متاسفانه علیرغم پیشرفت علم و تکنولوژی استرس جزو لاینفک زندگی ما شده است .به نحوی که بیشتر انسان ها به علت تنش های موجود در محیط تحصیل ،کار و یا خانواده و سایر مسائلی که به طور روزمره با آن ها سرکار داریم دائما تحت فشار عصبی و استرس قرار دارند .مشکل اصلی اینجاست که ما علت استرس را نمی دانیم و نمی دانیم در صورت عدم کنترل سطح استرس روزمره می توانیم زمینه ابتلا به انواع بیماری ها را فراهم نماییم .بنابراین بهتر است با مطالعه سلامت وب امروز با کشف علت استرس ،مدیریت استرس های روزمره و آشنایی با روش های درمان آن سلامتی جسم و روحتان را تضمین نمایید. |
علت استرس چیست؟
علت استرس چیست ؟قبل از دانستن علت آن بهتر است با مفهوم استرس آشنا شوید استرس عبارت است از فشارهای عصبی که بر ذهن و جسم شما وارد می شود و باعث احساس عجز و عصبی بودن شما می شود .استرس زمینه ساز بروز اضطراب است و بروز این دو حالت در خلال روند زندگی به صورت کوتاه ،غیر دائمی و گذرا سبب غلبه شما بر موقعیت های خطرناک خواهد شد اما در صورتی که استرس به جزء لاینفک زندگی شما تبدیل شده است بهتر است به فکر چاره ای برای رفع و درمان آن باشید.
چه عواملی در بروز استرس موثرند؟
شایع ترین علت استرس موارد زیر می باشد که به صورت فهرست وار خدمتتان بیان می شود:
- نقل مکان کردن به محل جدید
- آغاز یک مقطع تحصیلی یا کار جدید
- ابتلا به یک بیماری یا جراحت
- بیماری یا جراحت یک دوست یا عضو خانواده
- مرگ یک عضو خانواده یا دوست
- ازدواج
- تولد نوزاد جدید
دلایل افزایش استرس چیست؟
مصرف برخی از مواد مخدر و برخی از داروها می تواند از عمده ترین دلایل افزایش استرس در افراد به شمار آید .چرا که مواد مخدر حاوی مواد محرک هستند و می توانند سبب بروز فشارهای عصبی یا حس اضطراب در شما شوند .مصرف برخی از داروها نظیر داروهای تیروئید،داروها و اسپری های مربوط به بیماری آسم و برخی از قرص های لاغری نیز می توانند از دلایل افزایش فشارهای روحی به شمار آیند .
علائم جسمی و روحی ناشی از استرس
شایعترین و متداول ترین علایم این مشکل به شرح زیر می باشد که تشدید هر یک از علایم ذکر شده یکی از علائم استرس مزمن به شمار می آید:
- دل درد
- تیک عصبی
- تنفس سریع
- تپش قلب
- تعریق زیاد
- لرزش
- تکرر ادرار
- تغییرات اشتها
- عصبانیت
- خشم غیر منطقی
- بی قراری
علت استرس بی دلیل چیست؟
استرسی که دائما رخ می دهد و تناسبی با عوامل موثر در بروز استرس ندارد در زمره فشارهای عصبی بدون دلیل طبقه بندی می شود و مهم ترین علت استرس بی دلیل موارد زیر می باشد:
- اختلال اضطراب فراگیر
- اختلال هراس
- اختلال استرس پس از سانحه
- ترس یا اضطراب اجتماعی
- اختلال وسواس جبری
درمان استرس و افسردگی چیست؟
از آن جا که یکی از پیامدهای استرس شدید افسردگی می باشد می بایست درمان استرس و افسردگی جدی تلقی شود و بدین منظور مراجعه به متخصص مغز و اعصاب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است .پزشک می تواند با بررسی وضعیت جسمی و روحی شما بهترین شیوه های درمانی را به شما پیشنهاد نماید.
راهکارهای درمانی پزشکی برای درمان استرس
در صورتی که میزان استرس روزمره شما بسیار بالاست می توانید با مراجعه به یک روانپزشک یا متخصص مغز و اعصاب از اقدامات درمانی لازم در این زمینه بهره مند گردید .شایع ترین روش های درمان استرس و تپش قلب شامل موارد زیر می باشد:
- آموزش تکنیکهای تمدد اعصاب و مدیریت استرس در مواجهه با موقعیت های استرس زا توسط درمانگر
- تجویز داروهای مهارکننده بازجذب سروتونین مانند سرترالین (زولافت) یا پاروکستین (پاکسیل) یا داروهای ضد اضطراب مانند دیازپام و یا لورازپام و داروی ضد تپش قلب مانند اندرال یا پروپرانونول
نقش تغذیه در درمان استرس
مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ث ، امگا 3 و ویتامین های خانواده گروه ب در کاهش سطح هورمون های استرس در بدن شما نقش موثری دارد.بنابراین بهتر است با گنجاندن مرکبات ،ماهی های چرب ،آجیل ها و میوه ها ، سبزیجات تازه ،تخم مرغ ،غلات سبوس دارد و محصولات لبنی به برنامه غذاییتان آرامش را برای خود به ارمغان بیاورید .
درمان استرس با طب سنتی
طب سنتی از گذشته تاکنون تدابیر درمانی موثری برای بسیاری از بیماری ها ارائه داده است .جهت درمان استرس با طب سنتی می توانید از گیاهان دارویی زیر استفاده کنید :
1- چای سبز
نوشیدن روزانه دو فنجان چای سبز به علت دارا بودن آمینو اسید ال تیانین (L-Theanine) علاوه بر کاهش استرس سبب افزایش آرامش، بهبود تمرکز و هوشیاری ذهنی می شود.
2 – جینسینگ هندی
ریشه جینسینگ هندی با کاهش میزان هورمون کورتیزول در بزرگسالان منجر به کاهش قابل توجه استرس و بهبود کیفیت زندگی می شود.
3 – ریحان مقدس
یکی دیگر از گیاهان دارویی موثر جهت محافظت انسان در مقابل تغییرات ناشی از استرس مزمن ریحان مقدس می باشد .شما می توانید با تهیه این گیاه دارویی از عطاری ها از مزایای درمانی این گیاه استفاده کرده و آرامش را با تمام وجود خود احساس نمایید .
4 – چای بابونه
چای بابونه ،نوشیدنی بسیار موثری برای کاهش استرس بوده و مصرف آن به شل شدن عضلات، رفع اضطراب و خواب بهتر کمک می کند.علاوه بر گیاهان دارویی ذکر شده شما می توانید از گیاهانی نظیر بادررنجبویه،بهار نارنج،گل ساعتی و گل گاوزبان برای درمان و کنترل استرس خود استفاده کنید .
عوارض احتمالی استرس
در صورت عدم درمان و مدیریت سطح فشارهای عصبی روزانه خود ممکن است متحمل عوارض ناشی از آن مانند موارد زیر شوید :
- سرطان
- دیابت
- اختلالات غدد درونریز
- مشکلات گوارشی
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- دردهای عضلانی
- اختلال کارکرد جنسی
- روماتیسم و …
چگونه استرس خود را مدیریت نماییم؟
اکنون که با مفهوم استرس چیست؟ آشنا شدید بهتر است برای مدیریت این گونه از فشار های عصبی خود به توصیه های زیر عمل کنید تا دچار مشکلات و عوارض ناشی از سطح بالای آن در زندگیتان نشوید .
- استفاده از یک برنامه غذایی سالم و متعادل
- محدود کردن مصرف مواد حاوی کافئین مانند نوشابه ،قهوه و …
- داشتن خواب کافی و منظم
- انجام ورزش های هوازی مانند تمرینات ایروبیک ،شنا و … به صورت منظم
- یوگا و مدیتیشن
- در نظر گرفتن زمانی برای تفریح
- بیان احساسات
- انجام تمرین تنفس عمیق
- دوری از عوامل استرس زای فردی یا محیطی
- ماساژ درمانی