزشمند در بخش های مختلف این گیاه ،خردل گیاهی ضد عفونی کننده – اشتها آور، محرک غدد بزاق عصاره معده و یکی از ادویه جات مفید تندرستی و نافع دستگاه گوارش است که سایر خواص خردل برای سلامتی به شرح زیر می باشد:

خرید پودر خردل


 1.درمان انزال زودرس

برای درمان سرعت انزال منی یا انزال زودرس در هر مرحله نهار و شام 2 گرم خردل را همراه با سه قطره سرکه میل کنند توجه شود خردل خیلی گرم است و برای اشخاص رطوبتی و سرد مزاج خوب است.


2.تسهیل فرایند گوارش

خردل معده را تمیز و عمل گوارش را آسان می کند صرف نظر از بعضی زیان های جزئی و تحریکات موضعی خردل یکی از ادویه جات مفید و پرارزش است (بشرط اینکه خوب تهیه شده باشد) که می‌تواند از بدن در برابر سموم محافظت کند. عصاره‌ی تهیه‌ شده از دانه‌ی خردل در پاک‌سازی بدن از سموم مؤثر است بنابراین خواص خردل برای کبد شامل بهبود عملکرد کبد در پاکسازی بدن و دفع سموم و مواد زائد از بدن می باشد.

پودر خردل در غذا


3.اشتها آور

خردل به غذا عطر و طعم خوش می بخشد بخصوص استعمال آن در گوشت آب پز و غذاهای ساده بسیار مطبوع است و اشتها را تحریک می کند بعلاوه زبان و اعصاب ذائقه و غدد بزاق را تحریک می نماید. در نتیجه غذا طعم و بوی بهتری پیدا می کند و ترشحات بزاق بیشتر می گردد پس همانطوری که می دانیم چون ( عمل گوارش از دهان شروع می گردد) در این صورت عمل هضم بهتر انجام می گردد بعلاوه با تحریک معده و ترشح زیاد عصاره معدی و انقباض ماهیچه های آن غذا بهتر هضم می شود پس در اشخاصی که معده آنها تنبل است استعمال خردل بسیار مفید است و پر واضح است برای اشخاصی که اسید و ترشحات معده زیاد دارند خردل مناسب نیست و بایستی کمتر مصرف کنند.

سس خردل


4.ضد عفونی کننده قوی

حالت ضد عفونی خردل که این حالت تا اندازه ای برای مردم مجهول است. ریختن 40 قطره خردل در یک لیتر آب برای ضد عفونی کردن پوست کافی است بدون اینکه پوست را تحریک نماید پس در موارد عفونت معده و روده خردل یکی از داروهای خوب و مفید خواهد بود.


5.ضد رماتیسم

درمان رماتیسم ،پسوریازیس (بیماری های خود ایمنی التهابی)و سایر دردهای عصبی با استفاده از این گیاه امکان پذیر است. ضماد خردلی که توام با آرد تهیه شده باشد بهترین و مفیدترین نوع برای کاستن دردهای عصبی و روماتیسمی و درمان التهابات و ضایعات ناشی از پسوریازیس می باشد.

خردل از کجا بخرم


6.ضد سرطان

برای پیشگیری از بروز سرطان هایی مانند سرطان مثانه، سرطان روده بزرگ و سرطان دهانه رحم از خواص درمانی بی نظیر این گیاه غافل نشوید .مصرف این گیاه می تواند از رشد سلول‌ های سرطانی جلوگیری کرده و از تشکیل تومورهای بدخیم در بدن ممانعت کند.


7. درمان اختلالات تنفسی

عمولا از دانه این گیاه ضماد داروئی به نام سیناپیسم  تهیه می شود که استفاده از آن در درمان سرماخوردگی و درمان مشکلات سینوسی مفید بوده و در رفع احتقان اندام‌های تنفسی سودمند است .این گیاه می تواند در درمان برونشیت مزمن مؤثر واقع شده و به تنفس آسان و رفع سرفه کمک نماید .عصاره خالص این گیاه تند ، اشک آور ، سرخ و ملتهب کننده می باشد و عینا شبیه حالت پیاز در موقع پوست کندن اثر می گذارد و در موقع کوبیدن هم همین حالت را دارد. این گیاه به شکل مشمع روی پوست استعمال می گردد و پس از استعمال پوست سرخ می شود ، یعنی خون را به سطح پوست متوجه می کند و در نتیجه حالت اختناق از اعضاء داخلی بخصوص ریه ها و برونش ها رفع می گردد.


8.ضامن سلامت پوست و مو

خواص خردل برای پوست شامل بهبود درماتیت تماسی ،رفع التهابات پوستی ، درمان آکنه و درمان اگزما می باشد.همچنین جوشاندن برگ حنا با آب و مقداری روغن خردل،سبب تولید اکسیری طلایی برای رشد موها و محافظت از سلامتی آن ها می شود .


9.درمان بیماری دیابت

یکی دیگر از مزایای درمانی استفاده از این گیاه کمک به درمان بیماری دیابت و کنترل علایم ناشی از آن است .این گیاه به علت دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی از آسیب‌ های ناشی از استرس اکسیداتیو در افراد دیابتی جلوگیری کرده و به افزایش متابولیسم گلوکز کمک می‌کند.


10.سلامت قلب و عروق

مصرف این گیاه در کاهش سطح کلسترول خون و تری گلیسیرید نقش موثری دارد بنابراین با مصرف این ادویه تند و تیز می توانید از سلامتی قلب و عروق خونی خود محافظت نموده و از تصلب شرایین و سایر بیماری های قلبی جلوگیری نمایید.

انواع خردل


استعمال خردل برای کسانی که نباید نمک بخورند

خردل 3 تا 7 درصد نمک دارد و همان طوری که علم پزشکی روشن کرده نمک نقش بزرگی در زندگی انسان دارد فضولات و مازاد و سموم بدن مخصوصا اوره و اسید اوریک را از راه کلیه ها خارج می کند فقط بیماران قلبی و مبتلایان به ورم کلیه شدید بایستی از خوردن نمک اجتناب کنند.ولی این بیماران می توانند بمقدار کمی از خردل آمور میل کنند که هم موافق با تندرستی آن هاست و هم برای آنها نیز اشتها افزاست.


اثرات تضعیف کننده اثر خردل بوسیله سرکه

در موقع خوردن خردل بر عکس حالت استعمال خارجی بایستی وضع خردل خفیف تر و طوری باشد که مخاط را تحریک نکند به این لحاظ مقداری سرکه به آن اضافه می کنند تا کاملا قابل خوردن باشد در خردل های تجارتی علاوه بر سرکه بعضی مواد نباتی دیگر نیز اضافه می نمایند تا آنرا خوش طعم و خوش خوراک نمایند و در نتیجه افزودن این مخلوط های مختلف خردل ها متفاوتی بدست می آید و تهیه می شود مثلا خردل قوی که چندان اسیدی نیست مثل (آمورا) که بهترین خردل هاست.بطور کلی بهتر است بدانید ترشی خردل های معمولی بین 4 تا 5/4 میباشد و این مقدار شبیه آب میوه هائیست که ترشی آنها در حدود 3 تا 5/3 است.


نحوه استفاده از خردل و مصارف آن

نبات اصلی خردل از خانواده براسیکا می باشد (دو نوع براسیکا وجود دارد یکی سیاه که از آن خردل سیاه و یکی زرد که از آن خردل عسلی و برنگ طلائی بدست می آید). تخم و دانه های خردل را می کوبند و به شکل پودر یا خمیر مصرف می کنند.از خردل به عنوان طعم دهنده و نگهدارنده در غذاها استفاده می‌ شود.همچنین سس خردل به عنوان چاشنی گوشت و سالاد کابرد وسیعی داشته و دانه‌ی کامل خردل نیز به ترشی‌ ها و سس‌ ها طعم بسیار خوبی می‌دهد. روغن خردل، روغنی مناسب برای روغن‌ پزی عمیق و آرد خردل زرد یک امولسیفایر و تثبیت‌کننده‌ی خوب در تهیه‌ی سوسیس و کالباس به شمار می رود. از برگ‌ های خردل نیز در تهیه انواع سوپ‌ ها یا نان ذرت می توان استفاده نمود.


سایر مصارف خردل

علاوه بر مصارف یاد شده غیرانسانی‌ ترین مصرف خردل ساخت بمب‌ های شیمیایی است كه با استفاده از آن سیستم عصبی مورد هدف قرار گرفته و تخریب می‌شود.در اثر تركیب این ماده با آب، گاز تند و خطرناكی آزاد می‌ شود بنابراین اگر می‌خواهید از این ماده به تنهایی استفاده كنید، پودر آن را در یك ظرف سرباز خیسانده و طی دو روز، چندبار آب آن را عوض كنید تا تلخی و گاز نامطبوع آن گرفته شود. فراموش نکنید که درطول این مدت، از بو کردن آن خودداری نمایید.


نحوه‌ی انتخاب و نگهداری

برای خرید خردل برگ های تمیز و فاقد لکه‌ های قهوه‌ای را انتخاب کرده و با قرار دادن برگ‌ ها در یک کیسه‌ی پلاستیکی به مدت 3 الی 4 روز در یخچال قابل نگهداری است .خردل را از کجا بخرم؟ برای خرید پودر خردل می توانی به تمامی سوپرمارکت ها یا فروشگاه های زنجیره ای شهر خود مراجعه کنید و این ادویه قدرتمند و جادویی را تهیه نمایید.فراموش نکنید پودر خردل را در جاهای خنک و تاریک و در ظرف‌های مقاوم نسبت به نفوذ هوا و یا در یخچال به مدت 6 ماه نگهداری و مصرف نمایید.

خردل برای لاغری


مضرات خردل

در کنار این همه خواص این ادویه می تواند در برخی افراد سبب بروز عوارض جانبی گشته و یا برایشان ممنوعیت مصرف داشته باشد .برای اطلاع از ممنوعیت های مصرف و مضرات خردل به نکات زیر توجه نمایید:

  1. به علت دارا بودن اگزالات مصرف زیاد آن در مبتلایان به سنگ کلیه ممنوع است.
  2. به علت خاصیت حرارت‌ زایی زیادی که دارد از استعمال مستقیم آن بر روی پوست برای جلوگیری از بروز واکنش های آلرژیک خودداری نمایید.
  3. تخم و برگ آن می توانند سبب تحریک غده تیروئید گردند بنابراین افراد دارای اختلالات تیروئید در مورد مصرف این گیاه با پزشکشان مشورت نمایند .
  4. استعمال زیاد آن مخاط دستگاه گوارش و اعضاء درونی را خسته و بزودی فرسوده خواهد ساخت.
  5. در نهایت آن که مصرف آن در دوران بارداری وشیردهی ممنوع بوده و برای کودکان مجاز نمی باشد.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *