گیاه خشخاش چیست؟

گیاه خشخاش و خواص درمانی آن+مضرات گل خشخاش

گیاه خشخاش گیاهی دارویی است که اثرات تسکین دهندگی آن در درمان بیماری ها کاملا اثبات شده است .این گیاه جزو گیاهان شیرابه دار بوده که دارای انواع مختلفی می باشد .در مقاله امروز سلامت وب شما را به خواص درمانی و مضرات این گیاه و کاربردهای آن آشنا می کنیم.

گیاه خشخاش چیست؟

گیاه خشخاش با نام علمی Papaver somniferum var album Boiss و نام انگلیسی Opium poppy گیاهی بوته ای و شیرابه دار می باشد که نام های دیگر گیاه خشخاش گیاه تریاک، کوکنار، خشخاش ابیض، خشخاش دانه سفید و خشخاش بستانی نیز می باشد.طبع گیاه خشخاش سرد و خشک و طبع دانه های خشخاش سرد و تر بوده و گیاه اصلی تهیه ماده مخدر تریاک به شمار می رود.

طبع گیاه خشخاش


مشخصات ظاهری گیاه خشخاش

گیاه خشخاش گیاهی علفی ،یکساله و شیرابه دار با ارتفاعی در حدود یک متر است که ساقه هایی مستقیم و برگ هایی طویل، بیضی شکل ، نوک تیز و دندانه‌دار دارد. گل‌ های این گیاه به صورت منفرد و به رنگ سفید که در سطح رو به رنگ بنفش تیره یا روشن است می باشد.میوه‌ های این گیاه گرزی شکل و کپسولی به رنگ‌های سبز روشن و یا تیره بوده که در داخل میوه دانه‌های بسیار ریز سفیدی (تخم خشخاش) وجود دارد که پس از خراش دادن یا تیغ زدن دیواره میوه شیره‌ی سفید رنگی از آن خارج می‌شود که در زمان قرار گرفتن در مقابل هوا به رنگ قهوه ای در آمده و پس از اعمال برخی تغییرات فیزیکی بر روی آن به تریاک تبدیل می شود .محل رویش این گیاه در بیشتر کشورهای آسیایی مانند افغانستان می باشد.قسمت های مورد استفاده گیاه خشخاش تمامی قسمت های آن می باشد.

انواع گیاه خشخاش


انواع گیاه خشخاش 

انواع گیاه خشخاش شامل سفید،سیاه، مشور،زبدی و شاخی می باشد.


ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه خشخاش

دانه های خشخاش حاوی روغن ثابت، کمی پاپاورین و مورفین و شیره تریاک حاوی اکسالیک اسید و 25 نوع آلکالوئید از قبیل مرفین، کودئین، تبائین، نارکوتین، نارسئین و پاپاورین و بعلاوه وانیلین و …. یافت می شود.


خواص درمانی گیاهی خشخاش

مهم ترین خواص درمانی گیاهی خشخاش در طب سنتی را می توانید در ادامه سلامت وب امروز مطالعه نمایید:

خواص درمانی گیاه خشخاش


1.درمان خشکی گلو و سینه

این گیاه خواب آور ،غلظت دهنده خون و صفار است و حتی خون سینه و سوزش مثانه و سرفه گرم و خشک و تب دائم و بیماری های گرم را درمان می کند .برای درمان بیماری های ذکر شده 30 گرم خشخاش را با شکر مخلوط کرده بخورند باعث تقویت کبد شده و این معجون چاق کننده ، و مخلوط  آن با عسل نعوظ آورنده آلت و مداومت دهنده زمان جماع (بوئیدن آن دفع بی خوابی (بوداده آن) هرگاه به نسبت مساوی با مغز بادام مخلوط و بخورند خون را پاک می کند و م یافزاید و دفع لاغری می کند .

 


خواص پوست گیاه خشخاش

برای درمان سرفه و سینه درد و اسهال کهنه سوزش بول و ادرار و عطش ،خشخاش را بطور کامل بکوبند و قرص هائی از آن بسازند روزی چند عدد بخورند بصورت تنقیه نیز بکار می رود.سایر خواص آن به شرح زیر می باشد:


1.درمان ورم‌ ها: برای درمان ورم ها و آماس های بدن از ضماد خشخاش کوبیده استفاده کنید.


2.درمان اسهال خونی و التهاب معده : از پوست تقریبا نیمه خشک آن به مقدار 5 گرم در روز جوشانده درست کرده و بنوشند (دو وعده صبح و عصر) و همچنین خوردن آب پخته خشخاش و عسل مفید است .


3.درمان سردرد و درد چشم و بی خوابی : ضماد جوشانده پوست خشخاش جهت سردرد مفید است و هرگاه مخلوط با حليله وگلاب جهت درد چشم تازه و جلوگیری از بهم ریختگی چشم و خروج مواد از آن مفید است . و هرگاه برگ پخته آن را به پیشانی ضمادکننددفع بیخوابی می کند .


4.درمان ناراحتی کبد و فشار خون و پرشدن کیسه صفرا :نوشیدن آب ریشه پخته خشخاش جهت درمان ناراحتی کبدی و صفرا و فشار خون مفید است .


کوکنار یا عصاره پوست خشخاش

کوکنار سرد و مرطوب و در مورد اثرات موجود قوی تر از تخم خشخاش است .این عصاره فرو نشاننده حرارت و رطوبت ، تسکین دهنده دردهای گرم امعاء و احشاء ،برطرف کننده سردرد بخصوص اگر از گرمی باشد. خواب آوری قوی و نشاط آور است.


گل گیاه خشخاش

گل گیاه خشخاش نیز دارای خواص زیادی است از جمله هرگاه دچار جوش های ریز و خارش‌ دار شدید مخلوطی از گل خشخاش و آب گشنیز بمالید برطرف می شود.برای درمان جوش ها و سوزش چشم  ضماد گل خشخاش را استفاده کنید.در زیر می توانید عکس گل خشخاش را مشاهده کنید.

گل خشخاش


روغن گل خشخاش

روغن گیاه خشخاش که عینا” مثل روغن گل معمولی گرفته می شود مسکن دردهائی است که از گرمی عارض می شوند مثل سردرد – درد پیشانی ، درد چشم ، درد سینه ، ورم ها و آشامیدن آن برطرف کننده نزله ، سرفه گرم ، چکاندن آن درگوش ، درد و ورم گوش را برطرف می کند . روغن تخم خشخاش در عمل ضعیف تر از روغن گل آن است ولی خواب آور است.


زیان های گیاه خشخاش

مهم ترین مضرات گیاه خشخاش و زیان های آن شامل موارد زیر می باشد:

  1. مضر برای سرد مزاج ها
  2. مداومت آن مضر برای ریه
  3. مداومت در استعمال شبره خشخاش جوشیده یا کوکنار باعث خشکی اعضاء ، تشویش حواس ، موجب فراموشی و فساد خون – کم کننده اشتها و ضعف قوه حافظه خواهد بود.
  4. زیاده روی در مصرف آن نقصان دهنده قوه باء می باشد.

تریاک چیست؟

تریاک یکی از فرآورده های گیاه خشخاش است . اسم یونانی آن افیون است. بهترین نوع آن تریاک مایل بسفیدی است که در آب بسهولت حل می شود و در مقابل آفتاب زود نرم می گردد. بوی آن بسیار قوی است . تریاک اصولا” سرد ، خشک یبوست آور و سستی و بیهوشی آور است. نقصان دهنده قوه باء بوده و مسکن موقت دردها ، کم کننده هیجان و عصبانیت و غضب است. مسموم کننده ای قوی است که از شیره گیاه خشخاش بدست می آید.

تریاک چیست؟


خواص تریاک

تریاک یکی از داروهای مورد استفاده پزشکان قدیم بوده و دارای خواص درمانی بشرح زیر است :

  1. درمان کننده اسهال ، زخم روده ، زخم معده ، سرفه، تنگی نفس ، نقرس حاد، سردرد و چشم درد  :بدین منظور مقدار کمی از آن را در آب نیم گرم (یک قاشق ) حل کنید و به پیشانی ضماد نمائید .
  2. درمان اسهال و پیچش شکم : مقدار کمتر از یک عدس برای بزرگترها برای بچه ها خیلی کمتر از یک عدس تریاک را با مردمکی و زعفران مخلوط کنید شیاف بسازید یا فتیله ای تهیه کنید بصورت شیاف استعمال شود. با تجویز پزشک.
  3. درمان درد گوش : مقدار نصف عدس تریاک را با مقداری روغن بادام ، مردمکی و زعفران مخلوط کنید و چند قطره (2 قطره) از آن در گوش بچکانید. فورا” تسکین می بخشد.
  4. درمان بیماری جرب ، ناراحتی و خارش های پوستی : ضماد ترکیبی از کمی تریاک مخلوط با موم روغن بسیار مفید است.

توجه

کلیه معجون و داروهائی که از تریاک تهیه می شود بایستی هرچند یکبار و بندرت مصرف شود، زیرا در صورت مداومت ایجاد اعتیاد می کند. مقدار مصرف آن در داخل داروها (نه بطور خالص) برای بزرگسالان باندازه یک عدس و بچه ها خیلی خیلی کمتر است. مصرف زیاده از یک نخود آن در داخل داروها ممنوع در حدود یک گرم آن کشنده است .


زیان های تریاک

معتادین به تریاک عمرشان معمولا” از هشتاد تجاوز نمی کند، مصرف افیون پنجاه و پنج سال از عمر معمولی انسان می کاهد. این در مورد کسانی است که اعتیاد شدید ندارند ولی معتادین شدید مثل شیره ای هایی که در جوانی به تریاک معتاد شده اند و هرگاه همین طریق ادامه دهند محالست عمرشان از چهل سال تجاوز کند.از طرفی معتادین به سمومی از این قبیل بخصوص آنهائی که عادت بخوردن تریاک دارند. کلسترول بدنشان کم می شود و پوستشان خشک می گردد و چربی بدنشان از بین می رود. از طرفی اکثر تریاکی ها از یبوست دائم رنج می برند.

 

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *