یکی از بیماری های شایع قلبی تب روماتیسمی یا روماتیسم قلبی است که در اثر این بیماری دریچه های قلب آسیب دیده و به علت تضعیف عملکرد سیستم گردش خون بدن عمدتا دچار خستگی زودرس و تنگی نفس می شوند .این بیماری در اثر یک سرماخوردگی به ظاهر ساده ولی درمان نشده و یا ورود باکتری استروپتوکوک در بدن ایجاد می شود که می تواند عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد .با توجه به اهمیت اطلاع از این بیماری و پیشگیری از بروز آن در مقاله سلامت وب امروز بیشتر راجعه به این بیماری ،علایم شناخت آن روش های درمان آن با طب مدرن و طب ابوعلی سینا با شما صحبت خواهیم نمود. |
روماتیسم قلبی چیست؟
فهرست مطالب
Toggleروماتیسم قلبی یکی از شایع ترین و مزمن ترین بیماری های قلبی ناشی از تب روماتیسمی است که در اثر عفونت ناشی از ورود استرپتوکوک گروه A به بدن بروز می نماید.در اثر این بیماری دریچه های قلب دچار آسیب دائمی شده و باعث اختلال در عملکرد دریچه های قلب و تنگی دریچه میترال می شود. کودکان 5 تا 15 ساله بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
روماتیسم قلبی به چه علت ایجاد می شود؟
مهم ترین علت بیماری روماتیسم قلبی ورود باکتری گروه آسترپتوکوکوس به بدن ایجاد گلو درد و بروز نوعی اختلال التهابی در بدن است که در طی آن بدن به بافت های عفونی شده توسط باکتری نامبرده حمله می کند. در اثر این واکنش التهاب سریعی سراسر بدن را فرا گرفته و پایه های ابتلا به روماتیسم قلبی شکل می گیرد.در صورتی که این عفونت به طور کامل با آنتی بیوتیک درمان نشود کودک به روماتیسم قلبی یا تب روماتیسمی مبتلا می شود.روماتیسم قلبی و ورزش با هم منافات داشته و در برخی مواقع فرد مبتلا حتی قادر به انجام ساده ترین ورزش ها نمی باشد.
عوامل افزایش دهنده ریسک خطر ابتلا به روماتیسم قلبی
رایج ترین عواملی که خطر ابتلا به روماتیسم قلبی را افزایش میدهند عبارتاند از:
- سابقه فامیلی
- نوع عفونت استرپتوکوکی
- عوامل محیطی مانند عدم رعایت بهداشت
علائم و نشانه های ابتلا به روماتیسم قلبی
نشانه ها و علائم روماتیسم قلبی کودکان بر اساس میزان و محل آسیب قلب در هر فرد متفاوت از دیگری می باشد .اما معمولاً نشانه های این بیماری دو هفته بعد از اولین عفونت درمان نشده گلو نمایان میشود. رایج ترین علایم شناخت این بیماری عبارت است از :
- احساس تب و بیماری
- دردناک ،متورم و قرمز شدن مفاصل بزرگ مانند زانو، مچ پا، آرنج یا شانه ها
- خارش کوتاه مدت پوست
- تنگی نفس
- تپش قلب
- نفس نفس زدن هنگام انجام هر گونه فعالیت فیزیکی
- داشتن مشکل تنفسی در هنگام دراز کشیدن
- ورم کردن بدن
- احساس غش و ضعف
بیماری روماتیسم قلبی چگونه تشخیص داده می شود؟
پس از مشاهده علایم ذکر شده می بایست هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید .گلو درد عفونی در کودکان را جدی بگیرید و برای پیشگیری از بروز تب روماتیسمی هر چه سریع تر با مراجعه به مراکز درمانی اقدامات درمانی لازم را انجام دهید .پزشک با معاینه جسمی کودک ،بررسی درد مفاصل و تورم آن ها و شنیدن صدای قلب کودک از روش های زیر برای تشخیص روماتیسم قلبی استفاده می نماید:
- کشت باکتری عفونی گلو
- آزمایش خون رای بررسی وجود عفونت در خون
- آزمایش هایی برای ارزیابی کارکرد و آسیب قلب مانند تصویر برداری با اشعه ایکس از قفسه سینه
- اکوکاردیوگرام
روماتیسم قلبی چگونه درمان می شود؟
پس از تایید مبتلا بودن کودک به این بیماری روند درمان آغاز می شود.درمان روماتیسم قلبی حاد شامل تجویز آنتیبوتیک هایی مانند پنی سیلین برای درمان عفونت باکتریایی و داروهای لازم مانند آسپرین برای کاهش التهاب قلب و کنترل و درمان سایر علائم دیگر است.درمان این بیماری عمدتا پروسه ای طولانی مدت است که برای جلوگیری از آسیب دیدن شدید قلب به صورت دوره ای تکرار می شود .در نهایت در صورت عدم دریافت پاسخ مناسب از روند درمان و آسیب دیدگی شدید قلبی و بزرگ شدن قلب جراحی عمل روماتیسم قلبی برای باز کردن دریچه قلب انجام می شود. در حین این جراحی دریچه آسیب دیده قلب تعمیر شده و در صورت آسیب دیدن شدید آن دریچه طبیعی با دریچه مصنوعی جایگزین می شود.
درمان روماتیسم قلبی با طب ابوعلی سینا
ابوعلی سینا عوامل ایجاد یا تشدید کننده این بیماری را گلو درد چرکی،عدم درمان بیماری های دهان و دندان ،عفونت ها و … بیان نموده است .ایشان برای درمان روماتیسم قلبی در طب سنتی مصرف روی،پروتئین ،ویتامین های گروه ای،د،ب،آ،ث واستفاده از پنی سیلین گیاهی و طبیعی،روزی 5 دقیقه بخور اوکالیپتوس،«تنتور 35 عدد سیر پوست گرفته +سرکه سفید (یک لیتر)+گزنه(یک سیر)»سه بار در روز هر بار ده قطره با آب لیموترش،انگور رسیده،پیاز و سیر هر روز،سیب قرمز(با پوست)،سالاد «ترخون+گشنیز+کلم+هویج+کرفس+پیاز+سیر+روغن زیتون+فلفل قرمز+سرکه»،ماست+پیاز+سیر+نعناع+کمی زیره +گردو ،آب خوردن از ظروف طلا (یا در لیوان محتوی آب جوش چند تکه طلا بیندازید و پس از چند ساعت آب را بنوشید ) را عنوان نموده است.
عوارض ناشی از روماتیسم قلبی
عوارض ناشی از روماتیسم قلبی شامل تصلب ماهیچه ها و بافت های دریچه قلب، بیماری فلج دریچه قلب، نارسایی قلبی ،تنگی دریچه قلب،آریتمی فیبریلاسیون دهلیزی و … می باشد.آیا روماتیسم قلبی کشنده است؟ بله در صورت عدم درمان و عدم کنترل پیشرفت بیماری روماتیسم قلبی خطرناک است و روماتیسم قلبی باعث مرگ می شود.
چگونه از ابتلا به روماتیسم قلبی پیشگیری کنیم؟
مؤثرترین راه برای پیشگیری از ابتلا به روماتیسم قلبی در کودکان، درمان سریع و کامل گلو دردهای عفونی در آن ها می باشد.برای جلوگیری از ورود باکتری نامبرده به بدن کودکان رعایت توصیه ها و نکات زیر می تواند در پیشگیری از ابتلا به این بیماری تا حدود بسیار زیادی مفید باشد:
- گرفتن جلوی دهان در هنگام عطسه کردن یا سرفه کردن
- شستشوی مرتب دست ها
- اجتناب از تماس با افرادی که بیمار هستند.
- عدم استفاده از وسایل شخصی دیگران
- مراقب علائم هشدار دهنده این بیماری در کودکان بین 5 تا 15 سال باشید.
- روماتیسم قلبی و بارداری را با مراقبت های صحیح پیش و حین بارداری کنترل نمایید تا بارداری بی خطری داشته باشید .