پر سیاوشان یکی از گیاهان دارویی بی نظیری است که می توانیم از آن به عنوان پاسبان سلامتی نام برده و از فواید درمانی آن به منظور درخشان کردن موها استفاده کنیم .سلامت وب امروز به منظور بررسی خواص درمانی، مضرات پرسیاوشان و نحوه استفاده از آن گرد آوری شده است . |
پرسیاوشان چیست؟
پرسیاوشان با نام علمی Adiantum capillus veneris (به معنای موی ونوس ) و نام تجاری Maidenhair یکی از گیاهان دارویی است که از قدیم الایام در طب سنتی و روش های درمان بیماری ها به شیوه گیاهی کاربرد گسترده ای داشته است .طبع پر سیاوشان از نظر اطباء سنتی معتدل مایل به گرمی و کمی خشک است و استفاده از آن در درمان سرفه ،سرماخوردگی و مشکلات مربوط به موها بسیار نافع است.
گیاه شناسی پرسیاوشان
پرسیاوشان گیاهی علفی، سرخسی ،چند ساله و پایا است که در استان های شمالی کشورمان مانند مازندران و گیلان و در مناطق شرق، غرب و جنوب غربی استان تهران کشت می شود . این گیاه دارای برگ هایی مشابه برگ گشنیز و دم برگ های بسیار نازک و دراز، شبیه مو میباشد.قسمت مورد استفاده این گیاه برگ های آن می باشد.در زیر می توانید عکس پر سیاوشان را مشاهده بفرمایید .
نام های دیگر پر سیاوشان
گیاه پرسیاوشان در گویش مازندرانی سیولنگه واش، گیلکی چاه سیالَک و سیالک، لری پَرِسیووَش ، در گویش کردی سیاوخشی و در زبان عربی کزبره البئر یا شعر الجن نامیده می شود.سایر نام های این گیاه سنبل، سرانیون، پرسیاوشو، ساق الاسود و… بوده و این گیاه متعلق به تیره بسفایح می باشد.این گیاه در اساطیریونان و مصر ، نماد زندگی پس از مرگ و حیات همیشگی بوده و در خاور دور از آن به عنوان گیاه مقدس یاد می کنند.
ترکیبات شیمیایی پرسیاوشان
ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه شامل موسیلاژ، قند، اسید گالیک Gallic acid، تانن، اسانس و مادهای تلخ به نام کاپیلارین Capillarine می باشد .سایر ترکیبات تشکیل دهنده این گیاه ایزوکوئرسیترین، روتین و استراگلین، کومارین،تری ترپنوئیدها، فلاونوئیدها، فنیل پروپانوئید ها، ترکیبات آلیسیکلیک و کاروتنوئیدها ،ویتامین ها و مواد معدنی می باشد.
خواص طبّی و درمانی پرسیاوشان
- این گیاه بهترین راه درمان سرماخوردگی ،سرفه و تب ناشی از آن است .برونشیت را درمان کرده و در بیرون راندن اخلاط سینه و درمان تنگینفس مفید است.
- این گیاه دارای خواص آنتی بیوتیکی و آنتی باکتریال بوده در نتیجه استفاده از آن در درمان عفونت ریه ،عفونت مثانه ، عفونت های زنانه و بیماری سل بسیار مفید خواهد بود.
- از پر سیاوشان می توان به عنوان مسهل صفرا، بلغم و سودای موجود در معده و رودهها استفاده نمود.
- ماساژ موها با جوشانده این گیاه سبب تقویت شدن موها و رفع سفیدی موها خواهد شد.
- برای کاهش تورم بیضه و کلیه ها می توانید از ضماد این گیاه استفاده فرمایید.
- با این گیاه می توانید شوره سر را درمان نموده و موخوره را به طور کامل از بین ببرید .
- درمان زرد زخم و اگزما از دیگر خواص این گیاه دارویی ارزشمند است .
- رفع مشکلات پوستی مربوط به بلوغ مانند جوش های غرور جوانی از دیگر مزیت های این گیاه جادویی است .
- برای درمان یبوست های مزمن ،زخم های داخلی و مقعدی از این گیاه استفاده کنید .
- خواص ادرار آور این گیاه در پاکسازی بدن از سموم و سم زدایی بدن بسیار نافع و موثر است.
- ترکیبات غنی از آنتی اکسیدان های موجود در این گیاه در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش موثری دارد.
- بازکردن قاعدگی و تنظیم فشارخون با این گیاه به راحتی ممکن و میسر خواهد شد.
- استفاده از پرسیاوشان برای موها در استحکام موها ،بلند شدن موها و درخشان شدن موها سودمند است .
- درمان بیماری راشیتیسم کودکان،روماتیسم ،بیماری نقرس و سایر دردهای مفصلی از خواص ارزشمند و بی نظیر این گیاه به شمار می آید .
- در نهایت این که این گیاه برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش،تنظیم قند ،کلسترول خون ،بهبود عملکرد کبد سودمند بوده و در درمان التهاب و بیماری های ناشی از آن تاثیر بسزایی دارد .
نحوه استفاده از پر سیاوشان
شما می توانید از جوشانده،شربت ،روغن و دمنوش این گیاه برای بهره مندی از خواص درمانی آن استفاده کنید .مصلح این ماده گیاهی برای مصرف عسل یا صمغ عربی بوده و میزان مجاز مصرف آن در طی روز 120 تا 240 میلی گرم بوده و بهترین زمان مصرف آن 2 ساعت پیش و پس از غذا می باشد.
طرز تهیه دمنوش پرسیاوشان
جهت تهیه دمنوش پرسیاوشان، یک قاشق غذا خوری برگ پرسیاوشان خشک شده یا تازه را با یک لیوان آب جوش داخل قوری ریخته و به مدت 15 دقیقه بگذارید تا دم بکشد سپس آن را صاف کرده و با افزودن کمی عسل به آن روزانه دو لیوان از آن را میل نمایید .
روش تهیه شربت پر سیاوشان
برای تهیه شربت این گیاه 15 گرم از برگ های آن را در یک لیتر آب ریخته و به مدت یک ساعت پس از جوشاندن بگذارید بماند .برای تهیه شربت غلیظ سینه 180 گرم از پر سیاوشان را در دو کیلو شکر و یک کیلو نیم آب می جوشانند و پس از صاف کردن از آن مصرف می کنند .
مضرات پرسیاوشان
این گیاه اگرچه دارای خواص ارزشمند و بی شماری می باشد اما مصرف بیش از حد آن می تواند مضراتی را برای شما به همراه داشته باشد .مضرات و عوارض پر سیاوشان و ممنوعیت های مصرف آن به شرح زیر می باشد:
- به علت قاعده آور بودن این گیاه دارویی مصرف پر سیاوشان در بارداری در سقط جنین موثر است بنابراین مصرف این گیاه در دوران بارداری ممنوع می باشد .
- مصرف پر سیاوشان برای نوزاد نیز ممنوع بوده و می تواند در بروز زردی بعد از تولد نقش داشته باشد .
- زیاده روی در مصرف این گیاه سبب بروز استفراغ ،ضعف عضلانی، کما و حتی آسیب به چشم خواهد شد.
- مصرف آن در افراد مبتلا به بیماری های طحال ممنوع می باشد.
- زیاده روی در مصرف این گیاه و استفاده طولانی مدت از آن برای قلب و ریه مضر است.
- برای جلوگیری از هر گونه تداخل دارویی و سایر عوارض نادر و ناخواسته قبل از مصرف این گیاه حتما با پزشکتان مشورت کنید.
تذکرات مهم راجع به مصرف پر سیاوشان
- عمر خاصیت دارویی این گیاه در حدود 6 ماه بوده و بعد از گذشت یک سال از چیدن ،و نگهداری پر سیاوشان این گیاه فاقد خواص درمانی می باشد .لذا در هنگام مصرف آن به کهنه یا تازه بودن این گیاه توجه کنید.
- استفاده مداوم از جوشانده این گیاه ممنوع می باشد لذا ایجاد وقفه در بین دوره مصرف از اقدامات مهم برای سلامتی شما به شمار می رود .
- نوشیدن بیش از سه فنجان از جوشانده گیاه در روز ممنوع می باشد .
- برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته در مورد مصرف این گیاه با یک پزشک مشورت کنید .
رپرتاژ آگهی:
خواص پر سیاوشان در طب سنتی
پر سیاوشان که به عربی به آن شعر العرض یا شعر الجن می گویند گیاهی خودروست که معمولا بر روی دیوارهای قدیمی و کهنه و صخره های بلند کوهها و گاه در داخل چاه ها می روید .برگ های آن کوچک و میخی شکل بوده و از دسته گیاهان لعابدار (موسیلاژ) می باشد .عطر آن خفیف و طعم آن گس می باشد .برابر مطالعات انجام شده این گیاه خواص دارویی بی شماری دارد که می توان به درمان عفونت های لثه ،مثانه و ریه شاره نمود.