نارسایی کلیه چیست؟

نارسایی کلیه از ابتلا تا درمان+پیشگیری از نارسایی کلیه

 یکی از اعضای بسیار مهم بدن ما که وظیفه تصفیه خون از حیث وجود مواد زائد و سموم را بر عهده دارد کلیه ها می باشند  . در صورتی که هر گونه عاملی باعث کاهش یا توقف فعالیت این عضو بسیار مهم در بدن شود بیماری به نام نارسایی کلیه ایجاد می‌شود که در این وضعیت مواد زائد به سرعت وارد خون شده و سلامتی فرد به خطر خواهد افتاد. در واقع نارسایی کلیه این اختلال جدی و تهدیدی بزرگ برای سلامتی فرد به شمار می رود که با توجه به اهمیت همین موضوع مقاله امروزه سلامت وب را به معرفی بیماری نارسایی کلیوی از ابتلا تا درمان و روش های پیشگیری از ابتلا به این عارضه اختصاص داده ایم .

نارسایی کلیه چیست؟

نارسایی کلیه یکی از مهم‌ ترین بیماری‌ های شایع کلیوی است که بروز آن موجب ایجاد اختلال در عملکرد کلیه ها خواهد شد . این عارضه باعث کاهش شدید عملکرد کلیه ها ،افزایش سطح مایعات مضر و الکترولیت‌ها و مواد زائد در بدن شده و سلامتی فرد را تهدید می کند .با توجه به این که اين بيماري اغلب  به صورت بي‌ سرو صدا بروز پیدا کرده و به آرامي پيشرفت مي‌كند بنابراین اطلاع از علایم این بیماری و تشخیص به موقع آن از ضروری ترین موارد برای حفظ سلامتی به شمار می رود .

علایم نارسایی کلیه


انواع نارسایی کلیه

انواع نارسایی کلیه عمدتا شامل دو نوع حاد و مزمن می باشد .نارسایی حاد کلیوی عمدتا در اثر بروز حوادثی هم چون تصادف و مشکلاتی مانند سکته ایجاد می شود و نارسایی مزمن کلیوی در اثر ناکافی بودن جریان خون ورودی کلیه ها و کوچک شدن کلیه ها اتفاق می افتد .

انواع نارسایی کلیه


مهم ترین علل ابتلا به نارسایی کلیه 

علل بی شماری در بروز این عارضه نقش دارد که در ادامه به شرح و معرفی مهم ترین علل بروز نارسایی کلیه می پردازیم:

  1. قطع ناگهانی جریان خون ورودی به کلیه ها در اثر بروز واکنش های آلرژیک ،سوختگی شدید ،حملات قلبی و عفونت ها 
  2. کمبود آب بدن
  3. فشار خون بالا
  4. ابتلا به برخی از بیماری های کلیه مانند سنگ کلیه،مشکلات مثانه و بزرگ شدن پروستات در آقایان
  5. ابتلا به دیابت
  6. مصرف برخی داروها همانند داروهای آنتی بیوتیک و داروهای ضد التهاب 
  7. ابتلا به برخی از بیماری های خود ایمنی همانند لوپوس و اسکلرودرمی
  8. شیمی درمانی
  9. ابتلا به برخی از سرطان ها

عوامل ایجاد کننده نارسایی کلیه از دیدگاه ابن سینا

ابوعلی سینا مهم ترین عوامل ایجاد یا تشدید کننده این بیماری را بالا بودن قند خون، سویا، سیگار، اختلالات قلبی، ایستاده ادرار کردن، فشار خون بالا، غذاهای شور یا ترش و پر ادویه، نمک، مسهل قوی، مصرف بیش از حد مواد مدر، اضافه وزن، مارچوبه، زرده‌ی تخم‌مرغ، املت، کوکوها، سرما و باد خوردن هنگام عرق کردن، آسپرین با دُز بالا، مشروبات الکلی، عفونت (گلودرد چرکی، بیماری لثه و …) منابع ازت (تخم‌مرغ، ماهی، گوشت، جگر، دل، قلوه، مغز، خاویار)، سوسیس، کالباس، پیتزا، ساندویچ، سس‌ها، رب، قارچ، ژلاتین، پودرهای نرم‌کننده‌ی گوشت، خیارشور، خردل، کنسرو، فشارهای روانی، بولاغ اوتی، پنیر با نمک، دوغ شور، کره با نمک، نوشیدنی‌های گازدار، جوش شیرین، غذاهای نفاخ، کشک، تریاک، مواد نشاسته‌ای، سرکه، ترشک، اسفناج پخته، تخمه کدو، قهوه (افراط)، قره‌قروت، انواع داروهای شیمیایی (به ویژه آنتی‌بیوتیک‌ها)، حبوبات، فراسیون سفید، کمبود «کبالت، منگنز، کلسیم، لیتیوم» معرفی نموده اند.


علایم ابتلا به نارسایی کلیه

با توجه به این که این بیماری در بیشتر موارد به صورت خاموش بوده و به آرامی پیشرفت کرده و علایم آن تظاهر پیدا می نماید بنابراین در صورت بروز هر یک از علایم نامبرده حتما موضوع را جدی گرفته و هر چه سریع تر به یک پزشک مراجعه کنید .

  • تهوع و استفراغ
  • اختلالات خواب
  • خستگی و ضعف
  • تورم پا و مچ پا
  • خارش شدید بدن
  • فشار خون بالا
  • تغییرات در میزان ادرار
  • اسپاسم یا گرفتگی عضلات

علایم نارسایی کلیه


نارسایی کلیه چگونه تشخیص داده می شود ؟

اگر چه علایم نامبرده ممکن است با علایم برخی بیماری های دیگر نیز مشترک بوده و به عبارتی  نشانه‌ای از ابتلا به بیماری‌های دیگر باشد بنابراین می بایست هر چه سریع تر به یک متخصص کلیه مراجعه نمایید ایشان با معاینه بالینی و شنیدن شرح حال شما با استفاده از روش های تشخیصی زیر وجود این بیماری را در شما تشخیص داده و سپس روش درمانی مناسبی را با توجه به شرایط عمومی و میزان پیشرفت بیماری انتخاب خواهد نمود.متداول ترین روش های تشخیص نارسایی کلیوی عبارت است از :

  1. آزمایش کشت ادرار 
  2. تست خون و شمارش سلول های خونی ،اندازه گیری میزان اوره و کراتین و الکترولیت های موجود در خون
  3. سونوگرافی
  4. سی تی اسکن و ام .ار.ای
  5. نمونه برداری از بافت کلیه

تشخیص نارسایی کلیه


نارسایی کلیه چگونه درمان می شود ؟

برای درمان نارسایی کلیه روش های متعددی وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:


1.درمان‌ های دارویی

تجویز و مصرف برخی داروها همانند داروهای کاهش دهنده فسفر ،داروهای تحریک کننده تولید گلبول قرمز و داروهای کاهنده فشارخون و انواع ویتامین ها می تواند به کاهش علایم این بیماری کمک بسیاری نماید .


2.دیالیز

اولین روش درمانی پیشنهادی پزشک به بیمار در صورت عدم پیشرفته بودن بیماری انجام دیالیز است .در طی این روش خون بیمار با استفاده از دستگاهی به نام دیالیز فیلتر و پالایش می‌شود. این روش اگر چه به صورت کامل این عارضه را درمان نمی نماید اما می تواند در افزایش طول عمر بیمار نقش موثری داشته باشد .

علل نارسایی کلیه


3.پیوند کلیه

مهم ترین و موثرترین روش درمان نارسایی کلیوی پیوند کلیه می باشد که متاسفانه امری زمان بر و در برخی مواقع به علت عدم پذیرش کلیه جدید توسط بدن بیمار با عوارض بسیار بالایی همراه خواهد بود .


4.طب سنتی

جهت درمان نارسایی کلیه با طب سنتی و با استفاده از تدابیر ابوعلی سینا استفاده از نیکل، روزی سه لیتر آب لیموترش (به فواصل روز)، نیش زنبور عسل در موضع کلیه پشت کمر (دو دقیقه بعد از گزش نیش را خارج کنید تا سی روز)، آب ترب سیاه یا سفید + عسل، رژیم کامل شیر کم چربی (با کمی عسل و کمی کاکائو)، پیاز، آب شلغم، آب انگور فراوان، عرق کاسنی فراوان، عرق «کاکل ذرت + گزنه + غاریقون + نعناع تازه + علف هفت‌بند + غافث + غان + کاسنی»، دم کرده‌ی پوست سیب قرمز با عسل، جوشانده‌ی برگ تمشک، فندق خاک، تره، اسفناج، چغندر + شلغم، کلم، ریحان، کباب ماهی، گرم نگه داشتن ناحیه‌ی کلیه و خشک کردن ناحیه‌ی کمر و کلیه بعد از استحمام با حوله‌ی جداگانه (به طوری که کاملاً  خشک شود) بسیار مفید می باشد .


چگونه از نارسایی کلیه پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از ابتلا به نارسایی کلیوی از مواد شیمیایی ،مصرف بیش از اندازه داروهای آنتی بیوتیک و استعمال دخانیات جدا خودداری نمایید و سبک سالم زندگی سالمی را در پیش بگیرید.

 

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *