روماتیسم چیست؟+راه تشخیص و درمان روماتیسم

روماتیسم یا آرتریت روماتوئید نوعی بیماری خود ایمنی دردناک است که با التهاب مفاصل نمود پیدا می کند .این بیماری در هر سنی شایع بوده و شیوع آن در زنان بیشتر از مردان می باشد .برای اینکه با این بیماری ،علایم آن و روش های تشخیص و درمان این بیماری بیشتر آشنا شوید به ادامه سلامت وب امروز توجه بفرمایید .

روماتیسم یا آرتریت روماتوئید نوعی بیماری اتو ایمیون است که با التهاب و دردناک شدن مفاصل نمود پیدا می کند .در این بیماری سیستمیک سیستم ایمنی بدن علیه بافت های نرمال بدن وارد عمل گشته و تولید نوعی آنتی بادی سبب تخریب مفاصل می گردد .این بیماری در گذشته بیشتر در افراد میانسال دیده می شد اما امروزه این بیماری محدود به سن خاصی نبوده و ابتلا به آن در تمامی گروه های سنی قابل مشاهده می باشد .

روماتیسم چیست


 علایم ابتلا به روماتیسم کدامست؟

شایعترین علایم ابتلا به روماتیسم خشکی صبحگاهی مفاصل و دردناک بودن مفاصل در ساعات اولیه صبح می باشد .سایر علایم ابتلا به این بیماری به شرح زیر می باشد:
  1. تورم مفاصل دست و پا
  2. گرم و دردناک شدن مفاصل
  3. تغییر شکل مفاصل درگیر
  4. قرینه بودن مفاصل درگیر این بیماری
  5. محدودیت حرکتی و …

این بیماری بیشتر چه مفاصلی را درگیر می نماید؟

  1. مفاصل کوچک دست به خصوص بند دوم و سوم انگشتان
  2. مچ دست و پا
  3. شانه
  4. زانوها
  5. آرنج

روماتیسم


سیر پیشرفت بیماری روماتیسم به چه صورت می باشد؟

تورم و التهاب مفاصل سبب ضخیم شدن غشای مفصلی گشته و در دراز مدت استخوان داخل مفصل دچار تخریب ،تغییر شکل و خوردگی خواهد شد .سیر پیشرفت بیماری روماتیسم در افراد مختلف متفاوت می باشد و در بیشتر افراد به صورت خاموش بوده و بروز آن بین چندین هفته و یا چندین ماه طول خواهد کشید .

سیر پیشرفت بیماری روماتیسم


چه عواملی در بروز روماتیسم موثرند؟

  1. عوامل وراثتی و ژنتیکی
  2. عفونت ها
  3. اضطراب و استرس شدید
  4. جنسیت

روماتیسم چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورتی که دارای هر کدام از علایم بالا می باشید بهتر است جهت بررسی تخصصی به یک پزشک فوق تخصص روماتولوژی مراجعه نمایید .پزشک با مشاهده علایم بالینی و به وسیله یافته های آزمایشگاهی این بیماری را در وجود شما تشخیص خواهد داد.

عوارض روماتیسم


مهم ترین تست های تشخیصی بیماری روماتیسم

1-آزمایش RF

در این آزمایش میزان نوعی ایمونوگلوبین به نام فاکتور روماتوئید (RF) در خون شما توسط یک تست ساده خون بررسی خواهد شد .در صورت مثبت بودن این آیتم شما مبتلا به روماتیسم می باشید و در صورت منفی بودن آن شما مبتلا به روماتیسم از نوع سرم منفی می باشید .البته این پارامتر به تنهایی نمی تواند نشانه ابتلای شما به روماتیسم محسوب شود و جواب این تست در کنار تست های تکمیلی دیگر می تواند وجود این بیماری را در شما اثبات نماید .


 2- تست ESR

 این تست مخفف (Erythrocyte Sedimentation Rate) ESR یا Sed Rate ساده‌تر می باشد .این تست سرعت رسوب گلبول های قرمز را در یک ساعت و دو ساعت بر حسب میلی متر نشان می دهد .این تست ساده ترین و غیر اختصاصی ترین تست آزمایشگاهیست و در تشخیص بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های عفونی ،کم‌ خونی‌ ها، سل، روماتیسم و انفارکتوس قلبی و یا سرطان ها موثر بوده و میزان آن در صورت بروز این بیماری ها افزایش می یابد .

تشخیص روماتیسم


3- CRP 

CRP یا  C-Reactive Protein تست تشخیصی دیگریست که میزان پروتئین سی را در خون بیمار بررسی می کند .در واقع در هنگام ابتلا به روماتیسم پروتئینی به نام C در خون پیدا می‌شود که در حال عادی وجود ندارد .این پروتئین با شدت بیماری روماتیسم و یا سایر التهابات در بدن افزایش یافته و پس از 2 تا 3 روز به حداکثر می‌رسد .در صورت وجود بیماری روماتیسم این تست مثبت گشته و در صورت درمان کامل این بیماری این تست منفی می گردد .


4-ANA
این تست که مخفف Anti Nucleair Antibody است یکی دیگر از آزمایشات با ارزش تشخیص روماتیسم است که در کنار انجام تست های  Anti DNA وAnti RNA ارزش آن بالاتر از قبل می شود .


5-ASOTآنتی‌استرپتولیزین و تست لاتکس

این دو تست نیز در کنار آزمایشات بالا می توانند به تشخیص این بیماری کمک نمایند .بنابراین ترکیبی از آزمایشات بالا به همراه اندازه گیری میزان ویتامین د ،کلسیم و آهن موجود در خون و شمارش گلبول ها می تواند اطلاعات دقیقی در مورد این بیماری ،مرحله پیشرفت آن و .. در اختیار پزشکتان قرار دهد .


 روماتیسم چگونه درمان می شود؟

اصلی ترین شیوه درمان روماتیسم درمان دارویی می باشد .پزشک با تجویز داروهای موثر سعی در کنترل شدت بیماری دارد .مهم ترین داروهایی که برای درمان روماتیسم به کار می روند عبارتند از :

  1. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ناپروکسن ،ایندومتاسین،سلکسیب و دیکلوفناک
  2. کورتون ها مانند پردنیزولون که عوارضی مانند پوکی استخوان را در دراز مدت به همراه دارد .
  3. داروهایی مانند متوتروکسات،سولفاسالازین ،پنی سیلامین ، لفلونومید ، هیدروکی کلوروکین ، آزاتیوپرین ، سیکلوسپورین

درمان روماتیسم


عوارض ناشی از بیماری روماتیسم چیست؟

عوارض روماتیسم به شرح زیر می باشد:

  1. پوکی استخوان
  2. کمبود ویتامین د
  3. کمبود کلسیم
  4. افزایش فشار خون
  5. ابتلا به چاقی و اضافه وزن به علت احتباس مایعات در بدن
  6. مشکلات کلیوی
  7. مشکلات بینایی و قبلی

سایر روش های مفید برای کنترل علایم روماتیسم چیست؟

  1. مصرف لبنیات تازه ،ماهی و روغن ماهی جهت تامین کلسیم و ویتامین د مورد نیاز بدن
  2. کنترل وزن
  3. مصرف میوه ها و سبزیجات تازه
  4. کاهش مصرف چربی و نشاسته
  5. عدم انجام ورزش های سنگین

علایم ابتلا به روماتیسم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top