سندروم تخمدان پلی کیستیک یکی از مشکلات شایع میان زنان در سنین باروری می باشد.این عارضه عمدتا به دلیل اختلالات هورمونی ،اضافه وزن،دیابت،عوامل ارثی و تغذیه نامناسب اتفاق می افتد و موجب بروز مشکلات بی شماری می شود .برای آشنایی بیشتر با این عارضه و استفاده از بهترین رژیم غذایی در این زمینه سلامت وب امروز را مطالعه بفرمایید. |
سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی ازشایع ترین بیماری های هورمونی زنانه است که در بیش از 10 درصد خانم ها در سنین باروری قابل مشاهده می باشد.تخمدان های زنان مبتلا به این عارضه دارای کیست های کوچکی می باشند که در لایه بیرونی هر تخمدان قرار گرفته است.
سندرم تخمدان پلی کیستیک با چه نشانه هایی شناخته می شود؟
علایم تخمدان پلی کیستیک شامل موارد زیر می باشد:
- بی نظمی در سیکل های قاعدگی
- مشکلات ناباروری
- موهای زاید (هیرسوتیسم) در صورت، سینه و شکم
- طاسی یا کم پشت شدن موهای سر با الگوی مردانه
- آکنه (جوش صورت)
- پوست چرب
- شوره سر
- چاقی یا اضافه وزن
- لکههای ضخیم و تیره پوست (به نام آکانتوز نیگریکانس) در گردن، بازوها، سینه، یا ران
سندرم تخمدان پلی کیستیک به چه علت به وجود می آید؟
عدم تعادل میان هورمون های زنانه (نظیر هورمون زنانه استروژن، پروژسترون، LH و FSH)سبب افزایش هورمون های مردانه (آندروژن ها) و هورمون انسولین می شود .همچنین فولیکول های نارس با پیوستن به هم سبب تشکیل توده بزرگتری به نام کیست می شوند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک سبب بروز چه مشکلاتی می گردد؟
- ناباروری
- دیابت
- ابتلا به بیماری های قلبی و بیماری تنگ شدن عروق کرونر
- ابتلا به وقفه تنفسی در هنگام خواب
- چاقی و اضافه وزن
سندروم تخمدان پلی کیستیک چگونه تشخیص داده می شود؟
پس از مشاهده هر یک از نشانه های این بیماری کافیست به یک متخصص زنان مراجعه کنید. با انجام سونو گرافی و بررسی وضعیت تخمدان ها وجود این بیماری در شما تشخیص داده می شود.در صورت نیاز برای دقت بیشتر با انجام یک آزمایش خون میزان هورمون هایی نظیر هورمون پرولاکتین ، هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) و هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) در خون شما اندازه گیری می گردد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک چگونه درمان می شود؟
تا کنون درمان قطعی برای درمان این بیماری وجود ندارد اما مهم ترین روش های درمان تخمدان پلی کیستیک به شرح زیر می باشد:
1-دارو درمانی:
استفاده از قرص های ضد بارداری رایج ترین راه درمان این سندروم شناخته شده است .در کنار این دارو استفاده از داروهایی برای کاهش رشد موهای زاید، آکنه و سایر علایم در برخی موارد و افراد ضروری به نظر می رسد.
2-تغییر در شیوه ی زندگی:
کاهش وزن و کنترل قند خون می تواند تا حدود بسیار زیادی از ابتلا به PCOS جلوگیری نماید .همچنین با داشتن تحرک بیشتر و انجام ورزش به صورت منظم و روزانه می توان تا حدود بسیار زیادی از ابتلا به این عارضه پیشگیری نمود.
3-جراحی:
در صورت عدم درمان با داروها استفاده از روش جراحی به وسیله لاپاراسکوپی گزینه درمانی دیگر برای بعضی از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به شمار می آید.
رژیم غذایی در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک
یکی از دلایل بروز این عارضه چاقی و افزایش وزن می باشد .که برای رهایی از اضافه وزن و پیشگیری از ابتلا به این بیماری و یا بهبود سریعتر این عارضه استفاده از برخی مواد غذایی و رعایت نکات مهم تغذیه ای بسیار ضروریست.بنابراین تغییر رژیم غذایی شما و مصرف مواد غذایی معرفی شده در این نوشته سلامت وب به شما کمک می کند تا هورمون های خود را متعادل ساخته و این بیماری را درمان نمایید.
1- وعده صبحانه را فراموش نکنید
صبحانه یکی از وعده های اصلی روزانه است که می تواند در تامین انرژی مورد نیاز روزانه شما سهم قابل توجهی داشته و از افزایش وزن جلوگیری نماید .بنابراین حتما صبحانه بخورید تا تعادل میان هورمون هایتان حفظ شود و دچار اختلالات هورمونی که یکی از دلایل ابتلا به این عارضه است نگردید.
2-مواد غذایی حاوی امگا3 را از یاد نبرید
مصرف مواد غذایی حاوی اسید های چرب امگا 3 همانند آووکادو، ماهی، روغن نارگیل و گردو به شما در درمان طبیعی سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک می کنند.
3- عدم استفاده از کربوهیدرات های ساده
مطالعات نشان داده است که کربوهیدرات های ناسالم و ساده مانند برنج سفید، نان سفید، ماکارونی و غیره می توانند باعث نوسانات هورمونی و PCOS شوند، بنابراین از زیاده روی در مصرف این مواد غذایی خودداری فرمایید.
4-استفاده از مواد غذایی حاوی پروتئین
مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین مانند گوشت گاو، نخود، شیر، تخم مرغ، و غیره، می تواند به درمان بیماری های مرتبط با PCOS مانند افزایش وزن، افزایش موهای صورت و … کمک نماید.
5-اضافه کردن ویتامین D به رژیم غذایی
کمبود ویتامین د رابطه مستقیمی با بروز تخمدان پلی کیستیک دارد .بنابراین اضافه کردن غذاهای غنی از ویتامین D به رژیم غذایی خود مانند تن ماهی، زرده تخم مرغ، گوشت گاو و غیره نیز می تواند به کاهش علائم ناشی از این بیماری کمک نماید.
6-مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم
مصرف مواد غذایی غنی از پتاسیم مانند جو و موز می تواند به درمان طبیعی علائم PCOS مانند افسردگی کرده و از افزایش فشار خون در شما جلوگیری نماید.
7-مصرف میوه ها و سبزیجات تازه
میوه ها با دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی از بدن شما در برابر این بیماری و عوارض جانبی داروها محافظت می کنند.
درمان گیاهی تخمدان پلی کیستیک
جهت درمان گیاهی تخمدان پلی کیستیک از گیاهانی مانند تخم شنبلیله ،نعناع و دارچین استفاده کنید .درمان تخمدان پلی کیستیک با رازیانه نیز از دیگر روش های موثر درمان گیاهی این بیماری می باشد .همچنین جهت درمان تخمدان پلی کیستیک با طب سنتی می توانید از تباشیر استفاده کنید .برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله پیشین سلامت وب به نام تباشیر چیست؟+خواص تباشیر را مطالعه بفرمایید.
نتیجه گیری
سندروم تخمدان پلی کیستیک یکی از بیماری های زنانه است که عمدتا در سنین باروری ایجاد می شود و با نشانه هایی نظیر بی نظمی در قاعدگی ،پرمویی و یا کم پشتی موهای سر همراه می باشد .علت اصلی این عارضه اختلالات هورمونی بوده و تشخیص آن به وسیله یک سونو گرافی شکمی و یا واژینال و آزمایش خون به راحتی امکان پذیر می باشد .برای درمان این عارضه نیز از اصلاح شیوه زندگی ،داشتن تغذیه مناسب و مصرف مواد مغذی ،انجام ورزش روزانه ،داشتن خواب کافی ،استفاده از داروهایی نظیر قرص های جلوگیری از بارداری استفاده می شود.همچنین درمان تخمدان پلی کیستیک برای بارداری با استفاده از قرص کلومیفن برای تحریک تخمک گذاری و در نهایت جراحی می باشد .