روغن دنبه یکی از برترین روغن های طبیعی است که همان طور گه از نامش پیداست از پی یا چربی گوسفندی یا همان دمبه گوسفند تهیه و تولید می شود.مطالعات صورت گرفته بر روی روغن دنبه در طب سنتی و طب جدید حاکی از از آن است که این روغن خواص بی شماری دارد .بنابراین در سلامت وب امروز به معرفی روغن دنبه ،خواص و مضرات آن می پردازیم. |
روغن دنبه چیست؟
روغن دنبه یکی از روغن های طبیعی است که خواص درمانی بی شماری در درمان بسیاری از بیماری ها و رفع مشکلات پوستی دارد .این روغن از پی یا چربی گوسفند موجود در قسمت دم تهیه می شود.
دنبه چیست؟
دنبه یا دُمبه، بخشی از بدن برخی از گوسفندان است که به جای دم در انتهای پشتی تن آن آویخته و محتوی چربی بسیار بالایی است. از دنبه برای تهیه روغن ،آب گوشت و تهیه برخی از غذاهای کبابی و به اصطلاح منقلی نیز استفاده می شود .در ادامه به برخی از خواص روغن دنبه اشاره می نماییم.
1-کاهش کلسترول خون
اگر جزو افرادی هستید که بسیار گرم مزاج هستید و یا فعالیت بدنی بسیاری در طی روز دارید مصرف روغن دنبه به شما در کاهش کلسترول خون و کنترل میزان چربی خون کمک بسیاری می نماید .این روغن سریع تر از سایر روغن های نباتی جامد و مایع در بدن هضم و جذب شده و به علت طبع گرم این روغن برای سلامت انسان بسیار مفید است .
2-لاغری و تناسب اندام
تحقیقات نشان داده است مصرف مواد غذایی با طبع گرم در لاغری و تناسب اندام نقش چشمگیری دارد .بنابراین متخصصان طب سنتی معتقدند که با مصرف این روغن می توانید از مزایای درمانی آن در زمینه لاغری ،کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام بهره مند شده و از چاقی رهایی یابید.
3- سلامت استخوان ها
4- تقویت سیستم ایمنی بدن
5- شاداب کننده پوست
6- درمان افسردگی
7- پاکسازی سیستم گوارش
روغن دنبه با دارا بودن خاصیت سم زدایی در پاکسازی سیستم گوارش علی الخصوص روده ها نقش بسزایی داشته و از آن می توان جهت تنقیه و پاکسازی رودهها استفاده نمود.
8-افزایش رشد مو
مهم ترین خواص روغن دنبه برای مو شامل تقویت موها ،درمان ریزش و سفیدی موها و نرم و صاف شدن موها می باشد .
سایر خواص روغن دنبه
✔️استخوان سازی در بدن
✔️کاهش غلظت خون
✔️کاهش چربی های زاید شکم
✔️شادابی و سفیدی پوست
✔️سم زدایی از بدن
✔️جلوگیری از بیماریهای قلبی وعروقی
✔️افزایش طول عمر و جوانی پایدار
مصرف روغن دنبه در چه افرادی ممنوع می باشد ؟
🔴استفاده از این روغن در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی ممنوع می باشد . چرا که اسیدهای چرب اشباع موجود در این روغن برای سلامت قلب مضر بوده و باعث سخت شدن دیواره رگ ها و گرفتگی عروق میگردد.
🔴افراد چاق و دارای اضافه وزن
🔴افراد مبتلا به کلسترول خون بالا
🔴افرادی که تحرک بسیار کمی دارند .
🔴افراد سالمند
🔴 افراد مبتلا به مشکلات خونی مانند قند خون، فشار خون و…
مضرات روغن دنبه
با توجه به محدودیت های مصرف روغن دنبه در افراد فوق الذکر می توان گفت مهمترین مضرات روغن دنبه، مضر بودن مصرف آن برای افراد دارای اضافه وزن، کلسترول بالا و کسانی که تحرک کمی دارند می باشد .همچنین اگر معده ضعیفی دارید و از سوء هاضمه رنج می برید از زیاده روی و افراط در مصرف این روغن جدا پرهیز نمایید .
طرز تهیه روغن دنبه بدون بو در طب سنتی
جهت تهیه روغن دنبه بدون بو مقداری دنبه گوسفندی را به قطعات ریز خرد کرده و به مدت 24 ساعت آن را در آب نمک رقیق قرار بدهید .پس از گذشت مدت زمان ذکر شده دنبه ها را آبکش کرده و درون یک قابلمه به همراه دو لیوان آب بریزید .اکنون قابلمه را بر روی حرارت ملایم قرار داده تا آهسته آهسته داغ شده و با تبخیر آب ،روغن از دنبه ها خارج شود .برای گرفتن بوی دنبه تنها کافیست مقدار کمی ادویه و مواد خوشبو مانند پیاز، هل، دارچین، گلاب یا پوست پرتقال را به محتویات درون قابلمه بیفزایید . در نهایت پس از صاف کردن محتویات باقیمانده درون قابلمه می توانید روغن دنبه شفافی را داشته باشید .در زیر طرز تهیه روغن دنبه تصویری را مشاهده می فرمایید :
دیدگاه طب سنتی درباره روغن دنبه
بر طبق دیدگاه طب سنتی مصرف روغن دنبه در افراد دارای سیستم بدنی بسیاری قوی ،افراد دارای مزاج خیلی گرم و افراد شاغل در مشاغل دارای فعالیت های سخت و سنگین بدنی مانند کارگران ساختمانی و یا کشاورزان می تواند به علت حل نمودن اثرات روغن و تجزیه کامل آن در بدن بلامانع باشد.بنابراین اگر کسی فعالیت بدنی مناسب نداشته و بی تحرک است مصرف روغن دنبه برایش پیامدی جز ابتلا به بیماری های قلبی و گرفتگی عروق نخواهد داشت .
از کجا بفهمیم روغن دنبه اصل است؟
🔷روغن دنبه اصل روی حرارت دست زود آب می شود.
🔶روغنی که روی دست آب شده مانند کرم زود جذب پوست نمی شود.
🔷درون دهان زود آب شود.
🔶اگر آن را بر روی گچ یا آجر خشک بگذاریم اگر به خورد آن رفت و پخش شد اصل است در غیر این صورت اصل نیست.
نتیجه گیری
روغن دنبه یکی از مواد غذایی مفید در طب سنتی است که رنگ روغن دنبه زرد بوده و با دارا بودن طبع گرم و اسیدهای چرب و مواد مغذی فراوان اثرات سودمندی را در سلامتی افراد به همراه دارد .این روغن طبیعی، بسیار آسانتر از روغنهای نباتی جامد و مایع، در بدن هضم و جذب گردیده و مصرف صحیح و به اندازه آن باعث سلامتی و تامین انرژی خواهد شد . این روغن، یکی از روغن های ایدهآل برای سرخ کردن غذاها می باشد .در نهایت اگر روغن دنبه مانند روش تهیه روغن دنبه دکتر خیراندیش به روش های صحیحی تهیه گردد، دارای کمترین مضرات برای بدن بوده و روغنی کاملا سالم ،ارگانیک و بدون بو می باشد .