یکی از مکمل های گیاهی و رژیمی ،گیاهی علفی و بسیار کوچک به نام اسفرزه است که خواص درمانی بی شماری دارد .این دانه های کوچک لعابدار به عنوان یک فیبر رژیمی اثرات ملینی داشته و در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و سایر ارگان های بدن نقش بسزایی دارد .در ادامه سلامت وب امروز شما را با مهم ترین خواص این دانه اعجاب انگیز اشنا می کنیم . |
اسفرزه چیست؟
اسفرزه یا اسپرزه (Psylliom) که نام ترکی آن (قارنی یاروق) و نام عربی آن (برز قطونا) می باشد یکی از داروهای گیاهی بی نظیر برای درمان و برطرف نمودن بسیاری از مشکلات و بیماری هاست .این مکمل گیاهی به عنوان یک تقویت کننده رژیمی از نژاد پلانتاگو ها است .این گیاه در بلوچستان ،هند و پاکستان به وفور یافت می شود و نوعی گیاه علفی یک ساله از تیره بارهنگ به شمار می آید .طبیعت اسفرزه سرد و تر می باشد .
ترکیبات تشکیل دهنده اسفرزه
اسفرزه با دارا بودن متاموسیل،اسید گالیک و تانیک و گلیکوزیدی به نام اوکوبین(Aucubine) حاوی مقدار فراوانی لعاب و نوعی ماده جاذب به نام لیزاب می باشد که می تواند در مواجهه با آب همانند تخم شربتی لعاب تشکیل داده و متورم و حجیم شود .
خواص درمانی اسفرزه
این دانه ارزشمند خوراکی با دارا بودن فیبر فراوان خواص درمانی بی شماری دارد که در ادامه شما را با مهم ترین خواص درمانی اسفرزه آشنا می کنیم:
1- کاهنده کلسترول
یک از مهم ترین فواید اسپرزه برای سلامت بدن خاصیت کاهنده کلسترول بودن آن است .این ماده غذایی با داشتن فیبر فراوان در سلامت قلب و کاهش کلسترول بسیار موثر است و از رسوب کلسترول به دیواره رگ ها و شریان های خونی جلوگیری کرده و به عنوان ماده ای مهم در کاهش ابتلا به خطرات و بیماری هایی مانند تشکیل پلاک و تصلب شرایین و یا سایر مشکلات قلبی و عروقی به شمار آمده و همچنین با تولید صفرا سبب مصرف چربی ها در بدن و تعادل میزان کلسترول در خون می شود .
2-پیشگیری از ابتلا دیابت
بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص گردیده است مصرف اسفرزه نقش مهمی در تثبیت قند خون و پایداری آن در خون دارد .این ماده با تنظیم انسولین به حفظ پایدار سطح قند خون،کمک کرده و دیابت را درمان کرده و یا از بروز آن پیشگیری می نماید.
کاهش وزن
با مصرف این دانه گیاهی منحصر بفرد و جادویی می توانید احساس سیری طولانی مدتی داشته و با پرهیز از پرخوری به راحتی در راستای کاهش وزن و لاغری موفق شوید .مصرف مکمل های حاوی اسپرزه سبب تامین انرژی مورد نیاز شما در طی روز بدون نیاز به پر خوری می شوند و در متعادل نگهداشتن وزن و جلوگیری از چاقی بسیار سودمندمی باشند .
4-درمان اسهال خونی
این گیاه بهترین درمان کننده اسهال خونی است .برای درمان این بیماری با این دانه گیاهی کافی است یک قاشق شربت خوری اسپرزه و کمی نبات را در یک استکان آب جوش ریخته و خوب مخلوط کنید و بنوشید .این عمل را در طی شبانه روز سه بار تکرار کنید (صبح-ظهر-شب)و برای درمان اسهال های مزمن و کهنه اسپرزه را بو داده و بکوبید و سپس به طریق ذکر شده در بند قبلی مصرف کنید .
5-بهبود عملکرد دستگاه گوارش
وجود فیبر فراوان در این دانه گیاهی سبب بهبود عملکرد و کارایی سیستم گوارشیمی شود .در صورت ابتلا به اسهال و یا یبوست می توانید از اسفرزه استفاده نموده و با مشکلات گوارشی خود مبارزه کنید .این ماده همچنین با بهبود عملکرد روده ها در کاهش فشار و التهاب ناشی از هموروئید و زخم معده سودمند است.
6-بهبود وضعیت پوست
مهم ترین خواص اسفرزه برای پوست شامل درمان جوش و برطرف کننده التهابات پوستی می باشد .بنابراین اسفرزه برای جوش مفید بوده و سبب از بین رفتن آن در هر نقطه از بدن می شود .همچنین لعاب تخم اسفرزه به همراه روغن های گیاهی برای تقویت و نرم کردن مو و جلوگیری از مو خوره بسیار مفید است.
7-سم زدایی از بدن
لعاب اسفرزه علاوه بر دارا بودن خاصیت ملینی یکی از فیبرهای غذایی با کارایی بالاست.بنابراین با مصرف آن می توانید به راحتی معده و روده خود را پاکسازی نموده و بدنتان را به راحتی سم زدایی کرده و از حیث وجود مواد زائد و سموم پاکسازی نمایید .
8-تنظیم فشار خون
مصرف اسفرزه در تنظیم فشار خون و جلوگیری از افزایش فشار خون کاملا تایید شده و اثبات شده می باشد .فیبر موجود در این گیاه در کاهش فشار خون تاثیر داشته و از تشکیل پلاک و رسوب آن در رگ های خونی و عروق قلبی جلوگیری می کند.
عوارض اسفرزه
مهم ترین عوارض اسفرزه که در اثر زیاده روی در مصرف آن به وجود می آید موارد زیر می باشد:
- خوردن اسفرزه با آب ناکافی سبب بروز یبوست خواهد شد.
- مصرف اسفرزه در زنان باردار و کودکان ممنوع بوده و استفاده از اسفرزه در بارداری به عنوان ملین مضر می باشد .
- استفاده از این گیاه در افراد مبتلا به نفخ معده و درد معده باید با احتیاط صورت پذیرد .
- در صورت مشاهده علایمی نظیر تپش قلب ،سرگیجه و یا خون در مدفوع پس از مصرف اسپرزه مصرف آن را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید .
- در صورت مصرف داروی در مورد مصرف اسپرزه حتما با پزشکتان مشورت کنید .
- و در نهایت برای دورماندن از مضرات اسفرزه در مصرف آن زیاده روی نفرمایید .
نحوه استفاده از اسفرزه
استفاده از این گیاه به عنوان یک مکمل خوراکی بسیار سودمند است .این ماده به شکل پوسته، گرانول، کپسول، یا پودر در بازار به فروش میرسد و شما به راحتی می توانید از عطاری ها و داروخانه ها آن را تهیه نموده و از آن ها طریقه مصرف اسفرزه را با توجه به دلیل مصرف و شرایط جسمی خود بپرسید.
نتیجه گیری
با توجه به توضیحات ذکر شده می توان مطلب سلامت وب امروز را در جدول زیر خلاصه نموده و از موارد عنوان شده بدین صورت نتیجه گیری نماییم :
اسفرزه (Psylliom) | |
طبع گیاه |
|
نحوه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
تداخل دارویی |
|