یکی از گیاهان دارویی مفید برای برطرف نمودن گرفتگی صدا، نرم کردن سینه و درمان سرفه ها گیاه سپستان است که مصارف طبی آن کاملا به تایید متخصصان طب سنتی رسیده است .اگر علاقمندید تا در مورد سایر خواص گیاه سپستان و طرز مصرف آن بیشتر بدانید مقاله سلامت وب امروز را دنبال بفرمایید. |
گیاه سپستان چیست؟
گیاه سپستان (Cordia myxa) گیاهی دارویی و بومی کشور چین است که به شکل میوه است و از درختی از تیره گل گاوزبان به دست می آید.این گیاه دارای خواص آنتی بیوتیکی بسیاری بوده و استفاده از آن در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری ها و امراض کاربرد گسترده ای دارد .
گیاه شناسی گیاه سپستان
گیاه سپستان سگ پستان یا سنگ پستان میوه درختی گرمسیری از تیره گل گاوزبان می باشد .این درخت بلند دارای گل های سفید خوشه ای معطر است که میوه آن به صورت خوشه انگور بیضی شکل و زرد رنگ مشابه آلو می باشد.ساقه درخت سپستان سفید رنگ با شاخه هایی سبز رنگ و برگ هایی مدور ،بزرگ و کمی خشن می باشد.شیره این گیاه لزج و بی مزه است که پس از خشک شدن سیاه و خاکستری می گردد.برگ های این گیاه بدون کرک بوده و طعم گیاه سپستان شیرین می باشد .این گیاه دارای خواص موسیلاژی بوده و هر میوه حاوی یک تا دو دانه می باشد .
کاشت درخت این میوه در هرمزگان، سواحل خلیج فارس، جزیره خارک، هند، چین و تایوان صورت می پذیرد که در ایران در کناره های خلیج فارس مخصوصاً در بندرعباس آن را به عنوان درخت انبو و در بقیه نقاط کشور به عنوان سپستان می شناسند.
انواع گیاه سپستان
انواع گیاه سپستان شامل دو نوع زیر می باشد:
- میوه آن درشت بوده و هنگام رسیدن میوه، گوشت میوه به راحتی از دانه آن جدا می شود.این نوع از سپستان دارای لعاب بیشتر و شیرینی کمی می باشد.
- این نوع از سپستان میوه کوچکی داشته و هنگام رسیدن گوشت میوه از دانه جدا نمی شود.میوه آن شیرین بوده و لعاب آن کم می باشد.
خواص درمانی گیاه سپستان
طبع گیاه سپستان معتدل و مایل به تری می باشد و خواص درمانی گیاه سپستان شامل موارد زیر می باشد:
1.رفع مشکلات سیستم تنفسی
اگر از سرماخوردگی های طولانی مدت خسته شده اید و مبتلا به سرفه های مزمن ،گلودرد چرکی ،تب بالا و گرفتگی سینه هستید از مصرف این گیاه غافل نشوید .خاصیت موسیلاژی این گیاه در رفع مشکلات یاد شده و بهبود عملکرد سیستم تنفسی موثر عمل نموده و عوارض ناشی از زکام و سرماخوردگی را به سرعت بهبود خواهد بخشید.از مخلوط سه دانه گیاهی شامل سه پستان ،تخم مرو، بهدانه و بارهنگ ترکیبی به نام چهار تخمه به دست می آید که در طب سنتی از آن برای درمان امراض ریوی ،گرفتگی و درد سینه استفاده می شود .این ترکیب خلط را برطرف نموده و تب را قطع می کند .
2.بهبود عملکرد دستگاه گوارش
سوء هاضمه یکی از مشکلات شایع گوارشی است که برای درمان آن می توانید از سپستان استفاده کنید .میوه، برگ و ریشه این گیاه در رفع بسیاری از مشکلات گوارشی علی الخصوص درمان سوء هاضمه مفید می باشد و می تواند یبوست را نیز درمان نماید .با مصرف جوشانده درخت سه پستان می توانید از خواص درمانی نامبرده به سادگی بهره مند شوید.
3.محافظت از کبد
کبد یکی از ارگان های بسیار حیاتی بدن است که در حفظ سلامت کلی بدن نقش موثری دارد .با مصرف این گیاه به علت دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی می توانید از کبد خود در برابر بیماری هایی مانند کبد چرب،هپاتیت آ،هپاتیت ب و هپاتیت ث محافظت فرمایید .
4.بهبود عملکرد سیستم قلب و عروق
حتما به خوبی می دانید که فشار خون نقش مهمی در سلامت قلب و عروق شما دارد .گیاه سپستان از هر گونه افزایش فشار خون جلوگیری نموده و از این طریق به سلامت قلب و عروق کمک می کند.
5.زیبایی پوست و مو
اگر خواهان زیبایی پوست و موی خود می باشید از میوه این گیاه استفاده کنید .ترکیبات آنتی اکسیدانی به همراه ویتامین های موجود در این گیاه در تقویت و رشد مو مفید بوده و مزایای استفاده از آن برای پوست شامل موارد زیر می باشد:
- درمان کک و مک
- رفع زخم ها و اسکارهای پوستی
- درمان جوش و آکنه
- درمان قارچ های پوستی
6.سایر خواص گیاه سپستان
خلاصه آن که مکیدن میوه سپستان در دهان یا آشامیدن آب خیسانده آن، یا جوشانده آن جهت تسکین صفرا، رفع عطش، درمان سوزش ادرار ناشی از صفرا، خروج کرم معده، اسهال گرم مزاجان و زخم روده ناشی از ادویه حاد بسیار نافع است .
طریقه مصرف گیاه سپستان
طرز مصرف سپستان بسیار ساده است تنها کافی است این گیاه را از عطاری های معتبر تهیه نموده و پس از خرید سپستان از آن به صورت دم کرده یا جوشانده ،ترشی و یا مصارف موضعی استفاده نمایید.میوه کال و نارس گیاه سپستان برای تهیه ترشی،میوه رسیده آن به شکل دم کرده استفاده میشود.
نحوه تهیه دم کرده گیاه سپستان
برای بهره مندی از خواص گیاه سپستان 5 تا 30 عدد میوه این گیاه را بسته به نیاز دارویی در آب ریخته و به مدت 10 الی 15 دقیقه جوشانده و سپس میل نمایید.
عوارض جانبی گیاه سپستان
هر دارو به موازات اثرات درمانی خود می تواند در برخی افراد سبب بروز عوارض ناخواسته گردد بدین منظور برای جلوگیری از بروز مضرات گیاه سپستان یا عوارض ایجاد شده در اثر زیاده روی در مصرف این گیاه به نکات زیر توجه نمایید :
- زیاده روی در مصرف این گیاه سبب تضعیف عملکرد کبد خواهد شد .
- مصرف زیاد آن برای معده مضر می باشد .
- مصلح گیاه سپستان برگ گل سرخ می باشد که سرد مزاجان با توجه به طبع معتدل و رو به تری گیاه سپستان آن را باید به همراه مصلح آن مصرف نمایند .سایر افراد نیز می توانند آن را به همراه عناب میل کنند .
- در صورت استفاده از داروهای خاص در مورد مصرف این گیاه هم زمان با مصرف داروهایتان با پزشکتان مشورت نمایید .