مصرف کنسروها تهدیدی برای سلامتی

با توجه به پیشرفت تکنولوژی ، ماشینی شدن زندگی و نبود زنان در خانه به دلیل اشتغال ساده ترین راه تامین  تغذیه خانواده  استفاده از فست فود ها و کنسرو ها می باشد . وقتی صحبت از کنسرو می شود ناخود آگاه به یاد کنسرو ماهی تن می افتیم اما کنسرو ها هم تنوع زیادی پیدا کرده اند  .کافیست سری به فروشگاه و یا سوپر مارکت محله تان بزنید تا  انواع کنسرو ها مانند کنسرو خورشت های ایرانی مثل قیمه ، قورمه و فسنجان ،کنسرو کله پاچه ،سیرابی ،شیردان ،حلیم ،بادنجان و غذاهای خانگی و کنسرو میوه ها و سبزیجات  را در قفسه های آن جا پیدا کنید .اما این کنسرو ها به هیچ عنوان جایگزین مناسبی برای غذاهای خانگی نبوده و نیستند و مصرف طولانی مدتشان می تواند تهدیدی برای سلامتی محسوب شود .اگر می خواهید در مورد فواید و مضرات و ارزش تغذیه ای  کنسرو ها اطلاعات بیشتری به دست آورید این مطلب را تا انتها بخوانید  تا خودتان  میان کنسرو و غذاهای خانگی بهترین گزینه را انتخاب کنید.

کنسرو چیست؟

ریشه کلمه کنسرو در  زبان لاتین بوده و به معنی محافظت و نگهداری می باشد . کنسرو ها به خاطر بالا بودن مدت ماندگاری ، عدم فساد پذیری آن ها بدون قرار گرفتن در یخچال یا فریز ،پایین بودن قیمتشان ،و سهولت حمل ونقل  ، یکی از جایگزین های مناسب غذای خانگی  بوده و به راحتی در دسترس می باشند .اما درکنار این مزایا از معایب و مضراتی که کنسرو ها دارند نباید چشم پوشی کرد .در ادامه به تشریح مضرات تغذیه ای کنسرو ها به دلیل وجود برخی مواد در داخل آن ها  می پردازیم .

کنسرو چیست؟

  • نمک

برای افزایش مدت ماندگاری و طعم دار کردن کنسرو ها از نمک فراوانی استفاده می شود .درصد بالایی از نمکی که بدن ما دریافت می کند به صورت مخفی بوده و از طریق همین کنسرو ها وفست فودها وارد بدنمان می شود .در نتیجه کنسرو ها به علت داشتن نمک فراوان ماده زیان باری برای افراد مبتلا به فشار خون ،نارسایی های کلیوی و قلبی محسوب می شود .

  • شکر

یکی دیگر از موادی که جهت طعم دار کردن مواد به غذاهای کنسروی اضافه می شود شکر است .این سم سفید مضرترین ماده برای مبتلایان به دیابت و چاقی می باشد . بنابراین این دسته از افراد باید از مصرف غذاهای کنسروی حاوی شکر  مانند کمپوت ها بپرهیزند.

 

افزودن شکر به کنسرو ها سبب دیابت می شود

  • روغن

یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده برخی کنسرو ها نظیر تن ماهی روغن می باشد .وجود مقادیر فراوانی از روغن در این کنسرو ها سبب افزایش سطح چربی خون می شود و بالطبع مصرف این کنسرو ها در افراد مبتلا به کلسترول و تری گلیسیرید بالا بسیار مضر است .

کنسرو ماهی تن سرشار از روغن است که باعث افزایش چربی خون می شود

  • استفاده از مواد نگهدارنده و طعم دهنده ها

جهت افزایش مدت ماندگاری کنسرو ها از موادی به نام مواد نگهدارنده در تولید کنسرو ها  استفاده می کنند .این مواد سبب می شوند مواد غذایی درون کنسرو ها دیرتر فاسد شده وبا وجود طعم دهنده ها  طعم بهتری نیز پیدا کند .مواد نگهدارنده و طعم دهنده کنسرو ها شیمیایی بوده ومصرف کنسرو ها به دلیل وجود این مواد  در دراز مدت سبب بروز بیماری هایی نظیر سرطان، آسم، آلزایمر و انواع آلرژی هادر مصرف کننده می شود .وجود ماده شیمیایی به نام  بیسفنول در برخی کنسروها می تواند عوارض  زیان باری را به  مغز تحمیل نماید .

  • فرآیند حرارت دهی

حرارت دهی کنسرو ها به صورت غیر مستقیم بوده و قسمتی از مواد داخل کنسرو در مقابل حرارت بالا قرار گرفته و قسمت دیگر فاصله زیادی با منبع حرارتی دارند .استفاده از حرارت بالا برای پخته شدن مواد غذایی داخل کنسرو باعث کاهش خصوصیات و ارزش تغذیه ای  ماده غذایی مانند رنگ، مزه، عطر و نهایتا  ویتامین های B و C موجود در آن شود.

  • سرب

برای بسته بندی کنسرو ها از فلزات استفاده می شود .برخی اوقات در اثر فساد و خوردگی لاک درون قوطی محتویات داخل کنسرو دچار  آلودگی شیمیایی شده و باعث ورود یون سرب و میکروب های بیماری زا  به ماده غذایی و انتقال آن به  بدن مصرف کننده می شود .سرب ماده زیان باری برای سلامتی می باشد و سبب بروز انواع بیماری های مختلفی من جمله سرطان و …. می شود .

بسته بندی فلزی کنسرو ها احتمال ورود سرب به بدن را افزایش می دهد

در مورد مصرف  کنسروها  به چه نکاتی توجه کنیم ؟

  1. همان طور که گفتیم از جایگزین کردن مواد غذایی کنسروی به جای  غذاهای خانگی جدا اجتناب کنید .
  2. در صورت خرید کنسرو ها حتما به تاریخ تولید ،انقضا ،مشخصات کارخانه سازنده و مجوز بهداشت توجه کنید .
  3. قوطی کنسرو باید کاملا سالم ،فاقد سوراخ ،تورم ، ضرب دیدگی  و زنگ زدگی باشد .
  4. از نگهداری قوطی باز نشده کنسرو در یخچال و محیط های مرطوب خودداری کنید .

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *