گیاه هندوانه ابوجهل و خواص آن در طب اسلامی+طریقه مصرف

گیاه هندوانه ابوجهل یکی از گیاهان مفید و پر مصرف در طب سنتی است که خواص دارویی فراوانی دارد .این گیاه همانند سایر گیاهان دارویی دیگر نقشی کلیدی در بهبود سلامت انسان ها ایفا کرده و از همین رو در درمان انواع بیماری ها کاربرد گسترده ای دارد .در سلامت وب امروز می توانید اطلاعات بیشتری را در مورد این گیاه ارزشمند کسب کرده و با فوائد آن آشنا شوید .

گیاه هندوانه ابوجهل چیست؟

گیاه هندوانه ابوجهل با نام انگلیسی Colocynth و نام علمی CITRULLUS COLOCYNTHIS یکی از محبوب ترین و کاربردی ترین گیاهان دارویی است که از هزاران سال پیش تاکنون به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان بسیاری از بیماری ها از آن استفاده شده است و از همین رو اثرات مثبت آن در درمان بیماری های مختلف کاملا به اثبات رسیده است .طبع هندوانه ابوجهل گرم و خشک بوده و نام های دیگر هندوانه ابوجهل شامل حنظل،خربزه روباه،خیار تلخ و سیب تلخ می باشد.


مشخصات ظاهری هندوانه ابوجهل

این گیاه گیاهی دولپه ای و گلدار متعلق به راسته کدوسانان ،تیره کدوییان و سرده هندوانه است .این گیاه به عنوان گیاهی چندساله و علفی دارای ریشه ای راست، بزرگ و گوشتی بوده و ساقه رونده ای دارد .برگ های این گیاه به شکل پنجه ای و دارای 3 تا 7 لوب بوده و گل های این گیاه به رنگ زرد و کرکدار و گرد می باشد.میوه این گیاه شبیه هندوانه معمولی و به اندازه یک پرتقال بوده ولیکن سخت تر و تلخ تر از آن می باشد .قطر میوه ها بین 5 تا 10 سانتی متر متغیر بوده و پوست آن ها صاف و بافت درونی آن خشک و اسفنجی می باشد و تکثیر هندوانه ابوجهل از طریق کاشت بذر در مناطق جنوبی ایران مانند جزیره قشم ، بلوچستان و جهرم انجام می شود .


ترکیبات شیمیایی موجود در هندوانه ابوجهل

این گیاه دربردارنده اسیدهای چرب مفید هم چون لینولئیک اسید،اولئیک اسید،استیریک اسید،پالمتیک اسید،اسید آمینه های آرژینین، تریپتوفان و سایر آمینو اسیدهای سولفوردار می باشد.ریشه گیاه حاوی ساپونین بوده و در اندام دارویی این گیاه یعنی میوه، پوست میوه، دانه ها، ساقه و برگ ها آنتی اکسیدان های مختلفی به وفور یافت می شود.


خواص درمانی هندوانه ابوجهل

با توجه به ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه می توان از خواص ارزشمند این گیاه برای ارتقای سلامتی بهره مند گشته و بسیاری از بیماری ها را درمان کرد .خواص هندوانه ابوجهل را در طب اسلامی می توانید در ادامه مطالعه فرمایید:

  • این گیاه در درمان اسهال خونی بسیار نافع بوده و ترکیب برگ های خشک شده این گیاه به همراه نشاسته و صمغ عربی بند آوردنه اسهال است.
  • برای ضدعفونی و پاکسازی روده ها از حیث وجود انگل های گوارشی می توانید از خواص این گیاه استفاده کنید .
  • برای کاهش درد دندان و تسکین این درد آب هندوانه ابوجهل را  با کمی روغن زیتون مخلوط کرده بر روی لثه هایتان بمالید.
  • خواص آنتی اکسیدانی این گیاه آن را به معجزه ای در درمان سرطان ها علی الخصوص سرطان سینه و سرطان حنجره  تبدیل نموده است .
  • مصرف عصاره این گیاه در کنترل میزان انسولین و تنظیم آن و در نتیجه درمان دیابت بسیار نافع است.
  • خواص هندوانه ابوجهل برای موها افزایش رشد موها و پرپشت شدن آن ها در زمانی کوتاه می باشد.
  • این گیاه یک آنتی بیوتیک قوی بوده و در درمان سرماخوردگی و سایر بیماری های عفونی موثر  و سودمند است.
  • برای رفع خارش پوست می تواند از این گیاه استفاده کنید.
  • انواع دردهای کمر و سیاتیک را با هندوانه ابوجهل می توانید معالجه نمایید.
  • این گیاه در درمان سردمزاجی نیز مفید بوده و دل دردهای ناشی از سردی را برطرف می کند.
  • این گیاه در درمان صرع و عوارض ناشی از بروز سکته های مغزی نیز مفید است .
  • این گیاه قاعده آور است و در درمان پریود نامنظم کارایی بسیار بالایی دارد.

نحوه استفاده از هندوانه ابوجهل

 میزان مجاز مصرف حنظل بسته به عوامل مختلفی از قبیل سن، سلامتی و … وابسته می باشد.شما می توانید از این گیاه در تهیه ترشی استفاده نموده و با افزودن پورد هندوانه ابوجهل به ماست خارش را درمان کنید .با توجه به طعم تلخ هندوانه ابوجهل بهتر است آن را در اب جوشانده و تلخی آن را بگیرید و برای استفاده خوراکی آن را خوب ساییده و پودر کنید و سپس با صمغ عربی یا نشاسته یا کتیرا آن را میل نمایید.شما همچنین می توانید از روغن حنظل برای رفع دردگوش و دردهای مفصلی استفاده کنید.


مضرات هندوانه ابوجهل

مهم ترین مضرات هندوانه ابوجهل را می توان موارد زیر برشمرد:

  • مصرف این گیاه در دوران بارداری موجب سقط جنین و خون ریزی می شود.
  • با توجه به سمی بودن این گیاه زیاده روی در مصرف این گیاه در مقادیر بسیار بالا موجب بروز مسمومیت می گردد.
  • مصرف هم زمان این گیاه و فرآورده های آن به همراه داروهای ضد دیابت بسیار مضر بوده و سبب افت شدید قند خون خواهد شد.
  • زیاده روی در مصف این گیاه سبب بروز زخم های گوارشی و ورم روده خواهد شد.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *