دانه بارهنگ یکی از گیاهان دارویی مفید در کل دنیاست که مصرف آن خواص شگفت انگیزی در درمان بسیاری از مشکلات و بیماری ها به همراه دارد .این داروی سنتی به عنوان نوشدارو در کل جهان شناخته شده است به طوری که نام این گیاه در کتاب پزشکی آنگلوساکسون ها به عنوان یکی از گیاها دارویی مقدس به ثبت رسیده است .اگر علاقمندید تا در مورد این گیاه جادویی و اثرات درمانی آن بیشتر بدانید به ادامه مقاله سلامت وب امروز توجه کنید. |
دانه بارهنگ چیست؟
دانه بارهنگ یکی از دانه های جادویی است که از دل طبیعت به دست می آید و با نام های دیگری از جمله لسان الحمل و بارتنگ هم نیز از آن یاد می شود .طبع بارهنگ سرد و خشک است. بارهنگ فواید دارویی و درمانی فراوانی برای بدن دارد که ما در این مقاله به تشریح ان پرداخته ایم.
گیاه شناسی بارهنگ
بارهنگ ،گیاهی چند ساله ،علفی و از خانواده بارهنگیان است که ارتفاع آن در حدود 70سانتی متر می باشد. برگ های این گیاه بیضی شکل و دارای 3 تا 9 رگبرگ مشخص و برجسته می باشد. گل های این گیاه به رنگ سبز متمایل به قهوهای ،کوچک ، سنبله ای و استوانه ای شکل بوده و در انتهای ساقه قرار گرفتهاند. قسمت مورد استفاده گیاه، برگ و دانه آن است که دانه بارهنگ نیز کوچک، تخممرغی و به رنگ قهوهای تیره می باشد.
تاریخچه بارهنگ
این ماده گیاهی قدمتی بسیار کهن داشته و به علت رشد اولیه این گیاه در نواحی مربوط به مستعمره های انگلیسی سرخپوستان آمریکای شمالی و مائوری های نیوزلند، از این دانه به عنوان رد پای مرد انگلیسی «English Mans Foot » یاد می کنند .در واقع بارهنگ، بومی اروپا و بخش هایی از آسیاست که اکنون به تمام دنیا راه یافته است.
انواع بارهنگ
انواع بارهنگ شامل بارهنگ ساقه آغوش ،بارهنگ مژه دار ،بارهنگ شاخ گوزنی ،بارهنگ پا کلاغی ،بارهنگ هندی ،بارهنگ سرنیزه ای و بارهنگ تخم مرغی می باشد.
ترکیبات مهم موجود در دانه بارهنگ
مهم ترین ترکیبات موجود در دانه بارهنگ شامل ایریدوئید گلوکزید از جمله آکوبین (رینانتین)، موسیلاژ و پلی ساکاریدهایی از قبیل تانن ها، کومارین ازجمله آسکولتین، فلاونوئید از جمله آپی ژنین، اسید سالیسیلیک، بایکالئین، بنزوئیک اسید، کلروژنیک اسید، سیتریک اسید، فرولیک اسید، الئونولیک اسید و اورسولیک اسید بوده و سایر ترکیبات تشکیل دهنده و مغذی موجود در این گیاه ویتامین ث ،ویتامین آ و ویتامین B6 یا پیریدوکسین و املاح معدنی نظیر روی ، پتاسیم،کلسیم،آهن ،منیزیم و …می باشد .
اثرات درمانی دانه بارهنگ
با توجه به وجود ترکیبات مغذی و فعال در این دانه گیاهی دانه بارهنگ اثرات درمانی بی شماری دارد که در ادامه نوشته امروز به معرفی هر یک از آن ها می پردازیم.
1.بهبود وضعیت پوست و مو
وجود ترکیبات ضد التهابی قوی در این ماده گیاهی سبب شده است تا دانه بارهنگ در زمینه برطرف نمودن مشکلات پوستی نقش چشمگیر و قابل توجهی داشته باشد .رایج ترین اثرات دانه بارهنگ در این زمینه عبارتند از:
- درمان آکنه و جوش صورت
- پاکسازی پوست
- درمان آفتاب سوختگی
- درمان خارش و تورم ناشی از اگزما و پسوریازیس
- درمان شوره سر
- قطع ریزش مو
2- بهبود عملکرد معده و دستگاه گوارش
استفاده از خواص بارهنگ برای معده روشی کاملا سودمند در بهبود عملکرد این ادام حیاتی و درمان مناسب خانگی برای برطرف نمودن مشکلات مربوط به معده می باشد .علاوه بر این فواید شما می توانید از دانه بارهنگ به منظور برطرف نمودن عفونت معده،کولیت،هموروئید و سایر مشکلات دستگاه گوارش استفاده کرده و از مزایای بی نظیر درمانی این گیاه در بهبود عملکرد دستگاه گوارش بهره مند شوید.
3- درمان سرفه و سرماخوردگی
خواض خنک کنندگی و ضد التهابی این گیاه در درمان سرفه، گلو درد و سرماخوردگی اثرات بالینی اثبات شده ای دارد بدین منظور می توانید برای درمان مشکلات یاد شده از یک فنجان چای برگ بارهنگ به همراه عسل استفاده نمایید.
4- ضد یبوست
فیبر فراوان موجود در برگ و تخم بارهنگ دارای خواص ملینی بوده ،بنابراین مصرف این مواد گیاهی منجر به افزایش حرکات روده و درمان یبوست خواهد شد.بارهنگ و یبوست دافع هم بوده و به راحتی درمان یبوست با استفاده از مصرف خیسانده این دانه گیاهی امکان پذیر است.
5- درمان کبد چرب
به علت وجود اسید اولانیولیک در دانه بارهنگ این دانه گیاهی دارای خواص سم زدایی قوی بوده و می تواند با پاکسازی کبد از سموم علاوه بر محافظت از کبد در برابر ابتلا به هپاتیت ب در درمان کبد چرب نیز تاثیرات بسزایی داشته باشد.
6- لاغری و کاهش وزن
یکی دیگر از اثرات درمانی این گیاه ارزشمند خواص بارهنگ برای لاغری می باشد .این دانه گیاهی جادویی و استثنایی با دارا بودن خواص دیورتیک ، یک سم زدای بسیار قوی استکه می تواند دستگاه گوارش شما را از سموم پاکسازی نموده و با دارا بودن فیبر فراوان در کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری بسیار موثر عمل نماید .با استفاده از خیسانده این دانه گیاهی و مصرف آن نیم ساعت قبل از صرف هر وعده غذایی به پیشواز لاغری رفته و وزنتان را به آسانی کاهش دهید.
7- بارهنگ برای نوزاد
مصرف بارهنگ برای نوزاد جهت درمان کولیک در نوزادان و کودکان بسیار نافع است .همچنین استفاده از ترکیب آب برگ بارهنگ + عسل و روغن بادام جهت درمان سوختگی ناشی از پوشک نوزادان بسیار سودمند است .
8- بارهنگ برای زنان باردار
استفاده از دانه بارهنگ در زمان بارداری با توجه به ترکیبات ارزشمند موجود در این ماده فواید زیر را به همراه خواهد داشت:
- درمان یبوست دوران بارداری
- تقویت سیستم ایمنی جنین و زنان باردار
- پیشگیری از بروز مشکلات کلیه و مثانه در دوران بارداری
- جلوگیری از بروز کم خونی
- بهبود رشد و تکامل جنین
البته لازم به ذکر است بدانید پیش از مصرف هر گونه خوراکی در دوران بارداری علی الخصوص دانه بارهنگ حتما با پزشک خود نیز مشورت کنید.
9- سایر خواص دانه بارهنگ
- ضد روماتیسم
- ضد سرطان
- کاهنده فشار خون
- تقویت کننده قوای فکری و جنسی
- افزایش دهنده توان باروری
- درمان آلزایمر
طریقه و میزان مصرف بارهنگ
جهت استفاده از برگ ودانه این گیاه به صورت زیر عمل نمایید :
- برگ: روی 2 تا 4 گرم برگ خرد یا پودر شده را در یک لیوان آب سرد ریخته و تا حد جوشیدن، حرارت دهید و بعد از سرد شدن آن را صاف کرده و میل نمایید .
- دانه: طریقه مصرف دانه بارهنگ بدین صورت است که 5 تا 15گرم دانه بارهنگ را داخل نصف استکان آب ریخته، مخلوط کرده و میل کنید.
مضرات بارهنگ
شایع ترین مضرات بارهنگ که در اثر زیاده روی در مصرف این گیاه ایجاد می شود شامل موارد زیر می باشد:
- بروز آلرژی غذایی در افراد حساس
- کاهش فشار خون
- ایجاد اسهال
- تحریک رحم و سقط جنین
خواص بارهنگ در طب سنتی
مهم ترین خواص بارهنگ در طب سنتی عبارت است از :
1- درمان شاش بند
بدین منظور 25 گرم از برگ خشک این گیاه را در نیم لیتر آب به مدت 3 دقیقه بجوشانید و پس از 15 دقیقه و خنک شدن آن این دمنوش را با کمی عسل شیرین نموده و برای درمان مشکل یاد شده روزانه 5 فنجان بنوشید .
2- درمان گلودرد
برای درمان گلودرد جوشانده بارهنگ را به طریق بالا آماده نموده و بدون شیرین کردن آن با عسل روزانه سه بار آن را غرغره نمایید .جهت درمان آسم،برونشیت ،سیاه سرفه و سرفه نیز می توانید از همین روش استفاده نمایید .
3-درمان درد معده
جهت برطرف نمودن درد معده ،سنگینی معده و ترش کردن و سوزش معده روزانه سه بار از این نوشیدنی استفاده کنید .
4- درمان کم خونی
نوشیدن روزانه سه تا 5 فنجان از شربت شیرین کرده بارهنگ برای اشخاص کم خون و افرادی که دوران نقاهت را می گذرانند بسیار مفید است .
5- درمان زخم ها
جهت درمان زخم ها به شیوه زیر عمل نمایید :
- جهت درمان زخم و درد ناشی از گزیدگی حشرات یک مشت از برگ های تازه بارهنگ را کوبیده و روی محل قرار دهید .
- برای درمان زخم و جراحت پوستی ، زخم های واریسی و زخم ناشی از سوختگی یک مشت از برگ های این گیاه را شسته ،کوبیده و خرد نمایید و با قرار دادن آن در داخل یک پارچه تمیز جهت التیام آن را بر روی زخم ببندید.
6- درمان تحریک و ناراحتی های چشم
دم کرده برگ این گیاه در 150 گرم آب جوش و صاف نمودن آن می تواند یک ماده ضد عفونی کننده فراهم نماید که آغشته نمودن یک پارچه استریلیزه به ان و قرار دادن بر روی چشم ها موج درمان تحریک و ناراحتی های چشمی خواهد شد .