گوجه فرنگی به عنوان یکی از سبزیجات بسیار پر خاصیت و دارای کاربرد های گسترده موضوع سلامت وب امروز ما را به خود اختصاص داده است .این ماده غذایی بسیار مغذی دارای خواص درمانی و دارویی فراوانی برای تمامی سنین و تمامی افراد می باشد که در ادامه نوشتار امروز به معرفی این خواص و ارزش تغذیه ای این ماده می پردازیم . |
گوجه فرنگی چیست؟
گوجه فرنگی با نام انگلیسی (tomato ) و نام علمی ( Solanum lycopersicum) یکی از سبزیجات بسیار مفید است که به علت دارا بودن انواع ویتامین ها و مواد معدنی به عنوان یک ماده بسیار مغذی و ارزشمند و دارویی گیاهی شناخته شده است .بنابراین افزودن آن به برنامه غذایی روزانه می تواند سلامتی عمومی بدن و زیبایی پوست و موی شما را تضمین نموده و شما را از ملاقات با طبیب بی نیاز کند .طبع گوجه فرنگی سرد و تر بوده و مشخصات ظاهری گیاه شناسی این سبزی به شرح زیر می باشد:
مشخصات ظاهری گوجه فرنگی
گوجه فرنگی یکی از گیاهان گلدار دو لپه ای متعلق به راسته بادنجان سانان و تیره سیب زمینیان می باشد که در علم گیاه شناسی به عنوان یک میوه و در علم کشاورزی به عنوان سبزی شناخته می شود .این گیاه دارای برگ هایی مرکب و ساقه ای پوشیده از کرک های ریز و سفید بوده و گل هایی کامل و به شکل خوشه ای بر روی ساقه می باشد .میوه این گیاه گوشتی ،آبدار و قرمز رنگ بوده و دارای دانه هایی قلبی شکل که در لایه ژلاتینی احاطه می شود بوده و به صورت طبیعی و نه گلخانه ای محصول فصول گرم سال می باشد.
ارزش تغذیه ای گوجه فرنگی
این سبزی دارای مقدار زیادی ویتامین ث،ویتامین ب،ویتامین آ و املاح معدنی هم چون کلسیم ،فسفر ،آهن ،منیزیم فیبر ،مس و پتاسیم وچهار کارتینوئید آلفا، بتا، لوتئین و لیکوپن می باشد .با توجه به وجود سطح بالایی از ویتامین ث در این ماده پزشکان خارجی به ان لقب پرتقال فقرا را داده اند .این ماده غذایی بسیار مفید و کم کالری بوده و یک عدد گوجه تازه تنها در حدود 24 کالری انرژی تولید می کند .
خواص درمانی گوجه فرنگی
با توجه به ویتامین ها و املاح معدنی موجود در این ماده خواص گوجه فرنگی را در طب سنتی می توان موارد زیر برشمرد:
1.ضد سرطان
آنتی اکسیدان های موجود در این ماده به همراه رنگدانه ای به نام لیکوپن که جزو ترکیبات اصلی گوجه فرنگی به شمار می آید و متعلق به خانواده کاروتنوئیدها می باشد همگی در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان ها و درمان آن ها نقش موثری دارند .این ترکیبات به خوبی می توانند با آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد مقابله نموده و با تکیه بر خواص گوجه فرنگی برای پروستات خطر ابتلا به انواع سرطان ها علی الخصوص سرطان پروستات در مردان و سرطان سینه در زنان تا حدود 40 درصد کاهش دهند .
2.سلامت قلب، مغز و عروق
اگر خواهان سلامتی قلب ،مغز و عروق خونی خود می باشید از مصرف این ماده چشم پوشی نکنید .این ماده غذایی با کاهش فرایند اکسایش چربی ها از تشکیل لخته خون و پلاک در عروق و رگ های خونی جلوگیری نموده و از مسدود شدن رگ ها جلوگیری می نماید همچنین با کاهش فشار خون و چربی خون از بروز سکته های قلبی و مغزی جلوگیری می نماید .
3.افزاینده انرژی و ضد خستگی
این ماده غذایی با دارا بودن سطح بالایی از ویتامین ث اثرات منفی رادیکال های آزاد و آلودگی ها را بر روی عملکرد بدن کاهش داده و با دارا بودن آنتی اکسیدان ها و پلی فنول ها در افزایش انرژی و رفع خستگی تاثیر بسزایی دارد .
4.کاهنده وزن
اگر می خواهید از خواص گوجه فرنگی در لاغری استفاده کنید از این ماده غذایی در سالاد و برنامه غذایی خود به وفور استفاده کنید .این ماده بسیار کم کالری بوده و دارای میزان آب فراوانی می باشد .فیبر موجود در این ماده به لاغری کمک کرده و از این رو این ماده سبزی بسیار مفید برای لاغری می باشد.
5.حفظ سلامت و زیبایی پوست و مو
ویتامین های این ماده گیاهی به همراه وجود نوعی از ویتامین ب به نام اسید پانتوتیک در این سبزی برای جلوگیری از ریزش مو بسیار مفید است .شما می توانید برای درمان بسیاری از مشکلات پوستی خود همانند رفع تیرگی پوست،درمان لک های پوستی و کک و مک از خواص گوجه فرنگی برای پوست استفاده نمایید .بدین منظور پس از شست وشوی صورت با آب و صابون آن را با ورقه های گوجه فرنگی تازه بپوشانید و با تکرار این عمل چندین بار در روز پوستی لطیف و شاداب داشته باشید .
6.بهبود فرایند گوارش
اگر چزو افرادی هستید که از ابتلا به یبوست رنج می برید می توانید برای رفع این مشکل و هضم آسان غذاها از این ماده غذایی استفاده نمایید .با توجه به این که این ماده غذایی حالت قلیایی خون را می افزاید بنابراین مصرف آن توسط افراد مبتلا به روماتیسم ،سنگ کلیه و سنگ مثانه بلامانع می باشد .
7.ضد دیابت
برای بهره مندی از خواص گوجه فرنگی برای دیابت از مصرف این ماده غذایی به صورت خام یا پخته به هیچ عنوان غافل نشوید .این ماده غذایی گیاهی به دلیل فقدان نمک و قند می تواند ماده غذایی مناسبی برای افراد دیابتی باشد و از افزایش قند خون در آن ها جلوگیری نماید .
8.حفظ سلامت لثه
اگر مبتلا به بیماری اسکوربوت و یا خونریزی مداوم لثه ها می باشید با مصرف این سبزی غنی از ویتامین ث مشکلات نامبدره را به راحتی درمان نمایید .
9.تصفیه کننده خون
خواص گوجه فرنگی برای قلب شامل درمان غلظت خون،جلوگیری از تصلب شرایین و پاکسازی خون از حیث وجود سموم و مواد زائد می باشد .این ماده قوی ترین پاک کنندهی خون بوده و چسبندگی خون را از بین میبرد.
10.تقویت کننده قدرت بینایی
اگر به دنبال ماده ای رازشمند و در دسترس برای تقویت قدرت بینایی خود می باشید گوجه را در سبد غذایی خود بگنجانید .این ماده گیاهی با دارا بودن سطح بالایی از ویتامین آ و لیکوپن سبب تقویت قدرت بینایی خواهد شد و از بروز آب مروارید و شب کوری جلوگیری خواهد نمود .
نحوه استفاده از گوجه فرنگی
شما می توانید این ماده را در اشکال مختلفی هم چون خام، بخارپز، سرخ کرده، پوره و سس استفاده کنید .اما مفید بودن این ماده در خام خوردن آن است .به آب گوجه فرنگی خون نباتی نیز می گویند و املاح متعدد قلیایی موجود در آن خاصیت حل کنندگی رسوبات اوره را داشته و در زمان عبور از جهاز هاضمه زخم های داخلی را پاک و التهابات روده را تسکین می دهد .
مضرات گوجه فرنگی
با توجه به این که این ماده غذایی می تواند سبب بروز واکنش های آلرژیک در برخی افراد گردد برای جلوگیری از بروز آلرژی غذایی درصورت مشاهده خارش،کهیر و مشکلات تنفسی از مصرف این ماده خودداری نمایید. برای جلوگیری از بروز مضرات گوجه فرنگی افراد مبتلا به ضعف معده ،نفخ معده و دارای سابقه سنگ کلیه و سندروم روده تحریک پذیر از زیاده روی در مصرف این ماده خودداری نمایند .