آلبالو میوه ای قرمز رنگ و ترش مزه است که اندازه آن کمی کوچکتر از گیلاس بوده و رنگ آن نیز کمی روشن تر از گیلاس می باشد. در مقاله سلامت وب امروز مهم ترین خواص این میوه خوشمزه و محبوب بهاری را جمع آوری کرده ایم که شما عزیزان با مطالعه این مقاله می توانید اطلاعات بسیار جامع و کاملی را در مورد آلبالو و فواید آن برای سلامتی و مضرات آن کسب نمایید . |
آلبالو میوه ای کوچولو و دوقلو
آلبالو که با نام علمی Prunus cerasus و به عربی حب الملوک و بروسی قاطیا شناخته می شود میوه ای درختی است که بومی جنوب غربی آسیا و اروپا بوده و ترش مزه و سرخ رنگ است .بلندی درخت آلبالو در حدود 3 تا 10 متر بوده و جزو گیاهان گلدار دو لپه ای طبقه بندی می شود . درخت آلبالو در ابتدا در ایران بوده است و سپس از ایران به کشورهای دیگر رفته و کشت شده است به طوری که هم اکنون ایتالیا و آمریکا جزو اولین کشورهای تولیدکننده آلبالو به شمار می آیند.
ارزش غذایی آلبالو
این میوه خوشمزه با دارا بودن مواد قندی ،پروتئین،و املاح معدنی نظیر آهن، کلسیم، فسفر، گوگرد، سدیم، منیزیم، کبالت و منگنز و ویتامین هایی چون ویتامین آ،ویتامین ث ،ویتامین ب2 یا ریبوفلاوین و ویتامین ب 1 یا تیامین است .این میوه و حتی هسته هایش حاوی خواص درمانی بی شماری است که در ادامه به مهم ترین فواید آلبالو برای سلامتی اشاره می کنیم .
1- لاغری و کاهش وزن
یکی از مهم ترین فواید این میوه سرخ رنگ و ترش مزه کوچک کمک به لاغری و کاهش وزن است .این میوه منبع غنی از نوعی فیبر محلول در آب به نام پکتین بوده که سبب تسهیل فرایند گوارش و عدم جذب سموم در بدن می شود .حل شدن پکتین در معده سبب اشغال فضای بیشتر معده و جلوگیری از پرخوری شده و با ایجاد احساس سیری روند کاهش وزن و لاغری به راحتی و درمدت کوتاهی برای شما اتفاق خواهد افتاد.
2-ضد التهاب
این میوه با دارا بودن خواص دیوروتیک و دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی به عنوان یک ماده مفید غذایی ضد التهاب شناخته شده است .بر اساس تحقیقات انجام شده مصرف این میوه در کاهش التهاب بافت های بدن موثر بوده و از این رو مصرف این میوه در درمان بیماری آرتریت،روماتیسم و نقرس بسیار مفید است.
3- کاهنده فشار خون
آب آلبالو منبع غنی از اسیدهای فنولیک بوده و از این رو مصرف آن در کاهش فشار خون تاثیر چشمگیری خواهد داشت. به نحوی که بر اساس مطالعات انجام شده نوشیدن آب آلبالوی خالص و بدون نمک در کاهش فشار خون قابل مقایسه با تاثیر داروهای شیمیایی فشار خون است.بنابراین به عبارت دیگر می توان گفت مصرف این میوه در پبشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی سودمند است .
4- کاهنده قند خون
قند آلبالو از نوع لولوز است و این قند را بیماران دیابتیک میتوانند جذب کنند.بنابراین مصرف آلبالو، فشارهای اکسیداتیو را که از عوامل اصلی بروز بیماری دیابت است، کاهش داده و با تنظیم قند خون از ابتلا به دیابت جلوگیری می کند.
5- ضد سرطان
وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان مانند آنتوسیانین و ویتامین ث در این میوه کوچک اما قدرتمند سبب تقویت سیستم قوای دفاعی بدن و جلوگیری از ورود عوامل بیماری زا به بدن می شود .این ترکیبات شیمیایی قدرتمند در برگیرنده الکل پریلیل، لیمونن و الاژیک اسید بوده و از همین رو مصرف این میوه از بدن شما برابر سرطان سینه، ریه، کبد، پوست و روده بزرگ محافظت میکند.
6- بهبود عملکرد کبد
یکی دیگر از خواص آلبالو برای کبد و تنظیم عملکرد آن می باشد.این میوه با دارا بودن سوربیتول و پتاسیم فراوان در دفع اوره وسموم از خون موثر بوده و به راحتی نارسایی های کبدی و کلیوی را مرتفع می نماید .بنابراین مصرف منظم این میوه از راه های تامین سلامتی کبد و بهبود عملکرد آن است.
7- زیبایی پوست
یکی دیگر از خواص آلبالو برای پوست بوده به نحوی که مصرف این میوه در زیبایی و لطافت پوست نقش چشمگیری دارد . آنتی اکسیدان آنتوسیانین سبب تشکیل اسیدآمینه های ضروری برای بهبود عملکرد بدن و رفع اثرات مخرب ناشی از رادیال های آزاد بر روی پوست می شود .بنابراین مصرف این میوه راز جوانی پوست و جلوگیری از پیری زودرس پوست به شمار می آید.
8- درمان بی خوابی
اگر به دنبال آرامش سیستم عصبی خود هستید و از بی خوابی رنج می برید از این میوه و فواید آن استفاده کنید .ملاتونین موجود در این میوه در تنظیم چرخه خواب و مقابله با بی خوابی بسیار سودمند است .این هورمون علاوه بر درمان بی خوابی در آرامش اعصاب و روان نیز نقش قابل توجهی دارد.
خواص آلبالو در دوران بارداری
آنتوسیانین های موجود در این میوه سبب شده است تا خواص آلبالو در دوران بارداری شامل سلامت مغز جنین،تقویت سیستم ایمنی زنان باردار و جلوگیری از خطر ابتلا به دیابت بارداری باشد .البته در دوران بارداری و شیردهی به علت ترش بودن این میوه در مصرف آن زیاده روی نکنید .
خواص دم و هسته و برگ آلبالو
تمام قسمتهای این میوه یعنی هسته ، دم ، برگ و ساقه آن در طب کاربرد فراوانی دارد در زیر به برخی از خواص دم آلبالو و سایر اجزای این میوه اشاره می کنیم:
- جوشانده دم و ساقه آلبالو ادرار آور بوده و برای افراد مبتلا به حبسالبول یا اختلال کلیه و یا مثانه بسیار مفید است.
- هسته آلبالو ضد اسهال و ضد فشار خون و ضد روماتیسم می باشد.
- برگ آلبالو در درمان دیابت،تنظیم فشار خون و کاهش کلسترول بسیار موثر است.
خواص آلبالو در طب سنتی
این میوه حالت قبض به مزاج می دهد و برای رفع تشنگی ،حرارت ،دفع غلظت خون و دفع صفرا مفید است .خون را صاف کرده و هرگاه آب آن را یا مربای آن را با یک دهم رازیانه مخلوط نمایند جهت دفع سنگ مثانه و حرارت مثانه و سوطش مجرای ادرار به وسیله بول بسیار نافع است .هرگاه مغز و دانه آن را کوبیده و با پنجه مالش داده و فتیله های نرم از آن بسازند و در مجرای بول یا ادرار بگذارند در صورت وجود جراحت و ناراحتی آن را برطرف نموده و در نتیجه ادرار بدون ناراحتی دفع شده و شاش بند برطرف می شود .
نحوه استفاده از آلبالو
از این میوه به صورت خام و یا پخته در تهیه غذاها ،دسرها ،شیرینی ها ،ژله ها و شربت ها استفاده می شود .همچنین با توجه به خواص مشابه خشک شده این میوه برای بهره مندی از خواص آلبالو خشک در فصول سرد سال می توانید از آلبالوهای ترش خشک شده در تهیه انواع سوپ ها ،کیک، تارت ،مربا ،کمپوت و پای استفاده کنید.
مضرات آلبالو
برای در اماندن از مضرات آلبالو از زیاده روی در مصرف این میوه پرهیز نمایید .با توجه به این که طبع آلبالو سرد و خشک می باشد مصرف این میوه در سرد مزاجان مناسب نبوده تنها مناسب افراد دارای طبع گرم و افراد دچار حرارت و گرمی می باشد .مصرف این میوه در افراد سرد مزاج می بایست همراه با خوراکی های گرم و خشک مانند ادویه جات و زعفران صورت پذیرد .افرادی که از بیماری کلیوی رنج میبرند و باید از زیادهروی در خوردن این میوه پرهیز نمایند .مصرف این میوه در افراد مبتلا به ورم روده و معده ممنوع بوده و سبب تشدید علایم بیماری در آن ها می شود .همچنین مصرف این میوه به صورت نارس در بروز بیماری های رودهای موثر است .
نکات مهم در مورد خرید آلبالو
از خرید آلبالوهای تیره رنگ ،دارای لک های قهوه ای به علت کهنه بودن خودداری کرده و آلبالوهای رسیده و تازه ،قرمز و درخشان را برای مصرف انتخاب کرده و خریداری نمایید .از مصرف این میوه به صورت نارس و دارای گوشت سفت خودداری نموده تا دچار سوء هاضمه نشوید.
نکاتی در مورد مصرف آلبالو
با توجه به حساس بودن دستگاه گوارش کودکان مصرف میوه های ملین مانند آلبالو گیلاس در کودکان زیر 3 سال ممکن است سبب بروز اسهال شود .همچنین نوشیدن آب بلافاصله پس از مصرف این میوه خطر سوء هاضمه را به همراه دارد.همچنین این میوه را در مقادیر کم و در دفعات بیشتر استفاده کنید تا از خواص آن استفاده کرده و از مضرات آن دور بمانید .