میوه شلیل چه خاصیتی دارد؟+فرق شلیل و شفتالو

میوه شلیل یکی از میوه‌های خوشمزه و آبدار فصل تابستان است که طعم آن مشابه میوه هلو بوده و همانند هلو از ارزش تغذیه‌ای بسیار بالایی برخودار است. این میوه که هلوی بدون کرک نیز نامیده می‌شود دارای خواص فراوانی است و مصرف آن سلامتی و زیبایی را برایتان به ارمغان می‌آورد. در مقاله سلامت وب امروز می‌توانید با این میوه و خواص ارزشمند آن بیشتر آشنا شده و اطلاعات جامع و کاملی را در مورد این میوه خوشمزه کسب نمایید.

میوه شلیل چیست؟

میوه شلیل با نام انگلیسی (Nectarine) و نام علمی (Prunus Persica) میوه‌ای لذیذ و دوست‌داشتنی است که سرشار از مواد مغذی و ویتامین‌ها بوده و از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی به میوه‌هایی نظیر آلو و هلو دارد. این میوه، میوه‌ای گوشتی و آبدار و برخلاف هلو بدون پرز بوده و طبع شلیل از نظر علمای طب سنتی سرد و مرطوب و طعم آن کمی شیرین‌تر از هلو می‌باشد.

شلیل میوه چه فصلی است؟


مشخصات ظاهری میوه شلیل

شلیل میوه‌ای درختی و گیاهی گلدار متعلق به راسته گل‌سرخ سانان و تیره گل‌سرخیان است که بومی آسیا و کشور چین می‌باشد. قدمت کاشت این میوه در حدود 2000 سال قبل بوده که از طریق جاده ابریشم به ایران، یونان و روم انتقال پیدا نموده‌ است و اکنون ایران، چین، اسپانیا… به‌عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان این میوه در جهان به‌شمار می‌روند.

ارتفاع درخت این میوه در حدود 4 تا 10 متر بوده و برگ‌های آن نیزه‌ای به طول 7 تا 16 سانتی‌متر و عرضی به طول 2 تا 3 سانتی‌متر می‌باشد. گل‌های این گیاه به‌ رنگ صورتی و زمان گل‌دهی این گیاه در اوایل بهار پس از بادام و زرد‌آلو و قبل از سیب می‌باشد. میوه این درخت، گوشتی و آبدار و تک‌هسته‌ بوده که گوشت آن براساس نوع گونه کشت شده از زرد پررنگ تا سفید متغیر بوده و رنگ پوست بیرونی میوه شلیل نیز صورتی، قرمز، سفید و یا زرد می‌باشد.


انواع شلیل

انواع شلیل بر اساس نوع گونه های اصلی آن به سه دسته زیر تقسیم می شود:

1) شلیل گوشت سفید و زرد

2) شلیل چسبیده به هسته

3) شلیل جدا از هسته یا نیمه جدا

که به‌صورت کلی براساس نام ،شلیل سفید، شلیل ردگلد، شلیل مغان، شلیل شبرنگ و شلیل شمس از رایج‌ترین انواع این میوه به‌شمار می‌روند.


ارزش تغذیه‌ای میوه شلیل

این میوه بسیار کم‌کالری است به‌طوری که هر 100 گرم از این میوه تنها 44 کالری دارد. این میوه غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها و ریزمغذی‌هاست و ویتامین‌های گروه ب علی الخصوص بیوتین و اسیدفولیک در آن به‌وفور یافت می‌شود. سایر ویتامین‌های موجود در این میوه شامل ویتامین آ، ویتامین ث، ویتامین ای و ویتامین کا می‌باشد. عناصر معدنی فعال موجود در این میوه نیز شامل پتاسیم، فسفر، آهن، منیزیم، روی و کلسیم است که مجموع این ترکیبات، این میوه را به میوه‌ای مفید برای سلامتی تبدیل نموده است.

 

ارزش تغذیه ای شلیل


خواص درمانی میوه شلیل

مهم‌ترین خواص درمانی شلیل و مزایای مصرف این میوه برای سلامتی به شرح زیر می‌باشد:


1) بهبود عملکرد گوارش

این میوه غنی از فیبر بوده و در نتیجه فیبر و آب فراوان موجود در این میوه در بهبود و حفظ عملکرد و سلامت دستگاه گوارش تاثیر بسزایی دارد. مصرف این میوه آبدار در رفع یبوست و هضم بهتر غذا بسیار مفید و کاربردی بوده و در پاکسازی کامل دستگاه گوارش نیز بسیار مفید و سودمند می باشد.


2) کاهنده وزن

مصرف این میوه می‌تواند در رژیم‌های کاهش وزن به کاهش شاخص توده بدن کمک بسیاری نماید. این میوه دارای ترکیبات شیمیایی فعالی همچون کاتچین، اسیدکلروژنیک و مشتقات کورستین بوده که وجود این ترکیبات با سم‌زدایی کامل بدن به بهبود فرایند متابولیسم کمک کرده و خواص شلیل برای لاغری شامل درمان چاقی و اختلالات ایجاد شده در اثر این عارضه می‌باشد.


3) درمان کم‌ خونی

این میوه دارای سطح بالایی از ماده معدنی آهن است که کمبود گلبول‌های قرمز خون را جبران کرده و با افزایش تولید هموگلوبین و گلبول‌های قرمز در خون در رفع کم‌خونی بسیار نافع است. وجود مقادیر بالایی از ویتامین‌ ث در این میوه به جذب آهن در بدن کمک کرده و در نتیجه مصرف این میوه در پیشگیری از بروز کم‌خونی مؤثر خواهد بود.


4) ضدسرطان

ترکیبات آنتی‌اکسیدانی موجود در شلیل از بروز اثرات مخرب رادیکال‌های آزاد بر بدن و سنتز نامتعارف سلول‌های بدن جلو‌گیری کرده و خطر تشکیل تومور‌های سرطانی را تا حدود بسیار زیادی کاهش می‌دهد. مصرف این میوه می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان‌هایی همچون روده و ریه بسیار مفید بوده و مانع از تکثیر سلول‌های سرطانی در بافت‌های نامبرده می گردد.

خواص درمانی میوه شلیل برای لاغری


5) محافظت از سلامت قلب و عروق

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در این میوه در سلامت قلب و عروق و بهبود عملکرد آن نقش مؤثری داشته و از مسدود شدن رگ‌ها، تشکیل پلاک‌های خونی، کاهش پلاکت‌ها و افزایش فشارخون و کلسترول خون ممانعت به‌عمل می‌آورد.


6) تقویت قوه بینایی

لوتئین یک ماده مغذی بسیار مهم است که در تقویت قدرت بینایی و سلامت چشم نقش بسیار چشمگیری دارد. شلیل با دارا بودن سطح بالایی از این ماده به همراه ویتامین آ و بتاکاروتن می‌تواند از سلامت چشمان شما محافظت نموده  خطر ابتلا به بیماری‌های چشمی مرتبط با افزایش سن همچون آب‌مروارید را کاهش دهد.


7) ارتقاء سلامت و زیبایی پوست

ترکیبات فلانوئیدی موجود در این میوه به همراه ویتامین ث و ویتامین آ در حفظ سلامت پوست در برابر آسیب‌های محیطی تأثیر بسزایی داشته و مصرف خوراکی و موضعی این میوه به افزایش طراوت و شادابی و شفافیت پوست کمک بسیاری می‌نماید.


8) تضمین سلامت مادر و جنین در بارداری

ذخایر ویتامین‌ها و موارد معدنی موجود درون این میوه می‌تواند از بروز نقائص جنینی و نقص لوله عصبی جلوگیری نماید. پتاسیم و کلسیم موجود در این میوه از گرفتگی عضلات در دوران بارداری پیشگیری کرده و می‌تواند در تامین انرژی مادر و جلوگیری از بروز لک‌های بارداری و ریزش مو مفید و مؤثر باشد.

شلیل شبرنگ


9) ضد دیابت

مصرف شلیل به‌دلیل دارا بودن قند کم و طبیعی از ابتلا به دیابت پیشگیری کرده و فیبر موجود در آن باعث بهبود عملکرد انسولین و افزایش حساسیت بدن به این هورمون و در نتیجه کنترل قند خون می‌گردد.


10) سایر خواص

  • ضد روماتیسم
  • ضد سرفه
  • رفع کننده بوی بد دهان
  • درمان ورم پروستات
  • قطع کننده خونریزی‌های رحمی
  • تقویت سیستم ایمنی بدن

تفاوت شلیل با شفتالو در چیست؟

شفتالو یا همان هلوی کال میوه ای آبدار و خشومزه است که شبیه هلو بوده و گوشتی روشن تر از رنگ گوشت هلو دارد .سایز این میوه حتی از هلو هم کوچک تر است اگر چه بسیاری آن را همان هلو می شناسند .اما مهم ترین فرق شلیل و شفتالو در پوست آنهاست .پوست شلیل نرم است اما پوست هلو وشفتالو پرزدار ،مخملی و کمی زبر می باشد.

فرق شلیل و شفتالو


موارد مصرف میوه شلیل

شما می‌توانید از این میوه خوشمزه در تهیه انواع تارت ها،کمپوت ها،شیرینی‌ها، کیک‌ها، اسموتی‌ها، مربا‌ها و… استفاده نمایید و با افزودن تکه‌ها و اسلایس‌های این میوه به ماست و شیک‌ها ارزش تغذیه‌ای آن را افزایش دهید.

شلیل شمس


مضرات میوه شلیل

این میوه دارای فوائد درمانی و دارویی فراوانی است و مصرف این میوه به حفظ سلامتی بدن کمک شایانی می‌نماید. اما توجه داشته باشید زیاده‌روی در مصرف این میوه می‌تواند سبب بروز مضرات میوه شلیل همچون خارش دهان و گلو و تشدید علائم بیماری سندرم روده تحریک‌پذیر گردد. از مصرف هسته شلیل به‌دلیل دارا بودن سیانید و جلوگیری از مسمومیت با سیانید نیز خودداری نمایید.مصلح شلیل انیسون(بادیان رومی) ، زنیان، زیره، روغن زیتون و عسل بوده که می تواند از عوارض این میوه در افراد مبتلا به آلرژی جلوگیری نماید.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top