گیاه جاشیر و خواص آن در طب سنتی + عوارض جاشیر

گیاه جاشیر یکی از گیاهان دارویی بسیار پرخاصیت است که مصرف آن خواص و فواید بسیار زیادی را برای سلامتی بدن به همراه دارد . این گیاه جزء قدیمی ترین و پر مصرف ترین گیاهان شفا بخش است که متاسفانه کمتر کسی اسم آن را شنیده و از خواص آن اطلاع دارد . به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مقاله در مورد خواص  علف جاشیر و کاربرد های درمانی آن اطلاعات دقیق و علمی را خدمتتان ارائه کنیم تا با مطالعه این نوشته خواص ارزشمند این گیاه آشنا شوید .

گیاه جاشیر چیست؟

گیاه جاشیر با نام انگلیسی prangos و نام علمی  prangos ferulacea یک گیاه دارویی بسیار مفید برای سلامتی انسان است که خواص شفا بخشی آن برای سلامتی بدن کاملا به اثبات رسیده است.این گیاه داروی بسیار مهمی بوده است و در پیشگیری و درمان بسیاری از مشکلات و بیماری ها کاربرد وسیع و گسترده ای دارد . طبع جاشیر گرم و خشک بوده و نام های دیگر جاشیر شامل جاو شیر ، جواشیر ، گاو شیر ، کو شیر و چاوشی  می باشد .

نام های دیگر جاشیر


مشخصات ظاهری  گیاه جاشیر

علف جاشیر گیاهی چند ساله و علفی متعلق به راسته کرفس سانان ، تیره چتریان و خانواده ی جعفریان است که بومی نواحی جنوبی ایران می باشد .این گیاه علفی و چند ساله دارای  ساقه ای استوانه ای و پوشیده از تارهای سفید پنبه ای و برگ هایی ساده و بیضی شکل است که گل های زرد رنگ و خوشبو دارد . برگ های این گیاه مشابه شوید بوده و گل های این گیاه مشابه بابونه می باشد. تخم جاشیر سیاه رنگ بوده و ریشه این گیاه حاوی صمغ رزینی و شیره جاشیر است . رویش این گیاه در استان های  همدان ، لرستان ،چهارمحال و بختیاری دامنه های کوه دنا و … بیشتر از سایر نقاط کشور بوده و در فریدونشهر این گیاه بیشتر دیده می شود . تکثیر جاشیر از طریق کاشت بذر بوده و طعم جاشیر تلخ و زننده می باشد . اگر چه از جاشیر بیشتر به عنوان علوفه برای تغذیه دام  استفاده می شود اما از جاشیر خوراکی در طب سنتی نیز این گیاه برای درمان بسیاری از مشکلات نیز مفید و کاربردی شناخته شده است . این گیاه در اوایل بهار از زمین بیرون آمده و تا اوایل خرداد به رشد خود ادامه می دهد و تابستان ،پاییز و زمستان را در خواب است .

عکس گیاه جاشیر


خواص گیاه جاشیر در طب سنتی

این گیاه از نظر حکمای طب سنتی دارای خواص فوق العاده ای برای بدن است و می تواند در درمان بسیاری از بیماری ها مفید و موثر باشد .مهم ترین خواص جاشیر در طب سنتی را می توان  موارد زیر برشمرد :


  • صمغ جاشیر بادشکن و ضد نفخ است  و از این  رو این گیاه در درمان مشکلات گوارشی نافع است .
  • این گیاه باز کننده قاعدگی بوده و در درمان قاعدگی نامنظم کاربرد دارد .
  • جاشیر  مقوی اعصاب بوده و در درمان بسیاری از بیماری های اعصاب از قبیل سردرد ، صرع و رعشه کاربرد موثری دارد .
  • با ضماد صمغ جاشیر بر روی مفاصل می توان هر گونه درد و کوفتگی را از بین برد .
  • جهت درمان سرفه و سایر مشکلات تنفسی از این گیاه و خواص آن استفاده کنید.
  • مالیدن صمغ این گیاه به چشم در افزایش بینایی موثر است.
  • با استفاده از ضماد ریشه جاشیر می توان ضخم های پوستی را درمان کرد .
  • مصرف تخم جاشیر با افسنطین سبب سقط جنین و افزایش خونریزی قاعدگی می گردد .
  • نوشیدن عصاره به دست آمده از صمغ جاشیر در درمان درد سیاتیک مفید و موثر است .
  • برای التیام زخم ها از مرهم جاشیر استفاده کنید .
  • اثرات ضد میکروبی این گیاه در رفع عفونت های ادراری موثر است .
  • این گیاه ادرار آور است از این رو می تواند در درمان بند آمدن ادرار مفید باشد.
  • عصاره برگ جاشیر در رفع درد دندان موثر بوده و سبب تسکین دندان درد می شود .

خواص جاشیر در طب سنتی


نحوه مصرف جاشیر

با توجه به طعم تلخ جاشیر قبل از استفاده باید آن را جوشاند تا تلخی آن گرفته شود و سفتی آن نیز از بین رفته و نرم گردد . سپس آن را با آب و نمک می بایست مخلوط کرده و در درون دبه ای بریزید تا پس از جا افتادن قابل مصرف گردد .از این گیاه می توانید به همراه سبزی خوردن یا در تهیه سالاد استفاده نمایید .با برگ های این گیاه می توانید پلو درست کرده و گل های آن را به ماست یا دوغ اضافه کنید .ماست جاشیر یا جاشیر پلو در استان فارس بیشتر مورد استفاده قرار گرفته و طرفداران بی شماری دارد .

خواص عسل جاشیر


مضرات علف جاشیر

با توجه به سمی بودن بخشی از قسمت های این گیاه در مورد مصرف و میزان مجاز جاشیر با پزشک مشورت نمایید . مصلح جاشیر گیاه مرزنجوش است که برای جلوگیری از بروز مضرات جاشیر آن را به همراه مصلح آن استفاده بنمایید . این گیاه قاعده آور بوده بنابراین مصرف آن در دوران بارداری مجاز نمی باشد .

مضرات جاشیر

۲ دیدگاه دربارهٔ «گیاه جاشیر و خواص آن در طب سنتی + عوارض جاشیر»

  1. سلام
    عکسی که در نقاشی است با تصاویر دوربین متفاوت تند
    گیاه جاشیر که در کردی به آن لو یا هَلْز گفته میشود در ارتفاعات بانه و مهباد ،بوکان زیاد است در برخی نقاط تاخ و در اکثر جاها شیرین است ،برگهای سوزنی دارد و ساقه بیضی شکل و خوردنی و مطبوع است

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top