عسل به عنوان یکی از قدیمی ترین و طبیعی شیرین کننده ها حتی قبل از اینکه شکر به طور گسترده ای محبوب شود شناخته شده است. این ماده مغذی حاوی مواد معدنی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و آنزیم ها است و مقدار GI آن پایین تر از قند است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مزایای سلامتی عسل مقاله زیر را مطالعه بفرمایید: |
عسل چیست؟
عسل واژه ای عربی و معرب کلمه فارسی انگبین است .عسل چگونه تولید می شود؟ این ماده توسط زنبور عسل تولید می شود .این حشره کوچک شهد گل ها را مکیده و وارد کیسه عسل می کند سپس پس از تکمیل شدن حجم این کیسه که حدود 40 میلی گرم می باشد به کندو باز می گردد.
ترکیبات تغذیه ای عسل
این ماده مغذی حاوی قند های مهمی مانند فروکتوز، گلوکز و ساکاروز می باشد.سایر ترکیبات تغذیه ای عسل ویتامین هایی مانند همچون B1 ، B2 ، B6 ، B3 ، B5 و C و املاح معدنی نظیر کلسیم، پتاسیم، سدیم، منگنز، آهن، مس، فسفر، منیزیم و گوگرد و مقدار بسیار کمی ید و روی می باشد .این ماده همچنین حاوی انواع پروتئین ، اسیدهای آمینه و آنتی اکسیدان های مهم بوده و هر یک کیلوگرم عسل در حدود 3250 کالری انرژی دارد.اگر می خواهید بدانید عسل جز کدام گروه غذایی است باید بگوییم این ماده جزو گروه شیرینی ها می باشد .در ادامه جدول ارزش غذایی عسل را مشاهده می فرمایید:
کربوهیدراتها | ۸۲٫۴گرم |
---|---|
قندها | ۸۲٫۱۲گرم |
فیبر | ۰٫۲گرم |
چربی | ۰گرم |
پروتئین | ۰٫۳گرم |
آب | ۱۷٫۱۰گرم |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۰۳۸ میلیگرم |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۰٫۱۲۱ میلیگرم |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰٫۰۶۸ میلیگرم |
ویتامین ب۶ | ۰٫۰۲۴ میلیگرم |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۲ میکروگرم |
ویتامین C | ۰٫۵ میلیگرم |
کلسیم | ۶ میلیگرم |
آهن | ۰٫۴۲ میلیگرم |
منیزیم | ۲ میلیگرم |
فسفر | ۴ میلیگرم |
پتاسیم | ۵۲ میلیگرم |
سدیم | ۴ میلیگرم |
روی | ۰٫۲۲ میلیگرم |
راه تشخیص عسل اصل از تقلبی
تشخیص عسل اصل از عسل تقلبی تنها از طریق مزه کردن ممکن است .شما می توانید با ارزیابی رنگ ظاهری عسل و استشمام بو و چشیدن طعم عسل اصل یا تقلبی بودن آن را تشحیص دهید .برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله راه های تشخیص عسل تقلبی چیست ؟مراجعه نمایید.
خواص درمانی عسل
خواص درمانی عسل به علت دارا بودن ترکیبات تغذیه ای غنی و سودمند بی شمار می باشد .شما می توانید از این ماده غذایی برای درمان بسیاری از بیماری ها مانند کاهش خطر ابتلا به حملات قلبی، سکته مغزی و برخی از انواع سرطان و…. استفاده کنید .در ادامه شما را با مهمترین خواص درمانی این ماده شیرین و خوشمزه آشنا می کنیم:
1-درمان سرفه
طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، عسل به عنوان یک ریز مغذی از ماده ای که باعث سوزش در دهان و گلو می شود جلوگیری می کند. عسل خام به عنوان یک دارو سرفه بسیار مفید بوده و به تسکین درد گلو کمک کرده و از سرفه جلوگیری می کند.
2- درمان زخم ها
این ماده به علت دارا بودن خواص ضد باکتری، ضد قارچی و غنی از آنتی اکسیدان ها برای درمان زخم ها و از بین بردن عفونت های خاص پوستی ناشی از باکتری ایده آل است. عسل، پراکسید هیدروژن را آزاد می کند، و میکروب ها در معرض عسل نابود شده و اجساد آنها نیز به مرور از بین می رود.
3-افزایش انرژی
اگر انرژی کم دارید، یک قاشق غذاخوری از این ماده غذایی مصرف کنید تا بلافاصله کمبود انرژیتان را تامین کنید. با مصرف این ماده می توانید سریعا مقدار بی حد و حصری انرژی به دست آورده و سوخت مورد نیاز بدنتان را تامین کنید .
4-بهبود بینایی
مصرف این ماده مغذی باعث تقویت قدرت بینایی، کاهش وزن، درمان ناباروری، درمان اختلالات دستگاه ادراری، بیماری آسم ، اسهال، و تهوع می شود. عسل دارای کیفیت نفوذ به بافت های عمیق تر بدن است و در درمان بیماری آب مروارید بسیار نافع است.
5- تنظیم قند خون
عسل حاوی قند های مهمی است و مصرف آن تنظیم کننده قند بوده و برای سلامتی شما جایگزین بهتری از سایر قندهای تصفیه شده می باشد . ترکیبی از فروکتوز و گلوکز در عسل به بدن کمک می کند تا سطح قند خون را تنظیم کند. عسل سطح قند خون شما را پایدار نگه می دارد و از بروز تغییرات در آن جلوگیری می کند.
6-تقویت حافظه
عسل دارای مزایای سلامتی بی شماری است که یکی از آن ها افزایش حافظه و تمرکز است. این ماده قدرت و حافظه مغز شما را تقویت کرده و باعث می شود فرد سالمتر به نظر برسد. مصرف این ماده باعث جلوگیری از استرس متابولیک و کمک به آرامش و آرامش مغز می شود.
7-بهبود خواب و درمان بی خوابی
اگر شما در هنگام خوابیدن با مشکل مواجه هستید، قبل از رفتن به رختخواب، یک لیوان شیر گرم را با این ماده مخلوط نموده و میل نمایید. این نوشیدنی به علت داشتن خواص خواب آوری برای درمان بی خوابی های شبانه و بهبود خواب بسیار سودمند است.
8-جلوگیری از بیماری های قارچی دهان
خواص ضد عفونی کننده و ضد باکتری عسل به درمان و بهبود زخم ها در دهان کمک می کند. انواع بیماری های دندان و لثه مانند خونریزی و پلاک دندانی را می توان با مصرف منظم عسل درمان نمود. همچنین ترکیب عسل با آب می تواند به عنوان دهانشویه مناسبی پس از غذا استفاده شود و دندان را را سفید نماید.
9- درمان اگزما
اگزما یک بیماری پوستی است که موجب خارش پوست و قرمز شدن آن می شود. افرادی که از اگزما رنج می برند می توانند مخلوطی از عسل و روغن زیتون را روی پوست به منظور از بین بردن مشکل پوستی خود استفاده نمایند . عسل به عنوان یک پاک کننده طبیعی عمل کرده و مصرف منظم آن باعث جلوگیری از بروز اگزما خواهد شد.
10- کاهنده وزن
این ماده می تواند چربی بدن را بسوزاند و به عنوان یکی از بهترین غذاها برای کاهش وزن به شمار آید . شما می توانید برای کاهش وزن خود عسل را به همراه چند قطره آب لیمو ترش تازه و کمی اب گرم مخلوط نموده و صبح ها قبل ازمصرف وعده صبحانه با معده خالی میل نمایید .
نتیجه گیری
عسل ماده شیرینی است که توسط زنبورهای عسل از شهد گلهای گیاهان جمع آوری می شود و در کندو ذخیره می گردد.از این ماده غذایی در قرآن نیز نام برده شده است و حتی سوره ای در قرآن به نام سوره مبارک نحل در شان زنبور عسل نازل شده است.این ماده غذایی به تنهایی و یا حتی در ترکیب با سایر خوراکی ها مانند شیر و ….مفید بوده و خواص درمانی بی شماری دارد .شما با مصرف انواع عسل به علت دارا بودن ترکیبات تغذیه ای مفید و آنتی اکسیدان ها می توانید سلامت جسم ،روح و پوستتان را حفظ کرده و از ابتلا به انواع بیماری ها علی الخصوص سرطان ها در امان بمانید .