خونریزی بینی و علت بروز آن+خطرات خونریزی بینی

خون ریزی بینی یکی از مشکلاتی است که اکثر ما حداقل برای یک بار هم که شده آن را تجربه کرده ایم.در بیشتر موارد خونریزی بینی نگران کننده نبوده و به راحتی قابل درمان است اما در برخی مواقع خونریزی از بینی نشانه مشکل بزرگتری است که نیازمند پیگیری های اساسی و درمان به موقع برای از بین بردن خطرات خونریزی بینی می باشد.در مقاله امروز به بررسی علل موثر در خونریزی بینی ،پیشگیری و درمان خونریزی بینی پرداخته ایم تا بهتر بتوانید در صورت بروز خونریزی بینی جهت درمان آن تصمیم گیری نمایید.

خونریزی بینی چیست؟

خونریزی بینی در اصطلاح پزشکی اپیستاکسی (epistaxis) یکی از مشکلات شایع و ناخوشایندی است که اکثر افراد آن را تجربه نموده اند.در اثر خونریزی رگ های بینی شما دچار خون دماغ یا خونریزی بینی خواهید شد.شایع ترین علت بروز خونریزی بینی خشکی عروق داخل بینی است که در صورت تکرار و طولانی شدن زمان خونریزی می بایست مسایلی مانند اثر فشار خون در خونریزی بینی و مشکلات انعقادی نیز مورد بررسی قرار گیرد.

علت خونریزی بینی در خواب

 


علت خونریزی بینی چیست؟

داخل بینی از رگ ها و مویرگ های فراوانی انباشته شده است که با وارد شدن هر گونه ضربه و یا دست کاری بینی و یا ابتلا به برخی بیماری ها این عروق دچار خونریزی می شوند.در بیشتر موارد خون دماغ شدن به علت ضربه و آسیب وارده به بینی ایجاد می شود و از آن جا که شبکه عروق بینی در معرض ورود هوای خشک قرار دارد در صورت دستکاری توسط فرد پاره شده و خونریزی از بینی به صورت جزیی یا شدید اتفاق می افتد.علت خونریزی بینی در کودکان عمدتا به دلیل خشکی بینی و دستکاری و فین های مکرر در اثر سرماخوردگی است که علاوه بر این علل بالا بودن فشار خون نیز می تواند یکی از علت های خونریزی بینی در بزرگسالان به شمار آید .علت خونریزی بینی در خواب نیز عمدتا به دلیل خاراندن بینی در خواب می باشد که برای جلوگیری از خطرات خون دماغ شدن در خواب (ورود خون به گلو و خفگی )می بایست هوای اتاق را مرطوب نگهداشته و قبل از خواب مخاط بینی را چرب نمود .

خطرات خون دماغ شدن در خواب


چه عواملی در بروز خونریزی بینی و تشدید آن موثر است؟

عوامل بسیاری در بروز خون دماغ موثر است که در زیر به مهم ترین آن ها اشاره می نماییم:

  • هوای گرم یا خیلی سرد
  • انحراف تیغه وسط بینی
  • بالا بودن فشار خون
  • مصرف داروهای رقیق کننده خون
  • دست کردن داخل بینی
  • اشکالات عروقی مخاط بینی
  • تغییرات هورمونی ناشی از بارداری
  • وجود تومور در بینی
  • ابتلا به مشکلات انعقادی خون
  • وارد شدن ضربه به بینی
  • سینوزیت یا التهاب بینی که سبب خونریزی بینی در سرماخوردگی خواهد شد.

علت خونریزی بینی در کودکان


روش های درمان خونریزی بینی در خانه

روش های بسیاری برای درمان خونریزی بینی وجود دارد که در ادامه مهم ترین و موثرترین روش های درمان خونریزی بینی را به شما معرفی می نماییم:

  1. قرار دادن کمپرس سرد بر پشت گردن و روی گونه ها و بینی
  2. به آرامی بنشینید و بالاتنه خود را به جلو خم کنید سپس دهان خود را باز کرده و در این حالت خون را تف کرده و قورت ندهید .پس از اتمام خونریزی به حالت معمول بازگردید.
  3. اگر به مدت 5 دقیقه قسمت جلویی بینی را در سمت خونریزی بینی به روی تیغه بینی با انگشت شست و اشاره بفشاریم بسیاری از خونریزی های بینی قطع می گردد.
  4. از نفس کشیدن با بینی خودداری کرده و با دهان نفس بکشید.
  5. استفاده از برخی از اسپری‌ های بینی مانند اُکسی‌ متازولین، فِنیل اِفرین هیدروکلراید در افرادی که فشار خون بالا ندارند برای درمان خونریزی بینی کوتاه مدت و مقطعی مفید می باشد .
  6. از قرار دادن پنبه یا دستمال درون بینی خودداری نمایید زیرا ممکن است مخاط بینی بیشتر آسیب دیده و یا در هنگام خارج نمودن آن ها از بینی دچار مشکل شوید.

علت خونریزی بینی در بزرگسالان


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر دچار خون دماغ خطرناک یا یکی از شرایط زیر می باشید بهتر است هر چه سریع تر به مراکز درمانی مراجعه نموده و تحت نظر پزشک قرار بگیرید :

  1. در اثر خونریزی شدید دچار افت فشار خون شوید .
  2. خونریزی متوقف نشده و دایما تکرار شود .
  3. در هنگام خونریزی بینی به علت آسیب وارده به بینی صورت نیز آسیب دیده باشد.
  4. در اثر خونریریزی شدید دچار غش و تاری دید شده باشید .
  5. خونریزی با تب و سردرد همراه باشد.
  6. نوزاد یا کودک دچار خونریزی بینی شود.

روش های پزشکی درمان خونریزی بینی

ساده ترین و رایج ترین روش درمان خونریزی بینی روشی است که در بندهای پیشین به آن اشاره شد زیرا خونریزی محدود بوده و پس ازکوتاهی با تشکیل لخته خون متوقف می شود .در صورتی که رگ عامل خونریزی قابل مشاهده باشد پزشک با استفاده از ماده ای به نام نیترات نقره اقدام به سوزاندن آن رگ می نماید .این روش یکی از موثرترین راه ها در درمان این نوع از خونریزی هاست .در موارد پیچیده تر استفاده از پک های بینی برای متوقف نمودن خونریزی مفید بوده و این پک ها به مدت 24 تا 72 ساعت درون بینی باقی می مانند .در صورتی که خونریزی بهبود نیابد در مراکز درمانی پزشک از پکیج بینی برای قطع خونریزی استفاده می نماید .این پکیج ها باعث آزار فرد شده و برای تحمل آن ها نیاز به تزریق آرامبخش و مسکن می باشد و باید در محیط بیمارستان و تحت نظر پزشک مورد استفاده قرار گیرد .چنان چه پس از 24 الی 72 ساعت استفاده از این پکیج ها خونریزی همچنان ادامه داشت نیاز به عمل جراحی (آمبولیزاسیون یا  آنژیوگرافی ) می باشد.

خونریزی بینی در سرماخوردگی


برای درمان خونریزی بینی از چه داروهایی می توان استفاده نمود؟

با توجه به این که علت اصلی خون دماغ خشکی بینی است بنابراین چرب کردن مخاط بینی می تواند در پیشگیری و یا متوقف نمودن خون دماغ موثر باشد.مالیدن پماد ویتامین آ+د ،وازلین توسط گوش‌ پاک‌ کن یا نوک انگشت به داخل بینی می تواند در چرب کردن بینی و جلوگیری از خشک شدن آن تاثیر بسزایی داشته باشد.

علت خونریزی از یک طرف بینی


علل خونریزی بینی از دیدگاه ابوعلی سینا

ابوعلی سینا علل بروز خونریزی بینی را ضربه خوردن بینی،اختلالات کبدی،بیماری های مفصلی یا کلیوی،اختلالات انعقادی،کمبود سلول های پلاکت خون، خام‌خواری، وارد کردن انگشت یا چیز تیز به داخل بینی، گرمای شدید، سل، تشنج، لوپوس، تومور بدخیم، بیماری اوسلر، فشار خون بالا، ورم مزمن کلیه، تنگی دریچه میترال، ادویه، آب یا چای داغ، حمام، تقلای شدید، میوه های ترش (و رقیق‌کننده‌ی خون)، سرکه، ترشی، گوجه‌فرنگی، سیگار، آنتی بیوتیک، سرخس عقابی، مرکبات، پسته، عرق کاسنی، کمبود ویتامین‌های C و K و پروتئین، قره قروت، فلفل، دارچین دانسته اند.


درمان خونریزی بینی با طب ابوعلی سینا

لباس های تنگ را از تن بیرون آورید و پشت گردن و روی پیشانی را کمپرس آب یخ کنید و دست طرف خونریزی را چند دقیقه بالا نگه دارید؛ ویتامین K، جوانه‌ی یونجه (منبع ویتامین K)، زرده‌ی تخم مرغ عسلی، شیر کاکائو، زرده‌ی تخم مرغ + دو عدد خرما، شیرینی، روزی پنج عدد سنجد میل کنید (ملین نیز مصرف شود)، کباب جگر (هر روز)، سالاد «برگ کلم + اسفناج خام + روغن زیتون + چند قطره آب لیموترش + گل کلم»، کباب جگر، کباب گوشت ماهی یا گاو یا گوسفند، آمپول آدرنالین (با تجویز پزشک)، چکاندن جوشانده‌ی صاف شده و غلیظ مازو، سویا، دم کرده‌ی هاماملیس، زرده‌ی تخم مرغ + شیر و عسل + یک قرص مخمر آبجو + یک مشت کشمش، آب انگور سیاه یا قرمز، شیر خشک + شیره‌ی انگور، کله پاچه، پاشیدن پودر گلبرگ شقایق در سوراخ بینی، خیسانده‌ی شلتوک برنج، استنشاق پودر چای به بینی را جهت درمان توصیه نموده اند.


چگونه از خونریزی مجدد بینی جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از خونریزی مجدد بینی به نکات زیر توجه نمایید:

  1. دراز بکشید و سرتان را بالاتر از سطح زمین قرار دهید.
  2. از ضربه زدن و وارد کردن فشار به بینی خودداری نمایید.
  3. از ابتلا به یبوست جلوگیری نمایید.
  4. از استعمال دخانیات خودداری نمایید.
  5. نوشیدن مایعات خنک را فراموش نکرده و از نوشیدن مایعات داغ خودداری نمایید.
  6. از داروهای رقیق‌ کننده‌ی خون استفاده نکنید.

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *