یکی از سبزیجات بسیار پر خاصیتی که در سلامت وب امروز قصد معرفی آن را داریم سبزی معطری به نام شوید است که به صورت خام و پخته قابل استفاده می باشد .این سبزی منبع غنی از ویتامین ها و املاح معدنی مختلف بوده و مصرف آن کلید سلامتی به شمار می رود .در این نوشته شما را با این سبزی پر خاصیت و خواص آن برای سلامتی بیشتر و فواید منحصر بفرد آن آشنا خواهیم نمود. |
شوید چیست؟
شوید با نام انگلیسی Dill و نام علمی Anethum graveolens یکی از سبزیجات بسیار پرخاصیت است که با نام های دیگری چون شبت ، شویگر و شویت نیز شناخته می شود .طبع شوید گرم و خشک بوده و جزو گیاهان و سبزی های معمولی به شمار می رود.مشخصات ظاهری این گیاه به شرح زیر می باشد:
مشخصات ظاهری گیاه شوید
شوید گیاهی یک ساله از تیره جعفری بوده و ارتفاعی در حدود 30 سانتی متر تا یک متر دارد.ریشه این گیاه راست و مخروطی شکل و سفید رنگ است و ساقه آن استوانه ای بی کرک بوده و برگ هایش کوچک ،متناوب و بی کرک می باشد .گل های کوچک این گیاه زرد رنگ بوده و میوه آن به شکل فندق و به رنگ قهوه ای تیره می باشد .این گیاه علاوه بر داشتن طعم و عطر بی نظیر سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی فراوان است که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت:
ارزش تغذیه ای شوید
ارزش تغذیه ای شوید به علت دارا بودن ویتامین آ، ویتامین ث، ویتامین ب6 و املاح معدنی هم چون کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و سدیم بسیار بالا می باشد .این سبزی مغذی کالری بسیار کمی داشته و هر 100 گرم از آن تنها محتوی 43 کالری می باشد .وجود مونوترپن هایی به نام های لیمونن (limonene)، کاروون (carvone) و آنتوفران (anethofuran) سبب معطر شدن شوید و افزایش ارزش غذایی این گیاه گشته است .
خواص درمانی شوید در طب سنتی
این ماده غذایی با داشتن ویتامین ها، عناصر معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی خواص درمانی بی شماری دارد که در ادامه سلامت وب امروز به معرفی مهم ترین خواص شوید خواهیم پرداخت.
1.سلامت دستگاه گوارش
این گیاه مسکن درد ناف ، بازکننده رودل ،درمان و برطرف کننده یرقان و بیماری های بلغمی ،درمان کننده ضعف معده و کبد و طحال می باشد .با مصرف این گیاه می توانید سلامت دستگاه گوارش خود را تضمین نموده و از آن محافظت نمایید. برای درمان تهوع و سکسکه دم کرده دانه های شوید (بمقدار 6 یا 8) در هزار مفید است.
2.درمان مسمومیت و ایجاد قی
مخلوطی از شبت و عسل درمان مسمومیت می کند و در ضمن در صورت مداومت ایجاد قی میکند.بنابراین مهم ترین خواص شوید و عسل را می توان درمان مسمومیت ها و خروج سموم از بدن برشمرد.سایر خواص این ترکیب شامل موارد زیر می باشد:
- افزایش شیر مادران شیرده
- تقویت استخوان ها
- کاهش ضربان قلب
- تقویت بدن
3.درمان بیماری های مقعد
برای درمان بیماری های مقعدی تخم شبت را بسوزانید و با عسل مخلوط و ضماد کنید بسیار مفید است بخصوص اگر عصاره نرم شبت را مخلوط با عسل ضماد کنند مقعد را نرم و درمان میکند.
4.به هم آوردن دهانه زخم های چرکی
تخم شبت را بصورت پودر بکوبید و روی زخم بپاشید این دارو بخصوص برای درمان زخم های ذکر بسیار مفید است.
5.درمان ناراحتی های گوش
چکاندن عصاره (تخم با خود شبت) بسیار خوبست.
6.مفید برای زنان
برای درمان بیماری های رحم- حمام ته نشین بداخل آب شبت بوشیده بسیار مفید است.شوید باز و روان کننده قاعدگی بوده و مصرف آن همراه با شیر و تخم مرغ اثر بازکنندگی بیشتر و بهتری دارد.
7.تسهیل فرایند زایمان
مصرف دم کرده شوید در بارداری در درمان سخت زائی بسیار مفید است. خوردن رازیانه و شبت در روزهای آخر آبستنی زایمان را آسان کرده و حالت ارتجاعی نسوج موجود در کانال زایمان را افزایش می دهد.مصرف این گیاه در افزایش شیر مادر نیز بسیار موثر است .
8. ضد سرطان
وجود آنتی اکسیدان های فراوان در این سبزی سبب شده است تا شوید به یک ماده فوق العاده قدرتمند در درمان انواع سرطان ها تبدیل شود و توانایی بدن را در مبارزه با سرطان ها دو برابر نماید.
9.کاهش کلسترول
برای کاهش کلسترول می توانید از خواص ماست و شوید استفاده کنید .این گیاه چربی سوزی قوی بوده و مصرف آن به صورت ترکیب یاد شده در کاهش کلسترول و سطح تری گلیسیرید خون تاثیر بسزایی دارد.
10.بهبود عملکرد سیستم عصبی
یکی دیگر از خواص ارزشمند این گیاه شگفت انگیز بهبود عملکرد سیستم عصبی ،رفع بی خوابی ، افزایش کیفیت ،رفع استرس ،ایجاد حس آرامش و درمان افسردگی می باشد .این خواص به علت وجود ویتامین ب در این گیاه می باشد .
11.کاهنده وزن
برای بهره مندی از خواص شوید برای لاغری می توانید از ترکیب شوید و ماست به همراه کدوی رنده شده استفاده کنید .همچنین با مصرف عرق شوید می توانید از خواص عرق شوید که همانا کاهش چربی خون و چربی سوزی بدن می باشد استفاده کرده و به راحتی وزنتان را کم نمایید.
نحوه استفاده از شوید
شما می توانید از این گیاه به صورت خام و یا پخته ،تازه و یا خشک در تهیه نان ها ،سالادها،غذاها و یا به تنهایی استفاده کنید.شوید پلو یکی از غذاهای خوشمزه ای است که با استفاده از این گیاه تهیه می شود .مهم ترین خواص شوید پلو درمان اسهال ،درمان نفخ معده و … می باشد .دمنوش شوید نیز یکی از نوشیدنی های پرخاصیت است که فواید آن کاملا به اثبات رسیده است .برای استفاده از خواص دمنوش شوید خشک دو قاشق چای خوری شوید خشک شده را درون یک قوری آب جوش ریخته و صبر کنید تا 10 دقیقه بجوشد پس از زرد شدن رنگ دمنوش آن را صاف کرده و نوش جان نمایید .این دمنوش را سه بار در روز قبل و بعد از غذا میل کنید تا از خواص شگفت انگیز این گیاه بهره مند شوید .
میزان مصرف مجاز شوید
مقدار خوراک طبی شبت تا 30 گرم در هر مرحله و از تخم آن تا 10 گرم می باشد. هرگاه تخم شبت در دسترس نبود می توان بجای آن برای منظورهای فوق تخم رازیانه مصرف نمود.
مضرات شوید
مهم ترین مضرات شوید شامل موارد زیر می باشد:
- زیاد خوردن آن بطور مداوم باعث ضعف بینائی، قطع و کم کننده منی می شود .
- مصرف آن در گرم مزاج ها باید به حد تعادل بوده و زیاده روی در مصرف آن برای گرم مزاج ها زیان آور و ناراحت کننده می باشد.
- خنثی کننده زیان های آن یا مصلح شوید آب لیمو، یا سرکه بوده که می بایست بعد از مصرف شوید خورده شود.
- مصرف این سبزی در اوایل بارداری به علت خاصیت تسهیل کنندگی زایمان سبب سقط جنین خواهد شد .
کلام پایانی
این سبزی بسیار پرخاصیت است و دارای خواص ضد عفونی کنندگی بسیار قوی می باشد .ریختن تخم شبت در داخل ترشی ها جهت اصلاح و تقویت معده بسیار مفید است.مصرف شربت جوشانده تخم شبت – مسکن درد ناف، درد روده ،برطرف کننده نفخ معده و دفع حالت قی و جوشش معده بعد از غذا و درمان درد کلیه و مثانه می باشد.خاصیت ممیزه این سبری این است که مخلوط با هر غذائی باشد تا مدتی از فساد آن جلوگیری میکند.توصیه می کنیم از مصرف به اندازه این سبزی برای سلامتی جسم و روح و داشتن اندامی ایده آل غافل نشوید و حتما جایی برای این سبزی در سفره خود باز کنید .