تمر هندی یا خرمای هندی نوعی میوه است که طبع سردی داشته و هر سه تا ده عدد از آن درون غلافی قهوه ای رنگ همانند غلاف محافظت کننده از دانه های باقلا قرار گرفته است .استفاده از این میوه به همراه رب و شیره آن به عنوان چاشنی و طعم دهنده غذاها در جنوب کشور رایج بوده و آبادانی ها و خرمشهری ها از طرفداران پر و پا قرص این میوه به شمار می روند .اما به راستی خواص تمر هندی چیست؟ و مصرف آن چه فوایدی برای سلامتی دارد ؟در سلامت وب امروز خواص تمر هندی و اثرات درمانی آن در طب سنتی را برایتان بازگو می کنیم. |
خواص تمر هندی
خواص تمر هندی در طب سنتی بی شمار است ولیکن متاسفانه این میوه کاربرد درمانی خود در طب سنتی را از دست داده و بیشتر افراد از این میوه برای طعم دادن به غذاها استفاده می کنند .برای این که با خواص تمر هندی بیشتر آشنا شوید باید در مورد تمر هندی بیشتر بدانید .
تمر هندی چیست؟
تمر هندی (Tamarind) یکی از میوه های مناطق گرم استوایی است که به خرمای هندی یا خرمای خشک نیز شهرت دارد .دانه های تمر هندی همانند دانه های باقلا و نخود فرنگی درون غلافی قهوه ای رنگ جا خوش کرده اند و طبع این میوه سرد می باشد .نام های دیگر این میوه تامارین ،خرمای هندی یا خرمای خشک می باشد.
گیاه شناسی تمر هندی
تمر هندی یا خرمای هندی با نام علمی: تمریندوس ایندیکا یکی از میوه های درختان همیشه سبز استوایی است که محصول مناطق گرمسیر شبه قاره هند و آفریقا می باشد .این میوه باقلا شکل با هسته ای سفتدرون غلافی قهوه ای قرار گرفته است و بخش مورد استفاده آن میوه درون غلاف می باشد .از سایر بخش های این میوه مانند هسته، برگ و پوست درخت تمر هندی نیز در طب سنتی استفاده می شود.طعم تمرهندی شیرین ،ترش و یا ملس بوده و کالری بسیار پایینی دارد .
ترکیبات تغذیه ای تمر هندی
تمر هندی با دارا بودن عناصر بی نظیر و مورد نیاز بدن مانند پتاسیم،کلسیم،ویتامین آ،ویتامین های گروه ب،ویتامین ث و ترکیبات دیگری مانند اسید سیتریک، اسید مالیک، پکتین، پلی فنولها، روغنهای فرار، اسانس و اسید تارتاریک میوه ارزشمندی است که خواص تمر هندی را می توانید در ادامه مقاله سلامت وب امروز مشاهده فرمایید:
خواص تمرهندی
خواص تمرهندی به دلیل وجود چنین ترکیبات ارزشمندی بی شمار بوده و از این میوه می توان در درمان امراض زیر استفاده نمود.
1.درمان عفونت های روده ای
مصرف این میوه دفع کننده انگل های روده است و به علت طبع سردی که دارد در از بین بردن عفونت های روده ای و کشتن کرم های روده اثر مثبتی دارد .
2.بهبود عملکرد قلب و عروق
وجود پتاسیم در این میوه در تنظیم فشار خون موثر است و این میوه کاهنده کلسترول خون به شمار می آید .ویتامین ث موجود در این میوه باعث تقویت قدرت ارتجاعی عروق خونی و بهبود عملکرد قلب و عروق می شود.
3.تقویت کننده نیروی جنسی
مصرف این میوه به مردان ضعیف و کم توان جنسی به منظور افزایش کیفیت و قدرت اسپرم توصیه می شود .در واقع مهم ترین خواص تمر هندی را به تقویت قوه باء نسبت داده اند و محققان طب سنتی اذعان داشته اند که مصرف روزانه یک قاشق غذا خوری تخم تمرهندی به همراه یک قاشق عسل در افزایش میل جنسی و درمان ناباروری مردانه موثر است.تمر هندی و زود انزالی رابطه معکوسی با هم داشته و مصرف آن بهترین راه درمان زود انزالی در مردان است .
4.تقویت سیستم ایمنی بدن
ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در این میوه در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش بسزایی داشته و از بروز بیماری های خود ایمنی و انواع سرطان ها جلوگیری می کنند .
محافظت از سلامت استخوان ها
اگر دچار بیماری های مفصلی و دردهای استخوانی می باشید از مصرف تمر هندی غافل نشوید .خواص تمر هندی را در حفاظت از سلامت استخوان ها نادیده نگیرید و با استفاده از این میوه از بروز آرتروز و پوکی استخوان جلوگیری کنید
.6ضد یبوست
برای درمان یبوست می توانید از تمر هندی و خواص ملینی آن استفاده کنید .مصرف این میوه پس از صرف غذا سبب هضم و جذب بهتر مواد غذایی در بدن گشته و رگه های فیبری یا آوندهای چوبی آن به علت دارا بودن خواص ملینی برطرف کننده یبوست و التیام دهنده همورویید (بواسیر) است.
7.سفید شدن دندان ها
با مصرف این میوه می توان به راحتی جرم ها و پلاک های دندانی را از روی دندان ها زدوده و آن ها را سفید و صیقلی نمود .با استفاده از ترکیب تمر هندی و کندر یک سفید کننده طبیعی و موثر برای دندان ها ساخته و از آن برای از بین بردن جرم دندان هایتان استفاده کنید
8.زیبایی و جوانسازی پوست
خواص تمر هندی برای سلامت پوست شامل زیبایی ،شفافیت رنگ پوست،رفع چین و چروک و سایر موارد زیر می باشد :
- لایه برداری پوست
- روشن کننده طبیعی پوست
- مرطوب کننده پوست
- درمان آکنه
با استفاده از ماسک تمر هندی که با مخلوط نمودن چند قاشق پودر تمر هندی در مقدار کمی آب نارنج تهیه می شود می توانید پوستی زیبا و با طراوت داشته باشید.
9.درمان کبد چرب
خواص تمر هندی برای کبد چرب به علت وجود ترکیبی منحصر بفرد به نام هیدوکسی سیتریک اسید (HCA) در این میوه است .این ترکیب از ذخیره چربی ها در کبد جلوگیری نموده و با دوبرابر کردن اثر آنتی اکسیدان های موجود در تمر هندی در سم زدایی و پاکسازی کبد نقش موثری دارد .علاوه بر این می تواند سبب لاغری و کاهش وزن نیز شود.
مضرات تمر هندی
مضرات تمر هندی ،محدودیت های مصرف و ممنوعیت های استفاده از این میوه شامل موارد زیر می باشد:
- مصرف تمر شیرین برای مبتلایان به دیابت و افراد چاق باید محدود شود.
- مصرف تمر هندی به علت مزاج سرد آن در افراد پیر و ناتوان سبب سستی و ضعف اعصاب می شود.
- زیاده روی در مصرف این میوه در خراش روده و ایجاد سرفه تاثیر دارد.
- مصرف آن به صورت ناشتا سبب آسیب دیدن دستگاه گوارش می شود .
- مصرف این میوه در دوران بارداری ممنوع می باشد.
- مصرف این میوه به علت دارا بودن خواص اسیدی در هنگام مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین باید با فاصله صورت پذیرد.
نحوه استفاده از تمر هندی
برای بهره مندی از خواص تمر هندی می توانید این میوه را به صورت خام مصرف نمایید و یا به عنوان یک ادویه یا چاشنی برای مزه دار کردن انواع سوپ ها ،سس ها،سالادها و گوشت ها استفاده کنید. میوه ی رسیده ی تمر هندی مزه شیرینی دارد و می توان از آن برای تهیه شیره تمر هندی، مربا، دسر، شربت و آب میوه استفاده کرد.همچنین لواشک تمرهندی ،رب و شیره تمر هندی چاشنی غذاهای خوشمزه جنوبی مانند قلیه ماهی و آش تمر هندی می باشد .
نحوه خرید تمر هندی
تمر هندی را از کجا بخریم ؟در هنگام خرید تمر هندی بهتر است به موارد زیر توجه نمایید :
- از خرید محصولات غیر بهداشتی وارداتی بدون برچسب فارسی نویس وزارت بهداشت خودداری نمایید .
- این میوه را در بسته بندی های مقوایی که دارای پروانه بهداشت و تاریخ مصرف است از فروشگاه های معتبر عرضه کننده مواد غذایی خریداری کنید .و از خرید تمر هندی بسته بندی نشده جدا خودداری کنید.
- از خرید تمر هندی های فرآوری شده به علت وجود نمک بالا در آن ها خودداری نمایید .
- در هنگام خرید ، بهترین مارک تمر هندی که تمر هندی فاخر است را خریداری کنید .
خواص تمر هندی در طب سنتی
تمرهندی نوعی میوه درختی است که دانه های آن به اندازه باقلای کوچکی بوده و در داخل غلافی انگشتی نگهداری می شوند .درخت این میوه مشابه درخت انار است و طعم دانه های این میوه ترش و رنگ آن سرخ مایل به قهوه ای است .این میوه ترش و سرد و خشک است و مصلح آن کتیرا ،بنفشه و لعاب بهدانه و عناب است .در طب سنتی این میوه دارای خواص زیر است:
- برطرف کننده صفرا
- درمان تنگی نفس
- درمان عطش و گرمی زیاد
- درمان فرورفتگی استخوان
- درمان تب های شدید
- باز کردن دهانه دمل و زخم چرکی
- برطرف کردن سستی عضلات