گل بنفشه یکی از گیاهان زینتی است که کمتر کسی از خواص دارویی آن اطلاع دارد و همه ما از آن بیشتر به عنوان تزیین گلدان ها و باغچه هایمان استفاده می کنیم .این پیش قراول و پرچمدار گل های بهاره علاوه بر زیبایی و جای گرفتن در شعر شعرا در پزشکی هم مصارف زیادی دارد .امام علی ع می فرماید نوشیدن شربت گل بنفشه به همراه آب سرد غلیان و طغیان تب را خاموش می کند .در سلامت وب امروز شما را با خواص گیاه بنفشه آشنا می کنیم و طرز تهیه دمنوش بنفشه را به شما عزیزان آموزش می دهیم . |
گل بنفشه چیست؟
گل بنفشه Viola گیاهى تزیینی و دارویی است که قدمت آن به زمان های بسیار دور باز می گردد فواید گل بنفشه و خواص طبی آن در معالجه بیماری ها را می توانید در مقاله سلامت وب امروز و در ادامه مطالعه بفرمایید .
گیاه شناسی گل بنفشه
گل بنفشه از خانواده بنفسجیه بوده و دارای ارتفاع 10 الى 20 سانتىمتر و شاخه های بسیار باریکی است که از یک ریشه روییده می شود ، برگ آن مشابه برگ انار و حنا و گل های آن کوچک و بنفش رنگ می باشد و در مکان هاى سایه و نمناک روئیده می شود.کشت این گیاه در مناطقی مانند هندوستان، ایران، افغانستان، عربستان و مصر بطور خودرو و طبیعى انجام می شود.
نام های دیگر گل بنفشه
گل بنفشه با نام های دیگری مانند نام های زیر نیز در دنیا شناخته می شود این نام ها عبارتند از:
- عربی بنفسج، فرخیر
- کاکوش
- رومانى اثروهو
- یونانى ایرد
- سریانى مکتپاس
- سنسکریت: بیشیه، پشپ پیسه، سوکهشم پنرا، نیل پشیا، جوآیها
- هندى: بنپسه، گل بنپسه، بنفشه
- انگلیسى:violet flower
- لاتین:viola ,violetta ,viola odorata
تاریخچه استفاده از گل بنفشه
در قرون اولیه میلادی، در مکاتب بقراط و دیوسکورید و در قرون وسطی توسط اعراب گل بنفشه معطر مورد استفاده دارویی قرار می گرفته است.این گل در افسانه های باستانی به عنوان نماد عشق شناخته شده و از آن در تهیه معجون عشق استفاده می شده است .عکس گل بنفشه کوهی را در زیر مشاهده می کنید:
انواع گل بنفشه
- بنفشه معطر وحشی
- بنفشه گونه
- بنفشه سه رنگ
ترکیبات شیمیایی گل بنفشه
ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه دارویی شامل گلوکزید رنگی به نام ویولاکوئرستین ،موسیلاژ، آنتوسیانین،اسید سالیسیلیک،ویولین و … می باشد .بر اساس پژوهش های انجام شده خواص دارویی و فواید درمانی این گیاه را به وجود ویولاکوئرستین در این گیاه نسبت داده اند .
خواص درمانی گل بنفشه
طبع گل بنفشه سرد و تر بوده و مهم ترین خواص درمانی آن عبارت است از :
-
گیاه بنفشه در بهبود و درمان سردردهای ناشی از گرمی و استرس بسیار مفید است.
-
در درمان سرفه های ناشی از گرمی و خشکی و نرم شدن ریه و مجاری هوایی تاثیر بسزایی دارد.
- به علت خاصیت ضد صفرایی در درمان اسهال خونی،مشکلات و زخم های روده مصرف آن سودمند است ..
-
کاهش و رفع تب از دیگر خواص بنفشه است.
- در رفع بی خوابی موثر است .
- بنفشه خاصیت ضد سرطان داشته و مصرف آن در پیشگیری از سرطان های سینه و ریه تاثیر دارد.
- درمان بیماری های گوارشی ،پاکسازی پوست و درمان سینوزیت از دیگر فواید دارویی این گیاه جادویی است .
- استفاده از این گیاه در درمان آنژین و ورم گلو و برفک دهان و ورم لثه ها سودمند است .غرغره کردن با شربت شیرین نکرده گل بنفشه در هر روز سه بار درمان آن است .
- خواص ضد التهابی این گیاه سبب شده است تا بنفشه در درمان اگزمای پوستی، زرد زخم و آکنه موثر واقع شود .
- درمان گریپ و تب و برونشیت و سیاه سرفه میگرن و سردرد و درمان ناراحتی های پوستی
- درمان سینه پهلو ،زکام ،ذات الریه ،تب ،سرفه ،سردرد چشم درد تقویت کلیه دفع و باز کردن ادرار نرم کردن سینه اختلالات کلیوی 800گرم بنفشه تازه را بجوشانید و صاف کنید سپس با 3 کیلو قند بپزید وشربت تهیه کنید .اگر بنفشه تازه میسر نشد خشک آن را به مدت زیادتری بجوشانید .
- برای درمان بلغم مسلولین هر دو یا سه ساعت یکبار 2 تا 3 قاشق از جوشانده آن را بنوشید .
- برای درمان سردرد پارچه ای را در این جوشانده خیس نموده و بر پیشانی ببندید .
- تخفیف ورم و التهاب سوزاک ضماد برگ های بنفشه اورام را خنک می نماید .
- خواص گل بنفشه برای پوست شامل جوانسازی و برطرف نمودن چین و چروک می باشد.
بنفشه فرنگی یا بنفشه سه رنگ
این بنفشه به حالت وحشی و خودرو می روید و گل های سه رنگ دارد گل های آن 5 برگیست و بیشتر مصرف پوستی دارد .
- درمان اگزما جوش صورت دمل و کورک امراض پوستی و خارش پوستی پیران و روماتیسم و سرفه مزمن با بنفشه فرنگی
20 گرم بنفشه فرنگی خشک را در نیم لیتر آب سرد بریزید به مدت چند دقیقه بجوشانید و پس از خنک شدن صاف کرده و روزی 3 تا 4 فنجان به مدت چند هفته بنوشید .
- درمان جوش صورت بچه ها
گاهی اوقات در صورت بچه ها جوش هایی ظاهر می شود که رفته رفته تبدیل به زخم می گردد به منظور درمان آن می توانید از خواص گل بنفشه برای نوزادان استفاده کنید .بدین منظور بایستی 4 تا 5 گرم بنفشه فرنگی را در 250 گرم آب جوش به مدت یک شب بخیسانید و صبح روز بعد به مدت 2 دقیقه بجوشانید سپس آن را صاف کرده و با ¼ شیر مخلوط کنید و پس از شیرین کردن هر روز به بچه های شیرخوار بدهید.
طرز استفاده و مقدار مصرف مجاز گل بنفشه
- دم کرده : مقدار 5 گرم از گل بنفشه خشک و یا 50 گرم از گل تازه ی بنفشه را دریک لیترآب دم کرده و پس از جوشیدن و صاف کردن میل نمایید .
- شربت : 4 تا 20 گرم از ( گل و برگ و ریشه ) را در 250 گرم آب خیس کرده و پس از گذشت 12 ساعت با شیر و قند مخلوط نموده و بجوشانید تا غلیظ شود .
- پودر: گل خشک شده را ساییده و بعد از الک کردن آن را در دمنوش خود بریزید.
- دانه : 6 تا 10 گرم دانه را در 150 گرم آب خیس کرده و سپس میل نمایید .
دمنوش گل بنفشه و طرز تهیه آن
روغن گل بنفشه و خواص آن
یکی از فرآورده های این گیاه روغن بنفشه است که خواص روغن گل بنفشه و استفاده از آن در جلوگیری از ریزش مو، سفید کردن پوست صورت، برطرف کردن کک ومک صورت، نرم کردن مو و ….بر همگان شناخته شده است .برای تهیه روغن بنفشه 150 گرم گل بنفشه را در 450گرم روغن کنجد کمی حرارت داده و سپس چند روز به آن استراحت می دهیم .پس از گذشت چند روز این ترکیب را صاف کرده و به اندازه آن بنفشه به آن اضافه کرده و مجددا کمی حرارت می دهیم تا روغنی مشابه با بو و رنگ بنفشه استخراج نماییم .
مضرات گل بنفشه (موارد احتیاطی و منع مصرف)
زیاده روی در مصرف این گیاه ، شما را دچار مضرات گل بنفشه که شامل ضعف و سنگینی معده ،تهوع و استفراغ و آشفتگی حال می نماید .برای رفع این حالت از مصلح این گیاه که انیسون یا بادیان رومی می باشد استفاده کنید .