جعفری و اعجاز آن برای سلامتی و زیبایی

جعفری یکی از سبزیجات شگفت انگیز است که می تواند با داشتن طعم و عطری بی نظیر غذای شما را خوشمزه نموده علاوه بر آن مزایای بی شماری برای سلامتی و زیبایی شما به همراه داشته باشد .این ماده گیاهی در سلامت استخوان ها،تقویت سیستم ایمنی بدن،رفع یبوست،زیبایی پوست و ….اثر بسزایی دارد.سلامت وب،در مقاله امروز خود به بررسی مزایا و فواید سلامتی این سبزی شگفت انگیز و پر خاصیت پرداخته است.

جعفری چیست؟

جعفری (Parsley) یکی از سبزیجات لذیذ و پر خاصیت است که به عنوان محبوب ترین گیاه در سطح جهان شناخته شده است .نام این سبزی از واژه ای یونانی  اقتباس شده و به معنای کرفس سنگی می باشد .طبیعت جعفری گرم و خشک بوده و قسمت های مورد استفاده این سبزی سودمند برگ، ساقه، تخم و ریشه آن است.عکس گیاه جعفری را در زیر می توانید مشاهده کنید.

عکس گیاه جعفری


گیاه شناسی جعفری

جعفری گیاهی دو ساله با طبع گرم و خشک از خانواده کرفس با ارتفاعی در حدود یک متر و ریشه هایی به رنگ سبز مایل به زرد است که برگ های آن ، شفاف و به رنگ سبز تیره ، دارای بریدگیهای لوزی یا مثلث شکل با تقسیمات فرعی می باشد. اگر چه جعفری و گشنیر تا حدودی شبیه به هم می باشند اما رنگ سبز برگ ها، بو و طعم این سبزی از گشنیز بیشتر است.

جعفری و گشنیز


ترکیبات تغذیه ای و ارزش غذایی جعفری

این سبزی پرخاصیت و بسیار کم کالری حاوی ویتامین هایی مانند ویتامین ای، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، ویتامین B12، پانتوتنیک اسید، کولین، فولات، ویتامین کا،ویتامین ث،ویتامین آ ،فولات و املاح معدنی مانند آهن،مس،منگنز،منیزیم،پتاسیم،کلسیم،فسفر،روی می باشد .همچنین فرآورده های فرار از جمله میریستیکین، لیمونن، اگنول و آلفا تودین و فلاونوئیدهایی از قبیل apiin، apigenin، crisoeriol و luteolin در این سبزی به وفور یافت می شود .با توجه به وجود چنیم نرکیبات مغذی در این سبزی خواص درمانی جعفری بی شمار بوده و شامل موارد زیر می باشد:

خواص عرق جعفری برای پوست


خواص درمانی جفری برای سلامتی و زیبایی

در ادامه شما می توانید برخی از خواص بی نظیر این سبزی شگفت انگیز را مطالعه کنید .خواص درمانی جعفری بی شمار بوده و در ادامه سلامت وب امروز مهم ترین آن ها برایتان آورده شده است.

جعفری و یبوست


1.ضد سرطان

وجود سطح بالایی از فلاونوئیدهایی از قبیل apiin، apigenin، crisoeriol و luteolin در این سبزی از تشکیل تومورهای بدخیم سرطانی در بدن جلوگیری نموده و به عنوان یک ماده شیمیایی محافظتی در خنثی کردن سلول های سرطانی اثر چشمگیری دارند .این ترکیبات از آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد بر بدن جلوگیری نموده و از بروز سرطان در بدن جلوگیری می نماید .تحقیقات نشان داده است مصرف این سبزی در پیشگیری از سرطان ها علی الخصوص سرطان ریه اثر بسزایی دارد.اسید فولیک موجود در این گیاه به عنوان یک ماده مغذی مهم برای تقسیم سلولی مناسب است و بنابراین در پیشگیری از سرطان  روده بزرگ و دهانه رحم موثر است.


2.تضمین سلامت قلب و عروق

جعفری منبع خوبی از اسید فولیک، یکی از مهمترین ویتامین های گروه B است. این ویتامین اگر چه نقش های متعددی را در بدن ایفا می کند، اما یکی از مهمترین نقش های آن در رابطه با سلامت قلب و عروق می باشد.از طریق این ویتامین  بدن هوموسستین را به مولکول های خوش خیم تبدیل می کند. هموسیستئین یک مولکول بالقوه خطرناک است که در سطوح بالا می تواند به طور مستقیم به عروق خونی آسیب برساند و سطوح بالای هموسستین در بدن با افزایش خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی در افراد مبتلا به آترواسکلروز یا بیماری های قلبی دیابتی همراه است. لذت بردن از مصرف غذاهای غنی از اسید فولیک مثل جعفری، ایده خوبی برای افرادی است که یا این بیماری را دارند یا مایل به پیشگیری از این بیماری هستند.


3.حفاظت در برابر آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید یا بیماری روماتیسم مفصلی بیماری به شدت دردناکی است که سبب التهاب مفاصل ،خشک و دردناک شدن آن ها می گردد .مطالعات نشان می دهد مصرف دوزهای بالای مکمل های حاوی ویتامین C  مانند جعفری، مفاصل انسان ها را در مقابل التهابات و بیماری های التهابی محافظت می کند و می تواند از بروز آرتریت روماتوئید پیشگیری نموده و یا شدت علایم این بیماری را کاهش دهد.


4.زیبایی پوست

وجود مقادیر بالایی از ویتامین ث در این سبزی سبب شده است تا خواص عرق جعفری برای پوست بی شمار باشد .این سبزی فوق العاده پرخاصیت می تواند برای زیبایی پوست شما مفید بوده و شما می توانید برای بهره مندی از مزایای این سبزی آن را به صورت خوراکی و موضعی مصرف نمایید.خواص این سبزی برای پوست عبارت است از:

  1. جوان سازی پوست صورت
  2. درمان سیاهی زیر چشم
  3. درمان آکنه و جوش صورت
  4. درمان طبیعی کک و مک
  5. پاک سازی پوست صورت
  6. روشن شدن پوست

5.درمان مشکلات مربوط به موها

همه ما خواهان داشتن موهایی زیبا ،بلند و نرم هستیم که شدت این موضوع در زنان بیشتر است .شما می توانید با مصرف این سبزی فولیکول های موی خود را تقویت و تغذیه نموده و با استفاده از آن ریزش موی خود را از بین برده و از سفید شدن زودرس موها جلوگیری کنید.همچنین آهن و مس بالای موجود در این سبزی در بهبود گردش خون در پوست سر اثر داشته و با تغذیه بهتر فولیکول های مو در افزایش رشد موها تاثیر چشمگیری دارد.


6.کاهنده وزن

فواید جعفری برای لاغری چیست؟جعفری یکی از سبزیجات غنی از فیبر و بسیار کم کالری است که مصرف آن به همراه وعده های غذایی می تواند سبب افزایش سوخت و ساز بدن، سم زدایی و پاک سازی کبد گشته و با دفع آب اضافی از بدن در لاغری و کاهش وزن اثر چشمگیری داشته باشد.

خواص جعفری برای کلیه


7.دفع سنگ کلیه

آنتی اکسیدان ها و ویتامین های موجود در این سبزی به طور طبیعی باعث پاک سازی کلیه ها شده و با توجه به خاصیت آنتی بیوتیکی و دیورتیکی این سبزی،خواص جعفری برای کلیه شامل افزایش دفع ادرار، درمان سنگ کلیه و عفونت مثانه می باشد.


8.درمان کبد چرب

خواص جعفری برای کبد شامل درمان کبد چرب از طریق سم زدایی و پاک سازی کبد است، این سبزی با داشتن خاصیت دیورتیکی می تواند کبد چرب را درمان نموده و از افزایش گرید کبد چرب و در نهایت سیروز کبدی جلوگیری نماید.


9.درمان اختلالات قاعدگی

مصرف این سبزی در حفظ و ایجاد تعادل میان هورمون های زنانه در بدن اثر بسزایی داشته و با افزایش ترشح هورمون زنانه استروژن می تواند در درمان اختلال قاعدگی از جمله، درمان قاعدگی نامنظم، سندروم پیش از قاعدگی و درمان درد پریود مفید باشد.مصرف دم نوش جعفری برای قاعدگی و مشلات مربوط به آن در طب سنتی بسیار نافع بیان شده است .


10. درمان دیابت و قند خون

فلاونوئیدی به نام میریستین در این سبزی وجود دارد که می تواند سطح قند خون و مقاومت به انسولین در افراد دیابتی را کاهش داده و در نتیجه موجب کاهش قند خون شود.

فواید جعفری برای لاغری


11. بهبود عملکرد دستگاه گوارش

فیبر بالای موجود در این سبزی به بهبود هضم غذا کمک کرده، نفخ، سو هاضمه، ریفلاکس اسیدی معده ،حالت تهوع و استفراغ را درمان کرده و در بهبود عملکرد دستگاه گوارش نقش دارد .جعفری برای یبوست نیز نافع بوده و مصرف آن به دلیل فیبر بالا  می تواند سبب سم زدایی روده ها و افزایش حرکات روده و در نتیجه درمان یبوست شود.


12. درمان بوی بد دهان

جعفری در طب سنتی به عنوان یک خوشبو کننده دهان طبیعی شناخته شده و در نتیجه جویدن چند شاخه جعفری تازه به دلیل داشتن عطر و طعمی قوی در رفع بوی بد دهان موثر است.


سایر خواص جعفری در طب سنتی

جعفری بسیار مقوی و اشتها آور است دارای آهن، آهک و فسفر است. برای سینه مفید است مجاری و روده ها را ضدعفونی کرده و از ابتلا، به سرطان جلوگیری می کند. به همین جهت باید آنرا در برنامه غذایی اشخاص ضعیف و کم خون و بچه هائی که دیر، رشد می کنند وارد کرد. هر قسمت از جعفری خواص مخصوص به خود را دارد.


1.درمان جیس البول یا شاش بند:۲۰ گرم ریشه خشک جعفری را در نیم لیتر آب بجوشانید  ده دقیقه کنار بگذارید تا خوب دم بکشد  بعد آنرا صاف کنید و روزانه با فاصله های معین سه تا پنج فنجان بنوشید .


2. درمان باد مفاصل: نیم لیتر آب جوش را  روی ۲۰ گرم ریشه خشک جعفری بریزید پنج تا ده دقیقه صبر کنید تا خوب دم بکشد بعد آنرا صاف کنید و همه روزه ۳ تا ۵ مرحله هر وهله نیم فنجان از آن را بنوشید.


3.درمان اختلال جریان خون:۳۰ تا ۶۰ گرم برگ و یا ۶ تا ۱۰ گرم تخم جعفری را دریک لیتر آب بجوشانید ۱۲ دقیقه کنار بگذارید  تا دم بکشد بعد آنرا صاف کنید و روزانه ۳ تا ۴ فنجان از آن بنوشید.


4.درمان درد پستان و بندآمدن شیر: هرگاه خانمی در دوران شیر دادن به هر علتی مبتلا به درد پستان شد یک مشت برگ جعفری را ریزریز کنید و بصورت ضماد روی پستان  بگذارید روزانه دوبار آنرا تجدید کنید و هر بار ۲۰ دقیقه صبر کنید بعد از چند روز این عارضه به کلی برطرف خواهد شد. حتی بند آمدن شیر را می گشاید.


5.درمان بوی بد دهان: بمدت یک ربع برگ جعفری را بجوید سپس تفاله آنرا خارج کرده و یک عدد سیب بخورید بوی دهان برطرف می شود.


6.درمان آسم:جعفری را خرد کرده در شیر بریزید و همه روزه صبحها ناشتا بخورید برای رفع با شیره جعفری آسم و نزله های ریوی و گرفتگی صدا مفید است.


7.درمان ناراحتی عصبی گرفتگی صدا: نوشیدنی تهیه شده جعفری بدین طریق است که در بالا ذکر شد این شیره را میتوان با الکل ۹۰ یا ۷۰ درجه مخلوط کرد و در شیشه های دربسته نگهداری و به محض شروع احساس درد و ناراحتی اعصاب با سر انگشتان آغشته به محلول محل درد و ناراحتی را ماساژ داد .


8.درمان کرم های ریز روده ها: کمی گرد جعفری خشک یک سهم (محتوی 2 انگشت) یک سهم گرد کرفس و یک سهم گرد گل بنفشه را جوشانید و صبح ناشتا بنوشید.


9.درمان دل درد های فصلی و گرفتگی صدا: دم کرده چند شاخه جعفری با یک فنجان آب نه تنها گرفتگی صدا بلکه دل درد های فصلی را نیز برطرف می کند.


10. درمان  شاش بندی:۳۰ تا ۴۰ گرم جعفری خشک را در یک لیتر آب بجوشانند روزانه 3تا 4 فنجان از آن بنوشد.


11.درمان روماتیسم:جعفری خشک را در نیم لیتر آب بجوشانند و گرماگرم بنوشند بسیار مفید است.


12. برطرف و درمان خراش و ترکهای عمقی پوست : برگهای جعفری را له کنند و آن را بشکل ضماد روی محل زخم و خراش بگذارند آن را بسرعت التیام خواهد بخشید.برای درمان نیش زنبور و حشرات گزیدگی و ورم ها هماننددستور بالا عمل شود .


13.درمان چشم درد و چرک و ورم آن: اگر چشم شما درد می کند و یا ورم چرکی دارد کوبیده برگ جعفری را ضماد آن کنید درمان می شود.


14.درمان اثرات و جراحات کوفتگی آنژین، گلو درد و درد بواسیر: محل ضربه و کوفتگی را روزانه سه بار به آرامی با عرق کامفره بشویید سپس ضمادی از جعفری پخته شده را به صورت  گرماگرم روی آن بگذارید این ضماد انواع آنژین گلو درد و درد بواسیر را نیز تخفیف و التیام می بخشد.


15.درمان غده های زیر پوستی: این غده ها که گاهی هم خیلی بزرگ می شوند با ترکیبی از جعفری کوبیده و بصورت گلوله درآمده مخلوط با نمک و مالیده در روغن زیتون صبح و شب تجدید ضماد شوند و آنقدر تکرار گردد تا به کلی برطرف شوند.


16.درمان درد گوش و دندان: از ترکیب بالا مقدار جزئی بایستی در سوراخ گوش یا دندان گذاشته شود.


17. درمان جوش های ریز و قرمز پوستی: برای درمان بایستی آنرا با محلول آب دمکرده جعفری شستشو داد.


18. برای شفاف و روشن شدن پوست صورت و رخسار: به مدت یکهفته صبح و شب صورت را با جوشانده نیم گرم یکدسته بزرگ جعفری در یک چهارم لیتر آب شستشو داد.


 19.درمان یرقان و ناراحتی قاعدگی و ترشحات غیرطبیعی:جوشانده ۱۰۰ تا ۱۲۰ گرم تخم جعفری در یک لیتر آب درمان کننده یرقان و قاعدگی های سخت و ترشحات غیر طبیعی خانم‌هاست.


عوارض و مضرات جعفری

این سبزی اگر چه خاصیت بی شماری دارد اما در برخی موارد می تواند مضرات سبزی جعفری و عوارض احتمالی آن برایتان دردسر ساز شود .برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته به موارد زیر توجه کنید:

  1. زیاده روی در مصرف این سبزی در دوران بارداری سبب افزایش انقباضات رحمی شده و با افزایش خطر سقط جنین همراه است.
  2. بهتر است از زیاده روی در مصرف این سبزی در دوران شیردهی اجتناب شود .
  3. افراد مبتلا به آلرژی غذایی ممکن است با مصرف این سبزی دچار حساسیت و واکنش های آلرژیک پوستی شوند لذا در صورت مشاهده هر گونه واکنش احتمالی سریعا مصرف این سبزی را قطع نموده و به پزشک مراجعه کنند .
  4. مقادیر بالای ویتامین K موجود در این گیاه ممکن است سبب ایجاد تداخل دارویی با دارو های ضد انعقاد خون مانند وارفارین شود.

مضرات سبزی جعفری


موارد استفاده از جعفری

شما می توانید از جعفری تازه و یا خشک به عنوان ادویه در تهیه انواع سوپ،سالاد،پاستا،ماکارونی،کوکوها و خورش ها استفاده کنید .هم چنین مصرف دمنوش جعفری یا عرق جعفری می تواند در این روزهای سرد زمستانی برایتان بسیار مفید بوده و عصرتان را گرم و دلچسب نماید.

دمنوش جعفری برای قاعدگی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *