سردردهای میگرنی یکی از وحشتناک ترین سردردهایی است که افراد مبتلا به میگرن آن را تجربه می کنند و با اختلال در زندگی فرد آرامش را از وی سلب کرده و سبب بروز آسیب های جدی در زندگی افراد می شوند .این عارضه در زنان شایع تر از مردان بوده و اغلب در سنین نوجوانی بروز پیدا می نماید .اگر شما نیز مبتلا به میگرن هستید و به دنبال راهی برای خلاصی از شر این سردردهای وحشتناک می باشید سلامت وب امروز را دنبال کنید . |
میگرن چیست؟
میگرن ریشۀ کلمه ای یونانی به نام «hemicrania» به معنی «نصف¬سر» است .در واقع این بیماری یا همان سردردهای عصبی نوعی بیماری عصبی است که با ایجاد سردردهای شدید سبب مختل شدن زندگی فرد می شود .سردردهای میگرنی عموما با حالت تهوع همراه بوده و ممکن است بین چند ساعت تا چند روز به طول انجامد .در واقع می توان گفت نشانه اصلی این بیماری سردردهای تپش دار ملایم تا شدید می باشد که می تواند در یک سو یا هر دو سوی سر ایجاد شود.
انواع میگرن
انواع میگرن شامل عناوین زیر می باشد:
1-میگرن کلاسیک:
20 درصد افراد مبتلا به این عارضه مبتلا به میگرن کلاسیک می باشند.این افراد 20 دقیقه تا یک ساعت قبل از شروع دردهای میگرنی تشعشع نور یا نوری شبیه فلاش دوربین، نقاط و راه های نوری و … را مشاهده می کنند .
2-میگرن معمولی:
شایعترین نوع میگرن میگرن معمولی بوده و سردرد لزوماً در این نوع میگرن یک طرفه نبوده و ممکن است درد در تمام سر احساس شود.حملات این نوع میگرن معمولاً با علائم چشمی همراه نبوده ولیکن ممکن است درد در اطراف یا دور چشمها احساس شود.
3-میگرن چشمی:
این نوع از میگرن در سنین بالا تظاهر نموده و علاوه بر علایم چشمی میگرن حالات زیر نیز ممکن است بروز پیدا نماید:
- مشاهده لکه سیاهرنگ که با خطوط زیگزاگ براق رنگی لرزان احاطه شده است.
- تاریک شدن میدان بینایی
- تنگ شدن میدان بینایی
علایم ابتلا به میگرن
- سردردهای ضربان دار و تپشدار
- حالت تهوع
- شکم درد یا اسهال
- حساس شدن به نور، صدا و یا بو
- خستگی
- سرگیجه
- تاری دید
- رنگ پریدگی
- احساس سرما و گرما
علت بروز میگرن و سردردهای میگرنی چیست؟
- کاهش قند خون
- استعمال دخانیات
- مصرف مواد غذایی مانند شکلات، مرکبات، غذاهای شور، ترشی ها و مواد مخمر
- قرار گرفتن در برابر استرس
- آلرژی غذایی
- کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
- تغییرات در الگوی خواب
- انجام فعالیت های بدنی سنگین
- تغییرات هورمونی
- مصرف داروهای ضد بارداری
- عوامل وراثتی
میگرن چگونه درمان می شود؟
پس از تشخیص میگرن برای درمان میگرن از درمان دارویی ،تغییرات تغذیه ای و محیطی و طب سوزنی استفاده می شود .داروهای مختلفی برای درمان این بیماری قابل استفاده می باشد که از داروهایی به نام های ارگوماتین،داروهای تسکیندهنده مانند استامینوفن، آسپیرین، تریپتانها ،گاباپنتین،پروپرانولول یا مسکن های کدئین دار در این زمینه می توان نام برد.
درمان میگرن با طب سنتی
برای درمان میگرن با طب سنتی یا درمان گیاهی میگرن می توان از داروها و محصولات گیاهی نظیر عصاره شیرین بیان ، بابونه ، نعناکوهی، اکلیل کوهی ، سنبلالطیب ، پوست درخت بید، افسنطین و….اسانس هایی مانند اسانس نعناع،اسانس اسطوخدوس،اسانس اوکالیپتوس،اسانس کندر،اسانس رزماری و …استفاده نمود.این محصولات و یا اسانس آن ها در کاهش استرس، کاهش التهاب، بهبود گردش خون، متعادل کردن هورمون ها و .. نقش بسزایی دارند.
عوارض میگرن
از شایع ترین عوارض میگرن می توان به گرفتگی بینی، تاری دید، اسهال، دردهای شکمی، احساس غیرطبیعی گرما یا سرما، اضطراب، افسردگی، تحریکپذیری و ناتوانی در تمرکز اشاره نمود .که معمولا تمامی این علایم با استراحت در محیط های کم نور و خنک تا حدود بسیار زیادی کاهش می یابد.
روش های پیشگیری از ابتلا به این بیماری
- تغییر در سبک زندگی
- اجتناب از مصرف مواد غذایی حاوی کافئین ،سیگار و دخانیات
- تنظیم الگوی خواب و خوراک
- انجام تمرینات ورزشی به صورت منظم مانند شنا،یوگا و یا دوچرخه سواری
- کاهش وزن
- کاهش و یا قطع مصرف داروهای حاوی هورمون زنانه استروژن
- نوشیدن آب فراوان
مواد غذایی مفید برای درمان میگرن
1-مصرف مواد غذایی حاوی امگا 3 مانند انواع ماهی ،آجیل ،سبب کنترل جریان خون و کاهش التهاب در بدن می شود .
2-مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم مانند تخم کدو تنبل، ماست، آووکادو، انجیر، خرما، موز، و سیب زمینی شیرین
3- مواد غذایی پروتئینی مانند گوشت مرغ ،گوشت گوسفند و قارچ
4-مصرف ویتامین های گروه ب مانند محصولات لبنی ، سبزیجات دارای برگ سبز، لوبیا و حبوبات، آجیل و دانهها
درمان میگرن با طب سوزنی
استفاده از طب سوزنی برای درمان میگرن نتایج تاثیرگذاری به همراه خواهد داشت .برای بهره مندی از نتایج مفید طب سوزنی کافی است اطلاعاتی نظیر طول زمان درد میگرن و علایم تشدید کننده این حالت را در اختیار پزشک طب سوزنی قرار دهید و سپس پزشک با اعمال فشار در نقاطی مانند جمجمه ،کیسه صفرا،مثانه ،روده بزرگ و یا نقاط اطراف دست و پا برای کاهش درد های میگرنی استفاده میکنند.تعداد جلسات مورد نیاز درمانی با طب سوزنی بستگی به میزان درد و شرایط بیمار داشته و بر اساس آن تعیین می شود .
نتیجه گیری
میگرن نوعی سردرد عصبی است که در اثر حساسیت به نور، صدا، تغییرات بینایی و گاهی ناراحتی گوارش به وجود می آید. مهم ترین دلایل بروز میگرن شامل عوامل ژنتیکی ،التهاب، مقادیر بالای استرس، کمبود مواد غذایی مفید ، آسیب عصبی، تغییرات هورمونی و … می باشد .که برای درمان این عارضه عصبی می توانید با استفاده از داروهای میگرن و یا داروهای مفید در این زمینه اقدامات دارویی لازم را تحت نظر متخصص پیگیری نموده و یا با مدیریت استرس،انجام تمرینات آرامش دهنده مانند یوگا ،تغییر در سبک زندگی ،داشتن خواب کافی و نوشیدن آب کافی و اجتناب از عوامل تحریک کننده این بیماری را درمان نمایید .