ورم لوزه چیست؟

ورم لوزه چگونه ایجاد می شود؟+درمان گیاهی ورم لوزه

ورم لوزه ها معمولا در اثر ابتلا به بیماری های ویروسی و عفونی اتفاق می افتد .لوزه ها بخشی از غدد لنفاوی هستند که به صورت غده ای صورتی رنگ در انتهای حفره دهانی و در پشت گلو قرار گرفته اند .در صورت ابتلا به سرماخوردگی ،آنفولانزا و ورود باکتری های استرپتوکوک مانند به دهان لوزه ها متورم شده و دردناک می شوند .چنان چه می خواهید در مورد این بیماری و روش های درمان آن اطلاعات کامل تری را کسب کنید توجه شما را به ادامه مطالعه مقاله امروز سلامت وب جلب می نماییم.

ورم لوزه چیست؟

ورم لوزه یا tonsillitis  در اثر تورم دو گره لنفی به نام لوزه که در دو طرف انتهایی گلوی ما وجود دارند ایجاد می شود .بروز این عارضه محدود به سن خاصی نبوده ولی شیوع آن در سنین کودکی بیشتر از سایر سنین می باشد.در واقع یکی از دلایل عمده گلودرد بخصوص در کودکان و بزرگسالان تورم لوزه هاست که معمولاً توسط ویروس یا عفونت باکتریایی در لوزه ها ایجاد می گردد .این عارضه با ایجاد علایم زیر شناخته می شود :

ورم لوزه نی نی سایت


علایم ابتلا به ورم لوزه 

تونسیلیت یا ورم لوزه ها علائم جسمی متنوعی دارد که بیشتر آن ها شبیه به علایم سرماخوردگی یا گلودرد است. اگر دچار هر یک از این علایم هم چون گلودردی که بیش از 48 ساعت طول می کشد،مشکل در بلع ،تنفس بدبو،تب ولرز،درد گوش و دردناک شدن فک و گردن شده اید ممکن است لوزه های شما متورم شده و نیاز به درمان داشته باشد .با توجه به این که تونسیلیت در کودکان بسیار شایع است کودکان در هنگام ابتلا به ورم لوزه دچار تهوع و درد معده شده و از آب خوردن و غذا خوردن امتناع می کنند.

علایم ابتلا به ورم لوزه


دلایل بروز و ابتلا به ورم لوزه 

لوزه ها بخشی از غدد لنفاوی هستند که به عنوان اولین سد دفاعی می توانند از ورود عوامل عفونی به دهان جلوگیری نمایند .در برخی شرایط هم چون آلودگی های باکتریایی ،آلودگی های ویروسی و ابتلا به بیماری هایی نظیر سرماخوردگی ،آنفولانزا و اخیرا بیماری کرونا  لوزه‌ها در مقابل آسیب ناشی از ورود این مهاجمان به دهان مصون نبوده و متورم و دردناک می شوند .


عوامل ایجاد و تشدید کننده از دیدگاه ابوعلی سینا

ابوعلی سینا مهم ترنی عوامل ایجاد و تشدید کننده تورم لوزه ها را آسیب دیدن مهره 5 گردن،عدم رعایت مسایل بهداشتی،هوای آلوده،ضعف بنیه،علل ارثی،خستگی مفرط،دوران نقاهت طولانی،ادویه ،شیرینی،گرمی(مصرف خوراکی های تند و شیرین باعث آویزان شدن و افتادگی لوزه ها می شود )،غذاهای چرب و ثقیل،غذاهای شور و سرخ شده،خرما،کنجد،گردو،فندق،شیر،انگور یا خرما ،پوست مرغ یا ماهی،کمبود «پتاسیم ،بیسموت،مس،ویتامین ث» و روغن آفتاب گردان معرفی نموده است .


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

تونسیلیت ناشی از ویروس معمولا ظرف سه تا چهار روز طول می کشد تا علایم آن بهبود یابد .اما اگر در ظرف مدت یاد شده علایم بهبودی را مشاهده ننمودید حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید .چرا که عدم درمان به موقع تورم لوزه در صورت ابتلا به عفونت باکتریایی می تواند عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد .

درمان ورم لوزه


ورم لوزه چگونه تشخیص داده می شود ؟

پزشک پس از شنیدن شرح حال بیمار و گرفتن درجه تب و نبض او از او می خواهد دهان خود را باز نماید .سپس به وسیله میله ای چوبی یا فلزی  به نام آبسلانگ و با تاباندن نور چراغ قوه به انتهای گلو وضعیت لوزه ها را بررسی می نماید .در این حال ممکن است لوزه ها متورم بوده در برخی موارد قرمز و درصورت ابتلا به عفونت روکشی سفید یا زرد بر روی آن ها دیده شود .پزشک همچنین با استفاده از تصویربرداری با اشعه ایکس از ریه ها تهیه یک نمونه سواپ از میکروارگانیسم‌های سطح لوزه‌ها برای کشت در محیط آزمایشگاه و انجام آزمایش خون برای شمارش سلول های خونی میزان پیشرفت و نوع عفونت موجود در بدن شما را تشخیص داده و برای درمان از روش های زیر استفاده می نماید .

تشخیص ورم لوزه


ورم لوزه چگونه درمان می شود؟

برای درمان ورم لوزه روش های متعددی وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:


1.از داروهای ضد التهاب استفاده کنید.

مصرف داروهایی مانند استانمینوفن،آسپیرین ، ناپروکسن ،آنتی هیستامین و ایبوبروفن باعث کاهش التهاب و درد می شوند. در صورت داشتن تب همراه با گلو درد ، مصرف این داروها به شما کمک می کند تا درد شما تسکین یابد. البته فراموش نکنید از مصرف این داروها بدون تجویز پزشک برای کودکان جدا خودداری کنید چرا که مصرف خودسرانه آسپرین توسط کودکان می تواند باعث بروز سندرم ریه – آسیب ناگهانی مغز و مشکلات کبدی  گردد.

درمان دارویی ورم لوزه


2.از آنتی بیوتیک ها با تجویز پزشک استفاده کنید.

استرپتوکوک نوعی (عفونت باکتریایی) است که  تقریباً عامل 5٪ تا 15٪ از گلودرد در بزرگسالان ودر کودکان 5 تا 15 سال می باشد. بنابراین پزشک با توجه به نوع عفونت از انواع داروهای آنتی بیوتیک برای درمان عفونت استفاده نماید .رایج ترین داروهای آنتی بیوتیک برای ورم لوزه شامل آزیترومایسین،کلیندامایسین،سفکسیم،کوآموکسی کلاو و …. می باشد .فراموش نکنید برای جلوگیری از بروز مقاومت آنتی بیوتیکی مصرف داروهای آنتی بیوتیک را به طور منظم و بر طبق دستور پزشک ادامه داده و آن ها را تا انتهای طول درمان مصرف نمایید .

آنتی بیوتیک ورم لوزه


3.به مقدار زیاد مایعات گرم بنوشید.

نوشیدن مایعات گرم فراوان به علت  هیدراته نگهداشتن بدن و مرطوب نگهداشتن گلو راه دیگر برای کاهش درد و تسکین علایم این بیماری است .


4.آب نمک غرغره کنید.

یک قاشق چای خوری نمک را در 1 فنجان آب گرم حل کنید.تحقیقات نشان داده است غرغره کردن آب و نمک  چندین بار در روز باعث کاهش تورم و از بین بردن مواد تحریک کننده از جمله باکتری ها می شود.افزودن یک قاشق جوش شیرین به محلول نامبرده به کشته شدن باکتری ها کمک می کند .

پاکسازی لوزه


5.آب جوش و عسل را امتحان کنید .

استفاده از از مخلوط آب گرم به همراه عسل سبب نرم شدن گلو و کشته شدن عوامل باکتریایی خواهد شد .عسل دارای خواص آنتی باکتریال و ضد میکروبی است  لذا می تواند در درمان این عارضه نیز مفید واقع شود .فراموش نکنید از دادن عسل به کودکان زیر یک سال خودداری کنید چرا که می تواند خطر مرگ را برای آن ها به همراه داشته باشد .


6.به تدابیر ابوعلی سینا توجه کنید .

ابوعلی سینا برای درمان گیاهی ورم لوزه مصرف ویتامین های ث،ای،آ،ب و دی،پروتئین،پیاز خام و سیر خام ( هر روز بین غذا بجوید و سپس فرو دهید)،هر ساعت غرغره جوشانده «زاج سفید +گیاه مریم گلی »- بعد از غرغره فقط دهان خود را با آب ولرم بشویید طوری که آب به حلق نرسد ،پودر پوست هلیله سیاه را با نی سر لوزه ها فوت کنید ؛کمی فلفل قرمز را در آب پیاز حل کنید و با قلم مو بمالید ؛مالش سیر رنده شده و کمی آب رقیق شده با قلم مو بر روی لوزه ها ،(روزی (پنچ بار)،غرغره آب نارنج،غرغره سرکه و گلاب،غرغره محلول رب توت،غرغره «اسفرزه +گل ختمی+به دانه »(به مقدار مساوی )-مصرف دمنوش بابونه ،عدسی و جوشانده عناب را مفید دانسته است .

درمان گیاهی ورم لوزه


7.جراحی 

آخرین راه حل برای درمان ورم لوزه های تکرار شونده و بزرگ شدن لوزه ها استفاده از روش جراحی است. جراحی لوزه یا  تونسیلیتکتومی مناسب افرادی است که تورم لوزه های آن ها با سایر روش های درمانی دیگر قابل بهبود نبوده  و عوارض جانبی این بیماری زندگی آن‌ها را تحت تاثیر قرار داده باشد.

جراحی ورم لوزه


عوارض عدم درمان ورم لوزه چیست؟

بهتر است درمان ورم لوزه را جدی بگیرید چرا که عدم درمان صحیح و کامل این عارضه باعث ایجاد  یک بافت چرکین در پشت لوزه‌ها شده و بروز  عوارض ورم لوزه هم چون ابتلا به تب روماتیسمی و گلومرونفریت را به دنبال خواهد داشت.

عوارض ورم لوزه


چگونه از ابتلا به ورم لوزه پیشگیری کنیم؟

از آنجا که عارضه ورم لوزه به ‌شدت مسری است، بنابراین در صورت ابتلای خود و یا دیگران از تماس نزدیک و استفاده مشترک از وسایل شخصی افراد مبتلا خودداری نمایید .با شست و شوی مداوم دست ها و مراقبت از خود احتمال بروز این عارضه را می توانید تا حدود بسیار زیادی کاهش دهید .

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *