شاهتره و خواص آن در طب سنتی+دستور مصرف عرق شاتره و کاسنی

شاهره یا شاتره یکی از گیاهان دارویی شفابخش است که خواص درمانی بسیار گستره ای دارد.این گیاه به عنوان گیاه دوستدار کبد شناخته شده و در طب سنتی از آن علاوه بر درمان بیماری های کبدی برای رفع بسیاری از بیماری های دیگر نیز استفاده می شود .اگر علاقمندید تا در مورد خواص این گیاه دارویی اعجاب انگیز بیشتر بدانید با سلامت وب امروز همراه باشید .

شاهتره چیست؟

شاهتره یا شاتره با نام انگلیسی Fine leaved fumitory ،نام علمی Fumaria officinalis و نام عمومی جهانی Fumitory  یکی از گیاهان دارویی بسیار پر خاصیت است که از تیره شاه ترگان بوده و طبع شاهتره گرم و خشک و طعم آن تلخ می باشد.نام های دیگر گیاه شاهتره بقله‌ الملک، شاه ترج و پیت پاپارا بوده و از خواص درمانی این گیاه قدرتمند از دوران باستان نیز استفاده می شده است و مشخصات ظاهری گیاه شاهتره به شرح زیر می باشد:

خواص شاه تره در طب سنتی


مشخصات ظاهری گیاه شاهتره

شاهتره گیاهی علفی و نسبتا قوی است که برگ هایی کم و بیش سبز داشته و گل هایی به رنگ سفید یا صورتی دارد .گل های این گیاه خوشه ای و میوه آن مدور متمایل به بیضی می باشد .این گیاه به صورت خودرو در نواحی مرطوب مانند مناطق شمالی کشور می روید .روش تکثیر شاهتره از طریق کاشت بذر بوده و قسمت مورد استفاده آن کلیه اندام های گیاه علی الخصوص سرشاخه های گلدار این گیاه می باشد. کاشت این گیاه در فصل بهار انجام شده و برداشت گیاه از اواخر خرداد تا شهریور ماه انجام می شود .

نام دیگر شاه تره


ترکیبات شاهتره

گیاه شاتره دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان و مواد غیرآلکالوئیدی هم چون پنتاتریاکونتان، گلوکوزید، تانن، اسید فوماریک و آلکالوئید فومارین می باشد.


خواص درمانی شاهتره

شاهتره گیاه دارویی بسیار سبز که طعم آن کمی تلخ است . شاتره یکی از سبزی های مفید است که خواص شاه تره در طب سنتی به شرح زیر می باشد:

به طور معتدلی خشک و بازکننده گیرها و سدهای کبد و معده است در ضمن افزاینده ادرار و پاک کننده اخلاط بخصوص سودا و کثافت خون می‌باشد.این سبزی اشتها آور خوبی است. درمان کننده عوارض کبدی می‌باشد. در مورد استفاده تقویتی خشک آن قوی تر از تازه آن بوده و جهت رفع بیماری های سوداوی و بلغم و تب های کهنه می‌باشد. مصرف شاتره به همراه سرکه جهت رفع قی‌های صفراوی و بلغمی مفید است .

آب تازه شاهتره باتمر هندی جهت پاک کردن معده وامعاء و دفع کهیر و یرقان و حکه مفید و موثر است و به چشم کشیدن آن (عصاره آن) جهت تقویت قوای بینائی و همراه با صمغ کشیدن آن بچشم مانع روئیدن موهای مزاحم در چشم (البته پس از کندن مو ) و مزه مزه آن جهت برطرف کردن التهاب و حرارت و عطش حاصله از زکام در گلو و دهان تقویت لثه‌ها، عروق و شرائین را نرم تصلب شرائین را برطرف می‌کند. و ضماد آن باحنا در داخل حمام برطرف کننده جرب و حکه اصولا ” جوان کننده انسان است و ضماد کردن تازه آن برطرف کننده درد و ناراحتی‌های حاصله از گزیدگی زنبور سیاه موثر است.همچنین بهتر است بدانید که تخم شاتره معتدل و در افعال و اثرها داروئی قوی تر از سایر اجزاء آن است.

ترکیب کاسنی و شاه تره


مقدار مصرف مجاز شاهتره

مقدار مجاز داروئی خود شاهتره برای هر نفر در هر مرحله 20 گرم و از تخم آن تا 7/5 گرم و از آب آن 225 گرم و در صورت مخلوط و مصرف کردن در پختنی‌ ها 35 گرم است .هرگاه شاهتره در دسترس نبود می توان بجای آن نصف وزن آن سنای مکی و 3/2 آن هلیه زرد مصرف کرد.


خواص عرق شاتره

عرق شاهترهنوشیدنی است خالص و صد در صد گیاهی که از این گیاه استخراج می شود .میزان مجاز مصرف عرق شاتره در بزرگسالان روزانه سه فنجان قبل از هر غذا و در کودکان روزی نصف فنجان قبل از هر غذا می باشد .عرق شاهتره مشابه این گیاه خواص درمانی بی شماری دارد . عرق شاتره برای جوش ،عرق شاتره برای لاغری بسیار مفید بوده و سایر خواص آن موارد زیر است که در زیر به معرفی آن ها می پردازیم:

  1. تب بر و کاهنده حرارت بدن
  2. تقویت کننده کبد
  3. بهترین راه درمان بیماری کبد چرب
  4. ادرار آور
  5. تصفیه کننده خون
  6. درمان کننده خارش پوست بدن و اگزما
  7. ضد یرقان
  8. رفع صفرا
  9. تقویت قوه بینایی و پاکسازی چشم
  10. ضد اسهال
  11. تنظیم عملکرد هورمون ها
  12. آرام بخش و مقوی معده
  13. بهبود بیماری‌ های قلبی ـ عروقی
  14. درمان جوش و آکنه
  15. درمان بثورات جلدی
  16. بهبود عملکرد دستگاه گوارش و هضم غذا
  17. درمان غلظت خون
  18. مفید برای زخم های دهان
  19. درمان سودا زدگی و بیماری‌ های صفراوی

دستور مصرف عرق شاتره و کاسنی


ترکیب کاسنی و شاه تره

ترکیب کاسنی و شاه تره به علت داشتن طبع معتدل بهترین راه درمان بیماری کبد چرب است .دستور مصرف عرق شاتره و کاسنی بسیار ساده می باشد .کافی است به نسبت مساوی این دو ماده را مخلوط کرده و قبل از هر وعده غذا یک فنجان میل کنید .مداومت بر مصرف این ترکیب به مدت 40 روز بهترین راه درمان بیماری های کبدی،لک و کک و مک های پوستی و بدبویی و خشکی دهان می باشد .بنابراین این ترکیب در پاکسازی پوست نیز نقش مهمی را داشته و زیبایی و شادابی را برای پوستتان به ارمغان خواهد آورد .


دمنوش شاهتره

برای تهیه دمنوش شاهتره 2 تا 4 گرم مخلوط برگ، گل و ساقه این گیاه را به صورت خشک شده درون قوری آب جوش ریخته و 15 دقیقه زمان می دهیم تا دم بکشد .سپس آن را صاف کرده و نوش جان نمایید .میزان مجاز مصرف این دمنوش با مقادیر یاد شده روزانه تا سه نوبت (صبح، ظهر و شب)  می باشد.

دمنوش شاتره


مضرات شاهتره

با توجه به این که شاتره جزو گیاهان سمی طبقه بندی می شود بنابراین زیاده روی در مصرف آن مضرات شاهتره را نمایان ساخته و سبب بروز عوارض زیر می گردد:

  1. مصرف زیاد آن باعث فلج عضلات صاف و دستگاه تنفس می‌شود.
  2. شاه‌تره برای ریه مضر است و مصلح آن کاسنی می‌باشد.
  3. مصرف مقادیر زیاد دمنوش یا عرق شاهتره سبب بروز مضرات عرق شاتره یعنی  لرز و تشنج خواهد شد .
  4. مصرف آن برای سرد مزاجان مضر است.
  5. مصرف آن بدون نظر دکتر در دوران بارداری و شیردهی مجاز نمی باشد.

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top