یکی از مغزهای محبوب و خوشمزه در میان آجیل شب عید و شب یلدا پسته خندان است که به علت دارا بودن ترکیبات مغذی خواص بی شماری برای سلامتی دارد .استفاده از این دانه خوراکی به صورت تنها یا به همراه دسرها و بستنی ها از جمله راه های استفاده از این مغز خوشمزه و مقوی است .سلامت وب امروز تصمیم دارد تا شما را با خواص پسته آشنا نموده و در مورد لاغری با پسته مطالب مفیدی را در اختیارتان قرار دهد .بامقاله امروز همراه باشید تا نکات علمی و جدیدی را در مورد این دو مقوله فراگیرید . |
خواص پسته
خواص پسته از دیرباز بر عموم مردم آشکار بوده است .به طوری که همگان می دانند این خوراکی محبوب و خوشمزه یکی از مقوی ترین خوراکی های تامین کننده سلامتی بدن است و به عنوان یک خوراکی لذیذ و مناسب در تمامی ادوار بشری شناخته شده است .همه ساله در تقویم ملی ایران روزهای پایانی شهریور (25-28) روز جهانی پسته نامگذاری شده است .در ادامه بیشتر با پسته و خواص شگفت انگیزی آن آشنا خواهید شد .
ترکیبات تغذیه ای پسته
هر 28 گرم پسته شامل 156 کالری می باشد و ترکیبات موجود در آن شامل کربوهیدرات،پروتئین، فیبر ،چربی و ویتامین هایی مانند ویتامین B6 ،ویتامین آ،ویتامین د ،ویتامین ث و مواد معدنی موردنیاز روزانه بدن مانند مس،پتاسیم، فسفر،منگنز،سدیم و آهن می باشد .
انواع پسته
- پسته کوهی یا فستق
- پسته شام
- پسته معمولی
خواص پسته کوهی یا فستق
- خواص پسته برای مردانشامل افزایش قدرت جنسی و تقویت اسپرم می باشد.
- افزاینده خون
- تقویت کننده کبد
- چاق کننده
- برطرف کننده قی و استفراغ
- درمان سرفه های مزمن
- افزایش دهنده حافظه
- درمان ضعف کلیه
- برطرف کردن یرقان
پسته شام
در هیچ مورد پسته شام را با پسته دامغان میل نکنید چون پسته شام دارای خواص ضعیف تری نسبت به پسته دامغان بوده و باعث دل درد ،درد روده و سایر امراض خواهد شد .ضماد این ماده برای رفع عقرب گزیدگی مفید بوده و این خوراکی مسهل خوبی برای دفع بلغم و سودا می باشد .
فواید مصرف پسته برای سلامتی
فواید مصرف پسته به علت وجود ریز مغذی ها در آن برای سلامتی بی شمار بوده و در نتیجه ای ماده خوراکی در تنطیم اعمال حیاتی بدن نقش موثری دارد .توضیح مفصل این موضوع را در ادامه می توانید مطالعه بفرمایید.
1. کاهنده کلسترول و فشار خون
مصرف متعادل پسته می تواند در کاهش کلسترول و فشار خون مفید بوده و ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. بر اساس پژوهش های انجام شده وجود آنتی اکسیدان های فراوان در این ماده غذایی در کاهش کلسترول خون و تنظیم فشار خون موثر بوده و سطح کلسترول بد یا LDL با مصرف این خوراکی کاهش و در مقابل کلسترول خوب یا HDL افزایش مییابد. بنابراین اگر می خواهید عروق خونی سالمی داشته و به سلامت سیستم گردش خون خود کمک کنید از مصرف این ماده غذایی ارزشمند غافل نشوید .
2.سلامت قلب و عروق
پسته حاوی مقادیر فراونی از اسید آمینه ای به نام آمینواسید آرژینین است .این اسید آمینه در بدن به اکسید نیتریک تبدیل شده و در سلامت سیستم گردش خون نقش مهمی را بر عهده دارد .با مصرف پسته عملکرد لایهی درون رگی بهبود یافته و مشکل سفتی عروق کاهش می یابد در نتیجه سلامت قلب و عروق تضمین می شود .
3. کاهندهی قند خون
با توجه به پایین بودن میزان شاخص گلوکز در پسته مصرف پسته می تواند در کاهش قند خون اثربخش باشد .کربوهیدرات موجود در پسته قند خود را به آرامی در بدن آزاد میکند و به همین دلیل از افزایش سطح قند در خون جلوگیری می کند.همچنین فیبر، چربی های سالم و سایر آنتیاکسیدان های موجود در پسته به همراه عناصری مانند منیزیم، کارتنوئید و فنولیک است می تواند به کنترل قند خون کمک کند.
4.بهبود عملکرد دستگاه گوارشی
یکی دیگر از خواص پسته بهبود عملکرد دستگاه گوارش است .فیبر فراوان در این ماده سبب تقویت عملکرد باکتری های مفید روده می شود و بدینوسیله ریسک پیشرفت مشکلات گوارشی، سرطان های مربوط به دستگاه گوارش و سایر بیماری های گوارشی با مصرف پسته کاهش می یابد .
5.جلوگیری از کم خونی
وجود سطح بالایی از آهن ،پتاسیم و ویتامین B6 در پسته در تشکیل هموگلوبین (مولکولی که اکسیژن را به گلبول قرمز میرساند) موثر بوده و بدین طریق از بروز بیماری کم خونی و علایم ناشی از آن در شما جلوگیری می کند .به همین علت برای بهره مندی از خواص پسته برای کودکان و خواص پسته در بارداری از این خوراکی استفاده کنید تا کودک شما دچار کم خونی نشده و سیستم عصبی جنینتان به خوبی تکمیل شود .
6.ضد سرطان
یکی دیگر از خواص پسته خاصیت ضد سرطانی بودن آن است .وجود آنتی اکسیدان های فراوان مانند پلیفنول و توکوفرول در این خوراکی در حفظ سلامت سلول ها و محافظت از آن ها در برابر اشعه های زیانبار خورشید نقش مهمی داشته و بنابراین پسته در کاهش ریسک ابتلا به انوع سرطان ها نقش بسزایی دارد.
7.حفظ سلامت چشم ها
آنتیاکسیدان های ضروری مانند لوتئین و زآگزانتین موجود در پسته در حفظ سلامت نقش کلیدی دارند و از چشم های زیبای شما در برابر عوارض ناشی از افزایش سن محافظت می کنند .
خواص پسته برای لاغری
از خواص پسته برای لاغری نمی شود به سادگی گذشت .اگر چه کالری تمامی مغزهای خوراکی بالاست اما پسته در این میان استثا است .با توجه به نوشته های بند پیشین هر 28 گرم پسته تنها حاوی 156 کالری است و در نتیجه مصرف متعادل پسته خام می تواند در لاغری مفید باشد .فیبر موجود در پسته سبب تسهیل فرایند گوارش،جلوگیری از ابتلا به یبوست و خروج سریع مواد زائد از بدن به علت عملکتر بهتر روده خواهد شد .همچنین پروتئین و فیبر فراوان در این خوراکی در افزایش مدت زمان احساس سیری موثر بوده و باعث کاهش اشتها میشود. بنابراین هر چه عملکرد روده ها بهبود یابد و عمل دفع در بدن سریع تر صورت گیرد، کاهش وزن و لاغری بیشتر اتفاق خواهد افتاد.پس مصرف متعادل پسته خام می تواند شما را از شر چربی های مضر نیز رها کرده و به لاغری و کاهش وزن نزدیک نماید.
روش های مصرف پسته
تنوع مصرف پسته بسیار بالا می باشد و شمما می توانید از این خوراکی لذیذ و دلچسب برای تهیه و تزئین غذاها و دسرهای مختلف استفاده کنید. نحوه استفاده از پسته برای لاغری نیز بسیار ساده است شما تنها کافیست از پسته خام به صورت متعادل استفاده کنید و از مصرف پسته های شور و بو داده خودداری نمایید و در صورت زیاده روی در مصرف این خوراکی خوشمزه برای جلوگیری از چاقی با انجام ورزش های هوازی، پیاده روی و بازی های گروهی کالری های اضافی دریافتی را بسوزانید .
روش نگهداری پسته
طبع پسته گرم و خشک است و پسته تازه پوست نگرفته دارای مغزی نرم و پر قوت و با ماندگاری بالاست .هرگاه مغز پسته را با آب لیموترش تازه مخلوط نماییم می توانیم از فساد و خرابی آن تا مدت بسیار زیادی جلوگیری نماییم .
مضرات پسته
مضرات پسته بسیار اندک است .خوردن پسته برای اشخاصی که گرم مزاج و حرارتی هستند مضر و باعث بروز جوش های توام با خارش خواهد شد .در صورتی که دچار چنین حالاتی پس از خوردن پسته شدید چاره آن مصرف سرکه،ترشی سرکه و میوه های خنک مانند خیار و هندوانه می باشد .روغن پسته نیز برای معده های ضعیف مضر و سنگین است و در صورت افراط در بروز یبوت و تولید نفخ موثر است .همچنین مصرف پسته و بابونه سازگار نبوده و از مصرف ای دو ماده به صورت هم زمان باید پرهیز شود .
فواید پوست پسته
پوست سرخ رنگ نازک چسبیده به مغز آن مقوی معتدل،ولی پوست سبز بیرون روپوش کننده پسته سرد و خشک و کاملا مقوی معده و قلب و در ضمن جمع کننده درمان اسهال و برطرف کننده عطش و تشنگی و قی بوده و به علاوه ضمن تقویت لثه و بن دندان ها دهان را خوشبو کرده و هر نوع جوش و زخم های ناشی از حرارت دهان را از بین می برد .برای درمان بیرون زدگی و خروج مقعد پخته پوست پسته و نشستن در آب آن مفید است .برای درمان خارش و درد مقعد و رحم از ضماد مجموعی از پخته پوست و برگ درخت پسته استفاده کنید .
روغن پسته
این فراورده گیاهی که از پسته استخراج می شود مقوی قلب،خوشبو کننده غذاها بوده و چکاندن آن در بینی جهت تقویت حافظه و دفع سموم موثر است .