پونه گیاهی معطر و جادویی +فواید دارویی گیاه پونه

پونه یکی از گیاهان معطر دارویی است که خواص جادویی آن در طب به اثبات رسیده است .این گیاه استثنایی از خانواده نعناع بوده و از زمان های بسیار دور از مزایای درمانی آن برای برطرف نمودن بسیاری از بیماری ها علی الخصوص درمان عفونت ها استفاده می شده است .در سلامت وب امروز شما را با گیاه پونه و خواص فوق العاده دارویی و درمانی آن آشنا می کنیم .

پونه چیست؟

پونه (Pennyroyal)گیاهی گلدار و متعلق به خانواده نعناعیان می باشد که از زمان های بسیار دور از آن برای درمان مشکلات و بیماری های فراوانی استفاده می نموده اند و به نوعی آن را گیاه شفابخش برشمرده اند .خواص شفا بخش این گیاه می تواند در درمان بسیاری از بیماری ها کارآمد بوده و روند درمان شما را کوتاهتر نماید .طبیعت پونه گرم و خشک بوده، عطر آن کاملا از نعناع قابل افتراق بوده و طعم آن در ابتدا گرم، گس و تلخ می باشد اما پس از گذشت اندکی زمان سبب احساس خنکی در دهان خواهد شد .
پونه و قاعدگی

گیاه شناسی پونه

پونه گیاهی گلدار و علفی از تیره نعناعیان و ارتفاعی در حدود 10 الی 30 سانتی متر می باشد .گل های این گیاه صورتی یا آبی ،برگ های آن شبیه نعنا، بیضی اما کوچک‌ تر و نوک تیزتر و ساقه آن راست ،کوتاه و سبز رنگ می باشد .


پیشینه و تاریخچه پونه

گیاه پونه از زمان باستان در کشورهایی مانند یونان و روم کشت می شده و استفاده از آن در تهیه بسیاری از غذاهای آن زمان رایج بوده است .به طوری که نام این گیاه در کتاب آشپزی رومیان (اِپیسوس) آورده شده است .همچنین استفاده از خواص پونه خشک در میان مهاجرین آمریکا برای دفع حشرات و پونه تازه در انجمن سلطنتی انگلستان برای کشتن مار زنگی متداول بوده است .
خواص پونه برای پوست

ترکیبات تغذیه ای پونه

این گیاه سبز و جادویی دارای انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است .مهم ترین منابع با ارزش تغذیه ای موجود در این گیاه شامل ویتامین های آ،ث،ب و مواد معدنی هم چون کلسیم ،سدیم و پتاسیم به همراه ترکیبات شیمیایی مانند تیمول، پینن، لیمونن، کارواکرول، اسیمن و کاریوفلن می باشد . با توجه به ترکیبات موجود در این گیاه پونه مزایای درمانی متعددی دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.


1.  درمان و تسکین بیماری‌ های گوارشی

مصرف گیاه پونه در تسکین درد معده و سایر ناراحتی های گوارشی بسیار موثر و کاربردی است .این ماده گیاهی خوراکی ضد نفخ بوده و می تواند در درمان نفخ معده و شکم اثرات سودمندی داشته باشد .با توجه به طبع گرم و خشک پونه این گیاه دارای خاصیت صفرا آوری بوده و با تحریک کبد باعث افزایش تولید صفرا می شود .بنابراین اگر خواهان سلامتی دستگاه گوارش خود می باشید مصرف این گیاه فوق العاده را فراموش نکنید .


2.درمان سرماخوردگی و برونشیت

ترکیب منتول موجود در این گیاه خاصیت خلط آوری دارد در نتیجه با مصرف این گیاه به صورت خام یا جوشانده می توانید علایم سرماخوردگی ،برونشیت و سایر بیماری های تنفسی را کاهش داده و تخلیه‌ ی ترشحات انباشته‌ شده در ریه‌ ها را آسانتر نمایید .خاصیت تب بر بودن این گیاه می تواند از ایجاد تشنج و عوارض ناشی از آن پیشگیری نماید .

عوارض پونه


3.ضد استرس و آرامبخش

خواص آرامبخشی پونه می تواند در کاهش سطح استرس روزمره ،اختلالات خواب ،بهبود عملکرد عصبی ،خوش خلقی و در نهایت ایجاد حس آرامش در شما تاثیر ویژه و چشمگیری داشته باشد .با کمک روغن پونه نیز می توانید تشنج و حملات آن را کاهش داده و آرامش را به اعصابتان هدیه کنید .


4.ضد اسپاسم

برای کاهش اسپاسم های عضلانی ،دردهای اسکلتی،مفصلی و استخوانی از این گیاه و خواص جادویی بی نظیر آن استفاده کنید .استفاده از این گیاه برای بهبود دردهای عضلانی و مفصلی بیماران مبتلا به روماتیسم می تواند گزینه درمانی مناسبی محسوب شود و التهاب موجود در مفاصل را کاهش دهد .مصرف این گیاه با کاهش سطح اسید اوریک خون در درمان و پیشگیری بیماری نقرس نیز نافع است.

انواع پونه


5. مبارزه با عفونت‌ ها

خواص آنتی باکتریالی پونه در مبارزه با عفونت ها کاملا از نظر علمی و عملی به اثبات رسیده است .بامصرف این گیاه می توانید عفونت ادراری ،عفونت های زنانه و سایر عفونت های بدن را به راحتی درمان نموده و با استفاده از خواص پونه برای عفونت یعنی خاصیت التیام‌ بخشی و ضدعفونی‌ کنندگی‌ این گیاه روند بهبود زخم ها  را تسریع نموده و از ابتلا به عفونت ها پیشگیری نمایید .


6.درمان اختلالات قاعدگی

خواص پونه و فواید شگفت‌ انگیزش برای سلامتی اندام تناسلی زنان و ارتباط  پونه و قاعدگی موجب شده است تا با مصرف جوشانده این گیاه بتوان بسیاری از اختلالات قاعدگی را درمان نمود .تنظیم چرخه قاعدگی و جلوگیری از پریود نامنظم ،تنظیم خون قاعدگی و ….از مهم ترین مزایای استفاده از این گیاه به علت تاثیر آن بر روی هورمون‌ های استروژن و پروژسترون می باشد.


نحوه استفاده از پونه

علاوه بر مصارف دارویی این گیاه امروزه استفاده از این گیاه در صنعت داروسازی، بهداشتی و آرایشی کاربرد گسترده ای دارد .  استفاده از این گیاه  در پخت و پز ، طعم دار کردن نوشیدنیهای مختلف و جوشانده یا دمنوش و عرق پونه نیز متداول و رایج است .

خواص پونه برای عفونت


مضرات پونه (عوارض جانبی، موارد احتیاطی و منع مصرف)

اگرچه این گیاه خواص درمانی گسترده ای دارد اما زیاده روی در مصرف آن ممکن است شما را دچار مضرات پونه نماید .بنابراین برای دورماندن از عوارض پونه به موارد زیر و ممنوعیت های مصرف این گیاه توجه نمایید :

  1. مصرف این گیاه در زنان باردار ممکن است سقط جنین را به همراه داشته باشد .
  2. افزایش سردرد و فشار خون از عوارض مصرف پونه به شمار می رود .
  3. زیاده روی در مصرف آن در بروز تشنج و مسمومیت ها تاثیر دارد .
  4. زیادهی روی در مصرف آن سلامت کلیه ها و معده را تهدید می کند .

طرز تهیه چای یا دمنوش پونه

چای یا دمنوش پونه خواص زیادی برای بدن دارد .بهبود عملکرد دستگاه گوارش و درمان سرماخوردگی و مشکلات سیستم تنفسی از مهم ترین خواص آن می باشند .در عکس زیر طرز تهیه دمنوش پونه برایتان توضیح داده شده است:

دمنوش پونه


روغن پونه

استفاده موضعی از روغن پونه به همراه روغن اسطوخودوس، روغن رزماری و روغن مریم گلی در درمان عفونت ها ،آرتروز ،نقرس ،روماتیسم و سم زدایی بدن اثرات سودمندی به همراه دارد .البته بهتر است بدانید روغن این گیاه سمی بوده و روزانه تنها مجاز به چند قطره از آن هستید و فراموش نکنید حتما قبل از استفاده از آن با پزشکتان مشورت کنید .

خواص پونه برای عفونت


خواص پونه در طب سنتی

پونه از خانواده نعناع بوده و برای هضم غذا،درمان تشنج ،تسکین اعصاب و درمان اسهال مفید است .جویدن انواع پونه برای برطرف نمودن سکسکه مفید است و سردرد و بیماری های مجاری تنفسی را برطرف می کند .لابد شنیده اید که مار از پونه خوشش نمی آید این موضوع کاملا صحیح است اگر این گیاه را در خانه یا باغ خود بکارید مار هرگز به سراغ خانه یا باغ شما نمی آید و فرار می کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *