مولتیپل اسکلروزیس چیست ؟علایم و درمان مولتیپل اسکلروزیس

30 می برابر با 9 خرداد  به عنوان روز جهانی مولتیپل اسکلروزیس نامیده می شود. هدف از این نامگذاری افزایش آگاهی بیشتر در مورد این بیماری و روش های درمان مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس می باشد . در مقاله سلامت وب امروز ما درباره برنامه این بیماری که یکی از رایج ترین اختلالات عصبی و علل ناتوانی در بزرگسالان است با شما صحبت خواهیم نمود.

مولتیپل اسکلروزیس چیست؟

مولتیپل اسکلروزیس یا همان بیماری ام اس نوعی بیماری التهابی است که با درگیر نمودن مغز و نخاع سبب بروز مشکلاتی در افراد مبتلا به این بیماری می شود .این بیماری در زنان شایع تر از مردان بوده و در سنین 25 تا 31 سالگی شیوع بیشتری دارد .

مولتیپل اسکلروزیس چیست؟


علایم ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس

نشانه ها و علائم مولتیپل اسکلروزیس معمولا به میزان آسیب عصبی بستگی داشته و شدت آن در هر فرد متفاوت از دیگری است . شایع ترین علایم این بیماری در زیر آمده است:

  1. خستگی مفرط
  2. تاری دید
  3. دو بینی
  4. از دست دادن توانایی عملکردی در برخی از اعضا
  5. لکنت زبان
  6. مشکلات مربوط به کنترل مثانه
  7. بی اختیاری ادرار
  8. اسپاسم و گرفتگی عضلات

علائم مولتیپل اسکلروزیس


علت بروز مولتیپل اسکلروزیس چیست؟

علت بروز مولتیپل اسکلروزیس تا چندی پیش ناشناخته بود اما بر طبق تحقیقات و مطالعات انجام شده مشخص گردید این بیماری یک بیماری اتوایمیون یا خود ایمنی است که در طی این بیماری سیستم ایمنی اشتباها با حمله ور شدن و بخش های سالم بدن و از جمله اعصاب مرکزی سبب آسیب دیدن بخش های احاطه کننده و محافظ اعصاب یا میلین خواهد شد . با آسیب و التهاب میلین در پیام رسانی اعصاب اختلال ایجاد شده و در نتیجه ما شاهد ظاهر شدن علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس  خواهیم بود .مهم ترین عوامل موثر در بروز این پدیده موارد زیر می باشد:

  • کمبود ویتامین د
  • عومال وراثتی و ژنتیکی
  • استعمال دخانیات
  • قرار گرفتن در برابر عفونت ها
  • قرار گرفتن در برابر استرس های طولانی مدت

مولتیپل اسکلروزیس+pdf


 مولتیپل اسکلروزیس چگونه درمان می شود؟

اگر چه تاکنون درمان قطعی برای درمان مولتیپل اسکلروزیس شناخته نشده است اما روش های زیر تا حدودی می توانند به کاهش و تسکین علایم این بیماری کمک کرده و روند پیشرفت این بیماری را به تاخیر بیندازند :

  • درمان و کنترل عود بیماری با تجویز داروهای استروئیدی
  • درمان مخصوص برای علائم بیماری که شامل تغییراتی در برنامه غذایی و تغییر سبک زندگی می باشد.

درمان مولتیپل اسکلروزیس


برنامه رژیم غذایی برای مولتیپل اسکلروزیس

تغییر در عادات غذایی یک از اصلی ترین و موثرترین روش های تسکین علایم این بیماری است که مبتلایان به این بیماری با رعایت نکات ساده زیر به راحتی می توانند علایم این بیماری را در خود کاهش داده و از پیشرفت این بیماری جلوگیری نمایند :

رژیم غذایی در مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس


1-غذاهای کم چرب و با فیبر زیاد را انتخاب کنید

افراد مبتلا به این اختلال باید غذاهای کم چرب و حاوی فیبر بالا را مصرف نمایند. از آنجا که رژیم غذایی کم چرب و فیبر زیاد،  برای حفظ وزن سالم مفید و سودمند است یک عامل مهم جهت سلامت افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به شمار می آید .


2- از مصرف میوه ها و سبزیجات تازه غافل نشوید

مصرف 5 وعده از میوه ها و سبزیجات تازه در برنامه غذایی روزانه مجموعه ای از ویتامین ها و مواد معدنی را به بدن شما تزریق می نماید . سبزیجات و میوه ها حاوی فیبر رژیمی هستند که می تواند به رفع یبوست که یک مشکل بهداشتی معمول در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می باشد کمک کند . همچنین، آنتی اکسیدان های موجود در سبزیجات رنگی مختلف در کاهش سایر علایم این بیماری نقش چشمگیری دارند .

علت بروز مولتیپل اسکلروزیس


3-خوردن ماهی دو بار در هفته را از یاد نبرید

انجمن ملی مولتیپل اسکلروزیس گزارش می دهد که اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی های چرب نظیر ماهی قزل آلا ،سالمون و ….ممکن است در کاهش علایم مختلف این بیماری مفید باشد. مزایای اسیدهای چرب امگا 3 عبارتند از بهبود سلامت قلب، فشار خون پایین و کاهش التهاب.

بیماری مولتیپل اسکلروزیس


4- نوشیدن آب فراوان را در اولویت قرار دهید

نوشیدن 8 لیوان آب در طی روز برای افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بسیار مفید خواهد بود. کم آبی یا Dehydration عامل مهمی برای ابتلا به یبوست و خستگی که علائم شایع این بیماری است می باشد. بنابراین با هیدراته نمودن بدن خود علاوه بر بهره مندی از سایر مزایای سلامتی در این زمینه علایم این بیماری را بهبود بخشید .

افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس


5- استفاده از ادویه های سالم به جای نمک را جدی بگیرید

تحقیقات نشان داده است که مصرف زیاد سدیم ممکن است با افزایش عوامل موثر در بروز مولتیپل اسکلروزیس مرتبط باشد. مصرف سدیم بالا باعث افزایش علائم و افزایش خطر ابتلا به ضایعات مولکولی می شود. در عوض، نمک را با ادویه های سالم مانند فلفل سیاه، پودر سیر یا پودر پیاز جایگزین کنید.

عوامل موثر در بروز مولتیپل اسکلروزیس


6-مصرف کربوهیدرات ها را افزایش دهید

به گفته انجمن ملی حمایت از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، رژیم های کم کربوهیدرات برای اسکلروز چندگانه ایمن نیستند، زیرا این رژیم ها فاقد فیبر و کلسیم هستند و برای عملکرد مناسب روده در افراد مبتلا به این بیماری سبب بروز مشکلاتی می شوند . با این حال، کربوهیدرات برای تامین انرژی بدن ضروری بوده و سبب کاهش خستگی ناشی از این بیماری می شوند .

بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس


7- افزایش سطح ویتامین D

بسیاری از افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس سطح ویتامین D بسیار پایینی  دارند. این ویتامین مهم در تقویت استخوان ها موثر بوده و کمبود ویتامین د سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری های خاصی خواهد شد. مصرف مقدار زیادی ویتامین D ممکن است روند درمان این بیماری را تسریع کرده و نقش مهمی در درمان اولیه این بیماری داشته باشد.


8-از ماست کم چرب استفاده کنید

مصرف ماست کم چرب به دلیل داشتن کلسیم برای افزایش قدرت استخوانی و پروبیوتیک موجود در آن برای تقویت باکتری سالم روده در افراد مبتلا به این بیماری می تواند بسیار سودمند باشد . داروها و آنتی بیوتیک های مصرفی توسط این بیماران  می توانند تعادل میکروبی روده را تغییر داده و عمل هضم را دچار مشکل نمایند .بنابراین با استفاده از ماست کم چرب بر این مشکل غلبه کنید .


9- استعمال دخانیات ممنوع

مراقبت های فردی نقش بسیار مهمی در کنترل علایم و سیر پیشرفت این بیماری دارد .بنابراین از استعمال دخانیات برای جلوگیری از عوارض جبران ناپذیر آن جدا خودداری نمایید و با بهبود کیفیت زندگی خود میزان فعالیت بدنی را افزایش داده و از ایجاد خستگی ناشی از این بیماری جلوگیری نمایید .

مولتیپل اسکلروزیس و روش های درمان آن

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *