انگور فرنگی میوه ای زیبا و ارزشمند است که مشابه انگور بوده و استفاده از آن مزایای درمانی بی شماری به همراه دارد.این میوه گرد دارای رنگ هایی مانند سفید مایل به زرد، سبز، صورتی، قرمز، ارغوانی و سیاه بوده و حاوی پوستی شفاف می باشد.هدف از تدوین مقاله سلامت وب امروز آشنایی بیشتر شما با این خوراکی خوشمزه و خواص ارزشمند آن می باشد .بنابراین مطالعه این مقاله جالب و خواندنی را از دست ندهید . |
انگور فرنگی چیست؟
انگور فرنگی یا «گوس بری» (Gooseberry) با نام «خارتوت» یا «گالشانگور» میوه ای منحصر بفرد و بومی اروپا می باشد که دارای طعم ترش و طبع سرد و خشک می باشد .این میوه با دارا بودن ترکیبات تغذیه ای بسیار مهم و مورد نیاز بدن دارای انواع بی شماری است که در زیر به معرفی انواع آن می پردازیم:
انواع انگور فرنگی
این گیاه دارای درختچه ای با ارتفاع 4 تا 6 متر است و زمان میوه دهی آن 2 تا 3 سال پس از کاشت می باشد .انواع انگور فرنگی به علت رنگ و طعم شامل انگور فرنگی قرمز (Ribes rubrum)، سیاه (Ribes nigrum)، معطر (Ribes odoratum) و سفید (Ribes spicatum) می باشد.اندازه این میوه ها کوچک بوده و هر کدام بین 4 تا 10 گرم وزن دارند .چهار گونه انگور فرنگی موجود در ایران به نام های گالش انگور معمولی، انگورفرنگی تیرهگل، انگورفرنگی شرقی و انگورفرنگی قرمز می باشد.
حقایق تغذیه ای انگور فرنگی
این میوه حاوی انواع ویتامین ها و ترکیبات ضروری و مورد نیاز سلامتی بدن است که در ادامه به تشریح هر یک از آن ها می پردازیم:
- ویتامین ث :این میوه منبع غنی از ویتامین ث بوده و هر فنجان آن حاوی 41.5 میلی گرم ویتامین C می باشد. ویتامین C برای جذب آهن در بدن ضروری بوده و به تشکیل کلاژن و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
- فیبر: آدری هانس انسممینگر در کتاب خود، به نام “غذاها و دانشنامه تغذیه” یادآور می شود، یکی از مهمترین مزایای مصرف این میوه ، محتوای فیبر قابل توجه آنها است. یک فنجان انگور فرنگی تازه حاوی 6.5 گرم فیبر رژیمی است. مصرف روزانه فیبر کافی می تواند به جلوگیری از یبوست و همچنین شرایط جدی تر مانند سرطان روده بزرگ و بیماری های قلبی کمک کند.
- پتاسیم:یکی از مواد معدنی بسیار مهم جهت بهبود عملکرد سیستم عصبی و عضلانی بدن ملحی به نام پتاسیم است.مصرف این میوه با برخورداری از سطح بالایی از پتاسیم در تنظیم فشار خون و حفظ طبیعی ریتم قلب موثر بوده و از بروز پوکی استخوان و سکته مغزی جلوگیری می کند .هر فنجان از این میوه حاوی 297 میلی گرم پتاسیم می باشد.
- ویتامین ها و مواد معدنی دیگر :انگور فرنگی حاوی ویتامین ها و مواد معدنی ارزشمند دیگری مانند ویتامین آ ،ویتامین ای ،ویتامین های گروه ب،کروم ،کلسیم،فسفر،آهن ،منیزیم و پروتئین می باشد .
خواص دارویی و درمانی انگور فرنگی
این میوه کوچک اما قدرتمند به علت دارا بودن ترکیبات غذایی ذکر شده خواص ارزشمند و منحصر بفردی دارد که با مطالعه ادامه مقاله با خواص انگور فرنگی قرمز و انگور فرنگی هندی (آملا ) آشنا می شوید :
1- تقویت قدرت بینایی
وجود مقادیر فراوانی از ویتامین آ در این میوه سبب شده است تا مصرف این میوه موجب تقویت قدرت بینایی شود و به وسیله آن بتوان از آب مروارید و دژنراسیون ماکولا جلوگیری نمود. بر اساس مطالعات انجام شده مصرف این میوه در کاهش مشکلات بینایی سودمند است .
2-سم زدایی بدن
وجود آب فراوان در این خوراکی سبب هیدراته شدن بدن و افزایش حجم ادرار می شود .به همین علت این میوه در سم زدایی بدن ،هیدراته نگهداشته شدن بدن و حفظ سطح آب بدن اثرات بسزایی دارد.
3- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
فیبر فراوان موجود در این میوه در پاکسازی روده ها ،بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از بروز یبوست نقش چشمگیری دارد .با این میوه می توان خطر ابتلا به سرطان های مربوط به دستگاه گوارش را به زیر صفر رساند .
4- تقویت سیستم ایمنی بدن
خواص آنتی باکتریال این ماده غذایی و وجود ویتامین ث فراوان در آن در تقویت سیستم ایمنی بدن ،جلوگیری از سرماخوردگی ،جلوگیری از بیماری اسکوربوت و سایر بیماری ها نقش دارد و از ورود عفونت ها و ویروس ها به بدن جلوگیری می کند.
5- پیشگیری از بروز نارسایی های قلبی
انواع انگور فرنگی علی الخصوص انگور فرنگی سیاه با تقویت ماهیچه های قلب ،کاهش کلسترول خون و تنطیم فشار خون از بروز نارسایی های قلبی و گرفتگی عروق جلوگیری می کند .آهن و فیبر موجود در این خوراکی باعث تقویت اثر بتابلوکرها می شود.
6- جوانسازی پوست
آنتی اکسیدان های موجود در این ماده خوراکی با کاهش اثر رادیکال های آزاد در بدن روند پیری را به تعویق انداخته و به جوانی پوست و مو کمک می کنند .این خاصیت از بروز انواع سرطان ها در بدن جلوگیری نموده و رشد سلول های سرطانی را متوقف می سازد.
7- درمان دیابت
بر اساس مطالعات انجام شده فشار خون بالا و سطح کلسترول بالا می تواند در بروز دیابت نقش داشته باشد. کروم موجود در انگور هندی به علت دارا بودن خواص دارویی باعث تحریک ترشح انسولین و کاهش میزان قند در بدن می شود.
8- بهبود وضعیت موها
استفاده از این محصول گیاهی در کشورهای آسیایی برای جلوگیری از تغییر رنگ مو،تقویت ریشه مو ،افزایش رشد مو،جلوگیری از ریزش مو بسیار متداول است .بتاکاروتن ، آهن و ویتامین های گروه ب موجود در این ماده غذایی برای درمان مشکلات مربوط به مو و حفظ و سلامتی موها کاربردی وسیع و موثر دارد.
9- کاهش وزن
این ماده جادویی با کمک به بهبود وضعیت متابولیسم بدن ،انباشتن حجم معده با فیبر فراوان و جلوگیری از بروز یبوست در برطرف نمودن چاقی های شکمی و کاهش وزن اثرات سودمندی به همراه دارد .
10-جلوگیری از پوکی استخوان
کلسیم و منیزیم موجود در انگور فرنگی با حفظ استحکام استخوان به تراکم استخوان کمک می کند.بنابراین با مصرف آن می توان از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرده و سلامت استخوان هایمان را تضمین نماییم .
نحوه استفاده از انگور فرنگی
برای تهیه این میوه و خرید انگور فرنگی می توان به فروشگاه های عرضه کننده مواد غذایی مراجعه نمود .از این میوه می توان در تهیه انواع مرباها،دسرها و دم نوش ها استفاده نمود.علاوه بر آن استفاده از روغن انگور فرنگی برای زیبایی پوست و مو بسیار نافع است.
مضرات انگور فرنگی
مهم ترین مضرات انگور فرنگی موارد زیر می باشد:
- ترشی فراوان انگورفرنگی قرمز موجب کند شدن دندان ها می گردد، بنابراین مصرف آن به صورت نارس ممنوع می باشد.
- زیاده روی در خوردن این میوه در افراد مبتلا به ناراحتی های معده و یا کبد در بروز دل پیچه موثر است .
- مصرف این میوه در افراد مبتلا به آلبو مینوری، میگرن، حصبه، اوره، ضعف دندان ها و .. ممنوع می باشد.
- مصرف آب انگور فرنگی برای بیماران مبتلا به دیابت مضر است.