خواص درمانی گلاب در طب سنتی

گلاب و فواید دارویی آن +ضرر گلاب

گلاب یکی از معروف ترین و پر مصرف ترین عرقیات ایرانی است که دارای خواص درمانی و دارویی فراوانی بوده و از دیرباز در طب سنتی از این مایع بسیار خوشبو و شفابخش برای درمان بسیاری از بیماری های و رفع مشکلات پوستی استفاده می شده است .با توجه به کاربردهای گسترده گلاب  تصمیم گرفتیم تا سلامت وب امروز را به معرفی بیشتر این اکسیر معطر و شفابخش و خواص درمانی آن اختصاص دهیم .

گلاب چیست؟

گلاب با نام انگلیسی ( Rose water ) یکی از اسانس های گیاهی بسیار معطر وگران قیمت است که از تقطیر گلبرگ های گل سرخ یا همان گل خوشبوی محمدی به دست می آید و به دلیل دارا بودن عطری بسیار خوشبو و دل انگیز و طعمی بسیار عالی در طب و آشپزی کاربرد گسترده ای دارد .

طبع گلاب


نحوه تهیه گلاب

یکی از گل های بسیار خوشبو که در فصل بهار و اردیبهشت ماه ظاهر می شود گلی به نام محمدی است که این گل از خانواده گل سرخ بوده و دارای ظاهری مشابه گل سرخ و گلبرگ هایی به رنگ صورتی می باشد .

با توجه به این که این گل بسیار خوشبوست همه ساله در اردیبهشت ماه در شهر قمصر،نیاسر و سایر شهرستان های شهر کاشان عمل گلاب گیری انجام می شود و در طی این فرایند با تقطیر گلبرگ های گل محمدی اسانس این گل از درون آن استخراج می گردد .

بدین ترتیب در اثر ترکیب 30 کیلو گل محمدی با 50 لیتر آب و در طی فرایند تقطیر تنها 30 لیتر گلاب استخراج می شود که به آن  «گلاب مایه یا عطری» می گویند. از تقطیر مجدد گلاب مایه، «گلاب دو آتشه» یا استاندارد تهیه می شود که مرغوب ترین نوع گلاب به شمار می رود و دارای طعمی تلخ تر از گلاب مایه ،غلظت بالاتر و اثرات درمانی بیشتری می باشد .با تقطیر مجدد گلاب دو آتشه غلیط تری استخراج می گردد که بسیار معطر بوده و همانا گلاب ناب و خالص همین گلاب می باشد .

خواص گلاب برای اعصاب


خواص درمانی گلاب در طب سنتی

هزاران سال است که این ماده در طب مورد استفاده قرار گرفته است و از همین رو دارای اثرات درمانی کاملا اثبات شده ای می باشد .در ادامه می توانید با مهم ترین خواص گلاب در طب سنتی بیشتر آشنا شوید و شما نیز با استفاده از این ماده از مزایای بی نظیر آن بهره مند گردید .


1.درمان اگزما

پوست بزرگترین عضو بدن است و به عنوان سدی در برابر اشعه ماوراء بنفش ، مواد شیمیایی و سایر آلاینده های فیزیکی عمل می کند.اما به راستی خواص گلاب برای پوست چیست؟ آنتی اکسیدان های موجود در گلاب از سلول های موجود در پوست در برابر آسیب محافظت می کنند.اگر از اگزما ،سوزش پوست یا روزاسه و علایم ناشی از آن بر روی پوست رنج می برید حتما از این مایع دارویی استفاده نمایید .این محصول گیاهی به تسکین سوزش پوست کمک بسیاری نموده و به عنوان یک ماده ضد التهاب قدرتمند می تواند در تسکین سوزش ناشی از اگزما یا روزاسه تاثیر بسزایی داشته باشد .


2.تسکین دهنده گلودرد

پزشکان غالباً آنتی بیوتیک ها را برای گلودرد تجویز می کنند ، اما شما می توانید برای تسکین درد گلو گلاب را نیز امتحان کنید.


3.درمان آکنه

این اکسیر جادویی به عنوان یک محصول زیبایی برای پوست نیز کاربرد وسیعی دارد .بیش از هزاران سال است که  این مایع شفابخش به دلیل دارا بودن خواص آنتی باکتریال  برای کاهش قرمزی پوست،کاهش آکنه و رفع لک های ناشی از آکنه مورد استفاده قرار گرفته و نتایج حیرت انگیزی را در این زمینه به همراه داشته است .

مقدار مصرف گلاب در روز


4.درمان عفونت ها

این مایع همچنین می تواند به پیشگیری و درمان عفونت ها کمک نماید چرا که این اسانس  دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی قدرتمندی بوده و در نتیجه استفاده از آن می تواند از بروز عفونت ها جلوگیری کرده و در صورت وجود آن ها را درمان نماید.ابوعلی سینا از این اسانس به عنوان قطره چشم برای معالجه بیماری های ملتحمه استفاده نموده و در درمان بسیاری از بیماری های چشمی از مزایای آن سود برده است .


5.ضد سرطان

گلبرگ های گل سرخ حاوی تعداد فراوانی آنتی اکسیدان قدرتمند هستند ، که از همین رو این اسانس می تواند از بدن در برابر تغییرات نامتعارف سلولی محافظت نماید . این آنتی اکسیدان ها دارای اثرات مهاری پراکسیداسیون لیپید پتانسیل  هستند و در نتیجه این امر محافظی قدرتمند به شمار می روند.


6.ضد افسردگی 

  استنشاق بخارات گلاب به طور سنتی به آسانی می تواند روحیه را تقویت نماید .در نتیجه این اکسیر شفا بخش  دارای خاصیت ضد افسردگی و ضد اضطراب بسیار قوی بوده و از همین رو خواص گلاب برای اعصاب شامل  درمان افسردگی ،رفع اضطراب ،داشتن خوابی راحت و …. بوده و این مایع در تمامی زمینه های نامبرده کاربرد وسیع و موثری دارد .

اعتقاد بر این است که خواب را القا می کند و اثر هیپنوتیزم مشابه اثر داروی دیازپام دارویی دارد.در سایر موارد پزشکی ، این اسانس گیاهی در درمان شرایطی مانند زوال عقل و بیماری آلزایمر مفید است و مهار کننده نوعی پروتئین به نام آمیلوئید که مولد این عوارض است می باشد .


7.درمان سردرد

گلاب به راحتی می تواند سردردها را تسکین دهد . از همین رو از این اسانس معمولاً در علم و تکنیک آروماتراپی برای تسکین سردردها استفاده می شود. این امر ممکن است به دلیل تأثیرات تنش زایی این ماده باشد که در بخش بالا مورد بحث قرار گرفته است. استفاده از یک کمپرس خیس شده در گلاب و قرار دادن آن بر روی سر به مدت 45 دقیقه در این مورد سبب کسب نتایج مثبتی خواهد شد.


8.ضد پیری 

گلاب به عنوان یک مهارکننده در برابر الاستاز و کلاژناز عمل می کند ، که هر دو برای پوست مضر هستند.این به نوبه خود می تواند به تسکین پوست و کاهش قرمزی کمک کند. این اکسیر دارویی خاصیت ضد پیری دارد و به همین دلیل اغلب در فرمولاسیون محصولات زیبایی این ماده با هدف کاهش چین و چروک یافت می شود. این ماده دارای اثرات قدرتمند ضد پیری بوده و علاوه بر تسکین  پوست تحریک شده به کاهش  چین و چروک ایجاد شده بر روی پوست کمک بسیاری می نماید .

خواص گلاب براي پوست


9.درمان کننده مشکلات گوارشی

این ماده مشکلات هضم را از بین برده و در طب عامیانه از گلاب برای کمک به هضم و کاهش ناراحتی های گوارشی استفاده شده است. بر طبق یک مطالعه انجام شده در سال 2008 ، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد گلاب می تواند بر هضم غذا تأثیر بگذارد و ناراحتی های ناشی از هضم غذا را بهبود بخشد.

همچنین ممکن است با افزایش و بهبود عملکرد کیسه صفرا  به هضم غذا کمک بسیاری نماید .خواص گلاب برای یبوست چیست؟ مصرف گلاب همچنین می تواند به عنوان یک ملین مفید باشد. این می تواند هم مقدار آب مدفوع را افزایش دهد و هم دفعات رفتن به توالت ، این امر یک درمان مناسب برای یبوست است.


10. مرهمی عالی برای زخم ها و سوختگی 

استفاده موضعی از این ماده به سرعت بریدگی ، زخم و سوختگی را بهبود می بخشد.این اسانس دارای خاصیت ضد عفونی کننده و ضد باکتریایی قوی بوده  که می تواند به بهبود سریعتر زخم ها کمک بسیاری نماید.


نحوه استفاده از گلاب

نحوه مصرف گلاب به چه صورت است ؟ شما می توایند از این مایع شفابخش و بسیار جادویی به صورت خوراکی و موضعی(مقدار خوراکی مجاز روزانه گلاب 85 گرم است ) استفاده نمایید .نوشیدن و یا قرار دادن کمپرس گلاب برای پوست سبب هیدراتاسیون پوست و پاکسازی کامل پوست خواهد شد .نوشیدن این ماده در رفع عطش و تپش قلب تاثیر بسزایی داشته و افزودن آن به چای می تواند به داشتن خوابی راحت و شروع روزی جدید و بدون استرس کمک شایانی نماید .

خواص گلاب برای یبوست


نحوه نگهداری از گلاب

مدت زمان ماندگاری گلاب از زمان تولید به مدت یک سال می باشد و پس از آن این ماده خاصیت و اثرات درمانی خود را از دست خواهد داد .همچنین بهتر است این اکسیر شفابخش را درون ظرف شیشه ای رنگی و درون یخچال نگهداری نمایید تا بدین ترتیب از کیفیت این ماده محافظت نمایید .


مضرات گلاب

با توجه به این که طبع گلاب گرم و تر می باشد و این مایع ضد صفرا و بلغم،مایل به سردی ، جمع کننده و مقوی دماغ و هوش و فم و معده ،درمان کننده خون دهان و گلو،خشونت سینه،درمان کننده درد کبد و معده و بهترین تقویت کننده بدن می باشد لذا ضرر گلاب تنها در صورت زیاده روی در مصرف این ماده و ابتلا به آلرژی های غذایی برای فرد ایجاد خواهد شد .در صورتی که مبتلا به آلرژی غذایی می باشید در مورد مصرف این اسانس گیاهی با پزشکتان مشورت نمایید .

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *