بابونه و فواید آن برای سلامتی +هشدار های لازم در مورد مصرف بابونه

یکی از گیاهان دارویی بسیار مفید گیاهی به نام بابونه است که خواص درمانی بی شماری داشته و استفاده از آن در رفع بسیاری از مشکلات می تواند مفید و موثر باشد.سلامت وب در مقاله امروز خود به معرفی این گیاه ارزشمند و فواید آن برای سلامتی پرداخته است .مطالعه مقاله امروز می تواند اطلاعات مفید و دقیقی را در مورد گیاه بابونه در اختیار شما قرار دهد .

بابونه چیست؟

بابونه با نام انگلیسی Wild chamomile و نام علمی Matricaria recutita  یکی از قدیمی ترین گیاهان ارزشمند دارویی است که با دارا بودن ترکیبات موثره و همچنین برخورداری از سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها دارای اثرات فراوان و خارق العاده ای بر روی سلامتی انسان است .

بابونه خشک


تاریخچه بابونه

گیاه بابونه از گیاهان بومی غرب اروپا و شمال آفریقا به شمار می آید که امروزه کاشت آن در بیشتر کشورهای اروپایی رواج پیدا کرده است .بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده قدمت این گیاه در حدود 5000 سال می باشد و مصریان باستان از این گیاه برای زیبایی و جوانی پوست خود استفاده می نموده اند.

بابونه شیرازی


گیاه شناسی بابونه

گیاه بابونه یکی از اعضای خانواده‌ی کاسنیان / مرکبان می باشد. انواع بابونهشامل  بابونه‌ی آلمانی (Matricaria chamomilla) و بابونه‌ی رومی (Chamaemelum nobile) و گونه های دیگری مانند بابونه بهاری و بابونه زرد می باشد . این گیاه دارای گل هایی به رنگ سفید رنگ و پرچمی زرد رنگ در مرکز است.قسمت های مورد استفاده این گیاه گل و برگ آن می باشد.

مضرات بابونه


خواص درمانی بابونه

وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان در گل های بابونه به نام های ترپنوئید،کامازولن و مشتقات استیلن و ترکیبات مختلف فنولیک، مانند فلاونوئیدهای آپیجنین، کوئرستین، پاتولتین، و هم‌چنین گلوکوزیدها سبب شده است تا این گیاه خواص درمانی بی شماری داشته باشد .در ادامه شما را با خواص بابونه بیشتر آشنا می کنیم.


1- ضد اضطراب و افسردگی

بر طبق مطالعات انجام شده مصرف گیاه بابونه در کاهش سطح استرس ،برطرف نمودن اضطراب و افسردگی بسیار مفید است.استنشاق بخار طبیعی روغن بابونه راهی موثر و سودمند برای درمان طبیعی اضطراب و افسردگی ها به شمار می آید. بخارات حاصله به بخش بویایی مغز انتقال یافته و با تحریک دستگاه عصبی می توانند در تسکین علایم عصبی ناشی از استرس و اضطراب مفید واقع شوند.


2- بهبود عملکرد دستگاه گوارش

این گیاه با دارا بودن اثرات ملینی می تواند در درمان بسیاری از اختلالات گوارشی از قبیل زخم معده ،نفخ معده، رفلاکس معده، سو هاضمه، اسهال و اسهال مسافرتی، حالت تهوع، و استفراغ اثرات مثبتی داشته باشد و به عنوان درمان طبیعی این مشکلات گوارشی استفاده شود .همچنین استفاده از این گیاه در دوران بارداری در کاهش تهوع بارداری و آرامش دستگاه گوارشی بسیار سودمند است.خواص بابونه برای معده علاوه بر رفع مشکلات یاد شده شامل از بین بردن باکتری هیلوباکتر پیلوری نیز می باشد .


3- ضد التهاب

این گیاه دارویی ملقب به آسپرین گیاهی است .در واقع وجود آنتی اکسیدان های فراوان در این گیاه سبب شده است تا این ماده گیاهی دارای خواص ضد التهابی قدرتمندی باشد و در نتیجه استفاده از آن برای کاهش تورم‌ های صورت، ناراحتی‌ های پوستی، دندان درد، درد ناشی از عفونت‌ها ،ناراحتی های قلبی و …موثر و سودمند باشد.خواص ضد التهابی این گیاه در کاهش دردهای بیماری هایی نظیر آرتروز ،کمر درد و دردهای شکمی نیز موثر است و استفاده از آن در کاهش درد جراحی های کمر و شکم مانند سزارین بسیار سودمند است .این گیاه در کاهش دردهای ناشی از بیماری های التهابی مانند بیماری پوستی پسوزیاریس و روماتیسم نیز اثر دارد .بابونه و فشار خون نیز ارتباط معکوسی با هم دارند با مصرف این گیاه می توانید فشار خونتان را به راحتی تنظیم نمایید .

خواص بابونه برای پوست


4- ضد سرطان

بر اساس ارزیابی های صورت گرفته مصرف این گیاه در توقف فعالیت تومورهای سرطانی نقش چشمگیری دارد و به علت داشتن آنتی اکسیدانی به نام آپیجنین می تواند تکثیر سلول های سرطانی را مهار کرده و از پیشرفت و متاستاز آن ها در بدن جلوگیری نماید .استفاده از این گیاه ارزشمند در پیشگیری و درمان سرطان‌ هایی از قبیل سرطان پوست، سرطان پروستات، سرطان سینه و سرطان تخمدان بسیار نافع است.


5- درمان سرماخوردگی

بابونه در درمان سرماخوردگی و برطرف نمودن گرفتگی بینی کاربرد گسترده و موثری دارد .این گیاه با دارا بودن خواص ضد باکتریایی در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش داشته و از این طریق می تواند با عوامل بیماریزای ایجاد کننده سرماخوردگی و آنفولانزا مقابله نماید .استفاده از این گیاه به علت همین خواص در تهیه اسپری های بینی و قطره های ضد احتقان متداول است.


6- سلامت و زیبایی پوست

خواص بابونه برای پوست به علت وجود آنتی اکسیدان های فراوان شامل موارد زیر می باشد :

  1. درمان آکنه
  2. درمان خشکی پوست
  3. جوانسازی پوست
  4. درمان آفتاب سوختگی
  5. برطرف کننده لک های تیره پوستی
  6. روشن کننده پوست

سایر خواص ارزشمند بابونه

  • حفظ سلامت دهان و لثه ها
  • تقویت قوای جنسی
  • ضد هموروئید
  • بهبود عملکرد دستگاه ادراری
  • درمان اسپاسم ماهیچه‌ها
  • درمان اختلالات قاعدگی
  • درمان بی‌خوابی و ….

مضرات بابونه

مضرات بابونه تنها در صورت زیاده روی در مصرف فراورده های این گیاه مشاهده شده است .بنابراین در صورت مشکلات رحمی ،آلرژی غذایی و حساسیت های فصلی از زیاده روی در مصرف این گیاه پرهیز نموده و در مورد مصرف این گیاه به صورت هم زمان با داروهای دیگر با پزشکتان مشورت نمایید .


نحوه استفاده از بابونه

امروزه این گیاه به صورت گسترده در دسترس است و در تمام عطاری ها و فروشگاه های عرضه کننده محصولات گیاهی به فروش می رسد .این گیاه به صورت تی بگ ،دم نوش ،روغن گیاهی ،پودر بابونه خشک یا تنتور قابل عرضه و فروش می باشد .

خواص بابونه برای معده


چای بابونه

چای یا دمنوش بابونه از محبوب ترین و کاربردی ترین روش های استفاده از این گیاه ارزشمند در طب سنتی می باشد .شما می توانید با تهیه دم نوش این گیاه به صورت آماده و یا تی بگ های حاوی بابونه از مزایای درمانی این گیاه استفاده کنید و یا برای تهیه دم نوش این گیاه برای بهره مندی از خواص دم نوش بابونه به شیوه زیر عمل نمایید :

برای تهیه این نوشیدنی سالم و بهره مندی از خواص آنتی اکسیدانی آن مقداری گل خشک شده بابونه شیرازی را درون یک لیوان آب جوش ریخته و با قرار دادن درپوش اجازه دم کشیدن به آن دهید .سپس با صاف کردن و اضافه کردن کمی عسل ارگانیک می توانید از مزایای درمانی این دم نوش طبیعی استفاده کنید .

خواص دم نوش بابونه


روغن بابونه

روغن بابونه ماده ای غیر محلول در آب است که به صورت موضعی قابل استفاده بوده و مصرف خوراکی ندارد .روغن بابونه حاوی ترکیبات آنودین است و مصرف موضعی آن در کاهش اسپاسم و گرفتگی های عضلانی و زیبایی و جوانی پوست بسیار سودمند است .برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته قبل از مصرف این محصول گیاهی کمی از آن را بر روی تکه کوچکی از پوست خود بمالید و در صورت عدم حساسیت از آن استفاده کنید .

بابونه و فشار خون


بابونه در طب سنتی

نام دیگر این گیاه گل گاو چشم عین القط می باشد .بابونه را در اصل می توان کلید معده نامید گیاهی است که در بوستان ها چمنزارها و نقاط شنی می روید .ارتفاع آن تا حدود خیلی کمتر از یک متر می رسد .ساقه سبز مایل به سفید برگ ها پوشیده از کرک گل ها در خرداد تا مرداد ظاهر می شود .وقتی که کاملا باز شد باید آن را چید و خشک کرد .


مضرات آن در طب سنتی

خانم های باردار از مصرف آن خودداری نمایند .از طرفی برابر تحقیقات به عمل آمده با گردو پسته گنه گنه و تانن نمی سازد .همچنین با ژلاتین و سولفات آهن و املاح مس و یا سرب دار نمی سازد .پس به هیچ وجه آن را با این نوع خوراکی ها مصرف نکنید .


خواص بابونه در طب سنتی

1.جهت درمان دراج دست و پا یا گرفتگی و رگ به رگ شدن و پیچ خوردگی با روغن بابونه گاهی بی جهت عضلات دست و پای ما پیچیدگی پیدا می کنند و دچار درد شدیدی می شود به منظور درمان باید یک یکصد گرم گل خشک بابونه را در 500 گرم روغن زیتون بریزید و مخلوط کنید سپس این ظرف را در شکم ظرف دیگری که قبلا آب جوش در آن ریخته اید به صورت بنماری بر روی آتش قرار دهید تا دو ساعت بماند تا خوب بپزد .حال این گل بابونه بدین طریق به دست آمده را در پارچه نازکی بریزید و روی جای درد بگذارید .به زودی درد ناراحتی دست و پای شما را برطرف خواهد کرد .حال به منظور تکمیل این مرهم اگر مقدار 20 گرم کامفر هم به آن بیفزایید کاملتر و بهتر خواهد بود .و یا مقدار 10 تا 40 گرم گل و ساقه بابونه را در یک لیتر آب جوش به مدت 5 دقیقه بجوشانید ،خنک کنید سپس از این پخته بابونه کمپرس و مرهم تهیه نمایید .


2.درمان کم یا زیاد شدن اشتها

کسانی که دچار چنین عوارضی هستند بایستی مقدار 10 تا 40 گرم از گل و ساقه های بابونه را که قبلا خشک کرده در یک لیتر بجوشانند و پس از گذشت 5 دقیقه سپس آن را شیرین نموده و قبل از غذا یک فنجان از آن را میل نمایید .نوشیدن دم نوش بابونه به سلامتی و اعتدال مزاج و رفع خستگی کمک می کند .


3.درمان اختلالات هاضمه دل درد نفخ و غیره

نوشیدن شربت بابونه به طریق بالا آماده می شود درمان این ناراحتی هاست .


4.درمان درد و ناراحتی اعصاب و سردرد و گریپ و مالاریا

گاه خستگی زیاد موجب این ناراحتی هاست با نوشیدن شربت بابونه این ناراحتی ها را برطرف نمایید .بابونه گیاهی است با اثر تسکین دهنده و مرتب کننده فعالیت جهاز هاضمه به علاوه از آن مرهمی درست می کنند که دردهای موضعی را تسکین می دهد .دم کرده آن را برای فرو نشاندن التهاب و روغنی که از جوانه آن گرفته می شود برای رفع سوء هاضمه به کار برده می شود .از گل بابونه رومی نیز ضماد کاتاپلاسم تهیه شده که بر ضد دردهای سیاتیکی ،نقرس ،کمردرد ،سردرد و میگرن به کار می رود .


5.داروی شست و شوی چشم

دم کرده گل بابونه به شکل محلول یا کمپرس برای شستن چشم هایی که پلک آن ها ملتحم یا جوش و ناراحتی دارد توصیه می شود .


6.درمان کرم ها

1 قاشق سوپخوری از برگ و گل خشک آن را در یک فنجان آب ریخته و به مدت 5 دقیقه بجوشانید .پس از صاف کردن همه روزه صبح و شب نیم ساعت قبل از غذا یک قاشق مرباخوری بدون این که شیرین کنند بنوشند .


7.ضد عفونی اتاق خواب

جوشاندن برگ و گل بابونه در اتاق هوای اتاق را ضد عفونی و حشرات و مگس را فراری می دهد .


8.درمان گیرهای درد آور قاعدگی

گاهی بعضی دختران نوجوان دچار قاعدگی های دردآور و سختی می شوند به منظور درمان هر گاه در فاصله غذاها به طور مرتب همه روزه از دم کرده بابونه هر وعده فقط یک فنجان بنوشند جریان رگل مرتب و تشنج و ناراحتی آن تخفیف خواهد یافت.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *