شیرخشت و خواص شگفت انگیز آن را بیشتر بشناسید

 شیرخشت یکی از شگفت انگیز ترین داروهای طبیعی برای مصارف درمانی است که در واقع صمغ درخت زبان گنجشک می باشد .استفاده از این دارو از روش های درمان شایع در طب سنتی بوده و محققان طب سنتی معتقدند با استفاده از خواص این ماده گیاهی می توان به آسانی بسیاری از بیماری ها را درمان نمود .در سلامت وب امروز می توانید در مورد این ماده و خواص ارزشمند آن اطلاعات بیشتری را کسب کرده و با آن به جنگ بیماری ها بروید .

شیرخشت چیست؟

 شیرخشت با نام انگلیسی Cotoneaster و نام علمی Cotoneaster یکی از با ارزشمند ترین گیاهان طبی است که از آن به عنوان دوست دار کبد یاد می شود چرا که می تواند در درمان بسیاری از بیماری ها که منشاء آن ها کبد است موثر واقع شده و به راحتی آن ها را درمان نماید .علاوه بر آن می تواند بسیاری از مشکلات و بیماری های دیگر را نیز درمان کرده و شما را در برابر بیماری ها واکسینه نماید .طبع شیر خشت گرم و خشک بوده و مشخصات ظاهری  آن به شرح زیر می باشد:


مشخصات ظاهری شیرخشت

شیرخشت ماده ای گیاهی سفید رنگ و کمی متمایل به زرد است که از گل درخت زبان گنجشک استخراج می شود.در واقع به صمغ استخراج شده از گل درخت زبان گنجشک شیر خشت گفته می شود و نام دیگر آن شیر خاشاک می باشد .این ماده در حالت طبیعی در اثر نیش حشره ای به  نام  Cicata orni از گل های این درخت خارج میشود ولی  برای مصارف تجاری و دست یابی به حجم بیشتری از این ماده شکافی را در تنه درخت ایجاد کرده و بدین طریق این ماده را از درخت استخراج می نمایند.


انواع شیر خشت

انواع شیرخشت شامل موارد زیر می باشد:

  1. شیر خشت اشکی  قطعاتی بلور مانند ،مشبک و سوراخ دار به شکل اشک و به قطر یک انگشت می باشد که بهترین و خالص ترین نوع این ماده را شیر خشت اشکی معرفی نموده اند .رنگ این ماده سفید ،طعم آن شیرین و نام دیگر آن شیر خشت سیسیلی می باشد.
  2. شیرخشت تخته ای یا تکه ای  رنـگ آن زرد تیـره و طعم آن شیرین است .این ماده غیرخـالص بوده و نامطبوع می باشد
  3. شیرخشـت چـرب ناخـالص تـرین نـوع شیرخشت بوده که در واقع در معرض فساد قرار دارد و بالتبع ارزان تـر و کم خاصیت تر از سایر انواع شیر خشت می باشد.

ترکیبات شیمیایی شیرخشت

مهم ترین ترکیبات شیمیایی موجود در شیر خشت شامل  مانيتول ،‌ فروكتوز ، گلوكوز، ساكارز و انواعي از فلاونوئيدها می باشد.


خواص درمانی شیرخشت در طب سنتی

مهم ترین خواص درمانی شیرخشت در طب سنتی شامل موارد زیر می باشد:


1.درمان تب

برای درمان تب های حرارتی و شدید خوردن هندوانه به همراه شیر خشت بسیار مفید و موثر است .شیر خشت ملین بوده و در نتیجه مسهل بسیار خوبی است و ماده ای مدر و ادرار افزا به شمار می رود .دارای دکستروز ساکارز،مانیت و نشاسته است و در تب های عفونی مشکوک به صورت مسهل قابل استفاده است .به علاوه برای درمان بیماری برونشیت مزمن،حصبه و درد معده نیز نافع است .


2.درمان زردی نوزادان

مهم ترین و اصلی ترین خواص این ماده که اثرات درمانی آن کاملا به اثبات رسیده است در درمان زردی نوزادان است .به همین منظور مصرف روزانه این ماده همراه با عرق بید کاسنی  توصیه می شود .این ماده گیاهی کاهنده میزان بیلی روبین عامل پدید آورنده زردی و یرقان در خون بوده و از زمان های بسیار قدیم از آن برای درمان زردی استفاده می شده است .این ماده همچننی در کاهش تب نوزادان نیز اثرات مثبتی داشته و می تواند از افزایش تب و به دنبال آن بروز تشنج در نوزادان جلوگیری نماید .


3.رفع یبوست

چنان چه از یبوست مداوم رنج می برید این بار برای درمان یبوست خود از خاصیت مسهلی این ماده گیاهی بهره برده و با شیوه ای کاملا بدون عارضه یبوست خود را درمان کرده و روده های خود را تخلیه و پاکسازی نمایید. این ماده ملین قندی بوده و به سرعت عملکرد روده را بهبود بخشیده و افزایش داده و به دفع آسان مواد زائد و سموم از بدن کمک می کند.


4.زیبایی پوست

اگر می خواهید پوستی زیبا ،شفاف و روشن داشته باشید از خواص شیر خشت برای پوست غافل نشوید .قرار دادن ضماد شیر خشت بر روی پوست علاوه بر پاکسازی و لایه برداری پوست به روشن شدن رنگ پوست نیز کمک کرده و پوستی شاداب و شفاف را برایتان به ارمغان می آورد .برای تهیه ضماد شیرخشت تنها کافی است 5 گرم شیر خشت را به یک لیوان شیر تازه گاو مخلوط کرده و روزانه در سه نوبت با پد پنبه ای آن را به صورت خود بمالید .


5.درمان نفخ معده 

مصرف غذاهای نامناسب و نفاخ سبب نفخ معده می گردد .برای درمان این مشکل می توانید  3 گرم زیره سیاه را با یک لیوان آب جوش پانزده دقیقه دم کرده و سپس  در آن 2 گرم شیر خشت را حل کنید و سپس  نیم ساعت بعد از غذا این نوشیدنی را میل کنید.


مقدار مجاز مصرف شیرخشت

مقدار مجاز مصرف شیر خشت برای مقاصد درمانی شامل موارد زیر می باشد:

  • جهت رفع زردی كودكان  نصف قاشق چاي خوري  یعنی در حدود 1 گرم شیرخشت خالص را درنصف ليوان آب حل كرده وروزانه در طي سه نوبت به نوزاد بخورانيد.
  • برای اثرات لینت بخش این ماده 3-2 قاشق مربا خوري یعنی در حدود (15-10 گرم)  ازشيرخشت را دريك ليوان آب حل كرده و یک ساعت پس از صرف شام آن را میل کنید .
  • برای رفع یبوست و به عنوان مسهل 6-4 قاشق سوپ خوري یعنی در(60-40 گرم)  شيرخشت را همانند روش پش استفاده فرمایید.

مضرات شیرخشت (موارد احتیاطی و منع مصرف) 

برای در امان ماندن از مضرات شیرخشت و جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته به موارد زیر توجه نمایید:

  • برای درمان زردی نوزادان با شیرخشت همواره جوانب احتیاط را رعایت کرده و در صورت بالا بودن درجه زردی نوزاد به جای استفاده از این گیاه از دستگاه فتوتراپی و خدمات مراکز درمانی استفاده نمایید تا از عوارض جبران ناپذیر زردی بر ذهن نوزاد جلوگیری نمایید .
  • افراط در مصرف این ماده موجب ضعف شهوت و نیروی جنسی در مردان می گردد.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *