سبزی ترب و انواع آن +فواید درمانی ترب در طب گیاهی

یکی از سبزیجات مفید و پرخاصیت سبزی ترب است که در رنگ های مختلف دیده می شود .قدمت این سبزی زیبا و خوشمزه به دوران امپراتوری روم در قاره اروپا باز می گردد .شاید ندانید که این گیاه علاوه بر آن که پای ثابت سبزی خوردن است خواص بی نظیری نیز دارد که به همین دلیل موضوع سلامت وب امروز به معرفی این موضوع اختصاص یافته است .

سبزی ترب را بیشتر بشناسید

سبزی ترب یکی از سبزیجات بسیار پرخاصیت و مغذی است که در سر سفره نوع قرمز آن که به تربچه مشهور است در سبد سبزی خوردن خودنمایی می کند.زادگاه این سبزی کشور فرانسه بوده و پس از آن کشت آن در سایر نقاط جهان رواج پیدا نموده است .این سبزی انواع مختلفی دارد که در ادامه سلامت وب امروز با آن ها بیشتر آشنا می شوید .


گیاه شناسی سبزی ترب

سبزی ترب یکی از گیاهان بسیار قدیمی است که از خانواده چلیپاییان (Brassicaceae) بوده و با نام علمی (Raphanus sativus)  شناخته می شود.رشد این گیاه در مدت زمان کوتاهی صورت می پذیرد .این گیاه یکساله بوده و با طول ریشه بیش از 40 سانتیمتر می باشد.ترب انواع مختلفی دارد که به شکل گرد، مخروطی، کشیده و یا استوانه ای و در رنگ های مختلفی دیده می شود.گل های این گیاه به رنگ های سفید و بنفش می باشد.تندی ترب نیز به دلیل وجود ماده‌ای به نام سنوول Senovol بوده و مسئول رنگ قرمز و بنفش در سبزی ترب وجود ماده‌ای به نام كلرايد Malvin Chloride در این گیاه می باشد.


انواع سبزی ترب

انواع سبزی ترب شامل موارد زیر می باشد:

  • ترب سیاه که معمولاً در پاییز برداشت می شود.
  • تربچه، که به رنگ های مختلف قرمز و صورتی و به شکل های دراز و گرد وجود دارد.
  • ترب سفید یا دایکون که در فصل زمستان برداشت می شود.
  • ترب کوهی

ترکیبات تغذیه ای سبزی ترب

این گیاه حاوی ویتامین ها و املاح معدنی فراوانی مانند ویتامین ث ،ویتامین ب2 ،ویتامین ب6،ویتامین ب1، ویتامین آ،پتاسیم،منیزیم،آهن،فسفر ،گوگرد و کلسیم و ترکیباتی از قبیل آنتی بیوتیک (سینالین) و (ساتی دین) و (رافاندین) می باشد.طبع سبزی ترب گرم و خشک بوده و دارای خواص درمانی بی شماری می باشد.


خواص درمانی سبزی ترب

با توجه به وجود چنین ترکیبات ارزشمندی که درون این سبزی نهفته است خواص درمانی ترب به صورت کلی شرح زیر می باشد:


1.هضم غذا : خوردن ترب پس از غذا هضم را آسان باعث آروغ های مفید می شود و کمی بمزاج لینت می بخشد به علاوه ترب باعث و عامل منافع زیر برای بدن است.


2.باز شدن رنگ رخسار : خوردن مداوم آن باعث روباندن موی ریخته می شود ، ترب پخته سرفه های کهنه و مزمن را برطرف می کند غلظت خون را برطرف و عقب افتادگی و گیرهای قاعدگی را برطرف می سازد آب ترب قی آور است بخصوص اگر با عسل مخلوط گردد ، ترب پخته اگر به زخم های چرکدار با کهنه ضماد شود آن ها را برطرف می سازد بخصوص جوش های آبدار .


3.درمان یرقان : صبح ناشتا ترب قرمز بخورد بس نافع است.


4.درمان بیخوابی : خوردن ترب شب هنگام نافع خوبی است.


بازهم فوائد : امام صادق (ع) فرموده اند ترب بخورید که سه فایده دارد برگش بادها را برطرف می سازد و غذا را هضم می کند و ریشه اش بلغم را از بن می کند.


خواص ترب سیاه

ترب سیاه در درمان بیماری هایی مانند بیماری  اسکوربوت ، سیاتیک ، سل ، رماتیسم ، سنگ کلیه ، انسداد مجاری تنفسی بسیار نافع می باشد.


خواص آب ترب 

آب ترب کشنده عقرب است و هرگاه از آب ترب بر بدن مالند از گزیدن حشرات تا مدتی که اثر آب ترب باقیست در امان خواهد بود در ضمن برای بواسیر مفید است.


1- دفع سنگ مثانه: هرگاه آب در حدود از یک کیلوگرم کمتر (800 گرم) ساقه های ترب را بگیرند و بنوشند برای دفع سنگ مثانه بسیار مفید است بخصوص اگر مخلوط با سکنجبین باشد.


2.درمان استسقاء و اخراج زردآب : آب شاخ و برگ ترب بمقدار 250 گرم مخلوط با شکر جهت اخراج زرد آب و رفع استسقاء نافع است.


3.درمان درد گوش : هرگاه داخل ترب را خالی کرده و روغن گل در آن بریزند و چند ساعتی بعد از آن در گوش بچکانند درد گوش را برطرف خواهد کرد . درمان درد و یا دردگوش با روغن ترب همچنین اگر سه جزء آب ترب را با یک جزء روغن کنجد بجوشانند و روغن ترب را کسب کرده در گوش بچکانند.


4.باز هم دفع سنگ مثانه : بمقدار 15 گرم تخم شلغم را در داخل تربی که قبلا ” سوراخ کرده ایم بگذاریم و سپس با تکه های قالبی بیرون آورده شده خود ترب سوراخ ها را مسدود کرده و این ترب را خمیر پوش کرده در آتش ملایمی بریان کنند سپس با عسل تناول نمایند در دفع سنگ مثانه بسیار مفید و موثر است. البته این عمل سه روز متوالی بایستی انجام شود.


5.درمان اخلاط سینه : پرورده ترب در سرکه ( که همان ترشی ترب می شود ) برطرف کننده اخلاط سینه بعلاوه این ترب در سرکه پرورده شده هیچ نوع ضرری نخواهد داشت.


خواص تخم ترب

تخم ترب زیاد کننده ادرار، و شیر و بازکننده عقب افتادگی رگل خانمها ، محرک قوه ء باء و قی آور و بعلاوه جهت درد کلیه و ورم سپرز مفید است.به هر حال تخم ترب در کلیه جهات از خود ترب قوی تر و بهتر بوده و صرف 5/2 گرم از آن پس از صرف غذا هضم را آسان می کند.


1.درمان مارگزیدگی : تخم ترب با شراب جهت مارگزیدگی مفید می باشد.


2.درد مفاصل : ضماد تخم ترب مفید است.


3.درمان کک و مک : مخلوطی از تخم ترب و کندر و سرکه جهت درمان کک و مک سیاه موثر است.


4.تهیه یک مرهم عالی : در حدود کمتر از 5 گرم (در حدود 4 گرم) شربت تخم ترب و یکصد گرم آب ترب و 75 گرم خود ترب و مقداری از روغن آن (که از تخم و آب و برگ را که در ابتدای تشکیل تخم تهیه شده باشد) مخلوط کنند این مرهم دارای خواصی است به مراتب قوی تر از روغن زیتون کهنه و روغن گیاه بلسان و گرمتر از روغن بید انجیر و خوردن و مالیدن آن جهت عقرب گزیدگی بی نظیر و ضماد آن جهت دفع تیفوس (و شپش حاصله از این بیماری ) و درمان فلج و لقوه و کک و مک و لک های سفید بدن و خشکی پوست صورت و دفع نزله و با و صدا در گوش بسیار نافع است.


5.درمان سرفه های خشک و سخت و مداوم :ترب سیاه را پوست کنده از دراز به دو نیم کنید داخل آنرا خالی کرده پر از شکر کنید پس از چند ساعت داخل آن را پر از عصاره شیره مانندی می شود شربت سینه بسیار مفید خواهد بود.


قسمت های مورد استفاده سبزی ترب

قسمت های مورد استفاده سبزی ترب برگ ، دانه و ریشه غده ای آن می باشد که علاوه بر مصارف دارویی قسمت ریشه در سبزی خوردن و تهیه سالاد و به صورت خام، پخته شده یا ترشی استفاده می شود .


مضرات سبزی ترب

با توجه به فواید ترب مضرات سبزی ترب در اثر زیاد خوردن ترب ایجاد می شود و شامل تولید باد و درد روده ، نفخ بد و باد شکم و تعفن و ایجاد نزله جهت سر و دندان و حلق و خنثی کننده زیان آن یا مصلح سبزی ترب زیره و نمک می باشد .بنابراین  هرگاه در اثر زیاد خوردن سبزی ترب دچار این ناراحتی ها شدید چاره آن خوردن عسل و زیره ای است که در سرکه خیس خورده باشد.

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *