گیاه گون

گیاه گون و فواید اعجاب انگیز آن + نحوه مصرف گون

گیاه گون یکی از مهمترین گیاهان دارویی  برای درمان بسیاری از بیماری‌ها بوده است که استفاده از آن در طب سنتی چه در ایران و چه در سایر کشورهای جهان متداول بوده است. در این نوشتار قصد داریم تا گیاه گون و فرآورده های آن را خدمتتان معرفی نموده و شما را با فواید اعجاب انگیز این گیاه و فرآورده های آن آشنا نماییم.

گیاه گون چیست؟

گیاه گون با نام انگلیسی Milkvetch  و نام علمی Astragalus یکی از گیاهان مفید و بسیار پر خاصیت است که به عنوان یک گیاه دارویی کاربرد وسیعی در طب داشته و در درمان بسیاری از بیماری ها اثرات بالینی اثبات شده ای دارد. طبع گیاه گون گرم و خشک بوده لذا مصرف آن توسط افراد سردمزاج بسیار مفید می باشد.

,اندام دارویی گیاه گون


مشخصات ظاهری گیاه گون

گیاه گون گیاهی علفی و چندساله متعلق به راسته باقلا سانان و تیره باقلاییان می باشد که ارتفاعی در حدود 75 سانتی متر دارد. این گیاه دارای ساقه های متعدد و برگ های مرکب و متقابل بوده و ساقه‌های آن روی زمین خوابیده است. تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر صورت گرفته و رنگ گل‌ های آن صورتی، قرمز، آبی و یا بنفش می باشد. مهم ترین محصول این گیاه کتیرا نام دارد که در اثر خراش دادن انتهای ساقه های گون این صمغ استخراج می‌شود بنابراین اندام دارویی گیاه گون شامل ریشه و صمغ این گیاه (کتیرا) می‌باشد. کتیرای بدست آمده از ساقه های قدیمی دارای کیفیت بالاتری بوده و به علت شفاف‌تر, نازک تر و بی رنگ تر بودن قیمت بالایی نیز دارد. از شهد گل های این گیاه نیز از عسل گون تهیه می‌شود که این ماده نیز دارای خواص بیشماری برای سلامتی می باشد.


انواع گیاه گون

مهم ترین گونه های گون در ایران عبارت است از:

  • گونه سفید
  • گونه قشلاقی
  • گونه گزی

تاریخچه گیاه گون

تاریخچه کاشت و پرورش این گیاه به کشور ایتالیا باز می گردد و پس از آن کشور چین به تولید و کاشت این گیاه مشغول بوده است. امروزه مهم ترین تولید کنندگان این گیاه در جهان کشور ایران، ترکیه و سوریه می باشد. مهمترین شهرهایی که در ایران این گیاه در آن ها کاشته می‌شود نهاوند، علی آباد، ساری، سمنان و سبزوار می باشد.


ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه گون

مهمترین ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه گون شامل تراگا کاتین، سورین اورونیک اسید، گالاکتورونیک اسید و … می باشد.


خواص درمانی گیاه گون

مهم ترین خواص گیاه گون در طب سنتی عبارت است از:

  1. این گیاه در تامین سلامت استخوان ها و محافظت از استحکام آنها تاثیر به سزایی داشته و از پوکی استخوان جلوگیری می نماید.
  2. مصرف گیاه و عسل گون موجب تقویت سیستم ایمنی گشته و بدن را از ابتلا به انواع بیماری ها علی الخصوص سرطان ها در امان می دارد.
  3. با مصرف این گیاه فرآیند هضم و گوارش غذا بهبود بخشیده شده و عملکرد دستگاه گوارش بهتر انجام می شود.
  4. مصرف ریشه این گیاه در کاهش عوارض ناشی از شیمی درمانی بسیار موثر است.
  5. این گیاه دارای خواص ضد استرسی بوده و به آرامش اعصاب کمک می‌کند.
  6. این گیاه فشار خون را کاهش داده و برای سلامت قلب بسیار مفید می باشد.
  7. مصرف ریشه گون موجب کاهش سطح قند خون و درمان دیابت می شود.
  8. با مصرف صمغ این گیاه یا کتیرا به‌ آسانی کبدتان را پاکسازی کرده و از شر بیماری کبد چرب رها شوید.
  9. کتیرا نرم کننده سینه بوده و سبب پاکسازی گلو و کاهش سرفه خواهد شد.
  10. صمغ کتیرا برای نرم کردن و حالت دادن موها بسیار مفید می باشد.

مضرات گون عوارض جانبی، احتیاط و منع مصرف

این گیاه با دارا بودن خواص فراوان تنها در صورت مصرف به صورت متعادل می‌تواند برایتان مفید باشد. لذا در صورت مصرف بیش از حد این گیاه مضرات گیاه گون نمایان خواهد شد مهم ترین عوارض زیاده روی در مصرف گون عبارت است از:

  1. تضعیف سیستم ایمنی بدن
  2. تشدید عوارض بیماری لوپوس
  3. همچنین مصرف این گیاه توسط زنان باردار و شیرده ممنوع می باشد.

 برای بهره مندی از خواص این گیاه می توانید عسل گون را تهیه نمایید و با مصرف عسل گون سلامتی و تندرستی خود را تضمین نمایید.


کتیرا چیست؟

کتیرا همان طور که در بندهای پیش گفته شد صمغ گیاه گون است که فاقد طعم،بو و مزه بوده و ایران به عنوان بزرگ ترین تولید کننده کتیرا در جهان به شمار می رود .رنگ کتیرا سفید یا زرد روشن بوده و هنگام ترکیب با آب حالتی نرم و ژله ای پیدا می نماید .این ماده برای سلامت پوست و مو بسیار مفید بوده و مصرف خوراکی آن می بایست با احتیاط کامل صورت پذیرد .

خواص کتیرا


عسل گون چیست؟

عسل گون یکی از محصولات زنبور عسل است که از شهد گون به دست می آید .رنگ و طعم این عسل مشابه سایر عسل ها بوده ولیکن میزان ساکارز آن پایین تر از سایر عسل ها می باشد .این عسل جزو معروف ترین عسل ها در ایران بوده و به علت زمان بر بودن و پر هزینه بودن تهیه آن قیمتی گران تر از عسل های معمولی دارد .

عسل گون سرد است یا گرم


خواص درمانی عسل گون

عسل گون دارای خواص بی شماری برای سلامتی بوده و شما می توانید با مصرف آن از مزایای درمانی این ماده استفاده نمایید .مهم ترین خواص و فواید عسل گون در طب سنتی عبارت است از :

  • درمان بی خوابی
  • درمان کم خونی
  • درمان گرفتگی صدا
  • ضد پیری
  • محافظت از سلامت قلب و عروق
  • درمان دیابت
  • کاهش فشار خون
  • تقویت سیستم ایمنی بدن 
  • تقویت کننده استخوان ها
  • کاهنده دردهای مفصلی
  • درمان مشکلات گوارشی و کلیوی و ….

خواص عسل گون


مضرات عسل گون

در صورتی که دارای سابقه حساسیت و آلرژی غذایی می باشید در مورد مصرف عسل گون رعایت احتیاط را نموده و برای جلوگیری از بروز مضرات عسل گون مقدار کمی از این ماده را کصرف کرده و در صورت عدم بروز واکنش های آلرژیک می توانید با خیال آسوده این عسل را مصرف کنید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *