گیاه بوقناق یکی از شگفت انگیزترین و پرخاصیت ترین گیاهانی است که دارای خواص درمانی متعددی بوده و به علت آن که از دل طبیعت گرفته شده است به عنوان یک عامل طبیعی در پیشگیری و درمان بیماری ها نقش بسیار چشمگیری دارد. چنان چه میخواهید با گیاه بوقناق و فوائد آن بیشتر آشنا شوید به ادامه مقاله امروزتوجه بفرمایید. |
گیاه بوقناق چیست؟
گیاه بوقناق با نام انگلیسی eryngium ونام علمی Eryngium billardieri از جمله گیاهان دارویی پرخاصیت در طب سنتی است که سابقه استفاده از آن در درمان بیماری ها قدمتی بسیار طولانی دارد.خواص درمانی این گیاه در سلامتی و تقویت بدن کاملاً به اثبات رسیده و این گیاه شفابخش جایگاه بالایی در سلامتی بشر دارد.طبع بوقناق گرم و خشک بوده و نام های دیگر بوقناق شامل زول، باباخازن، ایرینجیوم، چرخه، خارزن بابا، شکاعی، قرصعنه و … میباشد.
مشخصات ظاهری گیاه دارویی بوقناق
گیاه بوقناق گیاهی متعلق به راسته کرفس سانان و تیره چتریان میباشد که به عنوان گیاهی خاردار و گل دار دارای ارتفاعی در حدود200 تا 500 سانتیمتر میباشد.ساقه این گیاه مثلثی و پوشیده از تارهایی به رنگ سفید یا آبی روشن است و ساقه خاردار میباشد. برگ ها دراز و بیضی شکل با کناره های خاردار و گل ها به رنگ بنفش میباشد.تخم بوقناق نیز ریز و مثلثی شکل با رنگی خاکستری و طعمی شیرین میباشد. مکان رویش این گیاه در ایران استانهای همدان، اصفهان، کردستان، لرستان وآذربایجان بوده و این گیاه بومی مناطق گرمسیر در جهان میباشد.
ترکیبات شیمیایی بوقناق
این گیاه که نوعی کنگر فرنگی وحشی است منبع غنی از آنتی اکسیدان ها همچون فلاونوئیدها، تاننها، ساپونینها و ترنیوئیدها میباشد. سایر ترکیبات موجود در این گیاه شامل اینولین، ساکارز، لوتیئن، بتاکاروتن و کوئوستین، کالچین، کلروژنیک اسید و کافیئک اسید میباشد.
خواص درمانی گیاه بوقناق
گیاه دارویی بوقناق دارای خواص بی شماری برای سلامتی بدن بوده و مهمترین خواص بوقناق در طب سنتی شامل موارد زیر میباشد:
1.ضدالتهاب
این گیاه به علت دارا بودن سطح بالایی از آنتی اکسیدانها دارای خواص ضدالتهابی بوده و در نتیجه میتواند در درمان بسیاری از بیماری های التهابی همچون نقرس، روماتیسم و سرطانها مفید و کارآمد باشد.
2.محافظت از سلامت کبد
کبد به عنوان مهم ترین ارگان حیاتی بدن نقش مهمی را در سلامت بدن و پاکسازی و پالایش بدن از سموم ایفا مینماید.متاسفانه امروزه به دلیل شهرنشینی، مصرف فست فودها و غذاهای آماده و کم تحرکی افراد بیشماری مبتلا به کبد چرب میباشند. این عارضه در صورت عدم درمان یکی از پیش زمینههای اصلی ابتلا به سیروز کبدی و سرطان کبد میباشد.عرق بوقناق برای کبد چرب به علت دارا بودن خاصیت سم زدایی بسیار قوی در تنظیم سطح آنزیم های کبدی و پاکسازی کبد تاثیر بسزایی داشته و از سلامت کبد محافظت مینماید.
3.بهبود عملکرد دستگاه گوارش
اینولین به عنوان یک فیبر محلول در آب در بوقناق به وفور یافت میشود. این ترکیب میتواند در افزایش میزان باکتریهای مفید در روده و در نتیجه تامین سلامت روده و کولون نقش موثری داشته و مصرف این گیاه دارویی سبب تقویت سیستم گوارشی، بهبود حرکات روده، درمان یبوست و نفخ معده خواهد شد.
4.کاهنده وزن
یکی دیگر از فوائد این گیاه، خواص بوقناق برای لاغری میباشد. مصرف این گیاه سبب کالری سوزی و چربی سوزی گریده و در نتیجه بوقناق در لاغری شکم و پهلو و کاهش سایز وزن تاثیر بسزایی دارد.
5.درمان دیابت
یکی از بهترین و مهمترین خواص بوقناق درمان دیابت است. این گیاه به علت دارا بودن ترکیبات شیمیایی منحصر بودن سبب تحریک سلولهای پانکراس و ترشح بیشتر انسولین میشود. در نتیجه قند خون کاهش یافته و درمان قطعی دیابت با عرق بوقناق سریعتر اتفاق می افتد.
6.سلامت قلب و عروق
این گیاه در افزایش تولید گلبولهای قرمز، کاهش کلسترول، افزایش پلاکت و تنظیم فشار خون نیز اثرات بالینی اثبات شده ای دارد. لذا مصرف آن میتواند در محافظت از سلامت قلب و عروق و درمان بیماری کمخونی نیز نافع باشد.
7.محافظت از سلامتی و زیبایی پوست
استفاده از ضماد برگهای بوقناق بر روی پوست سبب شفاف شدن رنگ پوست، برطرف نمودن کک و مک، لکهای پوستی، جوش و آکنه خواهد شد.عرق بوقناق نیز میتواند تونر مناسبی برای پاکسازی پوست به شما آمده و سطح پوست را به خوبی از حیث آلودگیها پاکسازی نماید و زیبایی و لطافت از دست رفته پوست را به آن بازگرداند.
8.درمان بیماریهای تنفسی
جهت درمان بیماری آسم، تقویت ریهها و درمان سایر بیماریهای تنفسی از خواص بوقناق غافل نشوید. نوشیدن عرق یا جوشانده بوقناق راهی طبیعی و بدون عارضه برای درمان این بیماریهاست.
9.سایر خواص
- ضد استرس
- درمان ورم و سنگ کلیه
- درمان بیماری کولیت
- پیشگیری از بروز حملات مغزی
- تصفیه خون
- ضد سرفه
نحوه مصرف گیاه بوقناق
طریقه مصرف بوقناق بسیار ساده است. شما میتوانید از این گیاه به صورت خوراکی و موضعی استفاده نمایید. ریشه، برگ و میوه این گیاه خاصیت دارویی داشته و جهت استفاده از عرق بوقناق یا دمنوش بوقناق به میزان قند خون ناشتا، حال عمومی و موارد احتیاط ومنع مصرف بوقناق توجه بفرمایید.
مضرات و عوارض گیاه بوقناق
جهت بهرهمندی از تمامی خواص نامبرده و پیشگیری از بروز مضرات بوقناق به موارد زیر توجه نمایید:
- افراد دیابتی جهت درمان دیابت و پیشگیری از افت شدید قندخون عرق بوقناق را با کمی خرما یا عسل میل کنند.
- از مصرف همزمان فرآوردههای استخراج شده از گیاه بوقناق با داروهای کاهنده خون جداً پرهیز نمایید.
- مصرف بوقناق و فرآورده های آن در دوران بارداری و شیردهی ممنوع بوده و سبب سقط جنین وخشک شدن شیر مادر میگردد.
- در صورت داشتن سابقه آلرژی به گیاهان دارویی بهتر است از مصرف این گیاه خودداری نمایید .
- برای ایمنی در مقابل حساسیت های ایجاد شده در اثر مصرف این گیاه از مصلح بوقناق به نام صمغ عربی استفاده کنید.