زیره یکی از دانه های گیاهی معطر است که در طب سنتی و آشپزی استفاده از آن کاربرد گسترده ای دارد.این گیاه سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن است که سبب شده است تا زیره جایگاه مهمی در بین دانه های گیاهی موثر برای سلامتی داشته باشد .در سلامت وب امروز، شما را با برخی مصارف و خواص زیره آشنا میکنیم تا شما نیز با خواص ارزشمند این دانه گیاهی بیش از بیش آشنا شوید . |
زیره چیست؟
زیره Caraway یکی از دانه های گیاهی معطر است که یکی از سوغات استان کرمان به شمار می آید .طبع زیره گرم و خشک بوده و طعم زیره اندکی متمایل به تند می باشد .دانه های زیره در طب سنتی و آشپزی کاربرد وسیعی دارند و شما می توانید با استفاده از خواص این ماده گیاهی بسیاری از بیماری ها را درمان نموده و طعم غذاهایتان را لذیذ تر نمایید.
مشخصات ظاهری گیاه زیره
بوته زیره گیاهی دوساله با ارتفاعی در حدود 30 تا 80 سانتی متر است که ریشه راست ،دوکی شکل و گوشت داری دارد.ساقه این گیاه بدون کرک و شفاف بوده و برگ های این گیاه به رنگ سبز همراه با دمبرگی کوتاه و گل های این گیاه کوچک و سفید رنگ است .میوه این گیاه بیضی شکل بوده و به رنگ قهوه ای تیره یا مایل به زرد و شفاف می باشد .این محصول گیاهی به صورت خودرو در کشورهای آسیایی من جمله افغانستان، ایران،تاجیکستان می روید و در ایران شهر کرمان قطب اقتصادی مهم تولید زیره به شمار می رود که بهترین و مرغوب ترین زیره توسط کشاورزان زحمتکش شهرستان بافت استان کرمان تولید می شود.
انواع زیره
به طور کلی سه نوع زیره وجود دارد و انواع زیره بر اساس رنگ آن طبقه بندی شده و از هم متمایز می گردد.زیره سبز (Cuminum cyminum)، زیره سیاه (Carum carvil) و زیره کوهی از مهم ترین انواع زیره می باشند که زیره سیاه به زیره ایرانی یا کرمانی و نوع سبز آن به نام کراویه شناخته می شود.مهم ترین تفاوت زیره سبز و سیاه در طعم و عطر آن می باشد.
ارزش غذایی زیره
زیره سرشار ازعناصری مانند آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، منگنز، سلنیوم، روی و منیزیم و ویتامین های حیاتی مانند A، C، E و مقداری ویتامین B می باشد.در این ماده گیاهی روغن اسید فرمیک ، اسید استیک و تانن ورزین نیز وجود دارد .
خواص درمانی زیره
این ماده گیاهی با دارا بودن طبع گرم و خشک خواص بی شماری دارد که در ادامه سلامت وب امروز به معرفی آن ها می پردازیم: